Среща с бизнеса, ама не съвсем

* Минко Акимов: „Пратихме писма на 200 фирми, а тук има 30-тина души” * Георги Николов: Води се битка за оцеляване, затова ние трябва да инициираме срещи с инвеститорите * Валя Букарева: „Дойдох да кажа, че от такива срещи няма смисъл – заради несериозното отношение на Общината” * Инж. Милко Вачев: „Троян страда вече 20 години от безидейност и некадърност” * Сави Попски: „Троянските предприемачи са сграбчени в лапите на бюрокрацията”

КОНФУЗНО ЗАПОЧНА СРЕЩАТА С БИЗНЕСА (26 април), организирана от общинското ръководство и готвена от около месец. Вместо пълна зала, каквито бяха очакванията, шепа хора бяха уважили събитието, като сред тях липсваха представители на знакови фирми (например „Калинел”, „Лесопласт”, „Сима”, „РикоСтил”, „Вектор”, „Универсалстрой”, много от мебелопроизводителите, ешалонът на средния и малкия бизнес, определящ за икономиката на нашия край и т.н.).

„ПРАТИХМЕ ПИСМА НА 200 ФИРМИ, а тук има 30-тина души. Вероятно за отсъстващите няма криза и не се нуждаят от сътрудничество с Общината?!”, заяви в самото начало домакинът на срещата – кметът МИНКО АКИМОВ*****. Припомняме – в разпратените писмени покани предприемачите бяха призовани да си кажат мненията и да дадат предложения по няколко основни въпроса: нужно ли е създаването на местен съюз на работодателите; има ли нужда троянската икономика от квалифицирани кадри и какви точно; какви конкретни мерки на местно ниво са нужни за излизане от кризата и къде е мястото на Общината в този процес. Събиране в подобен формат и с подобен дневен ред вече бе проведено в края на миналата година (18 ноември) и настоящата втора среща се схващаше като продължение на започналия диалог и като „инструмент” за актуализация на Общинския план за развитие.

СЪЩИНСКАТА ЧАСТ на срещата започна с кратко предисловие на кмета, който посочи най-важните постижения на своята администрация (разширена инвестиционна програма – от 3 млн. лв. през 2008 г. на 10 млн. лв. през 2009 г.; спечелени европроекти на обща стойност над 23 млн. лв.) и засегна основните нерешени проблеми (буксуване на процеса по газификацията; неясни перспективи дали в обозримо бъдеще от националната агенция „Пътна инфраструктура” ще финансират реконструкцията на двата входа на Троян, които са в отчайващо състояние и за които има готови проекти; липсата на хипермаркет в града). След което г-н Акимов, придружаван от заместничката си в икономическия ресор Недка Топалова и троянската депутатка д-р Станка Шайлекова, призова предприемачите към откровен разговор и конкретни предложения.

ПРЪВ ДУМАТА ВЗЕ директорът на Първа инвестиционна банка – клон Троян ГЕОРГИ НИКОЛОВ. Общината трябва да е по-активна в привличането на инвестиции, бе основната препоръка на г-н Николов. Води се битка за оцеляване, затова ние трябва да инициираме срещи с инвеститорите, да ги търсим, да ги каним, а не да чакаме; трябва да се използват контакти на всички нива – включително при посещения в чужбина, заяви банкерът. Другата му препоръка – по-голяма активност на Общината в надпреварата за еврофондовете. На казаното веднага последва отговор от г-н Акимов, което зададе и формулата за по-нататъшния ход на срещата, т.е „въпрос – отговор”. Градоначалникът заяви, че лобирането, включително на най-високо ниво, не е преставало – доказателство са няколкото гостувания в Троян на министри (Трайчо Трайков, Тотю Младенов, Божидар Нанев) и посланици (на Франция, Казахстан, очакваме през юни немския амбасадор). По въпроса за еврофондовете г-н Акимов пространно говори за спечелените от община Троян проекти и направи извода, че в тази насока активността ни е максимална. Проблем обаче било, че печелим проекти (например за рехабилитацията на пътя Троян – Балабанско - Терзийско по програма "Регионално развитие"), но след това се оказва, че няма финансиране.

ВТОРА СЕ ИЗКАЗА изпълнителната директорка на „Балканфарма – Троян” ВАЛЯ БУКАРЕВА. Г-жа Букарева припомни, че на срещата през м. ноември миналата година е връчила на кмета 15 писмени предложения, но е изключително разочарована, тъй като не последвало нищо и никой от общинската администрация не я потърсил във връзка с тези предложения. „Затова няма да правя повече предложения, дойдох да кажа, че от такива срещи няма смисъл – заради несериозното отношение на Общината”, заяви шефката на троянското подразделение на „Актавис”. Тя отправи и една твърде остра нападка – че кметът е свикал сегашната среща с предизборна цел. Г-н Акимов категорично отхвърли обвинението за някакви политически мотиви в поканата му към бизнеса и обяснението прозвуча убедително; за разлика от отговора му защо Общината не е направила нищо по 15-те предложения на г-жа Букарева.

НЯКОЛКО СЕРИОЗНИ ПРЕПОРЪКИ, прозвучали по-скоро като упреци към работата на общинската администрация, отправи и собственикът на „Фитофарма” ИНЖ. МИЛКО ВАЧЕВ. Всъщност г-н Вачев повтори казаното от него на ноемврийската среща. Троян се нуждае от урегулирана бизнес зона, което ще е облекчение и допълнителен стимул за потенциалните инвеститори. Подготовката на такава зона е задължение на Общината – която освен отреждане на терените би могла да подготви инфраструктурата (вода, ток, комуникации). Друга важна роля на Общината е да уточни къде и какво може да се строи, а не както е в момента – хаос; например в Ливадето и към Орешак, където всеки инвеститор сам се оправя, а бъркотията е пълна. „Троян страда вече 20 години от безидейност и некадърност. Винаги е страдал и от липса на архитекти – вижте, че нямаме една права улица в града”, бе тежкото заключение на бизнесмена. Той направи и друг извод – че в Троян голям инвеститор едва ли ще дойде, затова най-важна е грижата за малките и средни фирми, които ще ни измъкнат от кризата. „Вместо няколко големи, по-добре е 100 фирми с по 20 работници. Вижте тези фирми, идете при тях, научете какви са им проблемите”, препоръча инж. Вачев. Кметът отговори, че има два обширни общински терена (общо 100-тина дка) в т.нар. Троянско поле, но преотреждането на имотите, които са със статут на земеделски земи, било твърде скъпо и Общината нямала тези средства. Собственичката на „Мултиимпекс” ПЕНКА ЦОЧЕВА обаче опонира, че заплащането в Министерството на земеделието става едва след преотреждането на имотите, тъй че Общината, ако иска, би могла да започне процеса без проблеми, а парите ще дойдат от инвеститорите.

ЧЕ НЕ ГОЛЕМИЯТ БИЗНЕС ще измъкне Троян от кризата и че акцентът трябва да е върху множеството по-малки троянски фирми, бе и мнението на САВИ ПОПСКИ ("Савел"). Г-н Попски бе категоричен, че в момента „троянските предприемачи са сграбчени в лапите на бюрокрацията” и това е голям проблем. „На нас се гледа като на някакви печалбари, нападат ни, вместо да ни помагат”, заяви г-н Попски и подчерта, че би било добре в общинската администрация да има специален икономически отдел, какъвто липсва в момента, и отделен зам.-кмет. Г-н Акимов призна, че администрацията трябва да има по-чести срещи с бизнеса; съгласи се и с предложението, че би трябвало да има още един (трети) зам.-кмет за икономическия ресор (това обаче прозвуча доста странно, тъй като и в момента имаме икономически зам.-кмет, а и той присъстваше на срещата – г-жа НЕДКА ТОПАЛОВА?! – бел. Т21).

НАКРАЯ ДУМАТА ВЗЕ народната представителка Д-Р СТАНКА ШАЙЛЕКОВА. Тя похвали г-жа Букарева за 15-те й предложения от първата среща, които били добре обмислени, и заяви, че е била впечатлена от тези предложения. Депутатката сподели още, че не спира да лобира за Троян и ще го прави и занапред, даде и редица конкретни примери. Но направи уговорката, че възможностите на един депутат все пак са ограничени и не бива да имаме нереални очаквания към нея.

ЕДИНОДУШНО МНЕНИЕ на участниците в срещата бе, че създаването на съюз на работодателите в Троян би било полезно.

Т21

***** Би могло да се търсят различни обяснения за незаинтересоваността на троянския бизнес към подобна среща. От същностни – че предприемачите не виждат смисъл от диалог с Общината, не й вярват и не вярват, че от подобен диалог може да се получи нещо градивно. До по-обикновените и дори злободневни – че някои фирми не били уважени с покана и това довело до сръдни и отказ от участие; или че били поканени собствениците (които не са в Троян), а не изпълнителните директори.

21 коментара:

Анонимен каза...

Kaкъв е бил смисъла от тази среща? Аз лично не разбрах. Общината неможе да си оправи пътната инфраструктура. За бизнес ли ще говорим, за кюфтета ли?

Анонимен каза...

Само от тактичност ,собствениците на компаниите не са му казали че срещата е абсурдна,най-малкото че кмета си няма и на идея за какво става на въпрос!
Интересно къде е бил оня пияндурник даскала от гимназията,сигурно с Бат Цани са се гледали като нерези на чашка...това той го може най-добре...

Анонимен каза...

Моля Ви се!
Лелята с танка била впечатлена и била похвалила предложенията на г-жа Букарева!!!!
Ама пръчко селска ,не те ли е срам да се появяваш пред хората?
И какво направихте след нейните предложения?
Че и била лобирала за Троян!!!Къде го направи,пред кого го направи?

Анонимен каза...

Спомням си един коментар за изпълнение на чарли чаплин-пресъздаде отличнообраза на полицая олицетворение на тъпота.А нашия градоначалник даже е милиционер.Хора бдете-идват ибори.

Анонимен каза...

"дойдох да кажа, че от такива срещи няма смисъл – заради несериозното отношение на Общината"

Г-жа Букарева им го е казала точно,кратко,ясно и най-вече това е самата истина.
А псевдодепутатката и милицията не спират да доказват колко са освободени откъм мисъл!
Само прочетете глупоста която е изтърсила мед. сестрата.
Вие сте срам и позор за Троян!

Анонимен каза...

Интересно защо са липсвали герберите - дали не са прозряли най-накрая жестоката истина - че доста се омазаха с кандидатурата на Акимов? Иначе бизнеса е абсолютно прав!

Анонимен каза...

Не, не са прозряли "герберите" че са се омазали с тая кандидатура, тъй като той ще е техния кандидат на предстоящите избори. Той просто им е мнооого удобен, защото спрямо тях е послушен. А те това искат - да изпълнява каквото му се каже, да не налага собствено мнение, изобщо послушко.
А помните ли предизборната му кампания 2007, колко силно обясняваше, че той ще бъде против послушковците в общината и т.н. Обещания!!!

Анонимен каза...

Я, верно ли ще дигат Миньо за втори мандат? Лелеее, втасахме я!? Падат ми в очите..

Анонимен каза...

Виж му речника само на милиционера-"пратихме 200 писма,а тук има 30-тина души"!!!
Заповядваш нещо или кво?Да не са луди да дойдат да ти слушат глупостите!
Тия дето са дръзнали да не се явят ще бъдат привикани в МВР-то да дават обяснения!

Да живее народната милиция!

Анонимен каза...

Ле,леееее,този праслак Гошо,да ли не беше нещо техник в кабелната.Кога стана велик банкер,че и акъли за развитието на Троян да дава.

Анонимен каза...

Преди няколко часа слушах по радиоточката заседанието на Общинския съвет, на което г-н Акимов каза следното: "Няма да назнача трети зам. кмет, тъй като аз не искам той да е икономист, философ и т.н., а търся строител. Не искам хората да ми се смеят и ако няма строител, няма да назнача човек"
По-голяма простотия не бях чувал - тъй като става въпрос за ресор, в който се включват евпропроектите и строителството, той търсел строител.
Абе г-н Кмете, сега кой ти ръководи строителството бе - икономист и ти. Като си мислил да говориш тия глупостти, ами да беше се постарал да провериш бившия ти колега и настоящ министър по еврофондовете, г-н Дончев, какви образования има и на каква стойност са спечелените проекти на Габрово - над 100 /сто/ милиона лева. Така че това с образованието е търсене на причини.
По-интересния въпрос е защо - защо г-н Кмета не иска да допусне някой друг в тази сфера???
Причините могат да са две - неправилно мислене или някакъв интерес!

Троянец каза...

Този кмет е толкова глъф че и най горе го разбраха нали Бойко в Ловеч каза че който кмет работи ще го подкрепя.Сещате ли се че това е критика към нашата тиква нищо че уж е от ГЕРб а в ловеч е от БСП.Глъф глъф та завърнат и всичко на наш гръб.........майко милаааааааа

Анонимен каза...

браво на господин сава попски,право им го е рекъл,само че за трети кмет не съм съгласен защото той пак ще е някое връзкарче на което ще се намери работа да мята гащи из общината по цял ден.съветвам бизнеса въоще да не си губи времето с тия от общината а да търси начин да се спасява сам и да напише едно писмо на господин кмета и да го попита колко държавни хрантутутници лежат на гърба на изнемогващия частник в град троян и има ли той желание поне малко да ги поизчисти,в крайна сметка компютри им купи държавата уж по малка да е бройката им чиновническа,а то какво стана тройно повече от по времето на соца,няма срама няма свян,а часника да опъва каиша-докога.

Анонимен каза...

Троянци,
веднага ви казвам името на следващия кмет в Троян. Или Дилян Енкин или Минко Акимов ще бъде. Но това не го решавате вие, а бабичките от селата, циганите които се множат постоянно и турците от Борима.

Анонимен каза...

Лелката С Танка Лалева лобира пред парламента. Как? Нима тя може да говори? Научила ли се е вече защото до преди една година когато беше общински съветник освен да лежи по столовете и да спи друго не правеше. Тъпото ченге трябва да си ходи на трапето и да си гледа козите. Въпреки че това е отговорна и трудна работа за него. Балевите да ходят на тенис корта да си пият и да не се занимават с неща които не са им по възможностите.

Анонимен каза...

Ей,страшно нещо е интернет!Седиш си,сичката информация ти тука и идеи,идеи,идеи.Та, като прочетох,че кмета и сите депутати и бизнесмени от Троян не можали да измислят как да развият бизнеса и да оправят имиджа на Троян,си рекох-абе,аз не мога ли да помогна?Нищо,че още ми викат "полендак"-и то "балканджии",които се губят на Капинчо.Викам си:абе,като почти нямаме вече промишленост ,нямаме добра инфраструктура,нямаме май вече кадри,нямаме газ,сал един Пеевски ни е останал,но и той вече "под мъдрото ръководство" на ГЕРБ-къде да дирим изход?И изходът ми го подсказа агенция Фокус-в чалъмите.Та ,пише агенцията,в Смолян /и те фукари кат нас/местният майстор на гайди Топчиев измислил и измайсторил чудо-невиждано-най-малката гайда на света.И то не от какво да е,а от.....мъде на пръч!Та и посвирил на Дора Янкова на нея,а тя попяла"Рипни калинке да тропнеме".Глей сега как гърмят световните агенции,а Смолян и смолянско се разтриват по корема!И си викам аз-бе малко ли пърчове се мотат из Троян,а за селата да не говорим.Има и дърти и надарени,па и из общината може би да има.То и без това не ги ползват-виж какво става с раждаемостта.Та да пазарим г-н Топчиев да направи един ПАВУР-ама най-големия от този род в света!Па да го напълним с 25-годишна троянска сливовица от тракийски сливи "стенлей" и да поканим бат Бойко да опъне от нашия ТАШАК-ПАВУР-и камерите да снимат,да снимат........Само не пипайте Пеевски-неговите са дребни.

Анонимен каза...

Готин си ти,арно ми стана като четях думите които тъй мъдро си изредил :)

Фен каза...

Към автора на по-горния пост - великолепен си! Най-точният анализ за Троян, който съм чел!!!!! Поздравления!!!!! Ще цитирам отново думите ти,защото не мога да спра да им се радвам:

"Ей,страшно нещо е интернет!Седиш си,сичката информация ти тука и идеи,идеи,идеи.Та, като прочетох,че кмета и сите депутати и бизнесмени от Троян не можали да измислят как да развият бизнеса и да оправят имиджа на Троян,си рекох-абе,аз не мога ли да помогна?Нищо,че още ми викат "полендак"-и то "балканджии",които се губят на Капинчо.Викам си:абе,като почти нямаме вече промишленост ,нямаме добра инфраструктура,нямаме май вече кадри,нямаме газ,сал един Пеевски ни е останал,но и той вече "под мъдрото ръководство" на ГЕРБ-къде да дирим изход?И изходът ми го подсказа агенция Фокус-в чалъмите.Та ,пише агенцията,в Смолян /и те фукари кат нас/местният майстор на гайди Топчиев измислил и измайсторил чудо-невиждано-най-малката гайда на света.И то не от какво да е,а от.....мъде на пръч!Та и посвирил на Дора Янкова на нея,а тя попяла"Рипни калинке да тропнеме".Глей сега как гърмят световните агенции,а Смолян и смолянско се разтриват по корема!И си викам аз-бе малко ли пърчове се мотат из Троян,а за селата да не говорим.Има и дърти и надарени,па и из общината може би да има.То и без това не ги ползват-виж какво става с раждаемостта.Та да пазарим г-н Топчиев да направи един ПАВУР-ама най-големия от този род в света!Па да го напълним с 25-годишна троянска сливовица от тракийски сливи "стенлей" и да поканим бат Бойко да опъне от нашия ТАШАК-ПАВУР-и камерите да снимат,да снимат........Само не пипайте Пеевски-неговите са дребни."

Анонимен каза...

Къде намесихте Пеевски бе лумпени такива. Какво лошо видяхте от този честен и достоен троянец. Или може би ще кажете че не е честен и достоен???

Анонимен каза...

ЕЙ,продължавам да се убеждавам,че Интернет е голяма работа!Иначе как щях да разбера за съществуването на горния колега,който посред нощ и без да ме познава ме нарича ЛУМПЕН-демек ВАГАБОНТИН,НЕХРАНИМАЙКО/това е,за негово сведение,значението на тази немска дума/.И то защо?Защото съм си позволил "да намеся" неговия "честен и достоен троянец" Пеевски.Ама чакай,бе човек!Нещо си се объркал тотално.Не аз,а този твой Пеевски се меси в НАШИЯ живот!Сума ти време на почти всички диреци гледах само Барабойко и негова милост.Добре,че напоследък малко поизбеля от слънцето,щото преди ония от завоя за Балабанското викаха "тоя е от наште".Е,кво да им кажа-дибидюс/ако си го виждал на живо,да речем/.Ами я иди на заседание на Общинския съвет.Па после ми кажи кой там се държи като ВАГАБОНТИН и НЕХРАНИМАЙКО,а?Кой маха с ръце като ветрена мелница,та прави някакво бяло течение и Ачо Балев трети месец е на антибиотици?Питам те аз и отговор не искам!Одеве гледах записа на вчерашната сесия-пак врещи неподготвен та се принуди една комунистка-счетоводител на ТКЗС да му направи забележка,че "прираст" има само когато се говори за КРАВИ!А той се изказваше за ФИРМИ.Умрях от срам,а той не знам!Той и Жан Виденов,викат,бил много честен,ама..........де ни ги парите?Ай сиктир!

Анонимен каза...

Господа,
Стига сте и правили евала на Букарева. Аз питам - защо в работно време посещава заседания на общинския съвет, щом държи на спазване на дисциплината в завода, който ръководи? Защо иска от хората да спазват правила, която тя самата не спазва? Защо служебният и автомобил чака по 60 мин пред фризьора и със запален двигател, докато тя си прави прическата отново в работно време?

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |