Подписаха първите четири договора за саниране

* До този момент са регистрирани четири Сдружения на собствениците: на бл. 219, бл. 13 и бл. 15 в жк „Лъгът” и на бл. 3 в жк „Младост”
 * Следващата стъпка – Общината сключва договор за целево финансиране с Българска банка за развитие
Започна се 
Подписването на първите четири договора между СС и Община Троян, 19 март 2015 г.
НА 19 МАРТ в кабинета на кмета Донка Михайлова бяха подписани първите четири договора между Сдружения на собствениците (СС), регистрирани по реда на Закона за управление на етажната собственост и кандидатстващи за включване в Програмата за саниране на панелните жилища, и Община Троян. С тези договори собствениците правят стъпка към осигуряване на средствата – като дават възможност на Общината от името на СС да поиска целево финансиране от Българската банка за развитие; и към реализация на крайната цел – саниране на сградата.

ДО ТОЗИ момент в Троян са регистрирани четири СС: на бл. 219, бл. 13 и бл. 15 в жк „Лъгът” и на бл. 3 в жк „Младост”. „Регистрираните сдружения подготвиха необходимите документи съгласно изискванията на програмата и подадоха заявления за интерес и финансова помощ. Работна група, определена със заповед на кмета, извърши проверка и оценка за пълнотата на представените от сдруженията документи. Всички подадени заявления получиха положителна оценка”, информираха от общинската администрация.

ОТ СВОЯ страна Община Троян вече е отправила искане към „Българска банка за развитие” АД за подготовка и подписване на съответните договори за целево финансиране. Следващата стъпка е обявяване на необходимите процедури по Закона за обществените поръчки (ЗОП) за избор на изпълнители - за техническото и енергийно обследване на сградите и за извършване на строително-монтажните дейности.

Кооперация за саниране в жк "Лъгът", Троян
ПРИПОМНЯМЕ, че Програмата за саниране на панелните жилища (Национална програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради) се финансира с европейски средства и има ресурс от 1 млрд. лв. Програмата осигурява 100% безвъзмездно финансиране и на собствениците няма да се налага да вадят нито лев свои пари. Важен момент е, че засега няма никакви условия за класиране на сградите – единственото изискване е да се подадат изрядни документи, и колкото по-скоро, толкова по-добре. В параметрите на програмата попадат всички многофамилни жилищни сгради, строени по индустриален способ и с минимум 36 самостоятелни жилища (апартаменти) в тях.

 Т21

Още по темата:

7 коментара:

Анонимен каза...

Тази дебела гнида Макариев какво прави там?

Анонимен каза...

1. Анонимен каза...
Тази дебела гнида Макариев какво прави там?

Предполагам причината е тази - 1 млрд. лв.европейски средства,100% безвъзмездно финансиране и собствениците няма да вадят нито лев свои пари.:)

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...

Много евтино му е в заведението.народен човек.

Анонимен каза...

Парите не са европейски, а от бюджета, минати през Българската банка за развитие, която пък е държавна. Процедурата НЕ Е саниране, а топлоизолиране. Ще мине комисия да провери блока (как ли ще се проверят заварките без къртене отвън и отвътре) и ако блокът има още живот (идват избори, ще живее до края на света), едни техни хора ще го олепят със стиропор, други ще сменят дограмите. И двете процедури няма да са с високо качество, защото идват следващи избори и пак трябват пари. След някоя година някъде ще падне панел или тераса, но това е друга тема. Нормално се строи от долу нагоре и се ремонтира от покрива надолу, някой някъде да прочете или чу нещо за покриви? ДЗЗД-то дето прекопа Троян ще го има ли след 10 години, когато по закон изтича гаранционния срок, не естествено. В другите градове почнаха да пропадат цели коли в дупки по улиците след такива ремонти, дано не съм прав.
И един съвет към хората от 4-те блока, прочетете си пак договорите, организирайте си дежурства и не оставяйте ремонтните дейности без надзор.

Анонимен каза...

Абе номер едно ти си гнида защото не си свършил никаква общественна работа не сте му на малкото кутле тапанари той е председател на нашия блок и благодарение на него сме от първите

Анонимен каза...

А отколе беше....


РОДНА СТРЯХА

web

Бяла, спретната къщурка,
две липи отпред.
Тука майчина милувка
сетих най-напред.

Тука, под липите стари
не веднъж играх;
тука с весели другари
скачах и се смях...

Къщичке на дните злати,
кът свиден и мил!
И за царските палати
не бих те сменил!





© Ран Босилек

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |