Свилен Андреев - местният кандидат, който познава регионалните проблеми

Водачът на листата на „Демократична България” в нашия 11-ти Многомандатен избирателен район Ловеч от години работи с младежи, за да ги убеди да не емигрират. И успява.

ПИ 2021 (2)
Демократична България

ТОЙ МОЖЕШЕ да има различна съдба. И тя нямаше да е много по-различна от тази на повечето младежи в ловешко. Отдавна можеше да се е превърнал в столичанин. Можеше дори да е потърсил щастието си в чужбина. Всъщност можеше да е където си поиска и да е попаднал в клишето „младите хора напускат малкия град поради липсата на реализация“. Колко познато.

НО ТОЙ ИЗБРА да остане. На 33 години, с добро образование и с мисия Свилен Андреев е още в родния си град, който напуска съвсем за кратко, за да завърши дипломация и национална сигурност във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. От години е активист в областта на образованието и развитието на гражданското общество. А днес е водач на листата на „Демократична България“ за област Ловеч и е готов да се бори за своите каузи на национално ниво.

МЛАДИТЕ хора от региона го познават добре покрай проектите му. Свилен не е пришълец, който иска да обясни на местните как се случват нещата. Той е израснал, учил и работи в този регион. „Троян е най-важното място в живота ми, но вече не е само той, защото работата ми по проекти с младежи в цялата област е също толкова стойностна и ценна за мен“, казва Свилен, който по образование е политолог.

С ПОДХОДЯЩОТО образование и с любовта към родния край, Свилен от дълги години работи в “Сдружение Знание - Ловеч” – една от водещите неправителствени организации в Централна Северна България. Вече има 10-годишен опит като лектор и обучител по теми, свързани повишаването на гражданската активност, основно сред младежите и социално уязвимите групи. Голямата му цел е да убеди младите хора да останат и да изградят пълноценен и стойностен живот.

ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВАТА са големи – в повечето случаи става въпрос за деца на родители, които живеят и работят в чужбина. Те са добре осигурени финансово и са подвластни на всички изкушения, които средно големият български град може да предложи. „Това е особена група младежи – такива, които отрано са се научили сами да вземат решенията. При нас е много характерна поколенческата имиграция, като всяко четвърто дете е с родители икономически емигранти“, разказва Свилен. В един от проектите си той работи с около 80 младежи от областта, като в началото около половината е трябвало да заминат при родителите си в чужбина. В крайна сметка в резултат и на неговото влияние заминават едва 12.

ЕСТЕСТВЕНАТА причина за обезлюдяването на Ловешка област е състоянието на икономиката. Някога силно индустриализирани, Троян и Ловеч сега разчитат на малко на брой предприятия и повече на малък и среден бизнес. Община Ловеч се смалява от почти 70 000 жители през 1989 г. до под 42 000 жители днес. В Троян ситуацията е сходна – от община с над 45 000 жители сега населението е под 30 000. Общини като Априлци и Летница са се стопили почти наполовина.

В СЛЕДВАЩИЯ парламент Свилен ще работи за изграждането на добра комуникация с гражданското общество чрез създаване на работеща структура за взаимодействие с неправителствените организации. Той знае къде се къса връзката между националните политики и регионалните реалности. „Двете политики трябва да са като скачени съдове. Правят се документи на парче, областните стратегии за развитие трябва да са съобразени с националните. Една от основните ми мисии ще е да се възстанови връзката между регионите и държавната власт“, казва той. Регионът нямат нужда от обичайните петима народни представители, които престават да обръщат поглед назад в деня след изборите, а от хора, които последователно работят за интересите на тези, които са ги избрали.

ЕСТЕСТВЕНО
препятствие пред инвестициите е липсата на добра комуникация. Магистрала „Хемус“ е основен предизборен лайтмотив на управляващите в последните 10 години и все още не е реализирана до средата – до пътя Ловеч - Плевен. „Необходимо е този проект да бъде завършен, но това няма да е достатъчно за възраждането на региона. Имаме необходимост от силна кампания и реклама на потенциала на областта за инвестиции. Само така Ловешка област има шанс да се върне на картата и да бъде привлекателно място за живот“, казва той.

УВЕРЕН привърженик е на идеята за съдебна реформа и постигане на реално разделение на властите, което за последните 12 години беше заличено. Свилен вярва, че парламентарната република може да бъде възстановена и да заработи. „Демократична България“ е събрала листа от разнообразни кандидати със силни професионални биографии и граждански позиции. Хората от Ловешка област заслужават да бъдат представени по-достойно в Народното събрание и на изборите на 11 юли те могат да го получат“, уверен е Свилен Андреев.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Начало

0 коментара:

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |