Посрещнахме Обиколката: Троян намусен, Габровски пръв

* 3-кратният победител в родния Тур Ивайло Габровски спечели първия етап от София до Троян, втори и трети – съотборниците от троянския КК „Хемус 1896” Владимир Коев-Пиранята и Павел Шуманов, също 3-кратен победител

И ДРУГ ПЪТ ТРОЯН, който е традиционен етапен домакин, е посрещал колоездачната Обиколка на България намусен. Но толкова лош, дъжделив и студен (като днес, 7 септември, когато малко след 17:00 часа на централния троянски площад финишира първият етап София – Троян от 59-тото издание на българския Тур) местните фенове не го помнят. Което обаче не помрачи настроението, поне на публиката – по-малобройна от обичайното, но съвсем прилична като количество и качество. За състезателите не съм сигурен – да катериш и спускаш Троянския проход (Беклемето), най-високият и стръмен старопланински проход (1590 м), в такова време и то на велосипед, едва ли е най-приятното изживяване. Че не е от най-приятните се разбра и по вида на някои от финиширащите състезатели, които изглеждаха направо съсипани (нещо като Брус Уилис на финала на „Умирай трудно” – бел. Г.М.); а пък тези от по-топлите страни, примерно португалците, направо не знаеха къде се намират. По-късно от пресцентъра на Обиколката научихме, че заради лошото време на Беклемето и крайно влошената видимост (само 5 метра) главният съдия е имал намерение да прекрати етапа, но организаторите са го разубедили.

ЛЮБОПИТНА ИНФОРМАЦИЯ ДАДЕ обичайният коментатор на живо Васил Дянков (остроумен и речовит габровец, който от години изпълнява тази си роля и е станал част от Обиколката) 15-тина минути преди финала на първите – че 3-кратният победител в Тура и некриещ апетитите си за рекордна 4-та титла Ивайло Габровски от тима на КК „Несебър”, се е откъснал с над 25 минути от основната група и с цели 8 от следващите го няколко човека. Това хвърли в смут троянската публика, очакваща някой от нашия КК „Хемус 1896” (Троян) да финишира пръв в Троян. Което не бе безоснователно, тъй като в редиците на троянския тим бягат някои от най-големите български колоездачи – 3-кратният победител в Тура Павел Шуманов, Владимир Коев-Пиранята, Светослав Чанлиев, Даниел Петров, Евгений Балев и амбициозният италианец Рино Зампили, а пък в последната година КК „Хемус 1896” доказа неведнъж, че е №1 у нас и на Балканите.

В КРАЙНА СМЕТКА ГАБРОВСКИ ФИНИШИРА ПРЪВ, макар и окървавен след лошо падане – за нелошите при тези условия 4 ч. 18 мин. и 15 сек.; но със съвсем малка преднина пред следващите го двама троянци – Владимир Коев (на 29 сек.) и Павел Шуманов (на 1 минута и 6 сек.). Разбира се, отборен победител в етапа стана КК „Хемус 1896” (Троян). Наградите на победителите връчиха кметът на Троян Минко Акимов и най-големият помагач на родното колоездене и специално на Обиколката – Венци Маринов, собственик на „Венци” ЕООД (Габрово), официален дистрибутор на „Тойота” за Северна България.

УТРЕ, ПО ОБЕД, от троянския площад стартира вторият етап, определян от специалистите като най-труден: Троян – Габрово, с две преминавания на Балкана, през Троянския проход и през Шипка. Общо 101 състезатели от 13 чужди и 4 български отбора участват в тазгодишната надпревара.

Генадий Маринов

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |