Книга за римската станция Ad radices

* Целта - да обобщи всички налични данни за римската крайпътна военна станция в началото на Троянския проход

НАСКОРО излезе от печат книгата „Ad radices – римска крайпътна станция на пътя Ескус – Филипополис”, чиято цел, както обявява в уводните си думи авторът – нашият земляк, зам.-директор на НИМ и ръководител от години на археологически експедиции в Троянско доц. д-р Иван Христов, е „да обобщи всички налични данни за съществуването на римската крайпътна станция Ad radices (в подножието, лат. – бел. Т21), разположена в северните склонове на Стара планина в началото на Троянския проход”.

AD RADICES се е намирала между други две крайпътни римски станции – Состра (в землището на дн. с. Ломец) и Монтемно (на 4 км източно от билото на Троянския проход). В изданието са представени и резултатите от тазгодишната експедиция в местността Шамака в подножието на Троянския проход, където екипът на доц. Христов разкри римска военна кула (turris), контролирала през 4. век пътя за Филипополис (дн. Пловдив).

ИМПЕРАТОР Марк Аврелий възстановява старите крайпътни станции по пътя Ескус (римски град в района на дн. с. Гиген, основан от император Траян по случай победата му над даките – бел. Т21) – Филипополис, строени по времето на император Нерон, научаваме от разясненията за станцията Ad radices. Научаваме още, че на това място (между днешните троянски села Балканец и Бели Осъм) преди да бъде изградена римската крайпътна станция е имало голямо тракийско селище. Изводите пък са подкрепени с археологически находки от района – монети, керамични съдове, накити.

„AD RADICES – римска крайпътна станция на пътя Ескус – Филипополис” (96 стр.) е издадена с финансовата подкрепа на инж. Марин Радевски, собственик на „Калинел” ЕООД (Троян). Книгата можете да си набавите от Музея на занаятите в Троян.

Т21
Начало

Още по темата:

5 коментара:

Анонимен каза...

Поздравяваме г-н Христов, за неговата упоритос и труда който полага за нашия град. Чрез него ние и нашите деца научават много за гр. Троян. Ако не беши този млад и амбициозен г-н ние нямаше да знаем за историята на града си. Това се казва истенски историк и гражданин, който мисли за града си, и въпреки че града ние е на ръба на пропаст, той не се срамува да признае че е от гр. Троян и дори да живее и работи в гр. София продължава да работи града си.
Успех г-н Христов!

Анонимен каза...

РЕЗУЛТАТИ СЕВЕРОЗАПАДНА "В" ГРУПА 2012/13 КРЪГ 2

Локомотив 1929 (Мездра) - Ботев (Кз)4:1
Балкан (Бел) - Гигант (Белене)0:2
Чавдар (Троян) - Левски 2007 (Левски)1:1
Академик (Свищов) - Ситомир (Никопол)2:0
Дунав 98 (Селановци) - Червен бряг (Червен бряг) 1:2
Локо (ГО) - Трявна отложен

Анонимен каза...

РЕЗУЛТАТИ СЕВЕРОЗАПАДНА "В" ГРУПА 2012/13
I кръг

26 август 2012, неделя, 18:00 ч:
Локомотив (Горна Оряховица) - Локомотив 1929 (Мездра) 0:1 (0:0)
[0:1 Петър Златков 72'], 450 зрители
Трявна (Трявна) - Дунав 98 (Селановци) отложен
Червен бряг (Червен бряг) - Академик (Свищов) 4:3 (1:1)
[0:1 Красен Каравелов 14', 1:1 Петьо Петров 33', 2:1 Дилян Димитров 52',
3:1 Стефан Христов 74', 4:1 Милен Иванов 75', 4:2 Любомир Александров 83',
4:3 Иван Ганев 87'-д], ~ 300 зрители
Ситомир (Никопол) - Чавдар (Троян) 4:1 (2:1)
[1:0 Бисер Блажев 12', 1:1 Деян Недев 24', 2:1 Ахмед Салимов 37',
3:1 Антонио Валериев 67', 4:1 Валентин Ванов 70'], 150 зрители
Левски 2007 (Левски) - Балкан (Белоградчик) отложен
Гигант (Белене) - Ботев 2008 (Козлодуй) 0:3 (0:0)
[0:1 Ивайло Зарчев 58', 0:3 Николай Ганчев 67',82'], 300 зрители
5 септември 2012, сряда, 17:00 ч:
Левски 2007 (Левски) - Балкан (Белоградчик) -
12 септември 2012, сряда, 17:00 ч:
Трявна (Трявна) - Дунав 98 (Селановци) -

Анонимен каза...

Чалгата и ритни-топковството са видимият край на простотията. Обаче тя е като айсберг в народа български... Невидимият край е системната игра на тото във всичките му разновидности. Ем всички знаят, че ги лъжат с уредени мачове, ем всичките глупаци вярват, че следващия път и на тях НЯКОЙ ще им пошушне как да заложат .... и прогължават ГЪЛФОНИТЕ да залагат...
АЙСБЕРГ....

Анонимен каза...

Какъв троянски футбол, какви 5 лева?
Сашо Николов ,Диското,Кепов?
Ядрото на т.н. отбор-група цигани и наркомани?
Някакви надъхани провинциални пикльовци се вземали насериозно,че са футболисти!!! Че и вход 2 лева?
И понеже кризата срина много села и паланки,директно във В група,тя пък пусто аха да не почне, че няма достатъчно отбори. Лошо няма, само че филма е познат. Слаби резултати, парите свършват зимата и всички се прескат като "ореи връз урва"!Останалите си бъркат в носъ (:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |