Денят на Независимостта – 22 септември

* На днешния ден през 1908 г. във Велико Търново княз Фердинанд обявява независимостта на България * Акад. Георги Марков: „Това не е обикновен почивен ден“ * Проф. Никола Георгиев: „Още докато е ставало, е било ясно, че то е жалко събитие“
109 години
Обявяването на Независимостта, Велико Търново, 22 септември 1908 г.
БЕРЛИНСКИЯТ договор от 1878 г., последвал Руско-турската освободителна война, определя Княжество България като васално на Османската империя. Така че трябва да се свърши още нещо. И то става на 22 септември 1908 г., когато в църквата „Св. 40 мъченици“ в старата българска столица Велико Търново е обявена Независимостта на България – прочутият Манифест към българския народ е написан от министър-председателя Александър Малинов, а го прочита държавният глава княз Фердинанд, който приема титлата цар на българите.

РАЗБИРА СЕ, Османската империя се опитва да се противопостави, Великите сили също, но в крайна сметка логичното и справедливото се случва – независимостта на България е призната и страната ни се нарежда в семейството на модерните европейски държави. Но както всичко в българската история, пък и във всяка друга държавна история, оценките за случилото се на 22 септември 1908 г. не са еднозначни. Ето две, на двама именити български хуманитаристи – историкът акад. Георги Марков и литературоведът проф. Никола Георгиев:

Акад. Георги Марков: „Това е един забравен нов стар празник. На първата годишнина през 1909 г. той се чества много тържествено. След Първата световна война празникът е честван едновременно с възшествието на цар Борис III по нов стил на 5 октомври. Поради тази причина след 1944 г. празникът е обявен за царски и е забранен. И така до 1998 г., когато става официален. Все още обаче не може да се схване от народа ни, че това не е обикновен почивен ден. Повечето българи не могат да разберат значението му. Знае се за 3 март и за 6 септември, но не се знае, че в продължение на 30 години България е била васално княжество на Османската империя и българският княз е васал на своя сюзерен – султан Абдул Хамид II. В същото време през тези години страната ни е преживяла един огромен възход – стопански, политически и културен. Тя става европейска държава като съдържание и просто се е чакал сгодният момент да бъде призната за независима.“

Проф. Никола Георгиев: „Обявяването на независимостта безспорно е събитие. Но още докато е ставало, е било ясно, че то е жалко събитие. Обяснението защо е така е дълго. Още тогава вътре в България има голямо противодействие срещу него. Княз Фердинанд става цар. Прозорливи хора са виждали, че това е началото на неговото единовластие, а още по-прозорливи хора са виждали, че това е началото на катастрофи за България. И тези две катастрофи настъпват. И царят, Фердинанд, позорно бяга от България. Тези неща са известни на интелигентни хора, и не само на тях. Те биха затруднили разумните държавници. Независимостта е дело на европейската дипломация, както обикновено става с България. Единственото действие в България, което е било неподкрепено от европейската дипломация и дори му е пречено, е Съединението през 1885 г.“

Т21, по информация от Уикипедия

6 коментара:

Анонимен каза...

Каква независимост честваме,че не разбрах?От алкохола ли-едва ли?!Зависими сме и то много и от всичко и всички.Предателството е на всички фронтове.Затова промяната е невъзможна!

Анонимен каза...

Днешната зависимост и "политкоректност" от послушните и опитомени медии избягват една много съществена информация, от която е видно как и защо България успява с независимостта си. С тогавашната Независимост.
"Деликатната ситуация, която настъпва след нарушаването на Берлинския договор e успешно разрешена. Първо била спечелена Британската империя, която поставя условието - да започнат преговори между българското правителство и Високата порта (Турция). Преговорите започват веднага и българската делегация е водена от Андрей Ляпчев. По време на тях, Високата порта иска България да плаща голям данък. В качеството си на министър-председател Малинов заявява, че независимост не се откупува, дори се стига до частична мобилизация на българската армия.
Русия не желае военен конфликт на Балканите и се заема да посредничи в преговорите. Тя се съгласява да опрости дълга на Османската империя, останал още от Руско-турската война от 1877-78 г., в замяна на което Високата порта се отказва да иска обезщетение от България и признава независимостта й. Официално това става на 6 април 1909 г., след което в продължение на 10 дни европейските сили признават България за царство и за независима държава.
На 5 февруари 1909 г. император Николай II изпраща телеграма на цар Фердинанд I, като му честити независимостта на България. До средата на април и другите велики сили признават нашата независимост. България се превръща в равноправна на европейските държави."
"Министърът на външните работи на Русия Александър Изволски обявява изненадващо предложение за финансова комбинация между неговата страна, Турция и България, връчено на 17 януари 1909 г. Русия опрощава на Турция военната контрибуция по Берлинския договор в размер на исканото от нея обезщетение, а на България дава заем, равен на нейното предложение. Руското правителство предоставя заема на България при условие той да се сключи чрез конвенция непосредствено с него и заедно с това да се подпише и друга - за изплащане на източнорумелийския окупационен дълг, наложен от Берлинския конгрес."
"В действителност обаче са изплатени само анюитетите на заема за 1909 и 1910 г., като главницата към 31 декември е 81 509 010 франка, а в края на Първата световна война - 78 783 945. От окупационен дълг България изплаща до 1915 г. само 3 375 000 лв. Остатъкът е повече от 24 млн. лв. Но и
Русия не е настоявала за редовно изплащане
По време на управлението на Александър Стамболийски съветската власт се отказва от погасяването на заема и дълга. От непогасения заем на България Русия загубва "не по-малко от кръглата сума 59 300 000 франка", както е записано в проспекта на заема, публикуван от клона на лондонската банкова къща "Шрьодер" в Хамбург. А в дирекцията на Дойче банк стигат до извода, че това са приблизително 80 млн. франка."

Анонимен каза...

Прочетете "Строители на съвременна България" от С.Радев и ще разберете някой неща които са прикривани дълго време.

Анонимен каза...

Малко известен в България е фактът, че през 1876 – 1877 г. Александър II взима лично участие в сключването на тайно Райхщадско споразумение с Австро-Унгария във връзка с Руско-турската война, което е предизвестявало провеждането на Берлинския конгрес, довел до разпокъсването на България и предаването на Босна и Херцеговина под управлението на Австро-Унгария.

Анонимен каза...

Аз разбирам независимостта така...ние сме независими,щото нищо не зависи от нас..хаха..нал тъй!

Анонимен каза...

Днес сме ДПС

Публикуване на коментар

Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |