Теодор спаси кръста в Троян

* Десет скочиха за разпятието, сред тях и ветеранът Роко
 * „Победителят: „Исках да съм един от хората, които са извадили кръста” * Дилян, миналогодишният победител: Не съм боледувал
 цяла година
Йордановден
Победителят Теодор с кръста в ръка
МНОГО ХОРА, стотици, препълнили Пешеходния мост до музея и заредени с очакване – както обикновено. И пек и топлина - каквито не помним на този ден. Такова бе тазгодишното Богоявление/ Йордановден (6 януари) в Троян. Пошегувахме се с момчетата, спасителите - точно 10 на брой, сред тях и неуморимият ветеран Роко, минал шейсетте – че победата този път няма да се брои, защото все едно си на плаж. „Оооо, не съм съгласна!”, с усмивка ни опонира красиво девойче и побърза да прегърне за кураж приятеля си, един от скачачите.

Отец Станимир се готви да хвърли кръста
Битката за кръста
Победата
ЗА РАЗЛИКА от Йордановден миналата година – който ще се помни с повторението на ритуала, тъй като първият кръст, метален, се изгуби в мътните води под моста – този път отец Станимир избра друго място, бента под кафене „Антик”. И всичко си бе както трябва, след кратък благослов разпятието полетя във водите на Бели Осъм. Скокът на десетимата бе мигновен, а най-бърз и дързък се оказа Теодор Божинов – 25-годишен, от Троян. След безапелационната му победа другите го понесоха на ръце, а той, вдигнал кръста към небето, не криеше радостта и гордостта си. Гръмнаха и аплодисменти от публиката, накичила двата бряга, а отец Станимир и кметът Донка Михайлова, слязла досами водата, лично поздравиха победителя.

„СКОЧИХ за здраве, така повелява традицията. Исках да съм един от хората, които са извадили кръста”, сподели за Т21 буквално секунди след излизането си от водата Теодор (чието име означава „Божи дар” – бел. Т21). Каза ни още, че участва за втора поредна година, ще участва и занапред. 

Победителят от миналата година Дилян Иванов
Поздравления за спасителя на кръста, Троян, 6 януари 2014 г.
Кметски подарък за победителя
РАЗГОВАРЯХМЕ и с миналогодишния победител – 21-годишният Дилян Иванов. Той също бе много радостен и развълнуван: „Участвахме заедно в тази битка, битката не беше никак лека – видях, че има доста спорове, видях, че щанги се вдигаха (т.е. тренираше се за битката – бел. Т21)… Но всичко беше радостно. Желая на всички вас, и на победителя, здраве, дълголетие, успехи!”. Дилян каза също, че след като е извадил кръста миналата година, изобщо не е боледувал. „Вярно ли е?”, изразихме съмнение. „Вярно е, абсолютно, даже хрема не съм имал през тази една година”, бе отговорът му.

КАКТО си му е редът, ритуалът продължи с целуване на кръста и ръсене със светена вода. Разпятието бе в ръцете на Теодор. След това победителят уважи поканата на кмета и в кабинета на г-жа Михайлова получи награда в плик, подарък от Общината. И почерпка с греяна ракия. Хубаво. Нашенско. Християнско.
Догодина пак!

Т21

Още по темата:

Още снимки от троянския Йордановден 2014: 

7 коментара:

Анонимен каза...

Още снимки от троянския Йордановден 2013:
Аз си мисля , че е 2014г. но е само мое мнение .

Анонимен каза...

Браво на всички желаещи да скочат в реката !

troyan21 каза...

До №1: :))) Влязохме в крак с времето!

Omega каза...

Гледам сте разговаря ли с миналогодишният победител ?! Но те са
2-ма миналата година защо не се споменава нищо за моят приятел Илиян Павлов който извади Изгубеният кръст ???
http://statii.troyan21.com/2013/01/blog-post_7.html

Анонимен каза...

И като не е разговаряно, какво ?

Анонимен каза...

В плика с наградата да не е била книгата "Как избихме целия Свети Синод и разрушихме църквите на Русия през 1917 " от комунистическия "бог" Улянов-Ленин

Beta каза...

А защо не се споменава за моя комшия дето вчера си поряза малкия пръст?

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |