Денят на Независимостта – 22 септември

* На днешния ден през 1908 г. във Велико Търново княз Фердинанд обявява независимостта на България * Акад. Георги Марков: „Това не е обикновен почивен ден“ * Проф. Никола Георгиев: „Още докато е ставало, е било ясно, че то е жалко събитие“
109 години
Обявяването на Независимостта, Велико Търново, 22 септември 1908 г.
БЕРЛИНСКИЯТ договор от 1878 г., последвал Руско-турската освободителна война, определя Княжество България като васално на Османската империя. Така че трябва да се свърши още нещо. И то става на 22 септември 1908 г., когато в църквата „Св. 40 мъченици“ в старата българска столица Велико Търново е обявена Независимостта на България – прочутият Манифест към българския народ е написан от министър-председателя Александър Малинов, а го прочита държавният глава княз Фердинанд, който приема титлата цар на българите.

РАЗБИРА СЕ, Османската империя се опитва да се противопостави, Великите сили също, но в крайна сметка логичното и справедливото се случва – независимостта на България е призната и страната ни се нарежда в семейството на модерните европейски държави. Но както всичко в българската история, пък и във всяка друга държавна история, оценките за случилото се на 22 септември 1908 г. не са еднозначни. Ето две, на двама именити български хуманитаристи – историкът акад. Георги Марков и литературоведът проф. Никола Георгиев:

Акад. Георги Марков: „Това е един забравен нов стар празник. На първата годишнина през 1909 г. той се чества много тържествено. След Първата световна война празникът е честван едновременно с възшествието на цар Борис III по нов стил на 5 октомври. Поради тази причина след 1944 г. празникът е обявен за царски и е забранен. И така до 1998 г., когато става официален. Все още обаче не може да се схване от народа ни, че това не е обикновен почивен ден. Повечето българи не могат да разберат значението му. Знае се за 3 март и за 6 септември, но не се знае, че в продължение на 30 години България е била васално княжество на Османската империя и българският княз е васал на своя сюзерен – султан Абдул Хамид II. В същото време през тези години страната ни е преживяла един огромен възход – стопански, политически и културен. Тя става европейска държава като съдържание и просто се е чакал сгодният момент да бъде призната за независима.“

Проф. Никола Георгиев: „Обявяването на независимостта безспорно е събитие. Но още докато е ставало, е било ясно, че то е жалко събитие. Обяснението защо е така е дълго. Още тогава вътре в България има голямо противодействие срещу него. Княз Фердинанд става цар. Прозорливи хора са виждали, че това е началото на неговото единовластие, а още по-прозорливи хора са виждали, че това е началото на катастрофи за България. И тези две катастрофи настъпват. И царят, Фердинанд, позорно бяга от България. Тези неща са известни на интелигентни хора, и не само на тях. Те биха затруднили разумните държавници. Независимостта е дело на европейската дипломация, както обикновено става с България. Единственото действие в България, което е било неподкрепено от европейската дипломация и дори му е пречено, е Съединението през 1885 г.“

Т21, по информация от Уикипедия

6 коментара:

Анонимен каза...

Каква независимост честваме,че не разбрах?От алкохола ли-едва ли?!Зависими сме и то много и от всичко и всички.Предателството е на всички фронтове.Затова промяната е невъзможна!

Анонимен каза...

Днешната зависимост и "политкоректност" от послушните и опитомени медии избягват една много съществена информация, от която е видно как и защо България успява с независимостта си. С тогавашната Независимост.
"Деликатната ситуация, която настъпва след нарушаването на Берлинския договор e успешно разрешена. Първо била спечелена Британската империя, която поставя условието - да започнат преговори между българското правителство и Високата порта (Турция). Преговорите започват веднага и българската делегация е водена от Андрей Ляпчев. По време на тях, Високата порта иска България да плаща голям данък. В качеството си на министър-председател Малинов заявява, че независимост не се откупува, дори се стига до частична мобилизация на българската армия.
Русия не желае военен конфликт на Балканите и се заема да посредничи в преговорите. Тя се съгласява да опрости дълга на Османската империя, останал още от Руско-турската война от 1877-78 г., в замяна на което Високата порта се отказва да иска обезщетение от България и признава независимостта й. Официално това става на 6 април 1909 г., след което в продължение на 10 дни европейските сили признават България за царство и за независима държава.
На 5 февруари 1909 г. император Николай II изпраща телеграма на цар Фердинанд I, като му честити независимостта на България. До средата на април и другите велики сили признават нашата независимост. България се превръща в равноправна на европейските държави."
"Министърът на външните работи на Русия Александър Изволски обявява изненадващо предложение за финансова комбинация между неговата страна, Турция и България, връчено на 17 януари 1909 г. Русия опрощава на Турция военната контрибуция по Берлинския договор в размер на исканото от нея обезщетение, а на България дава заем, равен на нейното предложение. Руското правителство предоставя заема на България при условие той да се сключи чрез конвенция непосредствено с него и заедно с това да се подпише и друга - за изплащане на източнорумелийския окупационен дълг, наложен от Берлинския конгрес."
"В действителност обаче са изплатени само анюитетите на заема за 1909 и 1910 г., като главницата към 31 декември е 81 509 010 франка, а в края на Първата световна война - 78 783 945. От окупационен дълг България изплаща до 1915 г. само 3 375 000 лв. Остатъкът е повече от 24 млн. лв. Но и
Русия не е настоявала за редовно изплащане
По време на управлението на Александър Стамболийски съветската власт се отказва от погасяването на заема и дълга. От непогасения заем на България Русия загубва "не по-малко от кръглата сума 59 300 000 франка", както е записано в проспекта на заема, публикуван от клона на лондонската банкова къща "Шрьодер" в Хамбург. А в дирекцията на Дойче банк стигат до извода, че това са приблизително 80 млн. франка."

Анонимен каза...

Прочетете "Строители на съвременна България" от С.Радев и ще разберете някой неща които са прикривани дълго време.

Анонимен каза...

Малко известен в България е фактът, че през 1876 – 1877 г. Александър II взима лично участие в сключването на тайно Райхщадско споразумение с Австро-Унгария във връзка с Руско-турската война, което е предизвестявало провеждането на Берлинския конгрес, довел до разпокъсването на България и предаването на Босна и Херцеговина под управлението на Австро-Унгария.

Анонимен каза...

Аз разбирам независимостта така...ние сме независими,щото нищо не зависи от нас..хаха..нал тъй!

Анонимен каза...

Днес сме ДПС

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |