Вторият Джулай на Беклемето – крачка напред, във вярната посока

* Че нещата се случват както трябва, го доказва един прост факт – купонът не прекъсна до самия изгрев * Браво на „Обратен ефект“ и „Контрол“ – пяха яко и яко вдигнаха градуса на настроението
1 юли
Подготовката за Джулая, палатковото селище набъбва
Под Карцовия бук гордо се вееше огромно българско знаме
Тази група: "Троянци сме най-готините!"
Кацнали на една... кола
ДЖУЛАЯ на Беклемето направи сериозна крачка напред и във вярната посока. Тазгодишното второ издание на троянското посрещане на първия юлски изгрев – навръх Балкана, при Карцовия бук на Беклемето – бе далеч по-мащабно от прощъпулника миналата година. И, както изглежда, щурата идея на специалиста по туризъм в общинската администрация Христо Ангелов ще се окаже с потенциал и ще достигне голямата си цел. Да е планинският вариант на морския Джулай (оригинала, на Камен бряг, имащ десетилетна история, десидентска слава и голям авторитет), превърнал парчето „Джулай морнинг“ (юлско утро) на митичната британска банда „Юрая Хийп“ в българско, в специално за всички нас; и да напълни с хора Беклемето, от север и юг, от цяла България.

КОЕ ВЪВ ВТОРИЯ ни дава основанията за оптимизъм? Да почнем оттам, че край Карцовия бук се бе образувало цяло палатко-кемперно селище, а номерата на автомобилите, гледахме ги специално, сочеха твърде широка география – София, Пловдив, Бургас, Варна, Благоевград, Кюстендил, Русе, Плевен, Ловеч, Габрово… Да не прибързваме, но троянският Джулай май започва да влиза в личния календар на все повече хора.

На сцената на Джулая 2 – "Обратен ефект",
и веднага след тях – "Контрол"
Малки и големи на купона
ВТОРО, но не по значение – организаторите (Община Троян) не правят компромиси с гост изпълнителите. И макар че Джон Лоутън от „Юрая Хийп“ не се качи на сцената при Карцовия бук и изпя своята „Джулай морнинг“ (всъщност той я изпя като „Джулай ивнинг“) вечерта на 1 юли на централния площад в Троян, музикантите не бяха никак случайни – евъргрийните на българския пънк рок „Обратен ефект“ и „Контрол“. От нас – голямо браво, пяха яко и яко вдигнаха градуса на настроението. А пък фронтменът на „обратноефектните“, Ники Попов, пак направи невероятно троянско шоу, след онова на първата троянска Рок академия през 2013-та, накратко – който си го може, го може.

Скара с бира на Беклемето преди първия юлски изгрев - никак не е зле
Рок форевър
Имаше и велосипедисти
ТРЕТО, също не по значение – перфектната организация. Сцена, скари-бири, полицейско и медицинско дежурство и т. н. Всичко се случваше, сякаш Джулая на Беклемето се прави за n-ти път. Пак браво, защото, сигурни сме, не е лесно! С една препоръка – явно трябва да се помисли за повече паркинг, тъй като лавината от автомобили в един момент рискуваше да затвори прохода, със сигурност има варианти.

ЧЕТВЪРТО, но първо по значение. Че нещата се случват както трябва, го доказва един прост факт – купонът не прекъснал до самия изгрев (миналата година имаше нощна пауза). Ние си тръгнахме по-рано, но го научихме от очевидци. А за вълшебния първоюлски изгрев на билото на Беклемето при Арката – това не става с думи, а с виждане. До догодина!

Джулай морнинг 2017, Беклемето, Арката
И ЗА ДА НЕ ИЗЛЕЗЕ, че е съвсем идеално, ще си позволим една (за)бележка, направихме я и миналата година – че Джулая не бива да се обръща на Рок академия 2, нямаме нищо срещу неколкочасовите изпълнения на троянски рок банди, напротив, но би могло да има и още нещо, музикалният фон да е по-шарен, защо не.

Т21

33 коментара:

Анонимен каза...

Дежурните алкохолици и чака-рака щракачи с пръсти в троянските дупки, се изсипали с дежурните ръждясали ботури, с които разсипват всеки уикенд горите, и това е вярната посока ? Генадий, я питай Шама знае ли кой е Джон Лоутън (или Уолтън), как един друг негов "почитател" си мисли, че се казва,или да назове 5 песни на Контрол!
А снимката с всичките таралясници под Арката на Свободата е символ на абсолютната простащина царееща в Троян !

Все тая, важно е да се отчете УСПЕШНОТО мероприятие , да се похвалят тези, които трябва и продължаваме напреТ !

Анонимен каза...

Събитието беше супер, аз простащина не видях, по-скоро много млади и стари запалени по рока хора. Единствено леко досадни (а на моменти свирещи фалшиво), както е загатнато по- горе, бяха троянските банди - Ново 5 и не знам кви други. Когато се прави нещо хубаво - нека да е по- професионално!

Анонимен каза...

Не се цупи! Обратен ефект изпяха и за теб една песен.
Казва се фейсбук хейтър. Потърси я и си я слушай.

Анонимен каза...

Кошчета за боклук и тоалетни имаше ли? Или отаковаха по хипарски околията!

Анонимен каза...

Имаше кошчета и химически тоалетни но нищо не може да се равни с удоволствието да се изтропаш на воля в гората под звездите........

Анонимен каза...

Беше страхотно! Хейтърите да си стоят пред клавиатурите хах

Анонимен каза...

А ти къде си?

Анонимен каза...

Очевидно авторът на тази статия никога през живота си не е стъпвал на "Джулай" преди 89-та и хабер си няма какво е това, как е възникнало и кои бяха присъстващите... ТОГАВА.
Тогава, когато нямаше организатори /а то е пълен абсурд да има/ и когато полицията не ги пазеше, а хората се пазеха от милицията на този чисто български /почти/хипарски купон.
Джулая никога не е бил "празник" и то дирижиран празник, в каквото се опитва да го превърне местната комунистическа управа, а глашатаите им да правят равносметки колко сме били напреднали в организацията и как "влизал в личните календари".
Джулая винаги е бил и ще остане като едно настроение и тук там с леки нюанси на протест.
Комунистическата управа на Троян превърна Джулая в поредния музикален битак и форма на поредното "социалистическо съревнование" за доене на евтин ПиАр. Никога няма да се усетят каква трагедия са. Какви смешни позьори са. Нищо де, все пак сме в Троян, където дори светофарЪТ ремонтираха.

Анонимен каза...

Чак се кефя какъв умрял душевно хейтър си хахах ходи набий жена си и се хвърляй от терасата да се свърши таз твоя мъка хахах

Анонимен каза...

Като гледам на какво приличат рок събитията в троянско, не се учудвам защо чалгата се радва на такава почит !

Анонимен каза...

Тук пък има една.. сигурно се е подрискала от кеф на баира че им се привиждат само хейтъри! Не знех че да пушиш боровинкова шума те държи 2-3 дни!

Анонимен каза...

Хората се забавляваха истински, получи се чудесно. Догодина съм сигурен че ще е още по-добре :) Поздрави.

Анонимен каза...

Аз пък изобщо не разбирам кво лошо има,че комунистите плащат за рок-концерти? И също не разбирам, защо да ги сравняваме с тия от 89-та? Според мен, сега въпреки комунистическото управления на ГЕРБ сме доста по-свободни да слушаме рок.

Анонимен каза...

Беше супер яко, препоръчвам на всички! Браво на организаторите! Две препоръки, повече кошчета и тоалетни за догодина.

Анонимен каза...

Ето към това предразполага Джулая и всяка западна измишлютина - да се изсереш в гората, под звездите.

Анонимен каза...

На снимката на мъжа с червения панталон/бялото сако и жената в дънков екип единият е вдигнал неправилния пръст. Кой?

Анонимен каза...

Много сте прости шибани троянци. Не стига че Донка се буа и груа, да ви разведри и да откъсне чалга душите ви от скапаното ежедневие и вие пак недоволствате. Марш в Рояла да слушате лайна и да миришете на такива и да не съм ви видял да пишете под рок мероприятия.

Анонимен каза...

Ганьо Балкански...кой ти каза че твоята списвана,поръчкова дипляна и твоето некомпетентно мнение са важни и миродавни за фестивалната култура и културата въобще ...? Питам и отговор не искам...? ��

Анонимен каза...

Слон Ви е стъпил на ушите като, че ли...

Анонимен каза...

На някои наистина им е стъпил слон в ушите.
Та не чуват какво излиза от тон колоните.
Ама и тези дето с чужда пита си чешат егото на Беклемето и правят втора година ''джолан с морков'' ,като че ли нещо не е наред...

Анонимен каза...

"За да не излезе че е съвсем идеално..." Самият цитат от статията на автора говори за характера му и целенасоченото му и преднамерено убеждение, писане и дребнавост. Журналистиката не е домашни писанки на ракийка вечер на масата с лаптопчето до салатаката и да се пише от завист и чувство на ненужност, както и не е за лична употреба и изгода. Ако си журналист,кажи точно в коя област си специализирал или и ти си всичколог като джипитата... май си специалист по "минуетите" уважаеми...който те храни него не нападаш, а от който имаш кяр си готов и минуетче да му направиш...

Анонимен каза...

Погледнете снимката на г-н Генадий в профила му от 26.06.2017. Снимал се е пред табелата, която според мен пасва идеално на него, както и на "вестникът" му. �� ТОРБАЛЪЖИ, толкова е впечатляваща постъпката ви да се снимате и покажете на яве г-н. Генадий с въпросната табела отговаряща на истинското ви Аз.

Анонимен каза...

Гледам плакат за предстоящия сръбски фест в края на Август, с участие на класически чалгаджий.Там гордо се мъдри като организатор Община Троян!

troyan21 каза...

Уважаеми №21, ваше право е да се гневите. Но не разбирам защо не давате да похваля някого - в случая най-вече "Обратен ефект", "Контрол" също, и организаторите от Общината (споменах конкретно името на инициатора Христо Ангелов). И пак ще ги похваля, защото заслужават! Говорих с много хора, участници от "всякоя възраст, класа, пол, занятье" - до един бяха доволни от събитието, това е истината. Отправих и една (за)бележчица, мисля обективна, дано тя да не Ви е засегнала. Но както и да е, важното е едно – да живей Джулая!

С уважение: Генадий Маринов, гл. ред. на Т21

Анонимен каза...

Не мисля че (за) бележчицата Ви е обективна, напротив смятам че е личностна нападка и умишлено, целенасочено злепоставяне с цел насаждане на определено мнение у читателя, за което рано или късно ще Ви бъде потърсена отговорност! Вашата псевдо "журналистика" няма да я бъде... ��

Анонимен каза...

Що ли ми се струва,че някои таксиметрови шофьори, пардон псевдо музиканти, са се взели прекалено насериозно. И понеже някой не харесал как дрънкат на китари,(а той не е един)сега вестникът им е виновен. Но пък и заплашват по комунистически как "ще бъде потърсена сметка"?! Алоо, другари уж музиканти, да не би да ви влече времето на комунизма, когато всеки трябваше да харесва това, което каже партията??? Когато почнете с музика и свирене да изкарвате пари, тогава търсете сметка на този, който изкарва парите си чрез правене на вестник.

Анонимен каза...

"Таксиметрови шофьри", "правене на вестник", "другари" ...я се пипни по челото за някаква температурка, да не си слънчасал? Кой пише...???? Кой ли...???? Тук положението е малко "сляпа баба" , лошото е когато и журналистиката е "услужлива и сляпа баба". Отговорност всеки може да потърси от всеки, стига да е по законен начин. Така че какво ти се струва на теб... на мен пък ми се струва друго. Фестивала и организаторите бяха на ниво, а отразяването му и рекламирането му некадърно и нескопосано.

Анонимен каза...

Боби,едно съветче, ако позволиш - учи се от ония дето пеят "А ние двамата с Боби пием кафе":)

Анонимен каза...

Жалко ,че коментарите по темата прерастнаха в махленски спор.
Макар и не винаги,но едно събитие е толкова по-добро,колкото по-добре е спонсорирано.
А дали изобщо общината трябва да стои толкова здраво зад точно това събитие е много сериозен въпрос,на който никой няма да ни отговори.
Организатори,фестивал...
Намират се спонсори,прави се организация и се вижда удачно ли е или не правенето точно тук и точно това събитие.
А сега какво се получава?
Кацата с меда,барка се до лакти харчи се народна пара за едно камерно събитие и екзалтирани кметове се разтапят на не до там стойностна музика.
Нищо че е вкарана в рамките на рока.
Като им се слуша много такава музика на връх балкана,да си заделят от и без друго високите за дейността им заплати и да мятат коси под Карцовият бук.
Тогава всеки коментар тук,ще бъде излишен.
А тази година,дори неудачната ''РОК АКАДЕМИЯ'' остана в сянката на ДЖУЛАЯ и концерта на ЛОУТЪН.
Вместо на 5 година да триумфира и да се радва на успех , като едно ново начало в музикалният живот на България,тя,нашата родна академия,затъва все повече в калта на бездарието.

Анонимен каза...

Много добър коментар от №29! Но все пак,не мислиш ли,че е по-добре Общината да финансира рок академия, отколкото сръбско-българската чалга в село Орешак,организирана от небезизвестните братя Мондешки? Аз лично ще изтърпя Ново 5, но ония диви чалги - не.

Анонимен каза...

И аз така!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Анонимен каза...

Отговор към 30-ти.
Според мен общината трябва да спонсорира празници,които пряко я касаят.
Пример-3-ти март,24-ти май,1-ви юни,14-ти октомври,нова година.
Дори празника на сливата и билките не би трябвало да са голям приоритет,въпреки значимостта,която са придобили през годините.
А за чалга фестовете изобщо да не говорим.
И не толкова заради стила,колкото до ниското качество на изпълненията,поне миналогодишните бяха със сигурност такива.
Ако общината има бол пари,да си заделя за каквото прецени.
А те скъпи на триците,евтини на брашното.Но това е в пряка връзка от интелекта на управляващите.
Мога да говоря много за конструкцията и организацията на ДЖУЛАЯ и РОК АКАДЕМИЯТА , която не е никаква академия,но поне към този момент това не ми е работа да го правя.
Факт е ,че и двете са заприличали на скучни партийни мероприятия от типа ''отбий номер''.

Анонимен каза...

Генади, кога стана такъв комунист? Разбираш въпроса, нали? А, и дано ти плащат добре!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |