И Троян се включи!

* Подобни „малки” жестове никога не са били малки – защото зрънцето човещина, и най-малкото, е велика работа
„Висящо кафе”

И ТРОЯН СЕ ВКЛЮЧИ в инициативата „висящо кафе”. Браво! Явно не сме толкова загубени и лоши. Както и българите изобщо. Макар че, че сме си дървени философи – спор няма. Веднага започнаха нашенските обструкции на малкия човешки жест, чийто голям смисъл е в глътката доброта, в това някой да почерпи някого с едно кафе/хляб или нещо друго и да му засвидетелства невидимата си и безкористна съпричастност. Тръгнаха едни умни анализи как това е празна работа, как българските ни проблеми са далеч по-едри, как с подобни „висящи” жестове няма да постигнем нищо. Глупости!

ГОЛЕМИТЕ БЪЛГАРСКИ проблеми са факт, всички ги знаем и ги усещаме на гърба си, мащабът им ни плаши, разколебава, гони. Но защо това да обезсмисля малкия жест на „висящото кафе”?! Напротив! Подобни „малки” жестове никога не са били малки – защото зрънцето човещина, и най-малкото, е велика работа. Винаги. А в подобни зли времена като днешните български – „малкият” жест е още по-голям, по-важен, и по-необходим. Пак браво!

ЧУХМЕ ЗА НЯКОЛКО троянски обекта, които вече предлагат „висящи” стоки – кафе, хляб и др. На място го видяхме в симпатичната квартална бакалия с шареното име „Колор” (до стоматологията, срещу „Бар 12”) – там предлагаха „висящ хляб”. Подсказа ни го с писъмце по електронната поща нашата читателка Теодора Вълковска:  „Здравейте, г-н Маринов! Пиша Ви, защото днес останах много възхитена от бързата реакция на собственичката на хранителния магазин на ъгъла над стоматологията. Не знам името на въпросната госпожа, но фактът, че днес, 28 март, пазарувайки там, видях бележка „ВИСЯЩ ХЛЯБ”, много ми хареса и, разбира се, платих един „висящ хляб”. Радвам се, че  благородната инициатива така бързо бе подета от търговците в нашия град и се надявам, че ще бъде подкрепена от други търговски обекти и от троянци”.

КОГАТО АЗ ВЛЯЗОХ в магазина и също платих един, „висящите” хлябове вече бяха десетина. А от младата продавачка научих, че този е първият ден от включването на магазина в кампанията (28 март). За други два троянски обекта, присъединили се към инициативата, научихме от страницата във Фейсбук „Висящо кафе в България” – двата месарски магазина „Лесидрен” в жк „Лъгът” и до Малкия пазар. Ако знаете за още участници – споделете ни. А къде се е родило „висящото кафе” – вижте по-долу разказа на очевидец.

Генадий Маринов

*****

Caffè sospeso*

Тонино Гуера
Влизаме в едно малко кафене, поръчваме си и сядаме на една маса. След нас влизат двама човека:
- Пет кафета. Двете са за нас и три „висящи”.
Плащат петте кафета, изпиват своите две и си тръгват. Питам Де Сика:
- Какви са тези „висящи” кафета?
Отговаря ми:
- Почакай и ще разбереш.
След това влизат други хора. Две момичета си поръчват две кафета - плащат нормално. След малко влизат трима адвокати, поръчват
седем кафета:
- Трите са за нас, а четирите „висящи”.
Плащат за седем, изпиват своите три и си тръгват. След това младеж поръчва две кафета, изпива само едно, но плаща и двете. С Фелини и Де Сика седим, говорим си и гледаме през отворената врата огряния от слънцето площад пред кафенето. Изведнъж на вратата се появява тъмна сянка, някакъв много бедно облечен човек, пристъпва на прага и тихо пита:
- Имате ли „висящо” кафе?

Тонино Гуера *
(разказ на една негова случка с
големите режисьори Федерико Фелини и Виторио Де Сика)

* Caffè sospeso, итал. – висящо кафе
* Тонино Гуера (1920 - 2012) - италиански писател, художник, аватюрист, един от най-легендарните сценаристи в историята на киното

*****

Ден на висящото кафе

„Висящо кафе” е благотворителна инициатива, възникнала първоначално в Неапол, Италия. В България към днешна дата (30 март 2013 г.) са се присъединили 394 заведения в цялата страна, като ден след „висящо кафе” започна и инициатива „висящ хляб“; в страницата във Фейсбук може да се види пълният списък. Първата касова бележка за „висящо кафе” у нас е издадена на 26 март 2013 г. в 18:41 ч. в град Варна. Ден на висящото кафе се чества за пръв път в Неапол на 10 декември 2010 г. (информацията е по Уикипедия).

33 коментара:

Елена Митева каза...

Здравейте, Аз видях надпис "висящо кафе" на вратата на "Антик".

Анонимен каза...

Браво, страхотно!
Всъщност, всеки човек може сам да прецени, дали има възможност да отдели скромна сума за да направи това добро.
Има и друго разбира се...Сега разни мързеливи индивиди, като Стефан лудият например, определено ще живнат.Хляб, кафенце,.. вероятно и други неща...Добре, че такъв тип инициативи не са насочени към такива мързели като него, но обикновено баш те намазват.

Нели Генкова каза...

Следя как тръгна и изненадващо набра скорост тази инициатива. Радвам се, че Троян е на картата на по-добрата България.

Анонимен каза...

Още един страхотен начин да храним ромите :)

Анонимен каза...

3, към коя, северозападналата?

Анонимен каза...

Ще бъда анонимна,защото не искам да се афишира с никакви имена тази идея.Идея,която/сигурна съм/,е била в много глави на нашите троянци,но не са знаели как да го направят.С моя приятелка решихме да опитаме да стартираме този жест на солидарност,като взимствахме от историята в Неапол.Просто тръгнахме от магазин на магазин и кафе на кафе.Имаше хора,които наистина изказаха учудването си от идеята и ни попитаха дали сме троянки,защото според тях,тази идея тук е неработеща.Но още от първото кафе,познато ни като "Джамията",собственика Айгюн,веднага възхитено се съгласи,после дойде ред на магазин "Колор",чиято собственичка безрезервно се съгласи.Минахме през кафето Иван Хаджийски,Антик и там получихме утвърдителен отговор.Най-бързо,без особено обяснение се съгласиха новите собственици на Кафе BULGARI със собственик Камелия Матева,точно на центъра/бившата пицария Марс/.Там също,както и навсякъде раздадохме табелки Висящо кафе и Висящ хляб.От Г.Маринов-Троян 21 разбирам,че идеята вече се е разпространила и хора са се включили.Това наистина е чудесно и ме прави особено горда,че съм в Троян.И разбира се,че хорски приказки,от рода на това,че троянеца не е способен на такъв жест си остава само една дребна и злостна клюка.
С уважение към всички вас :)

Генадий Маринов, Т21 каза...

До №6: Поздравления, момичета!

Анонимен каза...

Коментар от въпросната фейс страница ,много хора са против това нещо- има нещо съмнително:

Огнян Соколов: Най-сетне се разбули мистерията с тези "Висящи кафета".
От самото начало ми правеше впечатление прекалено професионалния подход. Работил съм това и знам, както похватите, така и това че няма как да покриеш толкова информационни канали, без сериозен екип и средства.
За съжаление организаторите бяха анонимни. До днес.
Тази сутрин обаче в БТВ се появи някоя си г-ца Анастасия Карнаух. Натисни тук
Не можа да не ми направи един нейн несъзнателен жест - нервно отмятане на косата, когато я попитаха кой стои зад кампанията. На езика на тялото този знак означава, че човека лъже или крие нещо.
Реших да питам всезнаещия чичо Гугъл и ето какво ми каза той:
Г-ца Карнаух е служител на All Channels Communication Group - компания за ПР и маркетингови комуникации.
Натисни тук
Остава само да разберем кой е поръчал и платил тази кампания!
Моля споделете това. Смятам, че долно и гнусно фирмите за ПР и маркетиниг да използват добрината на хората по този начин, т.е. за да обслужват корпорациите, които им плащат!
Другият замесен е Ален Попович Натисни тук
и неговата компания Social Me
Ето какво показва справката в интернет: ""Ален Попович е управител на Social Me – фирмата, предлагаща практични и креативни решения за компаниите, които искат да популяризират дейността си и да спечелят вниманието на повече потребители чрез една от най-големите социални мрежи в света – Facebook."
Защо ли ми "ВИСИ" в главата рефрен от една песен от началото на прехода- "Пирамиди - Фараони и Балъци за Милио

Анонимен каза...

А вие толкова ли вярвате на "висящото кафе"? Как един продавач/барман/аптекар и т.н. ще прецени кой човек изпитва нужда? Не е ли по-добре да купиш един хляб и да го занесеш лично на просяка или на съседа ти, който знаеш, че е затруднен, отколкото да оставиш 1-2 лева на произвола на съдбата в някой магазин/кафе?

бай Бочо каза...

Нищо не разбрах от писаницата ти,8ми! Та затова да те питам Тонино Гуера и той ли е служител на All Channels Communication Group и Social Me. На мен пък като те четох в главата ми изскочи една латинска сентенция: O sancta simplicitas!

Анонимен каза...

Ако някой злоупотребява с добрината на хората негов е греха.
Кухни за нуждаещите се е по–добро решение, а и магазини без посредник с по–ниски цени.
Смятам инициативата за предлагане на обяд за нуждаещите се, за по–добра.

Анонимен каза...

Ами, 10-ти, то не се изисква голям акъл, за да го разбереш! Идва тая идея в България и този, който я известява не се показва, а си плаща на разни ПР-и и фирми да популяризират идеята! Кое не ти стана ясно от всичко?????????????????????????????????????

Анонимен каза...

наѝ-добре ще е в нашето село да се вьбеде 'висяща'заплата

Нели Генкова каза...

Към вечните скептици (в случая № 4, 5, 8/12). За да се популяризира една идея сред хората, са нужни, освен популяризатор, и хора. Хайде сега да разработим една кампания за четене на скандинавска литература, а? Дали ще е успешна, ако хората нямат масова потребност от четене на скандинавска литература? Освен това - ако държавата ми е лоша, защо и аз да съм лоша? Поздравявам №6. Не мисля, че е много хитра и представлява коварна ПР компания или пък е много глупава и не се е сетила, че може някой да злоупотреби. Сигурно №8 ще впрегне анализаторските си умения и ще разконспирира №6. Аз предпочитам наивно да вярвам, че сред нас има и такива хора. Някак си по-приятно ми е да се събуждам с такива мисли, отколкото с вечния български тревожен въпрос кой днес ще ме прецака. Очевидно имаме нужда от висяща вяра, висяща надежда и висяща любов.

№6 каза...

Права си Нели,наистина имаме нужда от висяща вяра,висяща надежда,висяща любов.Но за радост и вярвам,че са по-малко тези нуждаещи се хора.Идеята може да е на някакви си ПР-и,но не и тук.Не е необходимо да ни познавате,за да разберете,че нямаме нищо общо с подобни компании.Тук в България,в малките градове особено,това се върши безкористно.Ние го направихме от чисто човешка страна.Разбира се,че може и да има хора,които ще злоупотребят.Това да е за сметка на тяхната съвест.Но,колко пък други ще се зарадват на този жест в момент на нужда и безизходица?Ето за това си струва.В кафе Булгари на центъра са минали двама възрастни господа,които тихичко са попитали дали има висящи кафета.Собственика им дал,разбира се,но също така им дал и по една пастичка да се подсладят,от него си.Това е невероятен ,дребен жест,но толкова значим за тези,които може би много отдавна не са опитвали лукса кафе с паста.Знам,че има скептици,но колкото повече добринка срещаме,толкова повече и съзнанието ни ще се променя.Говорих и с Поп Станимир.Той обеща,че ще каже на хора без възможности за тази инициатива.В неделя в църквата ходят някои да получават безплатен обяд.Така искахме това да се разпространи.Иначе ни е невъзможно сами да го направим.Хубаво е всеки,който разбере да подскаже на своя съсед,на свой приятел безизходица,че може да се възползва от тези услуги.Ако видите просяк,кажете му.Поне вече видяхме,че хората купуват и плащат висящи продукти.

Анонимен каза...

Тази инициатива тръгва от християнския Запад. Но там цигани няма....Тук това начинание ще бъде опорочено от мързеливите, "социално слаби" роми

Анонимен каза...

Хубаво нареждате "скептиците", ама все си мисля, че ако българинът иска да помага ще го направи по хиляди други начини, защо трябва да има посредници? Да, българинът няма вяра в държавата си, пък камо ли в тоя, дето ти прави и продава хляба, дето се вика, а още по-малко в това. Нека пък който го харесва, да помага чрез него, ако всъщност това е точният глагол за поредната западна инициатива!

Анонимен каза...

Хубаво 17-ти.....направи нещо и ти.Няма лошо,колкото повече идеи и добри жестове,толкова по-добре.Важното е да сме солидарни,не вечно оплакващи и мрънкащи и да гледаме със завист само в чуждата паница.

Анонимен каза...

17-ти,вместо западна инициатива,направи троянска.Сигурни сме,че ще намериш последователи.Дай идея ;)

Анонимен каза...

Нели, видяла жабата че коват коня и тя вдигнала крак. Поради работа и начин на живот се прибирам в Троян два пъти в годината и се чудя на кой свят се намира, не е на тази планета. Чета публикациите и не вярвам на очите си, никаква промяна от 92-ра насам, напротив пълна разруха.

Анонимен каза...

Моето мнение е следното: Аз съм "ЗА" да се помага на нуждаещите се и неведнъж съм го правила.
Но сега си мисля, наистина - как хората от персонала на магазин или заведение ще преценят кой има нужда от "висящите стоки" и кой лъже. Мангалите ще са първите възползвали се от глупостта, породена от доброта! И като не се консумират "висящите стоки" - какво се случва с тях. Остават в полза на "нуждаещите се" търговци. Според мен тази инициатива е официален начин за обиране на населението, а не в полза на хората в нужда. Пак повтарям - често помагам, когато се обяви конкретен случай на нужда - с SMS-и, с дрехи, с пари по банкова сметка (дори и малко) ... но с тази история с "висящите" неща, не съм съгласна! Многоми е мътна, някак си, идеята. Когато помагам пряко, знам къде отива помощта ми, а така ... във въздуха ... благодаря.

Анонимен каза...

Аз предлагам да се плащат от нас нормалните граждани и "висящи бира и агнешко" на мангалчетата, както и "висящи" дискове с чалга, че да им е пълен кефа :)

Анонимен каза...

Тази "висяща" инициатива е с "един куршум 2 заека", и управляващите имат полза от нея. Така се замазва положението при тези които държавата е довела до просешка тояга от една страна, а от друга на търговеца му е все едно кой плаща стоката стига да има куповачи. И понеже в БГ повечето управляващи са и търговци, се сещаите кой най-много профитира, разбира се този с мирна глава и пълен джоб.

Не изземваите функцията на държавата, освен права / събиране на данъци / тя има и задължения - подсигуряване на нормален и достоен живот на гражданите !

Анонимен каза...

Това с висящите кафета и други подобни не е за наше село. Това е за хора с морал!!! Забелязвам, че тук хората са от двете крайности или прекалено доверчиви или тарикати. Ха познайте кои преобладават на тази ширина. Хората които наистина имат нужда едва ли ще се унижат да си поискат.
Няма да платя 2 кафета и да пия 1, по простата причина, че отдавна си правя сметката и все не излиза - така, че с левчето си купува 100гр. Не го пиша да ме съжалявате - понякога е нужно просто да си го изкажеш за да ти олекне.
Ще повярвам само ако видя Акимов да си дари заплатките на д-р С. Марковска - шапка и свалям.
Наглостта му няма граници - хората го мразят, а той на заплата от нашите пари.

Анонимен каза...

Висящи кафета, висящи хлябове-нормално е да има и висящи цигани....

Анонимен каза...

Господин Маринов, какво стана с келеша с БМВ-то, който удари майка с дете ? Защото се говори, че продължава да "бръмчи" безпроблемно по улиците ...

Анонимен каза...

до 26-ти, ами келеша е получил висящо наказание и сега висящо си бръмчи по улиците.Айде стига си питал.Така и Х.В./"бизнесмен"-приватизатор/ от Троян е направил висяща кола, за да намери троянка за висящия си х...й. Това с висящите истории е пълна глупост. Народа е изтрещял от глад и мизерия и проблема не се решава с висящи идеи.Айде и поповете да дават висящи опрощения и погребения!Икономиката ни е висяща, висят ни заводите, виси ни безработица. Изобщо живота ни е висящ. Забавлявайте се с висящите простотии докато Ви е кеф.

Анонимен каза...

"Забавлявайте се с висящите простотии докато Ви е кеф."

хахахаах, много точно!

Анонимен каза...

В една друга държава с икономически проблеми не се е говорило за висящи кафета,или нещо друго. Просто хората, дори и тия с ниски доходи, ала имащи желание, обич и уважение към нуждаещите се от един обяд, просто пазарувайки за себе си, купуват и продукти,които оставят на определени места извън касите. Тези продукти се предоставят на многодетни семейства, безработни, кухни на църквата и такива поддържани от от кметства. Всичко това се прави под егидата на няколко супер маркети и телевизионен канал "Скай" под мотото "ВСИЧКИ ЗАЕДНО МОЖЕМ". В момента се събират и лекарства, които не са с изтекъл срок на годност и не са необходими на притежателя, но може да са необходими на някой безработен, или пенсионер с минимална пенсия.
Ресторантите раздават бройки порции храна, които в края на работния ден са останали непродадени.

Анонимен каза...

Браво за тази инициатива!Браво на собствениците на обектите,които радушно са я приели!

Отвратен каза...

Тук май повечето писачи нищо не разбират.Инициативата "Висящо кафе" не е нещо пошло,нещо грешно,нещо просташко или със задна мисъл,не е и облага за търговците.Това е ЖЕСТ,който тези критикари не могат да оценят,те не могат и да направят подобно нещо.Дали ще има висящо кафе,хляб,дали ще има друг солидарен жест,това е жест от самия човек.Жест,който показва,че даден човек е солидарен с немотията,с мизерията,която в момента залива града.Жест,който показва,че има хора със сърца.Но мисля,че в Троян има не само икономическа криза,в Троян има социална криза,солидарна криза,криза на добродетелта.И тя най-много се отличава тук,когато си анонимен и показваш простотията в цялото и величие.Нима не разбирате,че може да се помогне с десетки начини и тази инициатива,която оплювате е само един от начините с които се помага?Това е своеобразен тест за човещина,на която много липсва на десетината писачи тук.Слава богу,че сте все пак много по-малко,отколкото добрите хорица,които без да се замислят,анализират и правят велики открития,като това как някой бил ПР или пък как някой ще се облажи,помагат и стават съпричастни.Имаше един коментар на дама/пише в ж.р./,която критикува "висящото кафе"но пък се оправдава,че няма да го направи,защото тя самата няма пари ,искам да кажа,че не е необходимо да купува кафето и хляба,а да направи каквото е необходимо,щом парадира,че иска да помогне по друг начин.Защо е необходимо да се оправдава?Ами да го направи,без обаче да сипе негативизъм тук.Толкова съм отвратен от изсипаната мръсотия тук,че няма накъде!

Подкрепящ каза...

"В Троян има криза на добродетелта".Чудесно казано, Отвратен.

Анонимен каза...

Да помогнем на малката Симона и нейния баща, и нищо, че ни липсва добродетел.
Благодаря!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |