МВР предупреждава: пак зачестиха телефонните измами

*Десет групи най-общо са практикуваните телефонни измами
* При всяко съмнение, че се опитват да ви измамят, търсете помощ на телефони 166 или 112, съветват от полицията


В ЦЯЛАТА СТРАНА ОТНОВО ЗАЧЕСТИХА телефонните измами; също и в Ловешко и Троянско, където "ужилените", въпреки множеството предупреждения от полицията и медиите, са десетки само за последните няколко месеца. Измамниците са много изобретателни, с тренирани психологически умения, като по време на телефонния разговор добре се ориентират за възрастта на набелязаните жертви и умеят да се възползват от първоначалния шок след доверената „информация”. Мошениците често сменят сценариите, като обикновено търсят жертвите си сред възрастните хора. Извършителите на измамите са предимно лица от криминалния контингент и основно - от ромски произход; локализирани са в общините Горна Оряховица, Павликени, Левски и Ветово. Измамниците са групирани в добре организирани и затворени престъпни шайки и най-често имат роднинска връзка помежду си.

НЕ СЕ ДОВЕРЯВАЙТЕ, не давайте пари на непознати хора! При всяко съмнение търсете помощ от полицията на телефони 166 или 112.

ДЕСЕТ ГРУПИ най-общо са практикуваните телефонни измами.

1. ОСВОБОЖДАВАНЕ НА КОЛЕТ

Ваш “роднина”, с когото не сте се чували или виждали отдавна, е изпратил колет от чужбина, съдържащ скъпо лекарство, голяма сума във валута или други ценности. Трябва да дадете определена сума, за да получите колета - под предлог, че ако не се плати, от митницата ще го конфискуват. Измамниците могат да поискат да платите транспортни разходи за доставката. В повечето от тези случаи по-късно ви търси друг глас, който се представя за вашия роднина, старае се да ви убеди колко ценна е пратката и обещава, че като се видите, ще ви плати разходите.

2. ИЗГОДНА СДЕЛКА

Телефонно обаждане за закупуване на ремъци, лагери и други части под предлог, че са на много изгодна цена и ще се препродадат с голяма печалба. В повечето случаи измамникът се представя за „познат”. При предаването на исканата сума потърпевшите получават запечатан пакет. Обикновено той е тежък, а по-късно се оказва, че съдържа непотребни вещи.

3. ВНАСЯНЕ НА ГАРАНЦИЯ

„Адвокат”, „следовател” или „полицейски служител” звъни предимно на възрастни хора и им съобщава, че техен внук, внучка, племенник или друг близък роднина е предизвикал пътно транспортно произшествие с пострадал (най-често малко дете), който е в болница с опасност за живота. Трябва да се плати определена сума като гаранция за освобождаване от арест. В повечето от тези случаи измамниците също пращат подставени лица, най-често представящи се за „адвокат”, или „помощник-следовател”, които вземат сумата, за да я предадат на съответния човек, от когото зависи освобождаването на близкия.

4. ОТКУП ЗА ОТВЛИЧАНЕ

Отново жертви на измамниците са възрастни хора. Този път им се съобщава, че внук или внучка са отвлечени и се иска определена сума пари, за да бъдат освободени. По телефона мошениците имитират плач и уплашен глас, с който да впечатлят и да убедят възрастния човек, че наистина техният близък е отвлечен. След като разберат, че жертвата им е подготвила парите, измамниците изпращат посредник, който взима „откупа”.

5. ЗАКУПУВАНЕ НА ВАУЧЕРИ

Друг сценарий е позвъняване от „близък” (племенник или друг роднина), който моли да закупите ваучери за зареждане на предплатени карти на мобилните оператори – тъй като в момента му е необходимо провеждане за важен разговор, а той няма откъде да си закупи нужните ваучери. В тези случаи обикновено потърпевшите също са възрастни хора. След закупуване на ваучерите измамниците се свързват отново по телефона, за да научат кода на ваучера. И толкова.

6. ПРОБЛЕМИ С ПОЛИЦИЯТА

В този случай непознатият се представя за служител на МВР. Обикновено обаждането е рано сутрин. „Полицаят” назовава името ви и ви разпорежда веднага щом затвори, да му позвъните на определен мобилен телефон, за да си спестите проблеми с прокуратура, следствие и т.н. Убеждава ви, че сте извършили административно нарушение, за което дължите глоба. Глобата може да платите по два начина – като се явите в съответното полицейско управление или като купите ваучери към определени мобилни оператори и му издиктувате серийните номера. Логично избирате второто.

7. РОДНИНА В ЧУЖБИНА

Обажда ви се човек, който се представя за ваш близък, работещ в друга страна. Обяснява, че е изгубил парите си, а трябва да пътува за България - за да постъпи на лечение или да плати нанесена от него щета при катастрофа. Моли ви да му помогнете с определена парична сума. Предлага ви да предадете парите на негов приятел или на изпратен от него таксиметров шофьор, за да му „спестите разкарването” до банката или пощата.

8. ВНАСЯНЕ НА ГАРАНЦИЯ

Измамникът се представя за ваш близък роднина - внук или племенник. Съобщава, че е задържан в полицията (естествено в друг град), тъй като е причинил катастрофа и е увредил полицейски автомобил или има тежко пострадал човек, който впоследствие е починал. Сам или чрез негов приятел ви моли да му услужите с пари, необходими за плащане на гаранция за неговото освобождаване. Вие предоставяте сумата на специално изпратен „посредник”, с когото се срещате пред някоя обществена сграда – поща, болница и др. За да бъдат по-убедителни, измамниците често предоставят и телефонния номер на мним полицейски служител, който да потвърди версията им.

9. ПОГАСЯВАНЕ НА ДЪЛГОВЕ НА ПОЧИНАЛ БЛИЗЪК

Измамниците наблюдават таблата за некролози или входните врати на жилищата. Събирайки информация за скоро починал човек, търсят близките му, като се представят за негови колеги или познати. Заявяват, че месец преди смъртта му, са му дали в заем определена сума и искат тя да им бъде върната. Притеснени и объркани, вие сте готови да вземете дори заем от съседи, за да погасите "задълженията" на вашия роднина.

10. ПЕЧАЛБА ОТ ЛОТАРИЯТА

Измамниците ви се обаждат по телефона и ви поздравяват за току-що спечелена награда от някаква лотария; или получавате електронно поздравление за спечелване на много пари (между неколкостотин хиляди и няколко милиона долара) от електронна лотария или от наследство. За да ви преведат тези суми, много бързо искат от вас да им изпратите личните си данни и някаква сума пари. Ако реагирате на писмото, но искате отсрочка, измамниците започват да намаляват сумата; само и само да им изпратите някакви пари, докато в същото време се опитват да източат кредитната ви карта например. Когато някой стигне дотам да им преведе определена сума и чака най-после да се добере до „огромната печалба”, започва мотаене, възникват непредвидени пречки и се искат още и още пари; докато накрая измаменият се усети и спре преводите.


ПОЛИЦИЯТА СЪВЕТВА: ако ви бъде отправена подобна „оферта”, не се доверявайте само и единствено на телефонното обаждане. За да се уверите в самоличността на своя познат, настоявайте за лична среща, питайте за имена и събития, които лицето би трябвало да знае, търсете обратна връзка с него, свържете се с други общи познати и роднини. В никакъв случай не се съгласявайте да правите разплащания в други градове. И още - не споделяйте каквато и да било конфиденциална информация, без да сте установили надеждно самоличността на човека, с когото разговаряте по телефона.

ОД на МВР – Ловеч (материалът е препечатан от сайта на ОД на МВР - Ловеч www.lovech.mvr.bg)

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |