Продължава съсипията на яз. „Сопот”

ПРИ СЪВМЕСТНАТА ПРОВЕРКА НА 16 ЮЛИ на екип на РУ на МВР - Троян и представители на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) – Ловеч бяха разкрити множество бракониерски действия на територията на язовир „Сопот” край с. Голяма Желязна. Органите на реда са съставили 9 акта за незаконен риболов през тъмната част на денонощието и използването на повече от три броя въдици. Установени били и доста по-тежки нарушения, по-точно престъпления, съсипващи нагло и напук на всички забрани рибния запас на водоема; проверяващите се натъкнали на поставени дънно две мрежи с дължина около 200 м за улов на едра риба и една мрежа с дължина 50 м за дребна риба (уклей). Уловената риба била пусната обратно в язовира, а за разкритите престъпления били съставени протоколи. Но, както обикновено става при такива случаи, собствениците на незаконните такъми не били разкрити до приключване на операцията (интересен и многозначителен факт, като се има предвид, че на всички риболовци в района е добре известно кои са бракониерите в яз. „Сопот” - т.е. разкриването и задържането им от органите на реда не би трябвало да е проблем, стига обаче да има воля за подобни действия – бел. Т21). При акцията били намерени още 5 броя от т.нар. „тапи” за улов на хищна риба, които също били иззети. Според шефа на ИАРА – Ловеч д-р Йордан Найденов през май и юни в Ловешко са конфискувани над 3000 м бракониерски мрежи, като 800 м от тях са извадени от яз. „Сопот”.

ПРИПОМНЯМЕ, ЧЕ ПРЕДИ ВРЕМЕ яз. „Сопот” бе даден под аренда на частна фирма и последвалият вандалски промишлен улов и безскрупулното бракониерство тотално го обезрибиха (умъртвиха). В последните две-три години с усилията на ловнорибарските дружества в Троян и Ловеч нещата се попромениха към добро, а редицата доброволни зарибителни акции постепенно върнаха живота в язовира. Но кой знае защо вече доста време от ИАРА бавят отдаването на водоема за безвъзмездно ползване на споменатите две ловнорибарски дружества – въпреки че няма нормативни пречки, въпреки дадените обещания на най-високо правителствено равнище и, не на последно място, въпреки ясните ангажименти и заявените намерения яз. „Сопот” да се използва само за любителски и спортен риболов. С други думи – явно някой няма изгода яз. „Сопот” да стане на всички и да си върне старата слава на любимо място за отдих и туристическа атракция от национален мащаб?!

Т21


Мнения по темата в интернет

Бих отворил Белене за бракониери!!!

Тези големи риби със сигурност са жертви на бракониери,за тях няма забрани и почивен ден. „Сопот” и „Пясъчник” са най мрежарените язовири, „Огоста” също, но там рибата оцелява заради потопените дървета при завиряването му! Бракониерството под всякаква форма, трябва да се криминализира и да има жестоки санкции - затвор и конфискация на имущество! Ако имах власт, бих отворил Белене за бракониери!!!”

Mario67, 30 март 2009 г, във www.forum.fishing-mania.com


*****

Това е най-правилната тактика

„Това е най-правилната тактика за момента. Тел. 112 трябва да бъде засипан от обаждания за бракониери. Дори трябва да се повтаря и потретва обаждането с изричното изискване защо не се взимат мерки.”

Naso, 19 май 2009 г., във www.forum.fishing-mania.com


*****

Да спрем бракониерството!

„(…) В Република България съществуват широко разпространени деяния (престъпления), като бракониерството в неговите уродливи подформи, състоящи се в обезрибяване и унищожение на биологични видове, чрез незаконни мрежи, химикали, взривни материали, отпадъчни замърсявания от промишлени, частни и държавни производствени мощности. Нужно е да се криминализират законово нарушенията, за да има възможност Министерство на вътрешните работи и неговите служители да работят по случаите на посегателство и унищожаване на държавната и частна собственост…”

Из петицията на сайта „БГ Риболов” до Комисията по петициите към Европейския парламент, във www.bgribolov.com


*****

Абе, англичани, мани ги

„(…) В държавата на Оливър Едуардс – Англия, за намерен убит
бракониер, завит с мрежата на брега, НЕ СЕ ТЪРСЕЛА ОТГОВОРНОСТ.
Затова Оливър Едуардс лови на муха на една и съща река 60 години, и има риби! Абе, англичани, мани ги, они са замлатени...”

Данчо Савов, 2008 г., във www.forums.akulata.com

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |