Юбилейно: Дон Чичи на 70 – честито!

* „Късно ми е вече за грозни жени и калпава ракия” * „Чудя се как някои хора, които ги познават само жените им, могат да са общински съветници?!” * „Колкото по-дебели стават вратовете на демократите, толкова по-хилава е демокрацията”

ГЕОРГИ НЕНКОВСКИ, известен и с артистичния си псевдоним Дон Чичи, на 17 март 2010 г. навършва кръгло 70. И от нас – честито и за много години! С пожелания за все същия житейски и творчески хъс!

ДОН ЧИЧИ Е ЗАВЪРШИЛ Учителския институт в Плевен, а след това руска филология в Софийския университет; по-късно специализира руска литература в института „Херцен” в Санкт Петербург (Русия). Учителствал е над четири десетилетия – основно в Троянско (Шипково, Гумощник, Бели Осъм, Троян), но също в Добруджа и Родопите.

„ЕДНО 70-ГОДИШНО ДЕТЕ, което пие ракия”, в своя си афористичен стил се самопредстави г-н Ненковски броени дни преди юбилейния си рожден ден. И прибави: „Тъй като сме в женския месец, ще кажа, че жената на живота ми се казва Атанаска Ненковска (съпругата му, с която са заедно от далечната вече 1962 г. и с която имат двама синове; г-жа Ненковска е основател на детската вокална студия „Усмивка” и е позната и обичана от троянци заради несекващата си културна и обществена дейност – бел. Т21)”.

ПОДКАНИХМЕ ДОН ЧИЧИ към неизбежната равносметка; резултатът: „Късно ми е вече за грозни жени и калпава ракия”. Но в прибавката имаше и лека горчивина: „Животът не може да се обясни. Той е като цвете – късаш лист по лист от цветето и го анализираш. Накрая знаеш всичко за цветето, но нямаш цвете”.

НЯМАШЕ КАК ДА НЕ СТАНЕ ДУМА и за политика – Дон Чичи е известен с политическата си чувствителност и с пристрастията си, оцветени в синьо. „Колкото по-дебели стават вратовете на демократите, толкова по-хилава е демокрацията”, бе обяснението му за 20-годишния ни преход. Не по-малко важно бе и уточнението: „Фланелките (на политиците и управленците ни) са от различен цвят, но всички се оказаха от един отбор – това оскърби всички българи, включително и мен”. Но имаше и още едно уточнение: „Цели 20 години гласувам за Иван Костов. Питат ме защо. Отговарям им – защото за 20 години никога не го чух да отговаря на който и да е въпрос с общи приказки”.

ПОЛЮБОПИТСТВАХМЕ КАК ВИЖДА ТРОЯН на фона на цялата ни родна бъркотия (Дон Чичи е „полендак” – роден е в с. Койнаре, Плевенско, но почти половин век е тук и, струва ни се, с удоволствие се смята за натурализиран троянец – бел. Т21). „Троян е една малка снимка на общото, което се случва в държавата ни, не е самотно островче”, обобщи г-н Ненковски. Но веднага след това продължи, все по-разпалено, да рови в троянските неразбории. „Чудя се как някои хора, които ги познават само жените им, могат да са общински съветници?! 29 съветници в Троян – кого съветват?! А пък в Общината на всяка врата пише „главен експерт”. Чудя се как тук с такава лекота се раздават „титли” и „звания”?!”; „20 души пенсионирани офицери работят в общинската администрация, вземат по 700 лв. заплата плюс 700 лв. пенсия, а млади хора с квалификация стоят без работа – кажете това редно ли е?!”.

ЗА НАКРАЯ, НО НЕ ПО ЗНАЧЕНИЕ, оставихме темата за културата и творчеството (досега Дон Чичи е издал три книги с есеистика, под печат е четвърта – романът „Неделя, 8:30”, а още четири са готови и отлежават в архивите; за книгата си „Кипър – слънчева сълза и вейка от маслина” /2006 г./, представена и в страната на Афродита, Георги Ненковски получава награда и специален плакет от гражданската фондация „Почитатели на Зенон” в Ларнака; от няколко години Дон Чичи има и своя коментарна рубрика в общинския в-к „Троянски глас” – бел. Т21). „Културата в Троян е шести пръст”, ядно-насмешливо отбеляза юбилярят. И иронично, явно намеквайки за неестествената многолюдност на троянското „писателско” сдружение, допълни: „Не съм чул в Троян да живеят писатели”. Попитахме го кое е най-характерното в творческия му подход. Отговорът: „Да превръщам битовия факт в художествен, да търся необикновеното в обикновеното”.

НА ФИНАЛА ПОМОЛИХМЕ ДОН ЧИЧИ да „сумира” в едно изречение своите 70. Изречението бе: „Щастлив съм, че през всичките тези години се занимавах само с това, което умея да правя и което ме радва!”.

Т21

6 коментара:

Васил Митков каза...

Да е жив и здрав!Преди доста време ме е учил в "Иван Хаджийски" и беше любимец на всички.
Спомнете си и как събираше пари за църквата след пожара.
Наздраве учителю!!!

Анонимен каза...

ДА Е ЖИВ И ЗДРАВ! А ЗА ОФИЦЕРИТЕ-ЕКСПЕРТИ В ОБЩИНАТА Е ПОВЕЧЕ ОТ ПРАВ. ПОНЕЖЕ СА КОМУНИСТИ БЯХА НАЗНАЧЕНИ ОТ ЕНКИН НА ХУБАВИТЕ СЛУЖБИ. СЕГА ПЪК ПОНЕЖЕ Е ДРУГ ОЩЕ ПО-ГОЛЯМ КОМУНИСТ НА ВЛАСТ ТЕЗИ ГЛУПАВИ ОФИЦЕРЧЕТА СА СЕ ПРЕВЪРНАЛИ ВЪВ ФЕОДАЛНИ СТАРЧЕТА.

Анонимен каза...

фен
Наздраве, Дон Чичи! Да си жив и здрав и още по лют в критиката :)
Може ли повечко уточнение за тези "офицерчета" в общината.. ако някой знае за това, да сподели

Анонимен каза...

Знам че някои от тях въобще нямат допирни точки с работата която вършат, а други от тях са неграмотни.

Анонимен каза...

Офицерите в Царсво България-символ на смелост и родолюбие.Комунистическите офицери-толупи и мързели/пихтии/.

Христо Попов каза...

БЪДИ ЖИВ И ЗДРАВ! ВСЕ ТАКА ДУХОВИТ, С НЕПОДПРАВЕНО ЧУВСТВО ЗА ХУМОР, ИСТИНСКИ ТРОЯНЕЦ, ОБИЧАЩ КРАСИВОТО! НАЗДРАВЕ!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |