Добър купон за добра кауза

* Предколедният Благотворителен бал на читалище „Наука – 1870 г.” събра почти 8000 лв., средствата отиват за подмяна на климатиците в библиотеката * Кметът: „Нека не вдигаме дувари помежду си,
 а да строим мостове”
Бал с шал 
Водещата Стела Маринова и дарителката Мария Нанкова
ТРАДИЦИОННИЯТ предколеден Благотворителен бал на троянското читалище „Наука – 1870 г.” отново изпълни голямата си мисия – да събере достатъчно средства за една добра кауза и да осигури на многото си приятели, съмишленици и помагачи една чудесна празнична вечер. Каузата този път бе да се набавят средства за подмяна на амортизираните климатици в читалищната библиотека (приемната и читалнята) и в детския библиотечен отдел. Ще изпреварим събитията, като кажем, че на благотворителното събитие бяха събрани 7930 лв.; а в поздравителното си слово кметът Донка Михайлова обеща да предложи на Общинския съвет недостигащите средства да се допълнят от общинския бюджет и изрази увереност, че този жест ще получи подкрепа.

Дядо Коледа и секретарят Станка Марешка посрещаха гостите
СЕГА да караме подред. Читалищните хора за пореден път доказаха, че ги умеят тези неща, накратко казано – да правят добър купон. А веселото започна още от обявения предварително задължителен дрескод – „Бал с шал”; и не че някой връщаше „нарушителите”, но като цяло изискването бе спазено и имаше любопитни попадения – от незабележими „аксесоарни” мини шалчета до грамадни провокативни шалища и стилни шалове, неизменна част от стилни тоалети (основно дамски). На входа пък гостите - които и този път бяха доста над стотицата и ресторантът на хотел „Троян Плаза” (9 декември) щеше да се спука по шевовете – посрещаше самият Дядо Коледа; и както се полага, раздаваше подаръци – късметчета с пожелания, на всеки различно. 

Атрактивен предмет за търга - маска от Шри Ланка
Д-р Росица Бузева вещо разиграва томболата
Съводещата Вихра Петрова
Бизнесдамата Тотка Качерилска с печалба от томболата - шапка
ПРОДЪЛЖАВАМЕ с водещите, на които трябва да се отдели специално внимание, тъй като всички те бяха много специални и дадоха всичко от себе си за балния успех. Основният водещ бе Стела Маринова, председателката на читалищния Контролен съвет – фина, безкрайно сърдечна и убийствено елегантна. Д-р Росица Бузева, която бе водеща на томболата, нейната запазена марка – динамична, находчива, взрив от емоция. Вихра Петрова, съводещата на томболата и търга – точна, акуратна, всеотдайна. Към тези три дами ще прибавим и една гостенка, голяма приятелка на троянското читалище – столичанката Мария Нанкова, съпругата на дарителя за множество добри читалищни каузи, в това число предколедните благотворителни балове, българския топ пътешественик и наш земляк Миро Нанков, загинал през лятото при нелеп инцидент на Зелениковския манастир.
Г-жа Нанкова, която също много пътува по света, направи великолепна презентация на осигурените от нея за томболата екзотични предмети от разни краища на света – невероятно колоритни традиционни дървени маски от Шри Ланка, маркови пури от Никарагуа, африканска дърворезба. 

На сцената - Станислав Кордоловски и Жанет Ченковска
Малкият голям тромпетист Християн Димитров
ПО-НАТАТЪК, но не по значение – програмата, изпълнена от изявени представители на различни читалищни формации и трупи. Тук бяха и прочутите големи „усмивки” (група „Ритмикс”), и невръстният тромпетист Християн Димитров, завърнал се преди броени дни с поредна първа награда от Охрид, и талантливото дуо флейтисти Жанет Ченковска и Станислав Кордоловски, и танцьорите от „Траяна”, които не се нуждаят от представяне, и гласовитата Дориана Тончева от студия „Гласове”… Тук трябва да прибавим и кулинарните артисти от паралелката по хотелиерство и ресторантьорство на троянското СОУ „Васил Левски”, чиито блюда и обслужване бяха безупречни и на ниво (поне) за президентски прием. 

Председателят на читалището д-р Виолета Койновски
Поздравителното слово на кмета Донка Михайлова
И НАКРАЯ, но не по важност – каузата. Знае се, че когато делото е добро, нещата стават по-лесно. Така бе и този път; когато накрая водещата съобщи събраната голяма сума, у мнозина имаше изненада – толкова много, а толкова леко. Преди това обаче председателката на читалищното настоятелство д-р Виолета Койновска направи детайлен отчет за изразходването на събраната миналогодишна сума от 7700 лв. – парите до стотинка са отишли за читалищни дейности (за подкрепа на ремонта на големия читалищен салон и зала „Форум”, абонамент за читалищната библиотека, юбилейни чествания на читалищните формации „Усмивка”, „Гласове” и „Ха, за здраве”). Къде ще отидат сегашните дарителски средства, вече казахме.

ЗА ФИНАЛ нека припомним основното послание в поздравителното кметско слово на бала. Г-жа Михайлова цитира думите на известен вехт троянец, актуални и днес, и винаги: „Нека не вдигаме дувари помежду си, а да строим мостове”.

Т21

Още по темата:

10 коментара:

Анонимен каза...

Панаир на суетата и глупостта в Троян!

Анонимен каза...

„Нека не вдигаме дувари помежду си, а да строим мостове”. И все пак това, че някога вдигнахте Берлинския дувар (стена) никога няма да бъде забравено, другарко ...Ако искате да строим мостове-откажете се от висшия пост в БСП-приемник на обявената за престъпна БКП!

Анонимен каза...

Когато кучето се откаже от дадения му кокал тогава и тази лицемерка Дона ще се откаже от поста в политбюро на БСП

Анонимен каза...

Червеното шалче:)...много предвидимо и липса на въображение!

Анонимен каза...

защо всички по-горе писуещи не си е...те майката. За вас всичко каквото и да стане в Троян-ът все е с политически оттенък. Простаци!

Анонимен каза...

Пети, що не си е..ш майката,че то всичко си е политика,суета и реклама-зад една добра кауза!

Анонимен каза...

Що бе, водещата поне много важи !

Анонимен каза...

А стига сте плюли, бе ! Никъде в България няма и не е имало кмет от такъв висок ранг - член на Политбюро на БКП .... Това е все едно по време на болшевишкото иго лично др. Милко Балев да е бил кмет на Троян. Имайте уважение към ранга на кметицата и към Партията изтребила към 300 000 хиляди "народни врагове" !

Анонимен каза...

Аз не съм запозната и само питам - ходи ли някой в таз библиотека, че чак пък и в читалнята, че се налага да се сменят климатиците? Нищо против, но в днешното ИЗОБИЛИЕ на информация от удобството на дома, да се забие някой в читалнята на библиотеката, не ми се вярва. Или поне не толкова много хора, че да се налага да се подменят климатиците ...

Анонимен каза...

Поредна статия в ненужно приповдигнат тон...

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |