Троянски зет оглави Народния театър

* Васил Василев, 45-годишният театрален режисьор, досегашен директор на плевенския театър и бивш зам.-министър на културата, спечели конкурса за директор * Новият шеф на театър №1 у нас е ловчалия и е женен за актрисата Надя Дердерян
Кариера
Васил Василев
ЛОВЧАЛИЯТА Васил Василев, който е и троянски зет – женен е за актрисата Надя Дердерян, щерка на съсобственика на известната троянска фирма за строителна химия „Вектор“ ООД Божидар Цветанов и на артистичната търговка Ценка Джамбазова, спечели конкурса за директор на най-авторитетния театър в България, Народния театър „Иван Вазов“ в София. Конкурсът мина през доста перипетии/скандали, като имаше различни обвинения, включително че един от четиримата кандидати (досегашният директор актьорът Мариус Донкин, култовият режисьор Бойко Богданов, младият актьор и преводач Сава Драгунчев и нашият човек) се е явил пиян на препитването, друг пък имал връзки с член на журито и т. н. Културният министър Атанас Атанасов първоначално дори отказа да признае резултатите, но в крайна сметка и след извършена проверка всичко това бе преодоляно и министерската санкция е факт.

Със съпругата си Надя Дердерян
НОВИЯТ ръководител на водещата национална театрална трупа, в която са били или са много от големите български актьори, е завършил Езиковата гимназия в родния Ловеч (владее немски, руски и английски език), театрална режисура в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ и бизнес организация в Стопанската академия в Свищов. На 45 години е, баща на три деца. През 2011 г., когато е директор на Драматичния театър в Ловеч (става такъв едва 29-годишен), става общински съветник (от левицата), а през 2013 г. и зам.-министър на културата в правителството на Пламен Орешарски. До настоящия момент бе директор на Драматично-кукления театър „Иван Радоев“ в Плевен. Мениджърските му театрални умения са доказани – успява да издърпа нагоре и двата провинциални театъра, в които работи (в Ловеч и Плевен) и доказва, че и в по-малки градове може да се прави театър на високо равнище; в подкрепа на което са 33-те премиери по време на мандата му в плевенския театър, реализираната програма „Пътуващ зрител“, номинациите на актьори от неговата трупа за наградите „Аскеер“ и „Икар“, предизвиканият театрален туризъм заради плевенски спектакли и т. н. И от нас – успех!

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |