Справиха ли се службите?

* По двете основни улици в Троян и междуселските пътища – по-скоро да; в по-малките градски улици и улички – не съвсем * Извозването на снежните камари – а дано, ама надали?
Сняг
ПЪРВАТА по-сериозна снежна вълна в Троян отмина. Справиха ли се службите по снегопочистването, тук слагаме и инвеститора и координатор на действията Община Троян, след тежкия урок от миналата зима? Според нас – по-скоро да, отколкото не. Особено по двете основни улици (ул. „Васил Левски” и ул. „Христо Ботев”), където се почисти до асфалт, даже разкашканото след хвърлената сол/химия също се изриваше. Говорихме с таксиметрови шофьори, най-потърпевшата гилдия от качеството/липсата на качество на тази дейност; те потвърдиха - с двете основни улици нещата били наред. С повечето от междуселските пътища в общината – също.

НО? В ПО-МАЛКИТЕ улици и улички в Троян, даже в най-централната градска част, нещата изобщо не бяха весели. Даваме пример – кръстовището на ул. „Любен Каравелов” с ул. „Стара планина”, водещо към Малкия пазар (където бъркотията е всесезонна, но това е друга тема); там бе хвърлено нещо (сол/химия), но то не се справи с дебелия лед и няколко дни положението бе меко казано неприятно, по-точно – опасно и за хора, и за автомобили. Подобни примери имаше и на много други места, да кажем по стръмната и невралгична дори без сняг и лед ул. „Македония”.

ИМАШЕ ПРОБЛЕМИ и с изчистването на тротоарите, но тук основният виновник не са фирмите и Общината, а собствениците на блокове, кооперации, магазини, офиси и т.н., които в Троян нямат навика да я вършат тази работа (изчистването на своя участък от тротоара); а и никой не ги натиска да го правят. Имаше го и обичайният проблем – снегорините да не изриват снега до края (до самия тротоар), с което да достесняват улиците и да създават допълнителни главоболия на шофьорите.

ЗА ПОВСЕМЕСТНО извозване на изринатия уличен сняг едва ли можем да мечтаем, макар че изненадващо сега това да се случи тук-там. Иска ни се занапред да се случва на повечко места, но парите едва ли ще стигнат и вероятно ще стане като във вица – а дано, ама надали; и до напролет ще се „радваме” на сиво-кални камари сняг и ще чакаме слънцето да ни реши проблема.

Т21 

36 коментара:

Анонимен каза...

Аз се чудя ще доживеем ли да се почистят поне веднъж малките улички. Моята уличка е малка, уж централна и точно до главната, а не си спомням някога да е минавал снегорин. Само не искам да чувам как не можел да мине снегорин, защото съм бил свидетел как улица, на която трудно минава един автомобил, се влиза и се чисти. В краен случай да се закупи една четириколка и да се минава в по-тесните улици. Това е практика в София (да, да, София :))

Рицар без доспехи каза...

Темата е толкова голяма, че признавам си след тези хубави Коледни празници нямам намерения да си развалям настроението с поредната ,, троянска лайнарщина". Мнението ми е следното. На 21.12.2012г. в 19:00ч. при навлизането си посока Ловеч в гр. Троян положението беше под всякакви критика, дори единствения главен път не беше почистен, снегът на пътя се различаваше единствено от този по тротоарите с това, че е утъпкан. За малките улички били те и в периферията на централната част г-н Маринов е казал достатъчно, аз просто няма какво да добавя. Пътят към с. Орешак след предела там положението беше ,, олеле майко". Ако мога да оценя в скала от 1 до 10 почистването от снега на този етап бих поставил 3 с големи клизми. Още едно такова ,, нечовешко" отношение и мисля, че може спокойно да се затвори това перо и всеки от нас да си чисти пред къщата не само тротоара, но и пътя. Поне няма така нагло хиляди левове да се крадът по този неетичен начин. В толкова малка община такива мародерства, просто не е истина. За тротоарите и камарите сняг от хопата, които си чистеха пред къщите няма да пиша изобщо, там положението в същата скала е - 0 - . Аз съм крайно разочарован и си зададох следния въпрос: Ако още на първия сняг нищо не чистеха, какво ли ни чака след 3 месеца зима. Сигурно ще трябва на входа на Троян да оставям колата по нивите и да впрягам кучешки впряг. Поне бездомни кучета не ни липсват, няма да ми е зор да намеря 10 песа да ме возят с пвц шейната купена от троянски ,, бизнесмени". Щеше да е кратко, нямаше да влагам емоция, ама ............ не става на робата, не става.

Анонимен каза...

А бе Генади ти в Троян ли живееш?По скоро да отколкото не,градът никога не е изглеждал толкова зле!

Анонимен каза...

Хеи серсеми не резялете донкА , лично аз я видех вечерта на първия снеговалеж да яхва комунистическата си метла . Така че тя има желание да почисти но то с метла тази работа не става , трябва си лопата . Надявам се на следваците избори троянските гласуподаватели да се събудят и да ударят една здрава лопата по дупето на комунистите та да си хващат пътя кои по Желязна , кои по Балабанското , кои по Ловеч .

Дочо Булгуров каза...

Минах през цяла Северна България, преди да дойда в Троян.Сякаш влязох в друга България...Лед, сняг, непочистени тротоари...В един град преди това видях огромна група роми да чистят тротоарите до сухо. Казаха ми , че са от тия дето са на социални помощи. В Троян със сигурност също има такива, но тук не съм видял роми да извършват обществено-полезнча дейност към хората , които ги хрантутят. Явно другарката Донка си ги варди за следващите избори. Казали са мъдрите хора отдавна (относно комунистите): "Хляб им дайте, пиене им дайте, пари им дайте; само власт не им давайте на болшевиките, ако искате да не съсипят България." Престъпна , античовешка и ретроградна идеология, отречена от цялото човечество и управляваща само в Северна Корея, Куба и....наш Троян :-) :-) :-)

Рицар без доспехи каза...

Ох сега като ми почнете една политическа демагогия. Познанията на българския народ от политика е нищо повече от една утопия. Тук става въпрос за снегопочистване, дали е БСП, ГЕРБ и прочие е едно и също. Не е като да не сме минали през различни етапи на управление, но резултата е почти винаги идентичен. Мислете как с това, което сега имаме да се върши работа, стига само обвинения, то угодия няма, това е факт. Просто да се наблегне сега на снегопочистването. И другото, което адски много ме издразни, че преди Коледните празници нищо не светеше от Коледната украса през деня, а бяха мрачни дни имаше файда да свети. Поне седмицата преди Коледа можеше да свети нон- стоп. Язък за похарчените пари за украса, след като като мине човек по централната улица не може да види коледното настроение. За светеща украса на мостовете пък само чух и веднъж видях да свети не навсякъде. Така и не видях украсата на 100% завършена и светеща, уви.

Анонимен каза...

Коледния "базар" е много показателен за живота в нашия град!

Анонимен каза...

В някой от селата на Общината може и да е било почистено , но не и Бели Осъм. Въпреки че кметството има собствена техника нито снегът беше изринат по основните улици, нито размекната маса беше изгребана от пътя. За поредна година приоритет бяха някой малки улички на "наши хора" или тротоарите пред някой частни хотели или къщи за гости пак на "наши хора".Но кой ти мисли за това, важно е на кмета да му е на слука в лова и купона да тече с верни другари

Анонимен каза...

Нищо пак не свършиха. Три дни след спиране на снеговалежа главната беше заледена. Асфалт се показа чак след това.

Анонимен каза...

Троян не е почистен от сняг заради предвидливостта на управляващите. Те имат компютри и виждат прогнозата за времето. Задаваха се високи температури 8-10 градуса на 25-27.12.2012г. през деня и те сметнаха за излишно да се харчат и без това малкото общински пари за почистване и опесъчаване. То тъй и тъй снега ще се стопи, защо да се охарчват.Този подход може да се мултиплицира но е важно да се следи прогнозата, защото може да предизвика недоволство от управляваните. Така ще се спестят пари я за допълнително материално стимулиране/бонусчета от по 1000 лв./ но на тези дето слушкат прогнозата за времето. За другите-да ринат сняг пред къщите си, като желателно е и да се почисти и улицата.Така ако не са си я почистили, да се сърдят на себе си.Троян не бе почистен от сняг!

Анонимен каза...

За снегопочистването е ясно, опитват поне. Но наистина от "коледния базар", от празните шатри вее толкова силно усещане за пустота и бягство. Натам ли върви Троян, към един призрачен град.

Анонимен каза...

Оня, дето пече навън - в него ми е надеждата, и не само моята. Другите чистачи - ще си намерят майстора, кога, кога...

Анонимен каза...

Тази година Троян беше почистен нормално и навреме. Мисля, че всички са свидетели на това. Писанията на 2-3 души тук са тенденциозни и некоректни.

Анонимен каза...

10-ти това с бонусчето да ама в някое министерство. Относно почистването не си много прав. Снегорин минава и почиства и умниците наши от тротоара хайде пак на пътя. Е няма как да се случи.

Анонимен каза...

Както винаги негативизъм се сипе като снега по празниците. Аз пък гледам новините и виждам как положението е затруднено навсякъде - лед, сняг, навявания - с една дума зима. Само че на другите места, особено извън България, хората имат търпимост и разбиране - виждат какво е положението и знаят, че въпреки усилията за половин час може да стане ледена пързалка. Проблемът с тротоарите е наболял, но виновникът сме си ние, ние сме тези, които трябва да си почистим и ако сутрин не можем да излезем от входа на блока, то е защото никой от нас не е почистил. Да, на мен също ми беше трудно да се придвижвам в някои от дните, но оставях колата и вървях пеша. Кога най накрая ще проявим малко разбиране и няма още от първия снежен ден да мрънкаме?

Анонимен каза...

То на вас няма угодия!!!Няма статия в която да няма изказано негативно мнение и то в повечето случаи извън темата!Май тук някои хора стоят само за да оплюват кметовете- било от минали или настоящи.Каквото могат,хората го правят- пълно щастие НЯМА!!

Анонимен каза...

А вие,драги господа от къде знаете толкова много кой за какво,какви добавки получава за НЕизпълнение на задълженията си,или както обикновенно се говори на изуст?!

Анонимен каза...

На когото му пречи снега да отиде в Нигерия там е по-топло и няма сняг.

Анонимен каза...

Ако и на това му викат почистване, то не се знае какво ще е ако не почистят! Да чакаш да се покачат температурите и да стопят снега...порнографската сага е пълна!

Анонимен каза...

Булгуров, в Троян избраха комунистка, защото в града повечето хора са над пенсионна възраст. Младите просто бягат. Когато със закон се забрани на тези пенсионери да гласуват-нещата може и да се оправят. А градът не беше почистен, това всички го видяха. Купищата сняг си стоят по тротоарите, глоби на магазинерите няма и въобще никъде не се вижда здрава кметска ръка..

Анонимен каза...

ЕИПТгражданин-Защо се примирявате със задължението да чистите прилежащите тротоари? Откъде накъде? Знам че това задължение е разписано в наредба № 1 на ОС Троян, но защо общината ме задължава да почиствам публичната й собственост за която плащам данъци? Я се опитайте на същата публична собственост да извършвате търговска дейност-ще Ви скъсат гъза от процедури, разрешителни и такси. Я се опитайте да паркирате на същата тази общинска собственост!Тогава? Ами по лесно е бе господа, да Ви прибутат задължения на общината.Собствеността поражда задължения но в случая те не са коректни. И как да почистя снега от тротоара? Снегорина го избута на тротоара, аз къде да го избутам?Това е прехвърляне на топката и от това прехвърляне града ни не става по-чист.

Анонимен каза...

Другарко Донке, я им спретнете един ленински съботник на тия троянци, като много знаят. Те са гласували за Партията съсипала ни като народ и държава, а сега мрънкат...Я ги изкарайте на улиците с лопатите в събота, та да си спомнят какво е "червен болшевишки ботуш" :-)

Анонимен каза...

На троянецът му дай да критикува, недоволства, мрънка и т.н.

Анонимен каза...

"да живее улица МАКЕДОНИЯ " зимно време!!!
трябва да почнат да я затварят като беклемото като падне сняг.

Анонимен каза...

То и ул."Любен Каравелов" и в момента така е почистена че все едно е Бейрут...

Анонимен каза...


№13 и №16 може би Вие сте служител на Общината ни, и когато беше най-големият снеговалеш Вие бяхте в отпуск, или пътувахте със служебна кола и шофьор? И не усетихте състоянието на почистване на улиците в града ни какво е? Не се залъгваите нека погледнем реално като всяка година и тази година улиците ни бяха под вясаква критика отностно почистване от сняг.

Анонимен каза...

№13 и №16 може би когато се почистваха 50% само главните улици Ви си бяхте в къщи на топличко. Я попитайте таксиметровите шофьори за почистените улици. Знаете ли, че по непочистен улици от нашия град нямаше. Имаше села по добре почистени от града ни. Пътя за Беклемето беше по-добре почистен. Нас винаги зимата ни заварва не подготвени. Защото снегорините правят само километри, минават по улиците без да почистват и не посипват "луга". Лично аз с приятели една вечер налюдавахме как се движе един снигорин по ул С. Велики. Що се отнася за тротоарите никога не се почистват в Троян. Само някои собственици на магазини и пред къщите понякога хората си почистват. Нека не се заблождаваме града ни отвсякъде "куца". С една дума станахме отново за срам пред гостите от други места които решиха да празнуват Коледа и Нова година!Може би за следващата няма да са тук? Ето защо трябва да се замислим и да вземем решения!!!

Анонимен каза...

Вчера пътувах за Варна, днес се върнах оттам. Търново - главни улици - до асфалт, второстепенни - нищо, Търговище - никога не са го чистели като хората, сега са го пооринали, но пак е голям срам - пътувам по тоя маршрут от 27 години. Варна - личат преспи и то доста сериозни - главните улици - сух асфалт, малките улици - същото торище като Троян. И - там болкука не е прибиран с дни - колкото в контейнерите, толкова и около тях. НО в Близкия изток е валял сняг, тук само е ръснало 10-тина сантима.

Анонимен каза...

Към 27. Ти наистина ли не знаеш, че тротоарите се почистват от собствениците на жилища и магазини?

Анонимен каза...

Как да се справят службите по снегопочистването,като самите ние не сме подсигурили достъп на снегорините?!
Живея в блок 17 до детската градина в жк "Лъгът".След големия снеговалеж снегоринът дойде към 6.30-7.00ч.сутринта. Но за голямо съжаление, въпреки многократните опити на шофьора, да разчисти площадката при детската градина,желанието му бе осуетено от многото паркирани там автомобили-голяма част от тях дори не са в движение-със свалени номера,изпочупени,негодни за движение.Не си спомням преди колко време този въпрос с бракуваните коли беше решен от Общината,но според мен трябва пак да се поднови.
Т.В.

Анонимен каза...

Към №29, знам,ч е в Троян тротоарите се почистват от собствениците на къщите или магазините.Но нетрябва да е така. В другите градове като Плевен, В.Търново, Свищов, Враца, Добрич, Бургас, Несебър, Смолян, Сопот, Карлово и мн. други които самият аз знам и редовно служебно ходя до там се почистват от безработни които са към соц.подпомагане или от други работни групи. С една дума в нашия град няма такъв ред и дисциплина.
Към №30 наистина понягога има много безразборно спряни пред блоковите коли. Но затова е виновен пак някой от общината. Защо ли? Защото в града ни никои до сега ненаправи голем и пракитчен паркинг. Около блоковите се разрешиха нявсякъде временни построики не само в ж.к. Лъгът, елате в ж.к. Буковец времянки онсекис нявсякъде всеки ден се строят по няколко. Има много блокови без гаражи, не се намери за тези жилеща стоителен инженер да направи план около тяк за гаражи на незастроени петна, или поне някакъв паркинг. С две думи в града ни никои не се интересува за другия. Всеки се спасява както и с каквото може. Ето защо сме в това положение. От страна на необходимите ни ръководни органи няма заитересованос и деиствия в полза на жителите в града ни. Трябва да ходят не на екскурзии в други градове и държави, а на обмяна на опит. Да видят как се работи и как се ръководи.

Анонимен каза...

Аз пък по телевизията гледам, че американците сами си чистят тротоарите.
Ами като са прости американци...

Анонимен каза...

32 ние не сме Америка нито американци.

Анонимен каза...

И освен, да се плъзнеш и счупиш крак, може и върху главата ти да се срути и някой балкон!!!

Анонимен каза...

Много сте прави №34, в гр. Троян за голяма съжаление липсва ред и организация, чрез която да се предотврятат много злополуки. Вече в града имаме наранявания от откъртели се шушулки, счупени крайници по леда, падащи части от балкони и т.н.....!!!

Анонимен каза...

Значи според мен,тези дето са пострадали, са завистливи,злобни и мързеливи троянци. Умните и практичните, биха излезли с каски, наколенки и налакътници + алпинистки котки на обувките.Даже изобщо не биха излезли от домовете си.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |