Слагат „легнали полицаи”, повдигнати пътеки и светещи знаци

* Изкуствените неравности – на две места при НУ „Св. св. Кирил и Методий”; повдигнати пътеки – при две детски градини и при три училища * Защо не се получи 3D пешеходната пътека
 срещу блок „Рила”?
По пътя
Светещ знак със соларен панел
ОБЩИНАТА подготвя процедура за изграждане на повдигнати пешеходни пътеки и изкуствени неравности (т. нар. „легнали полицаи”) в различни пътни участъци в Троян, включително по трасето на републиканския път II-35 в града, а мерките са в продължение на действията по повишаване на безопасността на движението. В момента проектът е на съгласувателен режим с Областното пътно управление, каквото е законовото изискване, след което започва изграждането. Това бе съобщено на традиционна месечна пресконференция на кмета Донка Михайлова миналия четвъртък (25 август).

ИЗКУСТВЕНИ неравности ще има на две места при НУ „Св. св. Кирил и Методий“ (по ул. „Христо Ботев“), като широчината им ще е 4,2 м. Повдигнати пешеходни пътеки ще бъдат разположени при ДГ „Мир“, ОУ „Иван Хаджийски“, при НГПИ „Проф. Венко Колев“, СОУ „Св. Климент Охридски“ и ДГ „Осми март“.

НАРЕД с повдигнатите пешеходни пътеки и изкуствените пътни неравности се предвижда поставянето на светлинна сигнализация към пешеходните пътеки (пътен знак „Пешеходна пътека” със светещ соларен панел от двете страни на пътеката). Към момента такива знаци са монтирани при пешеходната пътека на ул. „Васил Левски” в началото на града (срещу магазин „Тоникс”), където през 2013 г. при ПТП бе убита възрастна жена. Предстои поставянето на светещите знаци и по ул. „Христо Ботев” (на две места - при НУ „Св. св. Кирил и Методий” и ОУ „Иван Хаджийски), ул. „Ген. Карцов” (на две места - при разклона за ДГ „Мир” и пресечката с ул. „Амбарица”), на ул. „Г. С. Раковски” (на три места – при въжения мост за Енергото, „Елма” и автобусната спирка в кв. „Ливадето”). Знаците ще бъдат доставени до 20 октомври и монтажът, който ще се извърши от Общинското предприятие „Комунални услуги”, ще започне веднага.

НЕ СЪМ ДОВОЛНА от резултата, определено не се получи, такъв бе коментарът на г-жа Михайлова по питането на Т21 за триизмерната (3D) пешеходна пътека, която трябваше да бъде монтирана на ул. „Васил Левски” (срещу блок „Рила” в началото на търговската част) и щеше да е първата подобна в цялата Ловешка област. А хубавата идея бе да се въздейства допълнително на шофьорите в тази твърде натоварена с пешеходци и конфликтна зона. Пътеката наистина бе изградена, но се оказа, че триизмерният ефект го няма никакъв, а реалният резултат е дори по-лош (заради „мътните” пастелни цветове) от най-обикновена пешеходна пътека.
 
Неуспешната "триизмерна" пешеходна пътека на ул. "Васил Левски" (срещу блок "Рила")
КОМЕНТАРЪТ на инж. Николай Райковски, началник отдел „Строителна и инженерна инфраструктура” в Община Троян бе следният. Фирмата изпълнител е доставила въпросната „триизмерна” пешеходна пътека от Австрия – съоръжението било на части, които се монтирали върху платното. Обяснението на фирмата за неслучилия се триизмерен ефект било, че улицата ни не е достатъчно… чиста. Разбира се, това „обяснение” е неубедително, не го отрече и инж. Райковски, но в кого точно е вината не стана ясно – дали в австрийските производители, дали в българската фирма изпълнител, дали някъде другаде. Както не се разбра защо подобни пътеки в Австрия изглеждат съвсем различно, триизмерно. По наша информация за пътеката са платени около 4000 лв. 

Т21

Още по темата:

11 коментара:

Анонимен каза...

КОГА ЩЕ СЛОЖАТ СФЕТОФАРИ на проблемните кръстовища?..Вероятно никога,защото искат поддръжка,много по-скъпи са от изкуствените неравности и са "излишна разправия"за общината.А троянци да се блъскат по кръстовищата и да си трошат колите...И да вярват на "експертите" които са наети да определят дали са необходими светофари или не...
Минко Магунски
UK

Анонимен каза...

Те ги сложиха бре серсемино, не ги ли виждаш - дупките за светофарите :)
Я да питам аз, колко ни струва поставянето на една идиотски пластмасови табели с надпис "към града", че няма една здрава вече.

Анонимен каза...

Аз да попитам , кой неграмотник сложи светещите знаци на входа на Троян? Едната слънчева батерия е обърната на север (тази към входа на Троян) .Няма ли някой , който следи за правилния монтаж ? Сега някой сигурно ще каже ,че е монтирана правилно и после някой я е обърнал , но не е още когато я монтираха си беше така!

Николай каза...

За мен 3D-пътеката не е "доставена", а неграмотно имитирана.
Ето какво се постига с два спрея и малко грамотност по отношение на перспектива и геометрия:
https://www.google.bg/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwj-neuC0evOAhUjIpoKHajiCpcQjRwIBw&url=http%3A%2F%2Farchpaper.com%2F2016%2F04%2F3d-zebra-crossings-stop-drivers-tracks%2F&bvm=bv.131286987,d.bGs&psig=AFQjCNFNC9PIDtCL_7AhEYA0JHPCa2fLKw&ust=1472732170938915

4000 лв. - кукуууу...

Анонимен каза...

Сега Михайлова да се самосезира и заедно с инж. Райковски да върнат тези 4000 лева в общинския бюджет. Нали точно те са хората отговорни за изпълнението и щом не са си свършили работата, трябва да поемат отговорност, в противен случай нещата започват да намирисват.

Николай каза...

На втори поглед ми се струва, че пътеката просто е завъртяна (или "монтирана", за да сме в тон с "доставена") на 180 градуса спрямо предвидената посока на движение и затова перспективата бяга. Тоест, ако се движите в насрещното платно, ще ви се стори по-триизмерна :-)

Бианка каза...

За да се получи правилният ефект на 3D пешеходна пътека,е необходимо точно да се постави пропорциите на всеки един четириъгълник.Иска се и малко математика,за да се откроява правилно.Не е вярно,че улицата е мръсна.Просто цветовете са неподходящи.В закона са залегнали няколко цвята за пешеходни пътеки и обозначения,а най-ефективни са бяло,жълто и синьо.Разбира се,червеното е достатъчно респектиращо,но тук неправилно е съчетан с това убито пастелно.Защото именно стряскащият ефект е търсен ,а с това съчетание се губи и става безсмислено.

Анонимен каза...

Е, как ще платиш 4000 лв. преди да видиш резултата? Ако има Общински съвет, ама то няма, ще накарат михайлова и райковски да върнат парите. Как може с такава наглост да харчиш пари, който не са твой и нищо да не ти се случва?!

Анонимен каза...

Вместо да слагат легнали полицай - да вземат по един от нашата "полиция" и да легне на пътя. Може и малко повече респект да внесе. И без това за друго не стават.
Като нямаме полиция - ще имате идиоти по пътищата.
Нищо не може да направи общината, за да ги спре.
Трябва си полиция. П-О-Л-И-Ц-И-Я. Ама няма....

Анонимен каза...

Кога ще сложите знак СТОП на ул"Славейков" /до кабелната и до блока на кметицата/

NDSAP каза...

Я, сега да поитам...докога Иван Кацарски ще кара пиян на колъл из общината и без книжка и с кола без документи

?...Последната му катастрофа е точно преди ден на излаз от с.Борима......МВР-тооооо...

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |