Паметникът на Хаджийски

* Монументът бе открит на рождения ден на големия троянец (13 октомври); лентата прерязаха заедно проф. Петър-Емил Митев и кметът Донка Михайлова

НА 13 ОКТОМВРИ, в деня, когато се навършват 105 години от рождението на Иван Хаджийски – големия троянец, автора на вечната българска книга „Бит и душевност на нашия народ” и основоположник на българската социология, уникалния народопсихолог, какъвто друг нито имаме, нито сме имали, почетния гражданин на Троян – бе открит негов достоен паметник (за мястото нищо не казваме, но това е отделна тема – бел. Т21). Паметник в центъра на Троян, чакан от троянци няколко десетилетия. 

ЛЕНТАТА на новия монумент на най-прочутия син на Троян прерязаха съвместно проф. Петър-Емил Митев, директор на института по социология, носещ името на Иван Хаджийски, и кметът на Троян Донка Михайлова. А сред присъстващите бяха близки и роднини на Хаджийски, включително Нина Хаджийска, малката му дъщеря, която била едва на годинка и половина, когато татко й бил застрелян на фронта (4 октомври 1944 г.), скулпторът Борис Борисов от Велико Търново, автор на пластична композиция, участници в научната конференция, провеждаща се в Троян и посветена на годишнината от рождението на Хаджийски, почитатели на големия творец, граждани…

СРЕД ПРИСЪСТВАЩИТЕ бе и инж. Пенчо Адърски, общинският съветник от левицата в управленския мандат 2003/2007 г., който пръв направи предложение за издигане на паметник на Иван Хаджийски на централния троянски площад (тогава съветниците от БСП не подкрепиха предложението, но въпреки тях то бе прието и в крайна сметка остана... неизпълнено от администрацията на кмета инж. Дилян Енкин; затова през 2009 г., в новия мандат, по предложение на съветника от ГЕРБ Мичо Генковски и идея на съветничката от десницата Мариела Шошкова се създаде комисия в местния парламент, която „проби пъртината” и доведе до създаването на новия паметник, конкретното предложение за изграждане на паметника пък бе внесено от тогавашния кмет Минко Акимов през м. април 2010 г. - бел. Т21). 

МНОГО СПОРОВЕ имаше за мястото на паметника, чуха се различни становища и диалогът продължава, но мисля, че се намери добро решение, каза в словото си г-жа Михайлова. Тя подчерта специалната роля на Хаджийски както за Троян, така и в национален мащаб и акцентува върху едно основно послание в неговото творчество – оптимизма за българина. Хаджийски ни показа, че можем и трябва да бъдем оптимисти, че имаме основания за оптимизъм, заяви градоначалникът.

ВИЕ ТРЯБВА да сте горди, защото Хаджийски показа две основни характеристики на троянеца, валидни и днес – верността му към традицията и неговата предприемчивост, каза в емоционалното си слово философът и социолог проф. Петър-Емил Митев, един от големите познавачи на творчеството на именития ни съгражданин.  Професорът напомни и изключително важния извод, направен в трудовете на Хаджийски – че българинът умее да се променя, да сменя посоката в името на оцеляването и успеха си. Поне три пъти сме сменяли „чипа” си, доказва Хаджийски, и това звучи оптимистично, доказва, че имаме сили да го направим и днес, за да вървим напред, поясни ученият.

„СЕЩАТЕ ЛИ СЕ за друг паметник на учен в България, вдигнат през последните години?!”, риторично и с нескрита похвала към Троян и троянци завърши думите си проф. Митев. (Тук обаче е редно да подчертаем, че се сещаме и че паметникът отново е на троянец – един от най-големите техници на България и дългогодишен председател на БАН акад. Ангел Балевски. Негов внушителен паметник бе открит на 13 май 2010 г. в София, пред входа на института по металознание, носещ името на заслужилия троянец и във връзка със 100-годишнината от рождението му; а монументът стана факт със спомоществователството на роднини на учения и бе открит от столичния кмет Йорданка Фандъкова – бел. Т21).

Т21

Още по темата:

36 коментара:

СЛРД Троян каза...

Браво на Троянци!

Анонимен каза...

Много ми харесва паметника!

Анонимен каза...

Не му е мястото пред КОНАК!!!

Анонимен каза...

Браво! Паметникът е достоен на Хаджийски! Поздрави за всички, които направиха възможно той да е част от Троян!

Анонимен каза...

Браво! Поздрави на великите мислители, сложили Хаджийски пред конака!

Анонимен каза...

Нека да паметника да се сложи информационна табела,на която да бъде изписана цялата грандиозна простотия съпътствала ни до този момент. Разбира се, че имената на минак трапчанский и крадеца от желязна, ще са записани с големи букви !
Но срамът за тях е чужд, и маймуната от трапето гордо се е пъчила пред хората (:

Анонимен каза...

Минко Акимов беше на лов и липсваше.

Анонимен каза...

Липсваше не само Минко Акимов. Не присъстваха на откриването почти всички общински съветници с изключение на трима. Останалите 26 души не заслужават да бъдат в управата на града. На първото си заседание Общинският съвет трябва открито да признае липсата на съпричастност към проблемите на нашия град, демонстрирана по най-убедителен начин с неприсъстването на това паметно за Троян тържество. Огромна слабост на общинското ръководство е неумението му да представи събитието като национално. В резултат нито една медия не отрази откриването на паметника на именития българин. А когато стане дума за народо-психология, за социология всички се позовават на Хаджийски. Правена ли е пресконференция, предоставена ли е информация на редакциите, отправени ли са покани към журналисти?

Анонимен каза...

Имаше голяма пресконференция на 12.10.2012 г. в залата на общината на тема Хаджийски.

Анонимен каза...

Кои централни телевизии и вестници имаха свои представители на тази пресконференция?

Анонимен каза...

Много, ама много ми харесва паметникът! Браво!!!

Анонимен каза...

НЕ Е ЛИ ПО-ВАЖНО, ЧЕ ПАМЕТНИКА НА ГОЛЕМИЯТ ТРОЯНЕЦ Е В ЦЕНТЪРА НА РОДНИЯ МУ ГРАД.
ЗАЩО ДА ТЪРСИМ ПОД ВОЛА ТЕЛЕ - КЪДЕ МУ БИЛО МЯСТОТО?

Анонимен каза...

Тук е най-подходящото място, ако беше паметник на Захари Стоянов !!!!!

http://www.slovo.bg/showwork.php3?AuID=149&WorkID=7240&Level=3

Иванко каза...

Най-накрая има паметник на големия народопсихолог и философ Хаджийски. Стига заяждания на тема къде и кога и защо.Вярно,късно беше направен, но по-добре късно отколкото никога.

Анонимен каза...

Четете историята и не дрънкайте глупости. Мястото на което в момента е Хаджийски е подходящо само за възрожденец или комита, не за социолог!

Васил Митков каза...

До №13: Има и паметник на Захари Стоянов - на около 20м. в южна посока.Намира се до оградата на съседната банка и остава някак незабелязян.

Анонимен каза...

Благодаря 16-ти, ето тук се отдава чудесната възможност да се поправят 2 грешки. Захари Стоянов да се постави на мястото на Хаджийски, а Хаджийски да се постави пред читалище или училище (училище e по-удачният вариант).
А не както е сега, Захари Стоянов станал незабелязан банкер, а Хаджийски - комита от 1876г.

Анонимен каза...

Хаджийски да не е читалищен секретар или даскал че да го туряте пред читалище или училище.Той е национален водач и паметникът му трябва да е на най-представителното място.

Анонимен каза...

нелепо стои там.. като гротеска.. но ще му свикнем..

Анонимен каза...

Щом е национален водач,при това с колело,да го турят на най-представителното място - на пиедестала!И без туй той е широчък,място има,пък и тия отдолу едва ли ще протестират.То там има ли някой или това е поредната комунистическа уйдурма?
Сори,гусин Пеевски,но,нали се разбрахме - от понеделник три дена на хляб и вода!И клизма!

Анонимен каза...

Е,19-ти,ние свикнахме с Акимов за кмет,с Борисов за минпред,с Тетка Цачева ,с Фидоска и с кой ли не,че с него няма да свикнем.

Анонимен каза...

18-ти/ Какво значи национален водач?
Такъв е бил Левски например.
Хаджийски е бил изследовател на народа, а не национален водач. Неговото е наука, той е учен, а науката се учи къде?

Анонимен каза...

Махнете веднага рекламите от снимкитееееееее!!!!!!!

Анонимен каза...

Кога в Троян, на удобно и подходящи място, ще бъде поставен паметник на Апостола на свободата- Васил Иванов Кунчев?
Всеки град с претенция за български, трябва да има паметник на Левски!

Анонимен каза...

Какво ли би казал Хаджийски,ако имаше възможност да
види как се опитвате да го използувате с рекламна цел?

Анонимен каза...

Навярно не само би казал,но и би понаписал нещо с присъщото му чувство за хумор.Но каква файда?Кучетата си лаят - керванът си върви!

Анонимен каза...

По повод написаното от 24:
Има една стара къща близо до входа на църквата на която имаше плоча в памет на Апостола.Там е отсядал в Троян.В последствие къщата беше санирана и паметната плочата потъна в изолацията.Макар написаното да е извън темата надявам се някой властимащ да се заинтересува от този казус защото Левски заслужава това!

Анонимен каза...

Пак питам - кои централни медии изпратиха свои представители на пресконференцията?

Анонимен каза...

Кой ще отразява как ЦОПНАЛИ паметник на Хаджийски пред конака?

Анонимен каза...

Г-н Маринов, нека се придържаме към фактите. НИКОГА М.Генковски и М.Шошкова не са прокарвали идеята /чрез комисия в ОбС/ за паметник на Хаджийски, още по-малко да "пробивали партината". Тяхната цел беше да се унищожи антифашисткият паметни. На всяка цена, дори ако трябва да се използва името на Хаджийски като разменна монета или надгробна плоча на чужд гроб. Ето фактите:
*
Р Е Ш Е Н И Е № 197/27.11.2008
На основание чл.21, ал.1, т.1 от Закона за местното самоуправление и местната администрация и чл.51, ал.1, 2 и 3 от Правилника за организацията идейността на Общинския съвет, Общинският съвет-Троян избира пет членна временна комисия в състав:
1. Председател – Ангел Балев - Председателя на Общинския съвет и
Членове: 1 . Мичо Генковски;
2. инж. Дилян Енкин;
3. Исай Милев;
4. Мариела Шошкова,
със задача да се проведе широко обществено обсъждане за естетизиране на площадното пространство.
Комисията да представи Програма за действие за заседанието на Общинския съвет през м.декември 2008 г.
*
Р Е Ш Е Н И Е № 213/18.12.2008
На основание чл.21, ал.1 т.23 от Закона за местното самоуправление и местната администрация, чл.51, ал.1 от Правилника за организацията и дейността на Общинския съвет и в изпълнение на Решение на Общинския съвет № 197/27.11.2008 г., Общинският съвет Троян приема план на временната комисия, относно естетизиране на площадното пространство между двете музейни сгради.
П Л А Н
на Временната комисия за изпълнение на Решение № 197/27.11.2008 г. на Общински съвет – Троян, относно естетизиране на площадното пространство между двете музейни сгради
1. Възлагане на Музея на народните художествени занаяти и приложните изкуства – гр. Троян изясняване статута на паметника на жертвите на борбата против фашизма от Троянска околия и историческа справка за строителството;
Срок: 20.12.2008 г.
2. Публикуване в местните медии на Обръщение на комисията към гражданите на Троян за необходимостта от естетизиране на площадното пространство между двете музейни сгради.
Срок: 15.01.2009 г.
3. Организиране на среща/и/ с експерти – архитекти, скулптури, художници, историци, които да изразят своето мнение по въпроса;
Срок: 31.01.2009 г.
/следва/

Анонимен каза...

4. Обобщаване и популяризиране на експертните мнения по т.3;
Срок: 10.02.2009 г.
5. Организиране на срещи-разговор с временната комисия при изявено желание и проява на интерес от група граждани или обществени организации по въпроса; Срок: 30.01.2009 г.
6. Подготовка, организиране и провеждане на публично обсъждане на въпроса
- избор на дата
- разгласяване
- предварително публикуване на изразени мнения от експерти и отделни граждани;
Срок: 06.03.2009 г.
7. Обобщаване на резултатите от обсъждането и внасяне на предложение за решение в заседанието на Общинския съвет през м.март.
Срок: 16.03.2009 г.
*
Забележете: в Плана на временната комисия дума не се обелва за „паметник-символ” на
Троян. Запомнете това!
*
Следва Решение 274 на ОбС, което на практика е предложението от цялата безсмислена работа на тази временна комисия? А в самото Решение 274 няма нищо конкретно и се препоръчва да се прави това и това.
*
Нищо не беше свършено от това Решение 274
*
Изведнъж се появява Р Е Ш Е Н И Е № 458
На основание чл. 21, ал. 1, т. 23 от ЗМСМА и Решение №274 – т.2 / 02.04.2009 г. на Общинския съвет приема статут на национален явен конкурс за проектиране и изграждане на паметник на изтъкнатия писател, философ, народопсихолог и първи български социолог Иван Хаджийски в гр. Троян като задължава общинската администрация срока за провеждане на конкурса да бъде 30.10.2010 г., а срока за приключване работата на журито – 31.12.2010 г.
*
Кое свършиха от Р274, че да се вземе Р458? Някой да е чувал понятието - ЗЛОУПОТРЕБА С ВЛАСТ?
/следва/

Анонимен каза...

Както и да е, направиха конкурса, допълнително, ЗАБЕЛЕЖЕТЕ, бе поискано от участниците да дадат вариант за паметника на Хджийски върху съществуващия паметник-костница????, спечелилият изработи фигурата и тя повече от година събираше прах в някой склад.
*
Защо не бутнаха каменния постамент и не монтираха Хаджийски отгоре? Година и половина - Нищо не правеха. От НИПК им казаха, че не могат да монтират Хаджийски върху костницата. Щом не може там, значи няма да се монтира Хаджийски никъде и готовият му паметник близо 2 години събираше прах. Защото на НИКОЙ НЕ МУ ПУКАШЕ ЗА ХАДЖИЙСКИ!!!
*
Дойде нов кмет, докато се ослушваше и влизаше в час – на бързо беше притиснат и прекаран да бутне Паметника-костница. ЗАБЕЛЕЖЕТЕ – бутат при положение, че ЗНАЯТ, че на мястото на демонтирания паметник не може да се сложи Хаджийски! ЗАЩО тогава унищожиха една обществена собственост? И то с парите на троянци. Кой носи отговорност?
*
Последната гавра с Хаджийски беше този месец. ЗАБЕЛЕЖЕТЕ – една седмица след редовната сесия на ОбС и 5 дена преди честването на 105-годишнината някой се сеща за Хаджийски и се прави извънредна сесия на ОбС за „въпросът” около паметника му? Ама голяма загриженост??!! Това отново потвърждава думите ми, че за Хаджийски на никой не му пукаше от властимащите и мнозинството в ОбС Троян. Нали унищожиха паметника-костница – що да си дават зор. Пък и нали това беше целта.
*
Взеха „мъдро” решение и поставиха Патриарха на българската социология в поза колоездач до едно партизанско гробище, до обърнатия постамент на паметника на Захари Стоянов, а за фон – турският конак. Блестящо!
И.Пеевски

Анонимен каза...

А ,дано се свърши вече с тази тема ! Писна му на обикновенния човечец , години наред паметник тук, паметник там . Вярно - историческа троянска личност е Хаджийски , но и той би се притеснил от тези над 20 статии в негова чест. Стига вече ! Да кара колелото по калдъръма и да напомня на поколенията колко "велики" са Троянци !

Анонимен каза...

Илиан Пеевски, подвизаващ се тук под №30,31,32 и 33 явно не се радва на издигането на паметник на Хаджийски. Гледах запис на извънредната сесия.Илиан ту се изказваше, ту реплекираше, но по никакъв начин не изрази личното си мнение къде да бъде монтиран паметникът на именития ни съгражданин. На сесията, както и тук, Илиан говори за събарянето на антифашисткия паметник.Този паметник беше съборен в средата на деветдесетте години. Миналата година беше развален постамента, чието съществуване беше безсмислено и грозно. Пита се - защо Илиан не се е противил тогава, когато наистина е събарян паметникът на антифашистите, а надува вувузелата си чак когато се събаря безсмислената каменна грамада, останала от тогава? Пита се още - кой според него е притиснал новия кмет /Д Михаилова/ да събори каменната грамада? Може би Д Енкин, може би К Кацаров, може би М Акимов...? Не вярвам.Тогава кой, Илиане? Д Михаилова просто е изпълнила решението на предишния Общински съвет. Нещо, което М Акимов нямаше куража да извърши. От публикуваните от самия Илиан решения по въпроса точка по точка се вижда колко последователно, разумно и точно е действано. Тогавашният Общински съвет е преценил, че остатъка от паметника безсмислено стърчи и буди недоумение. Едва след като се решава постамента да бъде разчистен се пристъпва към обсъждане на следващия въпрос - какво да се постави на негово място.След общоградско обсъждане се приема - най-достойно и безспорно Троян би бил представен от фигурата на Иван Хаджийски.После идва становището на комисията Св Русев и паметникът е монтиран на мястото, на което е в момента. За мене такава е хронологията и технологията на това решение. Очевидно щом е взето то е имало достатъчно поддържници.От статията на г-н Маринов се припомня, че въпроса за паметник на Хаджийски е поставян и преди десетина години.Очертава се грозният извод, че само Илиан Пеевски е против издигането на скулптората.Вероятно го прави от любов към политическото шоу.Гледал съм и други записи от сесии на общинския парламент. На тях Илиан безмилостно тормози слуха на присъстващите с безумни тиради.Не съм забелязал той да е направил поне едно конструктивно предложение. Всичко в неговите изказвания е насочено към това КАК ДА НЕ СТАНЕ.Появата му на трибуната има предимно разрушително въздействие вместо разум в интерес на града и общината. Още нещо ми прави впечатление - няма друг общински съветник, който толкова да говори за политика, за собствената си партия, колкото Илиан. То не беше комунизъм, то не беше антикомунизъм, то не беше рекомунизация, то не бяха партийни декларации, то не беше самоизтъкване от рода на "аз съм най-големия и вече единствен демократ в Троян". Хайде посмали, Манго.
Илиане! Дай предложения как да се реиндустриализира Троян, дай предложения как да се избегне десоциализацията на троянци,как те да не пълнят легионите на пауперизма.Не се ли опасяваш от остра социална драма в града и страната? Прояви активност в тази насока. Не бъди вечно контра на случващото се! Така заприличваш на онова малко пале, което джавка многогласно, но което няма сили да понесе дори едно леко подритване.

Анонимен каза...

Каква е тази измислена комисия на този Светлин Русев? Този ли бивш придворен зограф на Людмила Живкова, функционер на БКП и измислен от тия съшите "десидент" ще раздава акъли? А вие ЗАЩО играете по неговата свирка? Че той по времето на Живков малко ли акъли е раздавал по онази порнография, наричана соц.реализъм?

Нали му били мненията "обтекаеми" както се изрази Михайлова. Вие защо тогава се повлияхте от тях, и сътворихте тази глупост - Хаджийски пред конака?

Анонимен каза...

И моля не ми идвайте с "архитектурната характеристика и типичност на конака с къщите от времето на Хаджийски"! Вие нали различавате къщи строени по турското робство, и такива строени през 1920-1944г.???

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |