В Общинския съвет: Питат за цената на хляба

* ГОЛЯМАТА НОВИНА – от 1 декември „Добруджа”-та поевтинява с 10 ст., типовият - с 5 ст. * Съветникът Пеевски: Защо в Троян хлябът се продава на една от най-високите цени в България * Кметът Акимов: Общината не може да влияе върху ценовата политика на хлебопроизводителите.

ДЕСЕТКИ ЖИТЕЛИ ИЗРАЗЯВАТ НЕГОДУВАНИЕ от високата цена на хляба, продаван на територията на община Троян. В Плевен, Ловеч и Севлиево цената на един хляб „Добруджа” от 650 г варира между 55 и 65 стотинки, а в Троян цената е близо два пъти по-висока – 1,05 лв., и тук хлябът държи една от най-високите цени в България. Това заяви в официалното си питане, внесено на сесията на местния парламент в четвъртък (26 ноември), общинският съветник инж. Илиян Пеевски ("Атака"). Конкретните въпроси пък бяха има ли свободен пазар на хляб на територията на община Троян и какви мерки възнамерява да предприеме общинската администрация срещу високата цена на насъщния тук.

ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ ПЕТ ГОДИНИ (т.е. след приватизацията на троянския хлебозавод – бел. Т21) няма данни за натиск срещу производителите на хляб от други места, които искат да продават продукцията си в Троян. Това обясни кметът Минко Акимов в отговор на питането на съветника. Градоначалникът заяви още, че общинската администрация не може да влияе върху ценовата политика и намерения на производителите на хляб в района, но по този въпрос още през лятото била проведена нарочна среща. На нея хлебопроизводителите, включително и най-големият и диктуващ „модата” – „Хлебопроизводство и сладкарство” ЕООД (Хлебозавода), заявили намерения да свалят цените. Което обаче се осуетило от повишението на цената на тока за промишлени нужди. По наши проверки цените на най-масовия хляб, „Добруджа” и „Типов”, в съседните селища са близки до троянските, каза още г-н Акимов. И завърши с една оптимистична новина – от 1 декември се очаква цените на хляба в Троян да бъдат намалени.

СЪВЕТНИКЪТ ОБАЧЕ НЕ ОСТАНА ДОВОЛЕН от отговора. „Минимум 30-40% по ниски цени на хляба има в хипермаркета „Пени” в Ловеч – 44 стотинки”, заяви Пеевски и отправи тежки обвинения – че свободен пазар на хляба в Троян няма и че конкуренцията била притискана със заплахи за физическа саморазправа и чупене на техниката. Атакистът не уточни кой кого е притискал, но от казаното се подразбра, че като „потисник” се визира основният производител (Хлебозавода).

Т21

БЕЛЕЖКА НА РЕДАКЦИЯТА

В понеделник (30 ноември) в разговор с изпълнителния директор на „Хлебопроизводство и сладкарство” ЕООД Стаменка Дамянова научихме, че от 1 декември те свалят цените. „Добруджа”-та поевтинява с 10 ст. и ще се продава за 95 ст. (вместо досегашните 1, 05 лв.). Същото е намалението и при хляб „Резина”, пита „Слънце” и пита цяла, които вече ще струват 95 ст. (вместо 1,05 лв.). Другият изключително популярен хляб на Хлебозавода – типовият, поевтинява с 5 ст. и ще се продава за 80 ст. (вместо 85 ст.).

6 коментара:

Анонимен каза...

Сега вече ще забогатеем.

Анонимен каза...

Еми вярно не е с много пари намалението и няма да забогатеем, но все пак браво на инж.Пеевски. Както винаги той е единствения смелчага, който има смелост да се опълчи. Браво на него за това, че мисли не за това кой имот да приватизира и каква сделка,търг или конкурс да спретне, а мисли само за доброто на хората. Колкото повече хора като него в Троян толкова по-добър за живеене град ще стане.

Анонимен каза...

Добруджата трябва да стане 80, а типовия 70 - и пак ще са по-скъпи от предлаганите в съседните по-големи градове. Ама то се знае- троянските търговци са скъпчии - вместо да печелят от оборот, гледат да надуят цените!!! А хляба е стока от първа необходимост и никак не е добре да се спекулира с цената му!Да се видят пазарните цени и да се вземе средна, примерно!

Анонимен каза...

Има начин Общината да повлияе върху цената на хляба - като осигури възможност на производители с ниски цени да продават такъв. Тогава по силата на пазарното търсене се вижда кой остава и кой фалира. Също така производителите трябва да са чували все пак, че снижаването на производствените разходи е начин да се постигне ниската цена. Те обаче явно не го искат...

Анонимен каза...

Аз си купих хлебопекарна и сега вече съм независим от цената на хляба а ми излиза доста по евтино и знам какво има вътре .

Анонимен каза...

Браво на г-Пеевски!Един общинар да мисли за народа на гр.Троян.В Севлиево в Кауфланд се продава хляб Добруджда о.650гр. за 0.46ст.производ на Хлебозавода от Ст.Загора,а в Пени типовия хляб там срува 0.35ст.Дали троянци са толкова богати та да си купуваме двойно по-скъп хляб.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |