Троянецът Станимир Беломъжев оглави световната ранглиста

* Тачо записа две победи и две втори места в приключилия днес Ски-О Тур на Франция, Швейцария и Италия * Троянецът отне водачеството на норвежеца Ханс Йорген Квале в Топ 25 * Беломъжев: „Всичко е добре,
 когато свършва добре”
 Ски ориентиране

ГОЛЯМАТА ЗВЕЗДА на българското ски ориентиране, двукратен световен шампион за младежи (2008 г.) и един от фаворитите в стартовете за Световната купа в последните няколко сезона – съгражданинът ни Станимир (Тачо) Беломъжев, се представи блестящо на приключилия днес 6-етапен Ски-О Тур на Франция, Швейцария и Италия (5-12 януари 2013 г.), едно от най-престижните състезания от Световния ранкинг шампионат (Световната купа). Тачо завърши на 2-ро място в крайното комплексно класиране, първи е Едуард Хренников (Русия), и със спечелените точки оглави световната ранглиста, изпреварвайки досегашния водач Ханс Йорген Квале (Норвегия), който остана трети в Ски-О Тура; до това състезание българинът изоставаше с две точки от Квале. 

ОБЩО В ШЕСТТЕ СТАРТА - по два във Франция, Швейцария и Италия - Беломъжев записа две победи, две втори места и две по-задни класирания (15-ти в първия старт и 20-ти в петия, когато чупи ска) и даде сериозна заявка за лидерство в световния шампионат. Тачо триумфира в третия старт (дълга дистанция) в Швейцария, 8 януари, когато изпревари с повече от 2 мин. най-големия през последните години - „Краля на ски ориентирането” Едуард Хренников, и в последния шести старт в Италия (преследване на 7,3 км), когато отвя друг от най-големите – норвежеца Ханс Йорген Квале, останал втори, както и руснаците Едуард Хренников и световния шампион от миналата година Андрей Ламов, съответно пети и шести. Двете сребърни класирания на българския шампион бяха във втория старт (спринт) във Франция и в четвъртия (на 7,9 км) в Швейцария, като е излишно да казваме, че във всички бягания сред първите 20 бяха основно или единствено представители на двете най-големи световни школи – на Русия и скандинавските страни (Норвегия, Швеция, Финландия). 

„ВСИЧКО Е ДОБРЕ, когато свършва добре”. С този цитат от едноименната комедия на Уилям Шекспир мога да опиша целия Ски-О Тур 2013. Искам да изкажа благодарности на всички вас, които не спирахте да ме подкрепяте и мотивирате и най-вече на моето семейство. БЛАГОДАРЯ ВИ! Без вас аз нямаше да мога да постигна всичко това”, написа в страницата си във Фейсбук след края на състезанието днес Станимир Беломъжев.

„ОТЛИЧНО представяне, Тачо доказа блестящата си спортна форма! Уверен съм, че можем да очакваме нещо голямо на предстоящото Европейско първенство в Латвия в средата на февруари и на Световното в Казахстан в края на същия месец”, сподели по телефона за Т21 бащата и личен треньор на шампиона Иван Беломъжев. И от нас – успех, Шампионе. Ще повторим и пожеланието си - на 16 февруари, за 25-тия си рожден ден, съвпадащ по време с Европейското първенство, Тачо да си подари поне една европейска титла.

Генадий Маринов

Още по темата:

20 коментара:

Анонимен каза...

Бравус бе Бяламъжеф,ми мого убава мутра имаш бе
хаахахххаааааааааааааа

Анонимен каза...

БРАВО НА ТАНДЕМА - СИН И БАЩА - ДЕРЗАЙТЕ ЗА ПРОСЛАВА НА РОДНИЯТ НИ КРАЙ, БАЛКАНСКИ ЧЕДА НА СЛАВНИ ДЕДИ ...

Анонимен каза...

Честита победа! Желая ти все така в другите състезания да бъдеш един от първите! Нека бъде прославен нашият град. Днес му трябва такива младежи които да му даряват живот. Позелавам ти късмет, здраве, щастие и много, много успехи във вяко едно твое начинание!

Анонимен каза...

1-ви, ти дебил ли си?

Анонимен каза...

Поздравления!!!

ФЕН НА ОРИЕНТИРАНЕТО каза...

АПОГЕЙ НА ТРОЯНСКИТЕ СПОРТИСТИ!ХВАЛА НА ТАЧО И ИВАН БЕЛОМЪЖЕВИ!ТУРИСТИЧЕСКИЯТ ДОМ ДА СЕ ПРЕДОСТАВИ ,КАТО БАЗА НА ОРИЕНТИРАНЕТО! ТРОЯН ЦЕНТЪР НА ОРИЕНТИРАНЕТО В БЪЛГАРИЯ!

Анонимен каза...

Ще се предосртави ама друг път че къде ще живее Валя и семейство ?Само ако Енкин се свали от председателския пост на дружеството това може да стане.

Анонимен каза...

6, много рано си почнал с ракийката, хайде постепенно светофар, магазин и живот и здраве - център, 13.01.3013 г.

Анонимен каза...

Абе голяма работа станала. Супер новина - няма що - пфуууууууууу

Анонимен каза...

Абе,9-ти.....,ти си голям тъпанар....,типично троянски.

Анонимен каза...

Браво на Тачо и на баща му. Пожелавам им още много успехи и да бъдат здрави.

Анонимен каза...

Просто непроумявам как може да има такива олигофрени и идиоти като 1-вия и 9-тия коментиращи тук,каквото и да се каже за тях ще е излишно само ще им направим кефа,що се отнася до Тачката мога само да му пожелая ЗДРАВЕ и още по-големи успехи по световните писти...!!!

Анонимен каза...

Браво на победителите!Здраве и нови успехи!!!
Жалко за троянци,все по-голяма простотия и дребнавост цари!

Анонимен каза...

12-ти, прав си. Аз съм 9-ти - направи ми кефа, благодаря :)))))))), но нали имам право да не смятам това за голяма новина или пък да ме радват разни незначителни неща, а?

Анонимен каза...

До 12-ти, ти за мен си идиот!!!Просто поредния комплексиран и некадърен олигофрен, който нищо не е постигнал в кирливия си и нещастен живот!Аз познавам Тачо лично, и знам колко усилия му е коствало това.Пожелавам им да продължават да дерзаят напред и нагоре, заедно с баща му.УСПЕХ!

Анонимен каза...

Тъй са запени от злоба 15-ти,че обърка адресанта на словоизлиянието си :)

Анонимен каза...

Така е, извинявам се!Адресанта е 9-ти!

Анонимен каза...

Гордост за България, не само за града.

Анонимен каза...

МОЖЕ ЛИ НЯКОЙ ДА МИ ОБЯСНИ, ЗАЩО ЦЕНТРАЛНИТЕ МАСМЕДИИ НИКОГА НЕ СЪОБЩАВАТ ЗА ПОБЕДИТЕ НА ТОВА БОРБЕНО МОМЧЕ.ТОЙ ЧЛЕНУВА ЛИ В НЯКОЙ ОТБОР ИЛИ СЕ СЪСТЕЗАВА САМОСТОЯТЕЛНО?

Анонимен каза...

19-ти , ще ти отговоря. За съъжаление Тачо представя само баща си и някой чужд клуб , но не Троян и България в един неолимпийски и не значещ нищо за света така наречен спорт"ориентиране",далеко от погледа на масовия зрител. Но,че е самобитен български и троянски талант е безспорно.Същият е случая и с Майкъл Иванов- никога българското знаме не ще се вее при техните победи. Все пак - успех и на двамата!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |