На Петковден в Троян

* Много слънце, много гости и много събития * Донка Михайлова: „Можем, защото в трудните моменти сме заедно“ * Гинка Чавдарова: „Вие си имате всичко – много ум, много способности, много инициативност, борбеност, балкански инат“
Отзвуци
Празникът на площада започна с издигането на троянското знаме
С МНОГО слънце и много събития Троян отбеляза своя празник – Петковден (14 октомври). И с много официални гости, сред които Ловчанският владика Гавриил и игуменът на Троянската обител Велички епископ Сионий, областният управител на област Ловеч Георги Терзийски, заместниците му Бойко Пъдарски и Илиян Тодоров, депутатите д-р Валя Александрова и инж. Иван Миховски, изпълнителният директор на Националното сдружение на общините в България (НСОРБ) Гинка Чавдарова, кметовете на Павликени и Две могили – Емануил Манолов и Божидар Борисов. Имахме и чужбински гости – ръководителката на посолството на Ливан у нас Сюзан Музи, руският вицеконсул в Русе Иван Иванчук, делегации от побратимените ни градове Виньо на Сена (Франция), Кашира (Русия) и Хамм (Германия), водени от зам.-кметовете Жоел Грюер, Диана Воробьова и Теодор Хесе.

ТРОЯНСКИЯТ Петковден започна в троянската църква с празнична служба за патрона на храма и небесен покровител на Троян света Петка Българска; службата бе водена от дядо Гавриил в съслужение с архиерейския наместник отец Марин. След това празникът се пренесе на градския площад, като в началото бе ритуалът по издигане на троянското знаме – от кмета Донка Михайлова и военен ескорт, на пилона пред Общината, редом до националния трибагреник и синьото знаме на Обединена Европа; и кметското приветствие към троянци (незнайно защо този път градския площад не бе тъй многолюден, както в предишни години).

Владиката Гавриил: "Любовта е най-великото нещо"
В СЛОВОТО си градоначалникът припомни, че Троян е селище на повече от 20 века, зародил се е покрай Траяновия път, започващ от Дунава и стигащ до Бяло море, че е опожарен напълно преди Освобождението и отново е бил построен; и че днес е един от успешните български градове, който има своите проблеми, но върви уверено напред. „Защото ние сме троянци и можем. Можем, защото в трудните моменти сме заедно и имаме силата да продължаваме заедно напред!“, завърши г-жа Михайлова. Троянци бяха поздравени и от Негово високопреосвещенство дядо Гавриил. „Любовта е най-великото нещо, тя не завижда, не дири своето си, не се превъзнася. Тя желае искрено доброто на другия. Това ни учи християнството – да обичаме Бога и да обичаме хората. И нека Господ чрез молитвите на преподобната Петка да благослови този ваш прекрасен град!“, бе посланието на владиката.

Дочо Дулев получава наградата си "Златен герб - Троян"
"Почетна значка - Троян" за Зорница Стойкова
Петко Цочев и Димитър Добрев се включиха по скайп от чужбина
ПОСЛЕДВА празничната петковденска сесия на Общинския съвет, чиято единствена точка в дневния ред бе връчването на почетни отличия. Тази година удостоените бяха: учителят, музеен уредник и краевед Дочо Дулев („Златен герб - Троян“) – за историческите му проучвания и принос в изследването на живота и делото на Васил Левски; режисьорката Зорница Стойкова („Почетна значка - Троян“) – за 24-те й документални филма за троянски забележителности и забележителни троянски личности и събития; и бизнесмените Петко Цочев и Димитър Добрев („Почетна значка - Троян“)  – за изработването на регионален троянски бранд (лого и слоган) и подаряването му на Община Троян.

ЦЕРЕМОНИЯТА по награждаването бе предшествана от поздравително слово на председателя на Общинския съвет Николай Тодоров. „Човек може да обиколи целия свят и най-накрая да открие целта си там, откъдето е тръгнал, в родния град. Нека нашата покровителка св. преподобна Петка да ни вдъхва сили, кураж и увереност за добруването на всички нас и на нашия любим Троян“, се чу в председателската реч.

Гинка Чавдарова: "Вие си имате всичко"
ПОЗДРАВЛЕНИЕ отправи и землячката ни Гинка Чавдарова. „Когато идвах насам, си мислех какво да ви пожелая. Вие си имате всичко – много ум, много способности, много инициативност, борбеност, балкански инат понякога. И затова реших да се огранича до три неща: първо – това, което се дава от Господ, здраве да имате; второ – добра среда, в която всичко, което имате като идеи и инициативи, да се реализира; третото – навреме да получавате признание за вашите усилия и успехи“, бе пожеланието й към троянци.

Троянското знаме се развя редом с националния трибагреник и знамето на Обединена Европа
В ПРАЗНИЧНИЯ афиш бе включено и откриването на иконографската изложба „Троянски светини“ в Музея на занаятите, съчетано с обявяване завършека на строителните дейности (ремонт на покрива на емблематичната музейна сграда по програма „Красива България“). И още – символичната „Първа копка“ по проекти за повишаване на енергийната ефективност на няколко обекта, сред тях сградите на централното троянско читалище „Наука – 1870 г.“ и на Община Троян. Празничният ден завърши с концерт на поп звездите Орлин Горанов и Мариана Попова и тържествена заря.

30 коментара:

Анонимен каза...

Дочо Дулев не е ли онзи, който твърди, че поп Кръстю не е предал Левски? Ако е той, то пита се кой предложи Дочо за наградата.
И най-важното - щом величаем авторите на идеи за възхвала на предателите става ясно защо не върви държавицата ни...

Анонимен каза...

Да, добре е да знаем КОЙ? е предложил Дочо Дулев за наградата. Изопачаването на историческата истина не може да се определя като историческо проучване и принос.

Анонимен каза...

Повечето историци доказаха че поп Кръстю е невинен

Анонимен каза...

"кметовете на Павликени и Две могили – Емануил Манолов и Божидар Борисов" - Божо е в Троян от 30 години

Анонимен каза...

Ако се изключи иконографската изложба "Троянски светини" - това празник на Троян и все по-малко останалите му жители ли е или е "празник" на общинския съвет и все по-успешната кметица? Що за идиотщина е да се "празнува" обявяването на завършен ремонт на сграда или "първа копка" /какво тържество на общинския птичи мозък/ на сгради, които ще се облепват със стиропор? Или "празнуване" на откриването на някакъв офис? Всичко това дори е заложено в програмата за "празника" на Троян.
Що за управленско малоумие е да се прави един измислен "празник" на някакъв плод /сливата/ в продължение на три дни, а две седмици по-късно да се организира такава подигравка с населението с претенциите за празник на един град?
Как празнуваха жителите на Троян? С речите на Михайлова и Тодоров? С "първата копка" и откриването на облепяне със стиропор и офис?
Напъните на "нахранената" троянска "журналистика" да увековечава "успехите" на троянската управа едва ли ще успеят да прикрият жалката им немощ и управленска неадекватност и безсилие.
От кмет "културно-масовик-озеленител" и "Тъпото" като лице на ОбС - това и толкова!

Анонимен каза...

Трети, не знам колко и какъв историк си, ама твърдението ти че "повечето" историци са доказали, че попът не е предател май насочва отговора на въпроса КОЙ ПРЕДЛОЖИ към Музейната управа.
Все пак да си спомним
-съвременниците на поп Кръстю сочат него като предател
-царфердинандовите историци определят определят попа като предател
-царборисовите историци считат, че поп Кръстю е предателят на Апостола
-тодорживковите историци споделят изследванията на своите предшественици
Нима това не говори за една последователност. И напоследък, някак от нищото, такива самозвани историци като Доча Дулюв твърдят обратното. И дори ги награждават. Плачи, майко Българиьо!

Анонимен каза...

Пети, колко си прав. Поздравления! До къде се докарахме - празнуваме деня на Троян, Петковден,с първа копка на покрив, лепене на стиропор, откриване на офис, изложба на сено,китки, тикви на мегденя. А не така отдавна излагахме стругове, елдвигатели, лекарства. Ама този резултат май най-пряко кореспондира с предателството. А поп Кръстю беше символ на предателство. Оневиняването на попа качва на пиедистала предателството като ценност.

Анонимен каза...

Номер пет, много си прав.Как да вървим напред с политици с прозвища "тъпото". С политици чието ниво е най-много за културно масовици. Е как да не направят от предателя герой.
Абе драги управници - като няма достойни за една награда не награждавайте никого.

Анонимен каза...

Че вий сте си ги избрали тия.И тъпото и успешната...

SED каза...

Разбира се, че поп Кръстю не е предал Левски. Прочетете малко повече за Марин поп Луканов и Величка Хашнова. Добавям и филма на Дочо Боджаков "Черна легенда", който е задължителен за тези, които се водят от едно стихотворение на "историка" Иван Вазов.

Ето ви още по темата:
http://www.meridian27.com/article/pop-krstyu-ne-e-predal-levski

Анонимен каза...

Разбира се?Ти там ли беше, видя със собствени очи?Ти ли живя пи онова време, ти ли написа Епопея на забравените, ти ли бенаписа говедо предателско???

Анонимен каза...

Разбира се, че поп Кръстю не е предал Левски. Незаслужено е очернен най-образования деятел на комитета в Ловеч. Прочетете кой е поп Лукан и "любовта" му към Кръстю, прочетете при ремонта на чия къща във Вароша е намерено изчезналото злато...Повече четете, хора!

SED каза...

Номер 11 необяснимо е това Ваше поведение.
Старият комунистически подход - когато нямаме аргументи, обиждаме опонента.
Аз няма нужда да се обиждам, защото съм прав. Дадох ви аргументи.
След като Вашата теза е правилна един въпрос за размисъл:
За главата на Левски е определена голяма сума. Защо ловешките заптиета и конакът в Ловеч не я получават? Ще Ви подскажа - защото не са били сигурни кого са заловили.
Да, аз не съм живял по онова време, но и Вие не сте. Иван Вазов е написал нещо, на което също не е присъствал. Той е чул какви лъжи са разпространили за него истинските предатели - комитетът в Ловеч. Причината е тривиална - пари. Марин поп Луканов е похарчил комитетски пари, за които Левски идва да му държи сметка. Това е описано от много историци и може да се прочете в писмата на самия Левски. Обаче по-важното е да цитираме стихотворение, нали?

Анонимен каза...

Троянци,
Вие по-добре се занимайте с вашите предатели, хвърлили в ръцете на турците ред именити българи, свързали съдбовно живота си с Априлското въстание.

Оставете поп Кръстю, той не е лъжица за вашите уста...

Ловеч
Марин Кънчев

Анонимен каза...

Аѝде намесиха се и ловчалии.Болно е градът ти да е родил символът на предателството в България. По времето на комунизма още започна този неистов стремеж за оправдаване на поп Кръстя. И малко преди 1989г оправдаването стана последният удар на партията
А ти, Марине,/Кънчев/ да знаеш - поп Кръстю не е лъжица, той е заседнала буца в гърлото на всеки български родолюбец.

Анонимен каза...

Еѝ, тия троянски управници, много от които могат да носят прозвището "Тъпото", като едното нищо ще ни скарат с ловчалиите. Що ви трябваше тоя Доча да го награждавате...

Анонимен каза...

Единственото хубаво в гр. Троян е природата. Всичко останало като инфраструктура, население, бизнес климат, условия за живот е просто една кръгла нула. И докато троянци се залъгват, че нещо ще се промени в това населено място, разни хора мятат ордени наляво и дясно и блажат всеки ден от почти празната паница. Но те не си почиват уикендите като Вас режейки дърва за предстоящата зима , а обикалят моловето в големите градове, посещават световно известни туристически дестинации и когато се върнат отново в Троян се чудят на мрачното и мрънкащо троянско племе. Всеки си знае де, щом има кой да яде баницата, значи всичко е наред.

Анонимен каза...

Той биде предаден, и от един поп!
Тоя мръсен червяк, тоя низък роб,
тоз позор за Бога, туй петно на храма
Дякона погуби чрез черна измама!
Тоз човек безстиден със ниско чело,
пратен на земята не се знай защо,
тоз издайник грозен и Божи служител,
който тая титла без срам бе похитил,
на кого устата, пълна с яд и злост,
изреваха подло: „Фанете тогоз!“

Ловешки мушмороци, и ти, Марине, не пипайте дяда си Вазов, той не е лъжица за всеки.

Сопот
Иван Вазов

Анонимен каза...

SED, защо не си седиш тихо и кротко ами се обаждаш неправилно. Пишеш - "Причината е тривиална - пари". За тебе тривиална, за Апостола твърде важна. Ето в това е разликата. Да прилапаш народна пара за тебе е тривиално. Впрочем същата олилия ни мъчи и днес.А че попът е предател най-добре го е аргументирал № 6

SED каза...

Номер 19 явно не съм разбран. Казах, че причината за предателството е тривиална, а не, че одобрявам да се краде и то народни пари. Който ме познава (а мнозина ме познават), знае, че може да имам много кусури, но това да се възползвам от чужди средства не е сред тях. Комитетът в Ловеч са взели неправилно комитетски пари и като Левски им е потърсил сметка са го предали. Нещо да ви напомня това на Луканов и куфарчетата? Когато той попита какво са направили с тези пари и изведнъж леко го убиха.

Анонимен каза...

Разследването срещу Момчил Мондешки е потулено, пише днес Капитал.Чадърът над Мондешки е разперен и никой вече не може да го пипне...

Васил Радойчевски каза...

Дочо Дулев е мой преподавател по история, български език, литература, рисуване, пеене и трудово обучение. Той е един прекрасен преподавател. Спомням си с какво вдъхновение ни преподаваше история, как ни учеше да анализираме историческите факти без да следваме буквално написаното в учебника. Кой в този град знае по-добре от него биографията на Левски? Кой е проследил всеки ден на Апостола и всяка негова крачка. Кой от нас е отделил стотици, не - хиляди, часове да се рови в книги и архиви, свързани с живота и делото на Левски? Кой не се страхува да спори с "авторитетите", да открива нелогичните места в разсъжденията им, да открива противоречия между заключенията им и съдържанието на съществуващите документи? Кой на неговата възраст е запазил в себе си изследователския дух? Колко от нас знаят, че той е пръв уредник на троянския музей, че с личния си велосипед е ходил от село на село, от къща на къща, за да има сега къде да заведем гостите си от други градове и да им покажем историята на своя град и неговото занаятчийство?
Към тези, които го критикуват - направете половината от това, което е направил той и после го критикувайте!
Знам, че след написаното ще бъда анонимно оплют - такъв е троянският ни манталитет. Знам и друго - дори Господ да беше предложен за тази награда, пак щяхме да го оплюем.

Анонимен каза...

SED, предложих ти да си СЕДиш тихо и безучастно. С новия си пост не се ли усещаш, че всъщност сравни Андрей Луканов с Левски. Как? Ами и единия и другия тръгнали по следите на едни пари. И понеже ги поискали /парите/ и А Луканов и Левски били убити.А сравнението ти трябва да върви по линия А Луканов- поп Кръстю. Всеки от тях си е своеобразен предател - попът на най-великия българин, а Луканов на идеята, която преди това е изповядвал независимо дали ти и аз споделяме тази идея, това е друг въпрос.Сега отвори тълковния речник и виж - за думата тривиален там пише "обикновен", "прост". Иначе казано твърдиш, че кражбата на народни, днес държавни пари е нещо обикновено. Схващаш ли грешката. А иначе може и да си честен човек

Анонимен каза...

До В Радойчевски
Проблемът не е в твоя учител по всичкология. Не е и в неговата събирателска дейност.Макар че много по-големи заслуги за мястото където днес водим гостите на Троян имат Петко Съйчевски, Ганко Цанов, Стоянка Чолакова, Пенка Голийска, Пенка Маринова, Йовка. Явно тук се оспорва "приносът" на Дочо за реабилитацията на един предател. Всъщност някой по-горе го определи като национален символ на предателството.Така че уважавай своите учители, но не ги награждавай за това, че величаят предателите. Особено пък предателя на Левски. Не се ли усещате, че реабилитацията на поп Кръстю е нишка от целенасочения стремеж за изопачаване на историята ни...

Анонимен каза...

До 24-ти:
Да не би да си от наследниците на Марин поп Луканов? Къде са документите, доказващи, че поп Кръстю е предателят на Левски? Аргументирай тезата си.

SED каза...

Номер 23 явно не искаш да прочетеш какво пиша. Обяснявам за пореден път, защото явно нещо се правиш на неразбрал.
Според статистиката най-честата причина за предателство е облага, предложена ти от друг или прикриване на собствено престъпление. Парите на комитета са похарчени от Марин поп Луканов и на него Левски търси сметка. Вместо обаче Марин да се опита да направи нещо, за да оправи нещата, в писмото си до Левски той пише, че нямало как да възстанови парите, защото ги бил употребил за негови лични дела. Тогава Левски му връща писмо, в което го пита дали е чел комитетския устав? В него пише, че на комитетската пара часа не се знае кога ще се поиска.
Само че поп Луканов си е крадец заедно със сестра си и трябва по някакъв начин след това да обвинят някого. И най-лесно е да бъде човек, който е достатъчно честен, за да не се оправдава.
Напълно подкрепям г-н Радойчевски за думите, че дори Господ да беше номиниран, анонимните тук пак щяха да плюят.
А връзката с Луканов са парите и същите тези, които забравиха, че той им ги даде. И ако днес се питаме защо сме така, нека се запитаме коя беше Нора Ананиева и Гриша Ганчев?
Дочо Дулев напълно заслужава това отличие.

Djigata каза...

Колко ще е интересно ако не пишем като анонимни или с псевдоним. Поклон пред тези които застават зад думите си и пишат истинските си имена!

Анонимен каза...

Днес прекланяме глава пред тези, дръзнали да си напишат името във форума на някакъв си сайт...Поклон пред геройството, да застанеш с име в тази вражеска територия, която в реалния свят не съществува...Изобщо има ли нормални ???

Анонимен каза...

SED, ясно е, че няма да те просветля. Твоята позиция е, че не попът /Кръстю/, а попският син /Марин/ е предал Апостола. Тази ти позиция показва явни пристрастия. Не знам от чия попска рода си - Луканова или Кръстюва - но явно лично си засегнат и предпочиташ виновникът да е друг. А той е един - поп Кръстю, националният символ на предателството така както Юда Искариотски е световен символ на предателството.Факти утвърдени от хилядолетия за единия и от близо век и половина за другия.

SED каза...

Не можеш да ме просветлиш, защото не цитираш нищо конкретно. Аз не съм кон с капаци и приемам аргументи, само че не виждам такива. От друга страна съм виждал писмата на Левски до поп Луканов (в НБ "Св. св. Кирил и Методий) и има очевидни несъвпадения и неточности в твърдението за "предателството" на поп Кръстю. Да не говорим, че реално човекът, който насочва вниманието на турците към Левски е Димитър Общи, защото така оправдава обира при Арабаконак. Обаче пак поп Кръстю е виновен. Дочо Дулев прави проучване, които си струва да прочетете.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |