Плевнелиев на гости в Априлци и Троянския манастир

* Президентът: „За мен е важно да бъда сред хората и близо до общините” * Държавният глава се поклони пред гроба
 на патриарх Максим

В ПЕТЪК, 7 ДЕКЕМВРИ, президентът на републиката Росен Плевнелиев бе на гости в Априлци (центърът на миниатюрната община, сгушена в полите на Централна Стара планина и съседна на община Троян – бел. Т21). С държавния глава бяха посланикът на Австрия у нас Герхард Райвегер, зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков, родом от планинското градче, областният управител Ваня Събчева, приятели от Немския червен кръст в градовете Брауншвайг и Залцгитер (Долна Саксония). Също и група от Австрия (област Каринтия) – дългогодишната дарителка Красимира Димова, която е родом от Априлци, и свещеникът Юрий Бух, двамата сред учредителите на Фондация „Априлци”, зам.-шефът на противопожарната охрана на Каринтия  Херман Дебриахер, няколко огнеборци. Сред гостите бе и троянският градоначалник Донка Михайлова, а водосвет отслужи Ловчанският владика дядо Гавриил в съслужение с отец Марин от Троян.

ПРЕЗИДЕНТСКАТА ВИЗИТА бе по два повода. Най-напред – своеобразна „реабилитация” за пропуснатото посещение по случай 136-годишнината на Новоселското въстание (последна и една от най-героичните страници от Априлското въстание през 1876 г.; по името на с. Ново село, което е съставна част от днешно Априлци – бел. Т21) и честването на новоканонизираните новоселски мъченици на 9 май т.г. (тогава в Априлци гостува вицепрезидентът Маргарита Попова); и запознаване с успехите в реализацията на проекти по европейските програми на общината, чийто кмет Бенко Вълев е чичо на финансовия министър Симеон Дянков. И второ – да присъства на тържественото приемане на дарените от чужбина противопожарен автомобил и линейка. Модерно оборудваната пожарна е подарък за община Априлци от Каринтия, като инициативата е на големия приятел на България Юрий Бух с личното съдействие на губернатора на австрийската провинция Герхард Дьорфлер и коменданта на тамошната противопожарна охрана Йозеф Месик. Линейката пък идва от Немския червен кръст в Брауншвайг и Залцгитер и е резултат от сътрудничеството на БЧК – Ловеч с колегите им от Долна Саксония.

„ЗА МЕН Е ВАЖНО да бъда сред хората и близо до общините, приоритет в работата ми е регионалното развитие, защото България има нужда от силни региони и сътрудничеството между общините”, обърна се към хората г-н Плевнелиев, като благодари на кмета на общината. Президентът бе категоричен, че Априлци трябва да се гордее с направеното и да продължи да се развива с усилията на правителството и европейската солидарност, още повече че районът предоставя отлични възможности за развитие на туризма в с синхрон с историческото наследство. Посланик Райвегер пък изрази задоволството си, че в Априлци вече има доброволчески формирования, като се ангажира и в бъдеще да помага за развитието на планинския град и в областта на туризма, и в икономическите дейности. 


В СЛОВОТО СИ домакинът - кметът на Априлци Бенко Вълев, подчерта, че „екипът от австрийска страна три дни е пътувал, за да докара лично специализираният противопожарен автомобил и да обучи нашите доброволци”. Той изрази благодарността си и тази на жителите на Априлци за направеното досега. Вълев се спря на реализираните проекти в общината за близо 5,5 млн. лв, като изрично акцентира на модернизираното улично осветление. Другите проекти, реално започнати и завършени още през първата година от мандата му,  са рехабилитация на градския парк (26,6 дка) и на 12 км пътища. 

СЛЕД АПРИЛЦИ Росен Плевнелиев посети и Троянския манастир „Успение на Пресвета Богородица” (с. Орешак), където бе посрещнат от игумена Браницки епископ Григорий. В манастирската църква първият човек в държавата се поклони на чудотворната икона на Богородица Троеручица и пред гроба на патриарх Максим, погребан зад иконата. Росен Плевнелиев поздрави реставраторите, които работят по възстановяването на фреските в западната част на храма.

(по информация на Елка Баръмова, PR на Областната управа - Ловеч)


Още по темата:

5 коментара:

Рицар без доспехи каза...

Никога не ще разбера, защо Априлци трябваше да бъде град, и защо Троян не бе обърнат на село?

Анонимен каза...

Първата дама - Плевнелиева пристигна в Априлци още от предния ден. Няма да иде в Троян я- отиде в града- какво да прави на село Троян и какво да види.

Рицар без доспехи каза...

Именно по тази причина, стоя и се чудя какво ли пък е видяла именно в Априлци? Вероятно онази дискотека/кафене/магазин за всичко на площада?

Анонимен каза...

А в Троян какво да види? Уникалният център, или мултифункционалната сграда "Речна страна", или часовникът на ония?

Анонимен каза...

Ееее,най-накрая да видя една снимка без да се е напъчил Миню-акото на нея,ама той най-вероятно е пак на София да се моли да го оставят,че току виж останал без работа,а пенсийката му е "малка" как ще кара само на нея във този скъп град...!?!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |