11-тата „Журналистическа гора”

* Синан тепе не е Беклемето, носталгия у мнозина * Журналистическото братство от Ловеч и Троян засади 500 малки смърчови дръвчета – ще стават коледни „елхички” * Сред залесителите бяха Минчо Казанджиев и Корнелия Маринова * Дядо Гавриил: „Гората е благодат!”
Традиции

11-ТАТА ПОРЕДНА годишна залесителна акция, добила известност като акция „Журналистическа гора”, отново, както и миналата година, бе в Ловеч (6 април, събота); тогава, през 2012-та, журналистическото залесяване се проведе в чинаровата горичка на входа на града. Което обаче (поредното ловешко домакинство), без да казваме нищо лошо за областния център, събуди у мнозина, и особено у троянската група, носталгия по Беклемето, където бяха първите 9 издания.

ПРИПОМНЯМЕ – журналистическата залесителна акция е съвместна инициатива на областния горски шеф и наш земляк инж. Павли Богдански, троянския му колега инж. Димитър Шишков и дългогодишната председателка на журналистическото дружество в Ловеч Стела Бочева. И се случва винаги през Седмицата на гората – първата пълна седмица на м. април, която е професионалният празник на хората, грижещи се за българската гора.

ТОЗИ ПЪТ саденето бе в местността Синан тепе непосредствено над Ловеч (в посока към с. Къкрина). Където 15-ната медийни хора, сред тях и двама представители на Т21, заедно с група служители от Регионалната дирекция на горите (РДГ) – Ловеч, засяха 500 много малки смърчови дръвчета (обикновен смърч), като идеята е това да стане плантация за коледни дръвчета. От инж. Богдански научихме, че след 5-6 години „елхичките” в Синан тепе ще са готови за пазара, но са необходими доста грижи, които ще са отговорност на хората от РДГ.

И ТУК МУ Е МЯСТОТО да кажем един неудобен (за нас) факт, който заради вродената си журналистическа обективност не можем да премълчим – гл. ред. на Т21 не се прояви като особено чевръст в залесяването и ако имаше антинаграда за най-малко засадени дръвчета, със сигурност щеше да грабне приза; но пък във веселата част (този път почерпката, дадена от горските хора, бе в известния ловешки ресторант „Драката”) се представи подобаващо.

ЛОГИЧНО в тазгодишната „Журналистическа гора” се включи и ловешкият градоначалник Минчо Казанджиев – той се изяви много силно и бе сред челниците; казваме „логично”, защото теренът в Синан тепе е общинска собственост и е под кметско разпореждане. Редом до кмета бе и другият най-голям ловешки големец – председателката на Общинския съвет в областния град Корнелия Маринова, която, както се очертава, скоро ще смени работното си място и ще седне на депутатската банка. Г-жа Маринова също не се посрами в саденето и бе сред отличниците.

СПОМЕНАХМЕ вече за веселата част в „Драката”. И тук трябва да отбележим, че журналистическото братство и домакините му лесовъди бяха уважени от много скъп гост – Ловешкия митрополит дядо Гавриил. Много благородство и финес има у този духовник, безспорно! Достоен владика, както щеше да е и достоен патриарх. Дядо Гавриил благослови и сподели трапезата, като довери някои интересни неща – например за благоговението си към гората; „Никога, където съм бил, не съм допуснал изсичане на гори. Гората е благодат!”, заяви Негово Високопреосвещенство. Сладкодумният инж. Богдански пък разказа една история, която даваше простичка тризначна формула за човешкия успех – традиция, дисциплина и уважение.

Т21

Още по темата:

Още снимки от събитието: 

15 коментара:

Анонимен каза...

Браво с дамска чанта на зелесяване. Най-важната част на софрата.

Анонимен каза...

Съвсем случайно присъстват кмета Казанджиев /БСП/ и председателката на общ.съвет и кандидат за депутат Маринова /ГЕРБ/.
Как ли са разбрали, питат любопитните.
Какво има за разбиране - "където дупето, там и гащите"
Журналистическата гора е за да растат и да се отглеждат политически дървета и пънове.

Анонимен каза...

И то пънове с гвоздеи и "мраве"!

Анонимен каза...

Убавци,директорите с мечове,само на фото може да се види.Дали те са изкопали терасите и са вадили посадъчния мат(Р)ял?

Анонимен каза...

Спокоен съм. че хем пиарът е добър, хем журналистите са нахранени. Генадиии, Генади!

Анонимен каза...

ДА! Това е дабра идея и постъпка от страна на тези господа. Но си мисля, какво прави там Красимира Коларова? Ще ми отговорите от Опти спринт Троян. Но забелязване, че без нея нищо не може в града ни. Не я смятаме за най-добър журналист. Нека се замисли тя и нейният шеф и дадат път на младите добрите журналисти, които имат талант и усет за тези неща.

Анонимен каза...

баси тъпия текст :(:(

Анонимен каза...

Бре,бре,Казанджов първо сбяла тениска след туй с екип,Корнелия тръгнала на манефистация,не ги ли е срам.А бе Генади тез маниполаций що ги пишеш 500 дървета,са посадили те,на масата в Драката най добре садят,на Павли от бюджета.

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...

9-ти неграмотнико,върни се в дупката от която изпълзя и остани там.Тази държава с толкова неграмотен и ограничен народ си заслужава управниците и дериджето.Дядо Гавриле простими от негово име.

Анонимен каза...

Коларова га,че е тръгнала пиперо да сади.

Анонимен каза...

Тя идеята е добра,ама незнам дали някой се е качвал на Беклемето зимата да види как печално известният хотел Беклемето цяла зима горят парцали и гуми не се диша.Генади вземи се в ръце и най накрая разплети случая с тази хижа,и с хората на който дължат пари

Анонимен каза...

Леле, колко неграмотен народ! Просто е ужасяващо!

Анонимен каза...

каквито журналистите такъв и неграмотниа народ

Анонимен каза...

"неграмотниа" ? Ало, Шумен ли е?

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |