Решен е проблемът с „подгответата” в троянските училища

* Родителите могат да си отдъхнат - три троянски училища ще отворят врати през лятото (1 юни – 15 септември) за питомците на предучилищните групи
Хубава работа, ама българска
"Подгответа" в СОУ "Св. Климент Охридски", 2012 г.
СЕРИОЗНИЯТ ПРОБЛЕМ за родителите на 465 троянски деца на възраст от 5 и 6 години, които според законовите изисквания трябва да имат 2-годишно предварително обучение до постъпването си в 1. клас, вече е решен, научихме от PR-ката на Общината Маргарита Генкова. Става дума за малчуганите, които карат подготвителното си обучение не в детските градини, а в училищата; и за които, заради недомислици в Закона за народната просвета, имаше реална опасност след 31 май да останат „на улицата” и в двата и половина месеца до началото на новата учебна година да няма кой да се грижи да тях.

СЛЕД СПЕШНИ РАЗГОВОРИ с училищните директори общинското ръководство намери решение – за „подгответата” в училищата ще бъдат организирани летни занимания. Което е в интерес както на децата, така и на родителите им, тъй като в противния случай те трябваше да си вземат отпуски, наемат детегледачки и други подобни мерки. Решението – внесено бе предложение в Общинския съвет базата на трите училища НУ „Христо Ботев”, ОУ „Иван Хаджийски” и СОУ „Св.Климент Охридски” да бъде предоставена на децата от всички училищни подготвителни групи за периода от 1 юни до 15 септември. 

„ТОВА Е ЕДИНСТВЕНОТО възможно предвид ограничените правомощия на Общината по отношение на учебния процес. Убедена съм, че така ще помогнем на родителите да се справят с тази недомислица в закона и с тежкия за някои семейства проблем”, бяха думите на кмета Донка Михайлова пред общинските съветници, които единодушно подкрепиха кметското предложение (30 май).

Т21

17 коментара:

Анонимен каза...

Сега остава да намерят решение и за отпуските на детските учителки,които ще се грижат за децата,защото поради безумни решения те губят голяма част от платения си отпуск.През учебната година не могат да ги ползват,явно и през лятото няма да могат,общината не разрешава да им се платят,да не говорим колко изтощителен и нископлатен е трудът им.За отговорността да не говорим.Далеч съм от мисълта,че децата от подготвителните групи трябва да скитат като безпризорни цяло лято,но затова отпуските се планират още през януари и всеки може да пресметне как ще се погрижи за детето си.

Анонимен каза...

Справедлива забележка :(

Анонимен каза...

Отпуските се планират от януари, но кой има отпуска 2,5-3 месеца??? В коя фирма, че да отида да питам за работа там???

Анонимен каза...

ами поработете 2-3 години като детска учителка на 25-30 деца в групата и ще разберете защо отпуската е 48 работни дни.

Анонимен каза...

Когато питам внука си, който е на 3 години и ходи на детска градина дали са им чели приказка–отговора е "НЕ", дали са излизали на двора–отговора е също "НЕ", какво са правили, отговора е–НИЩО! Дали не се губи ценно време от най–подходящата възраст за да се събуди интереса на децата към неща ценни за бъдещето им.По какви програми и с какво се занимават децата? Къде остават рисунките, приказките, кукления театър, запознаването със сезоните и много, много други неща, с които трябва да започне подготовката на децата за училище? Всичко е моментно и случайно!
Оставам с убеждение, че децата се оставят на свобода, което е и добре, но не съвсем!

Анонимен каза...

1-ви, я не ми философствай!Каква отпуска да планирам, 2,5 месеца кой ще ме пусне в отпуска? Работя в частна фирма и знам как мои колежки във връзка с този проблем излизаха в неплатен отпуск.
Злобарите сигурно ще ме опрюят, но не мога да не поздравя Михайлова и екипа й,че намериха решение на проблема. Благодарност и за директорите на трите училища.

Анонимен каза...

5-ти,преди да обвинявате учителите, проверете лично дали е така...

Анонимен каза...

Всичко това е прекрасно... Кметът трябва да се грижи отрано за младите българчета с образовани родители и с мечти да станат ХОРА, че като гледам колко ромчета им предстои да хранят тези деца един ден...А тези ромчета, които ще хартисат по трасето между 2-3 клас, все пак са бъдещи избиратели

Анонимен каза...

Че досега как сме се справяли с нашите деца, преди да тръгнат на училище?

Анонимен каза...

Браво на кметицата. Мисли за всички.

Анонимен каза...

Когато сееш омраза, жетвата е война!

Анонимен каза...

Не знам за каква омраза става дума ? Говорим за тъжната истина, за съжаление. Който учи -ще работи. Който работи-ще храни тези, които не са учили и са неграмотни (социално-слаби; икономически-слаби и т.н.). Няма какво да се лъжем. В гетата има деца по на 7-8 години, които не могат да говорят въобще(камо ли да четат и пишат), защото никой не комуникира с тях. Те са просто начин за прехрана на своите "родители". Като станат на 12-14, тези "родители" ги "женят" и те раждат други себеподобни. И да си затваряме очите, това е жалката истина...

Анонимен каза...

Браво! А злобарите да млакнат.

Анонимен каза...

кога ще сменят закона и директорите да имат мандатност?! нека имат и те страх и да се състезават както аз правя, за да запазя работата си..

Анонимен каза...

14-ти, да не си футболист, бе ? Не бях чул някой да се състезава, за да запази работата си, освен спортистите, тазбира се :-)))

Анонимен каза...

До №1 жал ми е за Вас госпожо! Граматиката Ви е зле, пунктуацията, когато изказвате мнение да знаете, че мълчанието Ви е в + за Вас - макар и за кратко.
Пиша Ви уважително от респект към професията, но ми е мъчно за родителите, които ще поверят децата си на Вас.
Ревете за отпуски и заплати, а липсата на капацитет и покритие - морал за Вас са отживелица.
Така е като за директори са сложени пиендетата на града и са несменяеми.
Ех, жалка картинка сме у наше село!

Анонимен каза...

..."пиендетата" и курвите

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |