Цветелина Байрактарова – колкото повече, толкова повече

* Абитуриентката от СОУ „Васил Левски” с две пълни шестици на матурите плюс 6.00 от дипломата – или да се забавляваш с нещо, от което други треперят

МНОГО УМНАТА, АМБИЦИОЗНА И НЕ ПО-МАЛКО ЧАРОВНА Цветелина Байрактарова, абитуриентка от троянското СОУ „Васил Левски” (12.а клас), постигна поредния си успех. Успех, и то какъв – две пълни шестици на двете матури: задължителната по български език и литература и избраната втора по математика. Изключително! Нещата пък стават още по-сериозни, тъй като по математика Цвети е постигнала абсолютния максимум от 100 точки (за шестица са нужни от 95 до 100 т.), а по български резултатът й е близък до максималния – 98 точки. „Колкото повече, толкова повече”, както би казал Мечо Пух.

ДВЕ ПЪЛНИ ШЕСТИЦИ на матури по български език и по математика са нещо като гросмайсторска титла и подобен резултат е по силите на единици (говорим за национален мащаб). „По-обичайното” е да получиш две шестици, ако избираемата втора матура е по предмет, сходен с българския език (примерно – чужд език или друг хуманитарен предмет, да кажем история). А Цвети – шестици по български и математика?!

ИЗУМЛЕНИЕТО СТАВА ОЩЕ ПО-СИЛНО от друг факт – троянската умница се готви да кандидатства право, т.е. учи история за кандидатстудентските изпити. С други думи – по-лесно би било да избере за втората си матура историята. А най-лесното – да се яви на английски език. Защото през м. февруари Цветелина бе единствената от випуска си, получила сертификат от Кеймбридж за владеене на езика на Шекспир на ниво „образован англоговорещ” (С2 – Mastery от Общоевропейската езикова рамка); и със сигурност матуритетната й шестица по английски език е била в кърпа вързана. Явно троянското момиче е търсило допълнителни предизвикателства, състезавала се е със … себе си, забавлявала се е с нещо, от което други треперят.

И ВСЕ ПАК ПОСТИЖЕНИЕТО НА ЦВЕТЕЛИНА БАЙРАКТАРОВА на двете матури в някаква степен бе очаквано. Защото когато става дума за учене и резултати от изпити, тя е абсолютен шампион. Ще посочим само още две доказателства (макар че има много повече) – оценка 5,64 във финалния кръг на националната олимпиада по история (с пълна шестица на писмения изпит), където бе представител на Ловешка област, и най-висок резултат на националната олимпиада по български език от всички участници от областта. Разбира се, дипломата й за средно образование е от същия порядък - пълно 6.00. Да припомним и друг факт, издаващ, че успеваемостта е фамилна черта; сестра й, Искра, която в момента завършва медицина, има същите резултати – пълни шестици от матурите и в дипломата си от СОУ „Васил Левски”.

И НАКРАЯ, НО НЕ ПО ВАЖНОСТ. Цвети е голяма отличничка, но преди всичко е голяма симпатяга – красива, модерна и много интересна млада дама. От нас – голямо браво и успех по пътя напред!

Генадий Маринов

5 коментара:

Анонимен каза...

Браво на Цвети! Такива деца ме карат да се гордея с успехите им, макар да не ги познавам лично. Желая й да е жива и здрава и да има много късмет в живота! Нека има повече като нея в нашите училища!!!

Анонимен каза...

Дайте ми номера и,искам я за гадже :)

Анонимен каза...

И аз!

Петров каза...

Браво!Явно и гена има значение!Бащата е елктроинженер владеещ английски и немски ,а майката лекарка.
Желая нови успехи!

Анонимен каза...

Дайте и на майката номера!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |