Винетките за леки автомобили – на старата цена и през 2010 г.

* Стикерите засега се продават само на касата на Областното пътно управление в Ловеч, докога – не е ясно * Годишната такса за лек автомобил е 67 лв., за товарните – варира според екокатегорията

НЯМА ПРОМЯНА В ЦЕНИТЕ на винетните такси за леки автомобили и автомобилите за превоз на пътници с до 8 места през 2010 г. Цената на седмичната винетка е 10 лв., на месечната – 25 лв., а на годишната – 67 лв. За леките автомобили с чуждестранна регистрация годишната винетна такса е 34 евро, месечната 13 евро, а седмичната 5 евро.

В ЦЕНИТЕ НА ВИНЕТКИТЕ ВЕЧЕ СЕ ОТЧИТАТ и екологичните характеристики на превозните средства. Това е уредено с промените в Тарифата за таксите, които се събират от Агенция „Пътна инфраструктура”, и е въведено според разпоредбите на Директива 2006/38/ на ЕС.

ПРЕЗ 2010 Г. ЗА ТЕЖКОТОВАРНИТЕ ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА с две и повече оси, специализираните строителни машини, автокрановете, специалните ремаркета за превоз на тежки или извънгабаритни товари, които са с екологична категория „ЕВРО 0, I и II”, седмичната винетка е 75 лв., месечната - 215 лв., а годишната - 1300 лв. За същите машини, но от екокатегория „ЕВРО III, IV, V, ЕЕV и по-висока”, седмичната винетка е 58 лв., месечната - 165 лв., а годишната - 1000 лв. Дневната винетка за всички видове тежкотоварни превозни средства, независимо от екологичната категория, е еднаква – 13 лв.

ЗА АВТОБУСИТЕ С НАД 8 МЕСТА и за товарните автомобили с две оси и с екологична категория „ЕВРО 0, I и II” седмичният стикер струва 43 лв., месечният – 117 лв., а годишният – 681 лв. За същите видове превозни средства, но от екокатегория „ЕВРО III, IV, V, ЕЕV и по-висока”, седмичната винетна такса е 33 лв., месечната – 90 лв., а годишната – 524 лв.

6 януари 2009 г.
Светлана Петрова,  
PR на Областно пътно управление (ОПУ) – Ловеч, 
тел. 0887/237735
 
*******

ОТКЪДЕ ДА СИ ГИ КУПИМ?

* Кога ще започне нормалната продажба на стикерите – засега не е ясно * Старите годишни винетки - 
валидни до 31 януари 2010 г.

ГОДИШНИТЕ ВИНЕТКИ за 2009 г. ще важат до 31 януари 2010 г. Седмичните и месечните винетни стикери, закупени в края на декември 2009 г., ще са в сила до съответната дата на януари 2010 г. В момента винетки в област Ловеч се продават единствено на касата на управлението в областния град. Продажбата започна на 31 декември 2009 г., като дежурство бе осигурено и през почивните дни на 2 и 3 януари, но въпреки това неудобствата за клиентите от тази принудителна „централизация” са големи. А причината  винетките да ги няма на обичайните други места за продажба – бензиностанции, магазини и т.н., е, че бе оспорена процедурата за определяне на централния дистрибутор на стикерите и се стигна до обвинения в конфликт на интереси.

ПРИПОМНЯМЕ – провелият се през м. декември м. г. търг бе спечелен от сдружението на СИБанк и „ВИП секюрити”; но другият кандидат – консорциум на „ЛУКойл” и „Холдинг Пътища”, обжалва процедурата. От опозицията пък говорят за конфликт на интереси, понеже шефката на СИБанк Цветелина Бориславова живее с министър-председателя Бойко Борисов. Дали казусът ще се „разплете” скоро и кога ще започне нормалната продажба на винетките – засега не е ясно. 

Т21

3 коментара:

Анонимен каза...

А от кого да си търся аз сега парите, който в тая криза съм потрошил за управяне на колата си след пътуване по родните пътища? Нормално ли е за по малко от 4 месеца да се разбие предницата на колата ми, като преди това съм сменил всичко с оригинални части? Като има да се дава, ако трябва и на адрес ще дойдат да ми я продават, но когато трябва аз да търся, всички врати ще се затворят. Пълна какафония, бях и винаги съм бил ЗА винетките, дори винаги купувам годишен стикер, с надеждата, че дори и половината ми пари да ходят за пътищата ще се направи нещо. Ама а де, глас в пустиня.

Анонимен каза...

Винетка може да си купите и от Жамбаза :D

Анонимен каза...

Къде в Троян може да се купи винетка?! На горната бензиностанция - все няма?!!?!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |