Голямото пролетно шоу в Чифлик

* Деветима въртяха резачките, победителите в двете дисциплини – Мирослав Кънчев и Младен Стефанов * Феърплеят на Борислав Ангелов въодушеви публиката * Пернатият белчо развинти преследвачите си
 * Отлична организация и слаба разгласа
Трион, чук и брадва
Този дънер не може да ме уплаши
Водещата Иванка Пенчева
На съдийската бригада никак не й бе леко
Кметът поздрави състезатели и гости
ГОЛЯМО шоу – истинско, без бутафории, събрало ведно веселбата със здравата мъжка битка. И, това си личеше отвсякъде, подготвено с много отговорност, мисъл и, разбира се, сърце. За жалост организаторите бяха подценили разгласата и това събитие, което можеше и си заслужаваше да привлече хиляди, остана някак по-камерно. Такава е оценката ми за провелото се в събота, 26 март, на зеления петно до спортната площадка в курортната част на с. Чифлик състезание по рязане на трупи и други свързани „дърводобивни” дисциплини, посветено на пролетта; или казано другояче – традиционния чифлишки пролетен празник. Чийто основен организатор е местното гражданско сдружение „Бъдеще за Чифлик” с подкрепата на Туристическо дружество „Балканска звезда”, Община Троян, Кметство Чифлик и местни помагачи и спонсори.

„ДОБРЕ ДОШЛИ на нашия празник, който се провежда за 6-ти път и вече се превръща в една хубава традиция”, обърна се към участниците и гостите водещата Иванка Пенчева, представител на „Бъдеще за Чифлик”. „Много се радвам, че това атрактивно събитие, което доскоро бе по-скоро експеримент, вече е традиция и че в туристическия календар на община Троян то заема все по-достойно място”, каза пък в краткото си приветствено слово ВИП гостът – троянският кмет Донка Михайлова. 

СРЕД ГОСТИТЕ бяха и председателят на Общинския съвет Николай Тодоров, директорът на Регионално управление на горите – Ловеч инж. Павли Богдански, общинският съветник и един от спонсорите на проявата инж. Владимир Хаджийски, директорът на Държавното лесничейство в Троян инж. Милко Станчев, също сред спонсорите и др. Тук е мястото да похвалим организаторите, защото подготовката и провеждането на подобно нещо не е шега работа, а те се справиха чудесно.

Битката започва
Разяснения преди старта
Едната от наградите
Най-младият участник - Сашко Георгиев
СЕГА КОНКРЕТНО. Деветима застанаха на старт в най-тежката комплексна четворна дисциплина – рязане на трупи със собствена резачка, цепене с брадва, рязане с трион и забиване на пирони за време. Като най-младият участник бе 17-годишният Сашко Георгиев, ученик в троянската Професионална гимназия (Механото), а най-възрастните с малко надхвърляха 40-те. Сред секачите бе и синът на инж. Богдански – Младен, както и трима професионалисти от известната дърводобивна фирма „Жеравица” на Йордан Лифтов, която бе сред спонсорите – Борислав Ангелов, Младен Стефанов и Атанас Алипов.

БИТКАТА бе безмилостна, но едновременно изключително коректна и приятелска. На първото препятствие – рязане на дебели трупи с резачка, почти всички се справиха скоростно, като изключим Сашко, който не бе „уцелил ваксата”, както биха казали скиорите. С брадвата и пироните също никой нямаше проблеми. Но ахилесовата пета за повечето се оказа рязането с трион; че предоставеният трион не бе качествен и допринесе за слабите резултати, е факт, но че на мнозина им куцаше техниката с този уред – също.

Победителят в първата дисциплина  - Мирослав Кънчев, бе най-бърз с триона
Вицешампионът Минко Хаджийски
Борислав Ангелов остана трети
В КРАЙНА СМЕТКА победата грабна младият чифличанин и член на „Бъдеще за Чифлик” Мирослав Кънчев. Но иначе безапелационната му победа (с време 1:58:71 мин.) започна с фалстарт – резачката на Младен отказа да запали и един от основните му конкуренти, Борислав, без колебание и с абсолютен феърплей, бурно аплодиран от публиката, му предостави своята. Втори остана друг чифличанин – Минко Хаджийски (2:21:14 мин.), трети е споменатият Борислав Ангелов (2:29:48 мин.). Наградите за тримата най-добри – съответно 150 лв., 100 лв. и 50 лв.

Победителят във втората дисциплина Младен Стефанов с наградата си
20 кебапчета и стек бира за бай Пенчо и Минко Хаджийски
Борислав с премията си за джентълменската постъпка
В ДРУГАТА дисциплина – рязане, цепене и подреждане на определено количество дърва, участниците бяха по-малко, шестима, като тук шампион стана Младен Стефанов, който си тръгна с голямата награда – чисто нова моторна резачка. Но организаторите връчиха и две допълнителни награди – за джентълменската си постъпка Борислав Ангелов бе възнаграден с 50 лв. и стек бира. А бай Пенчо и участникът в състезанието Минко Хаджийски получиха колективна награда от 20 кебапчета плюс стек бира – защото с общи усилия успяха да подпалят вехта руска резачка „Дружба” и даже рязаха с нея, под аплодисментите и хихиканията.

Белият петел бе като Лео Меси на терена - неуловим
Двете пернати преди малчуганите да ги погнат
НАЙ-МАЛКИТЕ също останаха доволни – двайсетина хлапета се включиха в гонката на… петли. Петлите бяха два – единият бял, напет и много чевръст, другият малък, пъстър и по-кротък. Малкият бе заловен много скоро, но гиздавият белчо развинти преследвачите си и бе сгащен много трудно. За награда победителите получиха „плячката” си – двете пернати, плюс многото аплодисменти от публиката.

ДОГОДИНА очаквайте много по-голям размах, обеща водещата г-жа Пенчева при закриването на официалната част. А за неофициалната – със скара, бира и домашна чифлишка сливовица, се досещате, че продължи още дълго.    

Генадий Маринов

Още по темата:

Още снимки от събитието: 

13 коментара:

Анонимен каза...

Варварско занимание. Защо не се състезават в засаждане на дръвчета, почистване? В с. Белиш пък се били събрали на имптовизирано стрелбище да гърмят от цвла България. Хубава природа имаме, но за съжаление кофти народ си има.

Анонимен каза...

Варварска работа, наистина. И то са използвали деца! Интересно, защо Дона не отиде на поклонението на жертвите на Комунистическия лагер на смъртта в Ловеч, а е дошла да гони петли на Чифлика !

Анонимен каза...

Думи нямам!!! Селска простотия!
Да учиш деца да режат дървета е като да ги учиш да убиват. Това е ненормално, гадно, тъпо чифлишко занимание на комплексари.

Анонимен каза...

Ама чакайте бе, пичове! Това взехме от евроатлантическите ценности. Не сте ли гледали по телевизиите състезания по рязане на трупи? Чифлик по-добре от вас е усвоил ценностите на Запада. И сега завиждате на чифличане. Не така моля ви се!

Анонимен каза...

Как ли са изкарали уикенда гостите на съседните хотели?!? Сигурно им е харесало и пак ще дойдат.
Браво, "много умна" инициатива. А главните герои са наказвани, някои не веднъж, за незаконен добив на дървесина.

Анонимен каза...

Това е защото са ревностни фенове на гората. Страст да режеш на сън, с една ръка, на пръсти. Режи където и каквото ти падне.

Анонимен каза...

На мен не ми стана ясно ЗАЩО трябва да страдат животинките от таА простотия и малоумщина? Някой моА ли да ми обясни? Ма не да ми се прай на интересен, ами просто едно логично обяснение. Съмнявам се! Това е прост селски народ и умът ми не побира КАК може някой да се кефи на това, че даже и кметицата ... Ами ние сме за Африка, бе хора, каква Европа? Преди години, гости от Холандия бяха ПОТРЕСЕНИ, когато дошли за Коледа на хотел в Чифлик, и бяха заклали и разфасовали прасе пред един от хотелите ...

Анонимен каза...

На простотия-"угодия"...НЯМА ! Организирайте вие нещо по-хуманно и природосъобразно,та да видим какво лаино ще изкъкате,мърморковци злобни и нещастни !

Анонимен каза...

Присъствах на голямата пролетна селяния,едно голямо нищо,слаба организация,почти нямаше публика,догодина няма да повторим.

Анонимен каза...

Тамън са момчетата половината нямат и средно кво искате от тях

Анонимен каза...

Негативните коментари,дело на свързани с Чифлик човечета,страдащи от свойте комплекси.

Анонимен каза...

Позитивните коментари,дело на свързани със село Чифлик неграмотни човечета,родени за царчета,но останали...

Анонимен каза...

Сега им е паднало на боклуците,да плюят.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |