ЮБИЛЕЙНО: 10 от 10

10 години – колкото навършва „Троян 21” (Т21) на 10 септември 2012 г., си е истински юбилей. Това бе поводът да зададем един (и същ) въпрос на 10 човека с отношение към юбиляря. Стремихме се, за повече представителност и пълнота, отговарящите да са от „всякоя възраст, класа, пол, занятие”. И умишлено подминахме някои от най-големите си приятели и фенове, да не загорчи от сладост, не че и в този случай се опазихме съвсем. Въпросът е:

Мислите ли, че вестникът и градът (ни) са си полезни и се заслужават?
* Заб. Отговарящите са подредени по азбучен ред.


ДОБРОТО ВИНАГИ СЕ ПОМНИ

ВАЛЯ БУКАРЕВА, изпълнителен директор на „Актавис” (Троян), добър приятел на вестника, един от участниците в гражданското обединение „ФорумЪТ”, зародило се от коментарната част в сайта на Т21

Определено. В днешния информационен век медиите са мощно средство. Те са четвъртата власт, връзката между хората и събитията. Специално за нас „Троян 21” е и своеобразна социална мрежа чрез електронния си вариант. Място за общуване и развлечение в този малък град.

Независимо от трудностите, тази медия оцеля вече 10 години. С цената на какво - само Генадий и екипът му си знаят. Но е факт, че остана. Факт е също така, че се прави всичко възможно да се отразяват ежедневно събитията в Троян. Има силни статии с доказани авторски позиции, има място за спорт, културни събития, ежедневни въпроси, материали на граждани по наболели проблеми. Нормално - като всяка медия си има приятели, има и противници. Надявам се приятелите да са повече.

Честит юбилей, „Троян 21”! На всички вас, които творите въпреки несгодите, пожелавам да сте здрави, да не спирате да мечтаете, да сте силни и безпристрастни, да не се огъвате – доброто винаги се помни и остава.

*****

ДАЛИ СЕ ЗАСЛУЖАВАТ?

АДВ. ВЕНЕЛИН АНГЕЛОВ, известен троянски юрист, читател и абонат на вестника ни от самото му начало, появявал се е на страниците ни и като интервюиран, и като автор

Градът не може само с един официозен вестник, трябва и друг, опозиционен, какъвто е „Троян 21”. В този смисъл вестникът е полезен на Троян, извън всякакво съмнение е. А полезен ли е градът на вестника? Вестникът се нуждае от аудитория и в този смисъл – да. Макар че аудиторията на Т21 е доста по-широка – четат го и хора извън Троян, и извън България.

Дали се заслужават? Доколкото градът се разглежда като аудитория за вестника – да. Всяка аудитория си заслужава вестника си, както и обратното – вестникът си заслужава аудиторията. Макар че вече го казах – аудиторията на „Троян 21” е доста по-широка от чисто троянската. Честит юбилей!

*****

КОИТО ПРАВЯТ ЖИВОТА ИСТИНСКИ

ДОНКА МИХАЙЛОВА, кмет на община Троян и, смеем да твърдим, приятел и почитател на Т21, управленец, който не се плаши да се появи сред коментиращите в сайта на вестника ни

И вестникът, и Троян имат общи характеристики – сетивни и чешитлии. Как да не се заслужават – все са недоволни, но искат промяна, развитие и се целят нависоко. Вестникът и градът ни - обичаш ги, но очакваш поне разбиране, ядосват те, а искаш завинаги да са част от живота ти. Но най-важното е, че не можеш без тях, защото знаеш, че са сред нещата, които правят живота истински.

Честит юбилей, „Троян 21”. Ако се промениш, сигурно ще ми е по-спокойно, но няма да те обичам толкова! Бъди още много по десет!

*****

ВИЕ СТЕ КОРЕКТИВ НА ГРАДА


ИВАН НИКОЛОВ (ИВАНКО), тонрежисьор в БНР, софиянец, но голям приятел и фен на Троян и „Троян 21”, на всичкото отгоре – коментиращ редовно в сайта ни

Честит юбилей, „Троян 21”! Вие сте коректив на града и най-влиятелната местна медия. В този смисъл вестникът/сайтът е полезен за Троян. Повече значими новини и остро перо - както досега! Повече реклама на града и района!

Поздрави!

*****

КАТО СИАМСКИ БЛИЗНАЦИ

МИЛКО НЕДЯЛКОВ, издател и фронтмен на най-тиражния вестник в областта – „Ловеч прес”, в два мандата председател на местния парламент в Ловеч, приятел и партньор на Т21

Твърдо съм убеден, че за вестник Т21 не важи лакърдията „Хубава работа, ама троянска!“. Това не е юбилейна четка, а мое разбиране, утвърдило се за десетте години на изданието. Когато то стартира, беше ясно, че Троян се нуждае от подобен генератор на мислене, идеи и критика. Сега пък за всички е ясно, че Т21 и Троян са като сиамски близнаци – преливат си морал, оценки за свършеното, читателски отзиви (дори сливовица, нали става български фестивал!). Това е вестникът на Троян за 21. век. По-нататък? Ще видим...

*****

БЪРЗИ РЕАКЦИИ И ОСТРА ЗАХАПКА

НИКОЛАЙ Н. НИНОВ, майстор в занаята, писател и журналист (носител на националната награда на СБЖ за 1996 г.), медиен експерт на Програма „Достъп до информация”, голям приятел на Т21, софиянец

Има градове, които не заслужават своя сериозен вестник и вестници, които не заслужават устремения си напред град. Не само в София. И не само в България. Печално, но вярно. Справедливо ли е обаче един линеещ град да заслужава свой кретащ вестник? Откровено казано, има моменти и дни, в които ми се иска да отговаря на този въпрос положително. Уви.

Чета Т21 и наблюдавам Троян от години. И без замисляне твърдя, че дишат в орбитата на полезността. Т21 има характер, бързи реакции и остра захапка, той е вестник с позиция, както го налага модерността. В този смисъл Т21 е живо огледало на Троян и няма как да не му е полезен. Нещо повече, той е безценен за развитието на града. Троян също е важен за Т21, защото градът още се търси насред днешните контрасти, има своите залитания в обговарянето на стари и нови предизвикателства – икономически и институционални. А решаването им минава задължително и през Т21. И като сблъсък на мнения, и като пресечна точка на идеи, и като повдигане на духа в моментни униния. Достатъчно е да го разгърне човек, да влезе в сайта му, да усети заряда на рубриките, градуса на читателските коментари.

Честито на юбиляря. Троян трябва да е горд, че го има.

*****

МАЛКАТА И ЗАСЕГА ЕДИНСТВЕНА РЕВОЛЮЦИЯ

ПЛАМЕН МИЧЕВ, студент по социология в УНСС, темпераментен младеж с остра гражданска чувствителност и остро перо, съмишленик и приятел на Т21, редовен коментатор в сайта ни

Спомням си недалечната 2002 г., пускането на Internet explorer и опита ми да използвам тогава никому неизвестната търсачка Google, търсейки нещо за Троян. Учудването ми бе голямо, когато не открих абсолютно нищо. По това време сякаш гр. Троян не съществуваше. Десет години по-късно нещата стоят по различен начин. И една от основните причини е присъствието на вестник „Троян 21”. Вълнуващ, интригуващ, провокативен и полезен не само за нас, верните му почитатели, а и за всички граждани на Троян.

Не е важно само да създадеш нещо, а и да успееш да поддържаш жив интереса към него... Факт е, че вече 10 години вестникът съществува и това, което е още по- съществено, че става все по-модерен и актуален. Променят се хората в града и общината, а и вестникът заедно с тях. Всичко това се дължи на изключителния професионализъм на главния редактор г-н Генадий Маринов и неговия екип! Гражданите на Троян могат да се радват, че съществува медия на такова високо за нашия регион ниво.

Нужни ли са аргументи, че Т21 и Троян са си полезни един на друг? Факт е, че всеки, който е имал нужда да сподели свои вълнения и тревоги, винаги е бил добре посрещнат от екипа на медията и е получил правото на глас и мнение на страниците на вестника. Нека не забравяме, че до неотдавна (преди раждането на Т21) свободното слово в публичното пространство на Троян си беше просто мит, нали? Ярко доказателство за осезаема от хората демокрация е съществуването на такъв вестник.Упражняването на правото на глас е част от зараждащото се самосъзнание на обществото ни.

За някои съществуването на вестник в Троян, който казва истината право в очите, без да спестява нищо нито на управляващите, нито на критикуващите, нито на пасивните граждани е някак си нетипично за нас, троянците. Нали още великият ни съгражданин социологът Иван Хаджийски е описал колко е трудно да се живее в този град... Истината е, че нещата не са се променили много по отношение на духа, бита и културата в града ни. Излизайки от тази предистория, искам просто да стане ясно, че раждането на вестник Т21 е малката и засега единствена революция в нашето скромно общество.

Сигурен съм, че вестникът се чете от много хора. Новините са актуални, интересни, разнообразни и най-вече Т21 е общодостъпно четиво за всички! Факт е, че за 10 години вестникът се доказа като сериозна медия и защити правото си да се нарича четвъртата власт. И гражданите на община Троян, и институциите имат респект към него, а респект се гради с уважение, култура, дисциплина и сериозно отношение! Т21 даде съвременен облик на Троян. Т21 е вестникът на троянци! Пожелавам на юбиляря още поне 10х10 години, много интересни публикации, нови рубрики, провокативни интервюта... И нека е все така актуален, модерен, желан и обгрижван от великолепния си екип.

*****

ВЕСТНИКЪТ ПЕЧЕЛИ И С ДВЕТЕ СИ ФОРМИ

РАДА ГАНКОВА, умна и красива, знае пет-шест езика, работи в Брюксел, но си остава троянка forever, и за капак – упорито и редовно чете Т21, а и често пописва тук

Има един добър критерий за успеха на всяка медия – осмелява ли се тя да следи работата на властта и какъв е резултатът от това. Разбира се - не да прави дребнава критика, политизирана, а от гледна точка на обществения интерес. Мисля, че вестник „Троян 21“ се справя със задачата да пита управляващите какво са свършили и да им напомня какво не са. Без да съм чела всеки брой открай докрай, си спомням поне няколко случая за добри резултати след публикации във вестника. Това означава, че редакцията има гражданска позиция, осмелява се да я изрази, наблюдава внимателно живота на града и допринася чрез огласяването на добрите неща и на проблемите.

Вестникът печели и с двете си форми на издаване – хартиената, за традиционно настроения читател, и електронната. Имам впечатлението, че електронната версия се превръща в неформален форум, в който гражданите на Троян искат да изразят мнението си. Не всеки може да присъства на сесиите на местния парламент или да е активист на някаква партия, не е и необходимо. Важното е да имаш възможност да изразиш себе си. „Троян 21“ е трибуна. Между анонимно заявеното мнение и смелото подписване на коментарите под съответните материали се събужда обществената енергия, като в някогашното Вазово „Ганково кафене“, само че в по-модерна интернет форма. Коментарите може да изгубят понякога нишката на дискусията, но винаги страстно изразяват собствена позиция, а това не е никак малко!

Регионален вестник като „Троян 21“, трябва да отразява живота на града и общината, но и да пази традициите. И в това отношение вестникът успява - материалите са актуални, интересни, отделните рубрики се попълват балансирано, използват се различни жанрове, като не се губи и връзката с нашенците в чужбина. А за списването на вестника са необходими „къртовска“ работа, енергия, всеотдайност, смелост, упоритост и професионализъм. С тези качества, които „Троян 21“ притежава, му пожелавам да съществува поне още 10 х 10! Успех на екипа на вестника и наздраве!

*****

ВАЖЕН ПОЛИТИЧЕСКИ „ИГРАЧ”

САШО ДАНКОВ, управленец и политик (зам.-областен управител на Ловеч и лидер на ГЕРБ - Троян), който никога не си позволи да подценява „четвъртата власт” и в частност Т21

Да, Троян и „Троян 21” са си полезни и се заслужават. В политически план – също. Мога да твърдя, че много от политическите процеси в нашия град по някакъв начин преминаваха през Т21 и в известна степен вашият вестник бе важен фактор, важен политически „играч”, катализатор на събитията. Но това не е лошо, а е част от мисията на добрата медия. И от мен – за много години и наздраве!

*****

ПОЛЕЗНОСТТА НЕ СЕ ВИЖДА С ПРОСТО ОКО

ЦВЕТАН ТОДОРОВ, главен редактор на най-дългогодишната ловешка медия – вестник „Народен глас”, приятел и съмишленик в битката за правда и свобода (на словото и изобщо)

Вестниците са рожба на градовете и винаги са били белег за цивилизовано общуване между хората и властта. Дори в епохата на интернет най-лесно вестник се качва в мрежата, защото той е информация, събрана професионално на едно място. Вече десет години излиза вестник „Троян 21”, който още с името си заявява, че е предимно за троянци (по целия свят) и не иска да има нищо общо с миналия век.

А това, дали са си взаимно полезни Троян и вестник Т21, става ясно от факта, че читателите го търсят както в книжното му тяло, така и в мрежата.Полезността на подобни начинания не се вижда с просто око. Така както хората са се събрали преди много векове да живеят заедно в градове и села, за да им бъде по-сигурно и лесно, така е вестникът е измислен да помага в общите дела.

„Троян 21” е издание със своя визия и характер, явно доминирани от неговия създател и главен редактор Генадий Маринов и хората около него. Затова може и трябва да очакваме още много години да бъде фактор сред защитниците на свободното слово и на свободния пазар. Честит юбилей и помнете, че вестник много бързо се съсипва. А че се прави трудно, си го знаете.

Т21

11 коментара:

Анонимен каза...

Честит юбилей !

Анонимен каза...

Честит юбилей,
С пожелание за все повече пиперливи статии и все повече читатели-почитатели.

Анонимен каза...

Конгречулейшънс,Троян 21 !!!!!!!!!!!

Бойко Борисов

Анонимен каза...

ОБИЧНИ МИ ПРИЯТЕЛИ,ЧЕСТИТ ЮБИЛЕЙ! ЖЕЛАЯ МНОГО ЗДРАВЕ И ДЪЛГОЛЕТИЕ НА ВАС И НА ВЕСНИК-ЪТ, КОЙТО ЧУВСТВАМ КАТО МОЙ ИСТИНСКИ ИЗПОВЕДНИК.ВЕСНИК-ЪТ ЧРЕЗ КОЙТО ИЗЛИВАМ ВЪЗМУЩЕНИЕ И РАДОСТ,МАКАР ПОНЯКОГА И АНОНИМНО.ОБИЧАМ ВИ И ВИ ПРЕГРЪЩАМ С ЦЯЛОТО СИ СЪРЦЕ. МД, ЛЕЛА СТАНКА-БАШ ТРОЯНКА И ЧИЧО ГОШО

Анонимен каза...

На многая лета!!!!!

Ай с-с-с-с......

Анонимен каза...

Честит юбилей, Т21!

Иван Цочев каза...

Честит юбилей на вестника! И на Генчо и Диана да са живи и здрави и на хората около тях да ги подкрепят!

Анонимен каза...

За много години!
Спомням си първия брой на вестника, а и интервюто с мен, един обикновен човек от съседната врата. Тогава в началото на перестройката таяхме много надежди за нещо по–добро. Спомням си и твоят оптимизъм. Сега аз не зная какво да бъда, аптимист, или напротив, за тебе също не съм сигурна, но се борим, всеки по своя начин. Борим се може би заради децата и тяхното бъдеще, също както и нашите родители. Дано само тази наследствена борба не продължи до безкрайност, но както е тръгнало???
Бъди и до обикновените хора от "съседната врата", не само до "елита", влез в домовете им, отрази живота им и проблемите, поговори с децата им, които са пораснали малко преждевременно!
Пожелавам много успехи на вестника, а и в семейството. Здраве на дъщеря ти и това, за което си мечтае, да стане действителност!

Анонимен каза...

За много години и от мен ! И в допълнение на 8-ми,не е лошо да мръднете и до селата. И там хора живеят и те имат проблеми,радости и какво ли не , да споделят и да научат, че някой се интересува от тях.

ИВАНКО каза...

Честит юбилей! Да ви има и занапред. Нужни сте!

Маранцо каза...

Любимият ми ! Честит юбилей и много, много здраве на екипа !

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |