Защо не уважих референдума?

* Моето предложение за следващ референдум: „Искаме ли всички българи да карат автомобили „Бентли” и да получават годишна коледна премия в размер на 100 000 евро?”

Лично мнение

НЕ ГЛАСУВАХ на референдума в неделя. Съвсем умишлено. Защото?

НАЙ-НАПРЕД – всеки демократичен избор предполага три възможности: да гласуваш „за”, да гласуваш „против” и изобщо да не гласуваш; еднакво демократични и равнопоставени възможности, от които аз избрах третата.

ПОСЛЕ, но първо по значение – не исках да ме употребят в някакви тъпи партизански боричкания; съвършено ясно бе, че същинският смисъл на този безсмислен референдум е да се премерят силите и втвърдят електоратите на БСП, ГЕРБ, сателитите им и цялото партизанско войнство преди парламентарните избори през лятото. Отказах да стана съучастник в тези тъпи партизански боричкания, маскирани като допитване до народа.

ОЩЕ – не исках сам да се превръщам в глупак, като отговарям на въпрос, на който и тесните експерти не са в състояние да отговорят.

И ОЩЕ – не исках да участвам в абсолютно безперспективно като краен резултат мероприятие; дори активността да стигне 20% и да се наложи обсъждане в Народното събрание, всички знаем, че освен допълнително ялово партийно дърлене нищо друго няма са се случи.

НАКРАЯ – шоуменът политик Любен Дилов, който определено поназнайва някои неща от управленската ни кухня, в телевизионно интервю заяви, че въпросът на сегашния референдум („Да се развива ли ядрената енергетика на Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?”) може да се замени с друг: „За или против гравитацията сме?”. Аз пък предлагам въпросът за следващия български референдум да е „Искаме ли всички българи да карат автомобили „Бентли” и да получават годишна коледна премия в размер на 100 000 евро?”; ако идеята ми се възприеме, ще отида да гласувам, обещавам.

Генадий Маринов

28 коментара:

Анонимен каза...

От мен едно браво, дано кухите лейки из форумите по въпроса да разберат за какво иде реч!

Анонимен каза...

Напълно съгласен с теб Генчо.Днес всеки потенциален българин загуби ,мислете с главите си бре за какво ни беше този измислен референдум след като нищо не зависи от стадото.Много важен въпрос няма що,с тия пари можеха да се употребят за много по-добри каузи.

Дочо каза...

Интересно е да се спомене и един друг референдум, който често е забравян. Той ни връща в далечната 1874 година, когато на населението в Македония е позволено да реши дали да се присъедини към Българската екзархия. Най-малко 2/3 от християнското население се самоопределя като българско и решава да стане част от новосъздадената епархия. Вследствие на това са създадени Скопска, Охридска и Битолска епархии, а по-късно и Неврокопската. Значението на този често пренебрегван референдум е голямо, тъй като границите на Българската екзархия са използвани за основа при определянето на територията на България на конференцията в Сан Стефано, а всички знаем, че именно тези граници се превръщат в идеала на народа за следващия половин век.
От сайта "Българска история"

Анонимен каза...

Така поставен референдума е безмислен. Никой не може да задължи управляващите да направят каквото и да е в зависимост от референдума.

За да се засилиш да гласуваш при тези обстоятелства, трябва да си червена или синя бабичка. Само те намират смисъл в гласуването заради самото ходене до секцията... да се преброят, колко са останали

Нормален човек не би си губил времето с нещо, което няма дефиниран краен резултат.

Анонимен каза...

Централа ще има, каква ще е и кой ще я прави - follow the money. Белене трябваше да тръгне 3 пъти до сега - първия през 1991г. Ядрената енергетика не е толкова стара - първия реактор, произвеждащ ел.енергия е от 1954г - Русия, втория е пуснат през 1956 - тогавашна Великобритания /сега Обединено кралство/. Новите Беленски са трето поколение, което е усъвършенствано второ - удължен живот до поне 60 години с опция за още 40-60. Четвъртото поколение е на етап мокри сънища - някой се пенеше под друга статия във форума. Борисов няма пари за Белене, но е поръчал на Уестингхаус да разработват Козлодуй, и това стана след като дойде буля Клинтъновица в България /тая същата дето мъжо и жика стажантката с пура, той горкия не можа и буба да извади/.
Да ама руските самовари са водо-водни, а американските са тип Чернобил/Фукушима - по-добро КПД, ама и по-страшни - те гърмят само един път. Уестингхаус нямат и един реактор в Европа, ма ний сме първи винаги.
Та политиката е курвенска работа и затуй като ви направи някой избори идете поне го накажете, ако не гласувате пак наказвате, но някой път неправилния.
Останете си със здраве,
дедо Ви Спас.

дядо каза...

На печелившите - честито!

Станигей събра около 9-10% бабички. Разбираемо е - навън е доста заледено, а бабичка като се лъзне, няма нужда да я вдигаш.

По изборите няма да има поледица, но пък има още бая зима, та очакванията ми са бабичките да са пак толкова.

Риторичен въпрос - Станигей ще си плати ли за преброяването на дивите бабички или по стар комунистически обичай, сметката пак ще я платим всички ние.

Анонимен каза...

и аз не ходих да ме правят на маймуна.ама щом става с подписка дайте да съберем една за следващ референдум да питаме искаме ли 100-120 депутати?пък ако може и по-малко.поне малко народна пара да се икономиса от тия бездарни търтеи.

Анонимен каза...

Хайде,съгласен съм...Да го организираме....,ама тогава знаеш ли каква съпротива ще има?

Анонимен каза...

Поздравления за честно изразената позиция на автора. Наистина въпросът така беше зададен, резултатите от него след това да нямат никакво значение. Аз лично установих, че в нашата мила родина е пълно с адрени, атомни и каквито си искате експерти. Наскоро гледах архивни кадри от 1990 год. митинг в свищов срещу строителството на централата в Белене. Според мен референдума още тогава е проведен и на този митинг нямаше нито един зализано-охранен политик. Тъжно ми стана, че не помним историта си от преди 20 години. Аз лично ще гласувам на референдум за това парламента да се състои от 100 депутата и даржавната администрация /общини+министерства+агенции/ да не надвишава 1% от постоянно живеещите в България граждани. Пожелавам на всички спорен ден... Спасов

Анонимен каза...

Една свързана тема достойна също за коментар и гражданска позиция.

Анонимен каза...

Забравих линка
http://troian.com/drugi/oshte-za-aresta-na-lovetch-pres-ot-sayta-na-izdanieto/

Анонимен каза...

Хората по южното черноморие се притесняват от евентуалната турска АЕЦ, ами румънците какво ли мислят за Белене?

Анонимен каза...

Интересни проучвания има сега по колко процента са гласували от различните партии с "да" или "не", по колко млади, колко образовани и т.н., разбивки всякакви. Но най- интересния въпрос, които трябваше да задават на гласуващите е за какво са гласували, е тогава щеше да стане интерсно. От репортажи на на телевизиите се разбра, че малко от хората знаят за какво са гласували, то не бяха приказки - "ами за тока, да плащаме по малко", "за сметките", "ми, како, щот казаа, койт има 2000 лв за тока, шъ стани 500, да намалей мънико", "за бсп-то, за ко друго?".
И за какво беше целия тоз цирк?
Но за мен извода е, че реални избори в България никога няма да има. Мнозинството са тооолкова прости, че не могат да определят сами съдбините си, никога... България е обречена на по- платежоспособния кандидат.

Анонимен каза...

Ха, сега с тези резултати от референдума комунетата ще измъкнат повечко пари за изборите от Русия, ако те направят правителство, ще гласуват за строежа на Белене. Май на лято битката ще е кървава.

Анонимен каза...

12-ти, недей да плямпаш врели некипели. Хората в Турция се вземаха в ръце и 2 хиляди човека се изсипаха в общината на въпросния град с плакати и викове,и провалиха срещата.От там на всички заинтересовани им мина мерака да строят.Разбира се,от северната страна на границата изобщо никой не речи да се мръдне.
По-скоро трябва да те интересуват числата от Троян.Хора казали ДА на атомната енергия. Хора,които в името на майката свиня,пардон паритя, са готови да продадат народ и родина.
Г-н Маринов, или някой друг, дали има възможност да разберем какви са резултатите от Троян?Общо гласували, колко ДА и колко НЕ?

Анонимен каза...

Има само една "малка подробност" и тя е в огромната разлика между референдумите и политическите избори.
На политическите избори, гласоподавателят отива да избере кой да го представлява на местно, национално или европейско ниво и да взема решения от негово име. Възможно е на гласоподавателят никой да не му харесва от политическите субекти или отделни представители или пък да иска сам да взема решенията от свое име /което е невъзможно в случая/ и по тази причина да откаже да гласува и да ползва това си право.
Не така стоят нещата с референдумите. Референдумът е единствената форма на волеизявление на гражданите в целият свят, където те, гражданите, имат уникалната възможност САМИ да вземат решение, което да подлежи на законово и незабавно изпълнение от властта. Ерго, референдумите са единственият случай, когато съобразно Конституция и закони се вижда, че на практика гражданите стоят над политици и властимащи. На референдумите гражданите гласуват пряко за себе си, по конкретен въпрос за решаване, а мнозинството определя решението, което незабавно да се изпълни без отлагане и политически заигравания от властимащи и политически субекти. На референдумите има възможност само за две решения от гражданите - "ДА" или "НЕ". НЯМА трето, няма никаква друга възможна позиция, защото на референдума гражданина гласува ПРЯКО ЗА СЕБЕ СИ.
Една особеност на референдумите е, че на тях се вижда какъв е процента на активното население с и гражданска позиция в една държава. От политическите избори не може да се добие такава реална представа.
Неучастието на един референдум означава само едно нещо - неучаствалите САМИ са се лишили от граждански права. САМИ са се лишили от възможността да гласуват пряко за себе си и САМИ да определят бъдещето си. САМИ са решили някой друг да взема решение вместо тях.
Няма разумно оправдание при умишлено неучастие на един референдум! Не коментирам и не оспорвам ничие решение дали и защо е гласувал с "ДА" или "НЕ". Това е НЕГОВО ПРАВО на СОБСТВЕНА позиция и решение. Но, умишлено да не отидеш на един референдум и да се оправдаваш с някой друг или нещо друго извън собственото ти семейство и теб самият - това не го разбирам и е меко казано доста странно. А човек да се гордее с това, че се е САМОЛИШИЛ от граждански права - това съвсем не го разбирам.
Е, циганите също масово не отидоха да гласуват. Има и едни други, които пък на всички избори казват "е нема да 'одя да ИМ гласувам".
*
Да, има и хора, които са били възпрепятствани по обективни причини да не могат да гласуват и горенаписаното не касае тях, а само тези, които умишлено и съзнателно не са гласували.
ИП

Анонимен каза...

Господин Пеевски, а не допускате ли,че тези които не отидохме на референдурм, сме против хората предизвикали излишното харчене на 20 милиона лева,а именно другарите от бсп?Също така,че сме против изграждането на нова АЕЦ?
Идват избори, ще пишем КУР и на Бойко Борисов, обаче, кой да посочим като наш представител в следващите 4 години?Кои хора да бележим като новата вълна милионери в следващия политически формат,защото точно това ще се случи за тях,и нищо за нас.

Анонимен каза...

Не, не го допускам, иначе бих ви обидил.
А ако сте против АЕЦ - това имахте възможност да го декларирате на референдума с пълно право и като достойна гражданска позиция. Аз съм "ЗА" АЕЦ, но уважавам всеки, който е гласувал с "НЕ". А мнозинството ОТ НАС ще определи какво ще последва.
По отношение на другият ви въпрос - след 23 години вече няма анонимни хора. Има достатъчно информация кой какъв е и за какво се бори или е в политиката за да лапа и да си пълни джобовете.
Налага се сам да определите кой да ви представлява и да взема решения от ваше име. Изборът е личен. Ако никой не ви харесва - имате законовото право да издигнете собствен кандидат /колкото и да е трудно и още по-трудно осъществимо заради тоталитарния привкус на изборния кодекс/ или да не гласувате /за което не ви съветвам/ и което не е добра гражданска позиция. Но, може и да не гласувате, за разлика от референдума, където гласувате не за някой друг, а пряко за себе си.
Поздрави!
ИП

Анонимен каза...

п.п. Г-н/г-жо 17-ти, преди месец, в Парламента бе внесен законопроект за рязко повишаване на минималната заплата и минималната пенсия в България. /няма да ви казвам кой е вносителят, сами ще се сетите/. Това предложение бе отхвърлено, въпреки че беше посочено как и от къде ще се вземат парите за едно такова увеличение. Само месец по-късно, същите тези, които отхвърлиха този законопроект - взеха решение, но, да вдигнат доходите и заплатите само на висшите чиновници, управляващите и депутатите... т.е. - на себе си!!??
Защо ви пиша това. Преди четири години в община Троян хората гласуваха и избраха г-жа Шайлекова и г-н Йорданов да ги представляват в НС като техни народни представители.
Е, точно същите тези "народни представители" персонално гласуваха с "НЕ" за едно такова увеличение на минималните доходи в България. По "интересното" е, че доста от депутатите на Герб и то ръководството на ПГ на Герб гласуваха поне "въздържал се", но избранниците на Троян бяха с твърдо "НЕ"!!!!!
Разбира се, това няма къде да го прочетете. Но, имате възможност да ги попитате лично тези "народни" избранници, когато се появят отново да ви говорят колко много се грижат и работят за вас.
ИП

Анонимен каза...

Илияне, моля ти се: Ако си патриот и българин и уважаваш българската хералдика и българските символи - не пиши Герб, а ГЕРБ, когато става дума за партията на Боко.. Иначе излиза маскарево...

Анонимен каза...

Принципно съм съгласен с вас, 20-ти, и ще гледам да се съобразявам, но, признавам ще ми е трудно да възприема ГЕРБ като абревиатура. Защо?
1. Ако става дума за /Г/раждани -що за граждани са тези, които позволяват да им се нарежда да не ходят да гласуват? Или да обявиш един Референдум на гражданите за по-маловажен и безинтересен от победата на Джокович на "Австралия оупън"?
2. Ако става дума за /Е/вропейско - кое им е европейското? Противозаконното бутане на един антифашистки паметник в нарушение а Женевската конвенция, доходите на българите, европейската СИСТЕМА на управление, европейското законодателство, законност и правова държава и т.н. или какво?
3. Ако става дума за /Р/азвитие - за кое развитие? За повсеместния упадък, срив на икономика и земеделие, безпрецедентна безработица, последно място във всички европейски класации и т.н. или какво?
4. Ако става дума за /Б/ългария - за каква България става въпрос, след като идва Хилари Клинтън и заповядва да си ликвидираме ядрената енергетика, а лидерът на герб и МП на България чинно изпълнява, обръщайки мнението и позицията си на 180 градуса и т.н. или какво? Той МП на България ли е или генерал-губернатор на Вашингтон или Анкара в София?
Най-добре ще е изцяло да изписвам герб с малки букви или с кавички -"ГЕРБ".
ИП

Анонимен каза...

Пеевски, скрий се бе,човек, на всички им дотегна от теб, отвратително досаден си, не разбираш ли?

Анонимен каза...

Пеевски, тези неща за референдума важат за нормалните държави. Тук ни правят на маймуни.
Затова не гласувах!

Анонимен каза...

22-ри, като не ти изнася ходи на гарата да правиш свирчоци на Рамбо/мангала/.

Рамбо от гарата каза...

тц, не ща .тоя 22-ри,да върви да върти гевреци на дъртият маймуняк по трапето...

Анонимен каза...

Изразената позиция е теорията на овцата: Аз знам, че ще ме заколят, но колкото по-късно, толкова по-добре.Да ще отлагаме затварянето на 5 и 6 блок за по-късно, но един ден те ще затворят. Тогава? Тогава както и сега, с малка разлика, че една АЕЦ не се изгражда за 1,2 или 5 години. Както сега има цена и тогава ще има. Докато тогава намерят пари и време за строежа ще трябва внос. Цената на вносет ток е ясна. Да не си мислите, че вноса няма да е пак от енергийната мафия?Както износа сега, така и вноса в бъдеще може да се прави от фирми на енергийната мафия или някой си въобразява, че ще го допуснат и него? Борба за пазари. Я дайте на американците площадката и ги попитайте ще строят ли? Да, ще я направят и цената за киловат ще е както сега от ТЕЦ Марица изток 3-много изгодна за тях. Пазарна икономика му казват. Другата страна е процеса на строителството. Винаги в такива скъпи и продължителни проекти има злоупотреби, батко-братко и др., които най често наричат консултанти. Има го и при големите демокрации. От там се ускъпява централата, но...след 10, 15 дори 20 г. тя ще се изплати и ще работи на печалба още 40г. Питам-кое е това производство в промишлеността което ще донесе на РБ милиарди и ще има устойчивост в приходната част?Ако финансирането е проектно и е договорено собственост над централата над 51% от държавата, ще е и социална щената на тока/АЕЦ Козлодуй/. Докато седим и блеем като овце всеки ще ни стриже, коли и ебе.

Анонимен каза...

С тоа референдум за 20 милиона наистина ни наебаха...

Анонимен каза...

Кой обаче се пита драги ми 20-ти? За има няма 3 месеца, педала станишев обиколи всички изкукуригали бабички,събра 500 00 подписа и накара държавата да хвърли на вятъра 20 000 000 лева+ похарчените от партията му за изкарване на електората. И защо,защото педерастът +гаджето му овчаров са с опрени гърбове в стената от хората вкарващи ядреното гориво в България.Хората са си платили и серго+овцата,трябва да избиват кинтите.
Докога изкукурингели и морално деградирали хора,кълнящи се във вярност на тази партия, ще ни решават бъдещето?Не сме народ,а мърша (:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |