„Ало, ало” на троянска сцена

* Пиесата на Джейми Лойд и Дейвид Крофт във варианта на ловешката Езикова – в Троян, на 3 май, 18:30 ч. * Четирима троянски „езиковци” в главни роли – Димитър Симеонов, Любомир Спасов,
 Христи Петрова и Цвятко Яшев
Предстоящо
Сцена от незабравимия сериал на Би Би Си
ОТ 65 ГОДИНИ насам зрелостниците от Езиковата гимназия в Ловеч (ГЧЕ „Екзарх Йосиф I”) представят театрална постановка. Разбира се, традицията е продължена, а и доразвита от участниците в тазгодишното представление. Пиесата е на Джеръми Лойд и Дейвид Крофт и по-късно става известна под името „Ало, ало”. Едноименният сериал на Би Би Си пък е нейно е продължение и достига до българския зрител благодарение на Златна Костова, която превежда текста на двамата англичани; точно тя го предоставя на тазгодишните зрелостници от Езиковата в Ловеч, сред които има и доста троянци.

НО УЧЕНИЦИТЕ предпочитат да внесат свой привкус в премеждията на Рене Артоа, главния герой, и прибавят свои елементи към реалностите във военна Франция, където се развива действието. Почти половината от пиесата е преработена под ръководството на Слава Георгиева. И след близо шестмесечни репетиции театралният продукт на „езиковците” предизвиква рекорден интерес и е представен няколко пъти в Ловеч и веднъж при пълна зала в Тетевен. Предстоят представления в Троян (3 май) и Луковит.

СЛЕД ВСИЧКИ усилия, които полагат, артистите от Езиковата са убедени в правотата на една култова реплика от пиесата: „Аз не прави смешки, аз прави любов”. Комедийното, което е двигател на тяхното „Ало, ало”, не се гради на „евтини смешки”, както обича да казва ръководителката г-жа Георгиева, а на конфликта между героите. Всяка сцена е на живот и смърт, а понякога и на разстрел, който се очаква да… видите. Истинската комедия кара зрителя да се смее, но на финала го хваща за врата и притиска към стената, защото както е казал Георги Парцалев: „Не можем да караме хората да се смеят на глупости”.

Афишът за "Ало, ало" на ловешката Езикова, представлението в Троян - на 3 май
ТРОЯНСКАТА публика ще гледа в „Ало, ало”, в едни от централните роли, своите съграждани Димитър Симеонов, Любомир Спасов, Христи Петрова и Цвятко Яшев. Както казахме, представлението е на 3 май, вторник, от 18:30 ч., в салона на НЧ „Наука – 1870 г.”. Билети се  продават на касата на читалището, цена – 4 лв. Заповядайте, заслужава си!

Любомир Спасов, един от участниците

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |