Вярно е – „Кауфланд” стъпва в Троян

* Троянският хипермаркет на най-евтината европейска верига за хранителни стоки ще се изгради в двора на „Елма” – на мястото на стария заводски стол * Проектирането възложено на фирмата на сем. Енкини

СЛУХЪТ, КОЙТО ОТ НЯКОЛКО ДНИ ВЪРВИ ИЗ ТРОЯН, се оказа верен – „Кауфланд” (Kaufland), водещата немска верига за търговия с хранителни стоки на дребно, започва строителство на свой хипермаркет в града ни. От напълно достоверен източник получихме информация, че новият търговски обект (първият от такъв мащаб в Троян) ще се разположи на обособен парцел в двора на отиващия към фалит електромоторен завод „Елма”; по-точно – на мястото на заводския стол в съседство с многоетажната административна сграда. В момента стартират процедурите по проектирането, съгласуването с различните институции и получаването на строително разрешение. Проектантската работа на големия търговски обект пък е възложена на тукашната фирма „Троя консулт”, чийто управител и собственик е инж. Теменужка Енкина, съпруга на бившия кмет на Троян инж. Дилян Енкин.

ЗАСЕГА НЯМАМЕ ИНФОРМАЦИЯ
какъв е размерът на парцела, закупен от „Кауфланд” от собственика на „Елма” Николай Банев, на каква стойност е сделката и какви са другите й параметри, както и кога се планира новият хипермаркет да отвори врати. Знае се обаче, че входът на троянския „Кауфланд” ще е отстрани (откъм сградата на Пожарната), а не откъм входа на „Елма”, което ще гарантира удобен и безконфликтен достъп на посетителите.

ТЪРГОВСКАТА ВЕРИГА „КАУФЛАНД” е една от водещите в Европа и е от типа дискаунтър – за евтини и бързооборотни стоки; предлага над 8000 артикула и има репутацията на най-евтината европейска верига за търговия с хранителни стоки на дребно. В момента тя има над 600 свои магазина в Германия, Чехия, Словения, Полша, Хърватска, Румъния и България. Според данните от м. февруари 2010 г. обектите на „Кауфланд” в нашата страна са общо 32, основно в големите областни центрове (в София магазините „Кауфланд” са пет, по два има в Пловдив, Русе и Плевен и т.н.). Любопитното е, че Троян ще е вторият малък град у нас, в който веригата отваря свой хипермаркет (първият е Севлиево, където обектът бе открит наскоро).

ТУК МУ Е МЯСТОТО ДА ПРИПОМНИМ, че преди три години терен за строителство на свой хипермаркет в Троян закупи и друга голяма европейска дискаунт верига – „Плюс”. Незнайно защо обаче проектът забускува и в момента теренът, където търговският обект на „Плюс” вече трябваше да е отворил врати (на разклона за кв. „Попишка”), буренясва и се превзема от разположилото се в съседство циганско гето. Междувременно „Плюс” откриха свои магазини в редица малки български градове, включително в 10-хилядния Луковит, а в Севлиево – цели два. А защо в Троян не се получи, остава да гадаем.

Генадий Маринов

46 коментара:

Анонимен каза...

Ееееееееееее супер, най накрая един що годе добър магазин за Бг да влезе и в Троян, а дано си провлачат краката и да влезе и някоя по "маркова" бензиностанциика, че срамота иначе!

Анонимен каза...

След като затвориха за винаги врати заводите-Елма,Машстрой,Хемус,Унитех,доста дърводелски фабрики, някои строителни и т.н. Имам достоверна информация, че до два-три месеца предстои още няколко фабрики да затворят. От тък идват и двата въпроса:
1. Ще останат ли да живеят хора в хубавия ни град, които да пазаруват в този магазин?
2. Ще имат ли пари за пазаруване?

И още един тъп въпрос към тъпия ни кмет:
1. Защо не се възползва докато ГЕРБ е на власт да привлече някой сериозен инвеститор в Троян. В съседен Ловеч вече се строят два големи завода!

Студент каза...

Мен още ме е страх да се зарадвам, предпочитам да съм на принципа- Око да види, ръка да пипне!

Анонимен каза...

Естествено, Банев и Енкин бяха дупи и гащи!!!!!!

Анонимен каза...

Човек тъкмо да каже "Браво" от заглавието на статията и финала и го прехълцва само в едно"А,пак ли тия бе"....
В случая да гледаме по-малкото зло...Досегашните усилия на местните дето плащаха едни пари на кмета май отиват по дяволите,и най-смешното е че и на Енкин плащаха да гони инвеститорите от Троян,пък сега такъв му възлага задача...Смях смях и пак смях

Анонимен каза...

Явно на троянеца не може да му се угоди. Направо недоумявам понякога. И хубаво да се случи и лошо да се случи все недоволни. Ами управлявайте вие -многознайковци, всичко и всеки хулите. Тъпотия троянска.

Анонимен каза...

Аз съм тъп Троянец който работи в София. Понеже съм тъп ще кажа, че Kaufland, като дойде в Троян ще има истинска конкуренция при т.нар бакали и ще се появят малко по-реални цени на хранителните стоки. Относно инж. Енкин - колкото и да е зле, сегашния малоумник е в пъти по-зле. Аз не помня Троян да е бил толкова "проспериращ" някога.

Атанасов каза...

Една добра новина за последните няколко месеца , нека само положителни неща се чуват.
Ако пък дойде някой лоялен инвеститор да купи и Елма и работа да има.

Анонимен каза...

Идеално.
За този дето плаче, че няма пари за харчене - магазина ще помогне точно на тези,защото хляба там е между 45 и 65 ст.,има имитация на кисело мляко за 28 ст. и на салами за 2-3 лв.
Там същата по качество кайма като на Чолаков не е 6,а 4 лв. и т.н.т.
Плюс това в този магазин ще работят поне сто човека от Троян.Европейските фирми не признават Ганьовските номера по отношение дата на заплата и осигуровки..
Плачат в момента собственици като господина с двата гаража,които ни смятаха за роби...

Анонимен каза...

От всички проектанти в града точно тази ли е най-
подходящата фирма - ....сигурно да!?

Анонимен каза...

фен
една добра новина, дано скоро отвори врати кауфланд.. но най-смешното в ситуацията е, как енкин ще обере овациите, макар и в мандата на акимов... но и от друго се замислям, че се случва на края на мандата на акимов.. дали не е добър PR ход.. очакваме продължение ;

Анонимен каза...

е той минца няма нищо общо,земята е частна собственост и Никсъна може да си я прави квото иска...но нищо чудно дядо ти минц да се изтипоса и да заяви,че именно той е причината за това нещо....ама ми става сега малко жал за Евани и оня тумбак с двата гаража,дето проявявал ебати професионализма....кво ша праат,ко ша струват....

Анонимен каза...

Мисля ,че новината е добра за Троян независимо от изказаните мнения за кмета и проектанта.Дано почне строежа и на другия "Плюс".И сега затварят малки магазини - справка хранителния срещу хотел "Марс".

Анонимен каза...

Първо аз не "плача", че нямам пари. А затова,че доста хора останаха на улицата и се чудя как ще свързват двата края в тези тежки времена.Съчувствам им!!! Второ Николай Банев не е и чувал за Енкин(незнам какво точно имате впредвид). И трето по Енкиново време се появиха стотиците дърводелски фабрички и хотелчета, а не при Акимов. Ето че дори и Енкин да не е кмет пак привлича инвеститори. Не съм му нито симпатизант нито пък съм комунист. Просто това са фактите

Анонимен каза...

Да Ви кажа ли, че е много хубаво че ще отварят Кауфланд обаче хората постоянно остават без работа. НО НЯКОЙ ЗАМИСЛЯ ЛИ СЕ КОЛКО ЩЕ ОСТАНАТ БЕЗ РАБОТА КАТО ЗАТВОРЯТ БАКАЛИЙКИТЕ. Като се замисля колко са много малките магазинчета и всеки като затвори и изхвърли поне по 1 човек, а да видим какво ще стане тогава. Да ви кажа ли по хубаво от това парите да си остават в града ни няма. хубаво ще има назначени хора на работа ама оборота на този магазин няма да остава в Троян, а в Кауфланд като ще се връщат парите само през заплатите на работниците му. Сметнете разликата колко е като цифра и си представете колко пари ще излезат от града ни.

Анонимен каза...

Много са ми интересни изказвания от сорта, че построяването на един такъв магазин зависи единствено и само от волята на инвеститора. Я сега някой курифей да каже, като реша да си построя къща на своя земя и не уведомя никого дали няма да дойдат булдозарите и да я сринат? От инвеститора зависи само да извади парите, след това се почват мъките по институциите. Какво си мислите, че ако бе беше това Плюс нямаше да отвори до сега ли!? Ще отвори, и още как, но явно някой подлива вода. Дали в основата седят местни "предприемачи" или не толкова местни... може да се гадае. Защото все си мисля, че има и фирми с нетроянски капитали, които имат интерес такива вериги да не стъпват тук.
В общи линии, всичко зависи от нас, защото ние избираме тия тиквеници да ни управляват, респективно, да саботират такива проекти. А от всичко това губи само градът, защото един квалифициран кадър от друго населено място няма да дойде да работи тук, при положение, че в Севлиево купува хляб за 45 стотинки, а в Троян за 95. Гони си хората, и тези, които има, и тези, които може да има. После се сърдим, че затваряли Актавис. Ами как няма да го затворят, като сме в страни от важни пътни артерии и за капак тия цени гонят качествените кадри. Но като се замисля, Акимов залагаше на Троян, като за туристическа дестинация, а туристическите селища са с малобройно население. Може би кмета по този начин кмета си постига целите.

Анонимен каза...

Кой е казал, че хипермаркетите закримат малките магазинчета?!Нищо подобно - това са различни неща, различни писти и за всяка си има клиенти.Нима в Ловеч,където хипермаркетите вече са 5-6,да са изчезнали малките бакалийки? Нищо подобно, има си ги, но вече са много по-спретнати, по-заредени, с по-балансирани цени, продавачките са по-усмихнати... Това е ефектът, това е резултатът от конкуренцията, която в Троян досега за жалост липсваше. Кауфланд - добре,ако и Плюс преодолее троянските спънки, още по-добре.

Анонимен каза...

Много добре ,нека помислим за лукоил,omv или shell.

Анонимен каза...

TOVA E SYPER TAKMO 6TE IMA MNOGO RABOTNI MESTA!

Анонимен каза...

Абе тоя дето пише за хотели и дърводелските фабрики,дали си е пил хапчето?
Ти нормален ли си да твърдиш че благодарение на тоя бандит е станало това.Чист късмет че той е бил кмета по това време.Причините за построяването на хотелите са съвсем други и датират от доста по отдавна и благодарение на труда на едни други хора в тая община а не на тоя престъпник.
Защо всички се хващате за тая тема с туризм,акто и идея си нямате за какво става въпрос?
Какъвто беше Енкин,такъв е АКимов-ДЕМЕК НИТО ЕДИНИЯ НЕ БЕ ТРОЯНЕЦ,КВО ИМ ПУКА ЗА ТРОЯН????

Бай Бочо каза...

Солидарен с горния

Анонимен каза...

гос'ина с двата гаража,явно следи изкъсо кво се случва,че се е изказал макари анонимно по-нагоре-"аз не плача",че и съчуствал на хората останали без работа,а това че банев не знаел кой е Енкин,говори или че смята наистина хората за глупаци или е предрусал яко...но като гледам кви глупости пише относно представителя на село голяма желязна,как видиш ли той е причината да се развива дърводелската и хотелиерската индурстия в Троян,че и инвеститор бил моля ти се,чак ми се доисква да взема един кърпел и да му го подам сам да се напляска...спри се бе човек,хората в този град не са дебили или лумпени,това че ли мълчат и траят е съвсем друго....

Анонимен каза...

Аз нямам гараж, камо ли два. Единствените лумпени сте вие,които избрахте Акимов за кмет!!! Никога не съм бил член на БКП(БСП) ИЛИ ГЕРБ, за разлика от вас и никога не съм гласувал за Енкин. Факт е обаче че по негово време в и около Троян се построиха стотици дърводелски работилници и хотели. Николай Банев не е и чувал за Дилян Енкин. И не разбирам какви глупости говорите. Междудругото ЕЛМА и терените около нея не се продават. Незнам какъв Кауфланд ви гони? Като сте толкова информирани защо не ми отговорите колко е големината на парцела и за каква цифра се говори. Защото просто няма такава сделка и няма да има.

Анонимен каза...

лека полека ще си кажеш всичко ти,явно е че си от неговата гей компания,ами сам не се усещаш как се издаваш...
и къде видя стотици дърводелски работилници и стотици хотели?
луда работа,в тоя град всички за изперкали...

Анонимен каза...

Ей лумпен,
На територията на Община Троян са регистрирани 243 дърводелски работилници. Само в Чифлик,Орешак и Шипково има регистрирани над 100 семейни хотелчета отделно още два пъти по толкова вили и къщи за гости плюс 20 големи хотела. От такива селски брусове като теб града ни е на такова дереже.

Анонимен каза...

много ме радва как се палиш,на 2-3 изнасяш лекции пред широката аудитория събрала се в семейна хол...
но да ти призная най-ме радва че ползваш терминология,особено използването на умалителна форма като "хотелчета",личи си че си начетен и ерудиран човек,професионалист с дълбоки познания в областта си...

Анонимен каза...

Не се паля! Просто съм в час за разлика от теб.

Бай Бочо каза...

Че как ги преброи тез хотелчета и дърводелски фирми, мойто момче? И как ги изкара,че са заслуга на тоз железненски селяндур дето и с гъзъ си крадеше а? Ей не ни прави на балами,ний сме троянци и знаем как стоят нещата.За трапчанина ще поговорим друг път,ама май работа е от трън та на глог.....

Анонимен каза...

Не съм ходил да ги броя, а казвам долу горе колко са точно на брой. Не казвам че Енкин ги е създал, но и той има заслуги за тяхното съществуване. Не съм коментирал никога дали е крал. А за от трън на глог съм напълно съгласен. Даже бих казал че трапчанина е в пъти по-зле от Енкин.
P.S. аз също съм кореняк троянец

Анонимен каза...

"работилници",следващото ти добро попадение в еснафския набор от думи с които разполага пребогатия ти речник....
знаеш ли,ако се позамислиш дори върху изказа си и сам ще се убедиш че таквиа като теб,с подобно мислене са проблема,на които погледа и мисълта стигат точно до върха на очилата....

Студент каза...

Темата не е ли за изграждането на магазин от веригата Кауфланд?
Защо оставам с убеждението, че тук влизате за да избивате негативната си енергия събрана във вас?
Дано след време имам възможността да направя едно хубаво социологическо проучване на нашия регион. Със сигурност за много от вас ще е интересно.
П.П Бъдете добри, който е добър със останалите живее в хармония!
Пожелавам успех на тази идея, и дано всички имаме възможността да пазаруваме от един магзин, който вече се е доказал в много друти български градове!

Анонимен каза...

Дано да се радваме в скоро време на такъв сносен маркет и в Троян!
А малките "гаражни" магазинчета да си бяха свалили леко цените на стоките на време, защото май ще стане късно! Честно казано не ме вълнуват много. От гледна точка на туризма,нашият регион от много време имаше нужда от голям супермаркет!

Анонимен каза...

Николов
Отново комфликт на интереси-Фирмата на Енкин няма право да извършва проектиране,защото е вписана като фирма за строителен надзор.Той е и председател на комисията по ТСУ към общинския съвет- този човек най накрая ще спре ли с далаверите си.Главния архитект Кръстев е негов човек,той си го назначи и всичко това става пред очите на Акимов.Този кмет неможе ли да разбере,че гоненият от всякъде архитект Кръстев е тук само да осигурява интересите на Енкин и нищо чудно същия този селяк да се е насочил догодина пак за кметското място-той освен да краде и съсипва града нищо друго неможе.За професоналните качества на цялата фамилия Енкини няма спор- най-некадърните които съм срещал.Те никога не са проектирали и или строили.Нека незабравяме,че Цанко Круслевски си замина след като Енкин отиде да работи при него.
Този град и новия кмет са в пълна амнезия -Какви инвеститори да дойдат в тази община,като Главния архитект на Общината решава че инвеститори няма да допусне-освен ако лично не е заинтересован.Сменете ги тези некадърници в тази Общинска администрация

Анонимен каза...

Темата за главния архитект е много интересна.Ако някой знае за него нещо повече нека да каже защото сега е пълна загадка - откъде идва,кога е в Троян,какви архитектурни идеи за града ни има.Някой да му е чувал гласеца?

Анонимен каза...

като пропуснем част от форум бойците,чиито интереси целят едно единствено нещо,видно е че има хора които знаят и казват на глас откъде тръгват белите на Троян и че сегашното управление само довършва започнатото от другаря Енкин...

Анонимен каза...

Сега, колеги, да си кажа и аз каквото имам да казвам във връзка с имагинерния Кауфланд. Нема да го бъде. Цялата територия на Елма,заедно със сградите е заложена и/или под възбрана от страна на Агенцията за следприватизационен контрол. Обособяването на самостоятелен терен от друг по- голям такъв е свързан с толкова много бюрокрация,че няма на къде повеч:заснемане на цялата час от геодезична фирма,заснемане на частта, която искаме да отделим,нанасяне на координатите или както там му се казва в Агенцията по кадастър, изготвяне на примерна скица за разделянето, договор за разделянето, нова скица с която вече се отделя обекта в самостоятелен такъв, вписването на промяната в Агенция по кадастър и т.н и т.н. Може нещо да пропускам ама много ми се спи вече, пък и като Троянско чедо жупнах нклк ракийки.
КАуфланд, колеги, има точно определени изисквания за всеки от своите обекти: външен вид, квадратура, достъп, паркинги и т.н.Може ли някой от вас да се сети къде във фирмената култура на Кауфланд се вписва бившия стол на Елма?....
Споредмен това е стъпка за сондиране на мнението на обществността, дали е възможно г-н Бивш велик кмет да стане Нов Велик кмет. Но с такъв некадърник като Акимов нищо чудно и Енкин да развее знаме отново на центъра на западащия ни град.

Анонимен каза...

добър коментар колега и напълно логичен...преди време се опитах в един дебилен спор да подскажа на така жадуващите ни съграждани да пазаруват от голяма търговска верига,че тия хора(големите супермаркети) имат фирмена политика и всичко се случва по план и без компромиси.уви ,жаждата за подобни придобивки у еснафа не му дава да погледне по-далече от върха на обувките и изобщо проблема според него е съвсем друг-общината трябвало да ги привлече....
радвам се че накрая,къде случайно къде наистина будни и знаещи троянци започват да коментират истината.сегашния милиционер понеже няма как дели на няколко за разлика от желязненския бандит,който делеше само на едно.изобщо не се усети,данков и компания как се уредиха покрай него и тоя тупан обира всичкия негатив,та дори енкин излиза по-малкото зло в сравнение с него.разбира се че не му пука,нали и той е в кюпа и за него все нещо е останало.
времето лети и скоро идват избори и тогава еснафа койо реве сега усещайки заплаха за двата му гаражни бизнеса,ще разтвори щедро кесията да подпомогне капманията на онзи да се завърне на бял кон и да прогони нашественика инвеститор,и ще настъпо отново благодат...
да живее еснафлъка!!!

Анонимен каза...

Пак не сте информирани!!! Само приказвате глупости. А господина, който каза че всичко е заложено може ли да ми отговори колко са задълженията на Елма към АСК? Или май само плямпа глупости. Единственото което беше заложено са едни стари машини, хижата на Беклемето,две продадени вече панелки плюс Нунките. Всички терени и сгради на Елма са чисти като сълза.

Анонимен каза...

Стола на Елма и терена под него(ако не са) то много лесно ще се отделят като самостоятелни.

Анонимен каза...

Главния архитект е ловчалия,архитект е бил на Луковит,Угърчин,Ябланица- все викоко "развити"населени места- циганин до циганин,затова и сега в нашия град е катун до катун,ей това е виждането на главния архитект.Нищо стойностно не е проектирал .Изобщо личност която трябва да се хване на държавна работа защото иначе,глад,та глад от некадърност.Беше шест месеца и главен архитект на Община Севлиево,но оня кмет умен и му би шута поради корупция и некадърност.А нашия клен вече си го държи цяла година .
Първа дружка на Енкин- 1994-1995 год. двамата командваха областта -единия главен областен архитект ,а Енкин главен областен инженер.Браво на колегата,че каза- Кръстев е протеже на Енкин.Този Акимов,изцяло обслужва Енкин,запази цялата му скапа администрация,даже и секретарката на Енкин си остана секретарка на Акимов,нечувано и невиждано положение в цялата държава.НЕКА НЕЗАБРАВЯМЕ ,ЧЕ ЦЯЛ ЖИВОТ АКИМОВ Е СВИКНАЛ ДА МУ НАРЕЖДАТ,А НЕ ТОЙ ДА НАРЕЖДА.ЗАТОВА МУ Е ТРУДНО ДА МИСЛИ.СЪС СИГУРНОСТ ЕНКИН ОТНОВО СЕ Е НАСОЧИЛ КЪМ КМЕТСКИЯ СТОЛ. УСПЕХ НА ТРОЯН С ТЕЗИ НЕКАДЪРНИЦИ.За Троян истинския АПОКАЛИПСИС Е ФАКТ.

Анонимен каза...

Аз пък не разбрах кой е тоя с двата гаража?

Анонимен каза...

http://кауфланд.com/

Анонимен каза...

http://www.kaufland.bg/Site/start.htm

Анонимен каза...

Супер!Най-после край на гаражни смешни магазинчета,които само пречеха.

Анонимен каза...

Стига сте вярвали на тия лъжи!!!!!В ЕЛМА всичко е ипотекирано?!?

Анонимен каза...

Остава и елпромци да си получат заплатите от парите за терена.Пишете може ли да се направи нещо!!!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |