Тема с продължение: Делото срещу инж. Банев – пак го отложиха

* Прокуратурата – недоволна от забавянето на резултатите от допълнителната тройна експертиза * Обвиняемият: „Вторият балон също се пука” * Дали техническите лица, забавили експертизата, са получили пълния размер на хонорарите си, питаме ние * Съдебният "сериал" продължава на 2 ноември

ЗА ПОРЕДЕН 5-ТИ ПЪТ бе отложено гледането на делото срещу бившия управител на общинското строително дружество „БКС” ЕООД инж. Мирчо Банев, насрочено за 17 септември (наказателно дело №173/2008 г., Районен съд - Троян). И отново по обичайната причина – обвинението, в лицето на прокурор Георги Аргиров, бе недоволно от работата на екипа, извършил именно по желание на прокуратурата „повторна тройна съдебно-техническа експертиза”. Този път недоволството на прокуратурата идеше от факта, че заключението от въпросната повторна съдебно-техническа експертиза не е депозирано навреме в съда, т.е. минимум 5 дни преди заседанието (чл. 149, ал. 3 от НПК). Адв. Румяна Горанова, представляваща „БКС” ЕООД - гражданския ищец по делото срещу инж. Банев, също изрази становище, че ход на делото не бива да се дава. Защитникът – известният столичен адвокат Лъчезар Таков, нямаше друг полезен ход и се съгласи с формалните аргументи на колегите си.

ПРЕДИ ДА ОБЯВИ РЕШЕНИЕТО СИ за оглагане на делото съдия Сийка Сеизова даде кратко разяснение как се е стигнало дотук. Определеното (с негово съгласие, разбира се – бел. Т21) на миналото съдебно заседание техническо лице Павлин Мошев в един момент, когато експертизата би трябвало да е в разгара си, си подало оставката; и на 3 август било заменено с инж. Стефан Големански, който пък три седмици по-късно (на 25 август), заявил, че не може да свърши работата в срок; после се оказало, че работата можело да стане, и станала, ама заключението било забавено с един ден, вместо на 13 септември го внесли в съда на 14-ти; което в крайна сметка доведе до n-тото отлагане (Изобщо – цирк! Интересно ни е обаче дали техническите лица, извършили експертизата, са получили пълния размер на хонорарите си за неизпълнената в срок задача – имаме право да питаме, понеже парите, които те /вещите лица в съда/ получават, идват от нашите данъци – бел. Т21).

НАКРАЯ НЕКА ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ ДА ПРИПОМНИМ за какво е това второ дело срещу инж. Банев (първото, по-голямото, но свързано с настоящото, бе, че през 2006 г. в качеството си на управител обвиняемият е ощетил „БКС” ЕООД със 182 хил. лв. заради неизгодно сключен договор за строителство на търговско-етнографския комплекс „Чаршията” в центъра на Троян и завърши с изцяло оправдателна присъда – бел. Т21). Сегашното дело е за щети (около 15 хил. лв.), нанесени на дружеството при строителството на семейната вила на Баневи в с. Дебнево, Троянско. Сагата със съдебно-техническите експертизи пък дойде оттам, че първата допълнителна експертиза, също назначена по искане на прокуратурата, не откри нарушения, обвинението предизвика втора и т.н.

„РАЙОННИЯТ ПРОКУРОР Г-Н ГУРЛЕВСКИ преди време заяви иронично, че ще се пенсионира с това мое дело – явно му е време да го стори”, коментира пред Т21 след поредното отлагане обвиняемият инж. Банев. Той бе и пределно категоричен – обвинението изкуствено бави процеса, защото вижда, че губи делото и че „вторият балон също се пука”.

СЪДЕБНИЯТ „СЕРИАЛ” ще продължи на 2 ноември 2009 г., понеделник, от 9:30 ч.

Т21

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |