Керамика и иконопис в Изложението за празника

*От 20 години у нас не е правена толкова мащабна изложба на авторски икони * Иван Чакъров пя с гостуващия квартет за църковна музика от Стара Загора, полската „Етномалия” разтанцува публиката

На Голяма Богородица в Орешак

ГОЛЕМИЯТ ХРИСТИЯНСКИ ДЕН Успение Богородично (Голяма Богородица, 15 август) – храмовият празник на Троянския манастир, бе отбелязан запомнящо се от Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата (НИХЗИ) – Орешак, основен организатор на събитията около празника. Ще отбележим две от инициативите, подкрепени и модерирани от НИХЗИ.

НАЙ-НАПРЕД – „Магията на глината”, пленер по керамика, в който бяха поканени за участие млади майстори грънчари от цялата страна. Творците, практикуващи този древен, но жив и до днес занаят-изкуство, чиято столица у нас е именно Троян, работиха в специално изградени шатри в двора на Изложението. А целта на домакините, по тяхна оценка – постигната в голяма степен, бе двойна. От една страна посетителите да имат възможност на живо да се докоснат до „магията на глината”, да се „оцапат” с кал и да се пробват на грънчарското колело… От друга – Изложението да посредничи за творческите връзки между младите керамици и в някаква степен да подпомогне и насърчи творческите им търсения. Което пък, както ни обясни управителят на НИХЗИ Иван Чакъров, е „неразделна част от ангажимента на Националното изложение за насърчаване на визуалните изкуства и подкрепа на работата на младите творци”.

ВТОРОТО СЪБИТИЕ е големият национален събор на Българското иконописно сдружение под надслов „Контекстът на иконата”, довел в Орешак 25 иконописци от цяла България, сред тях и двама известни троянски автори – Мирослав Вълев и Борислава Кацарова; имаше и чуждестранно присъствие – проф. Костас Пантелакис (Гърция) и Анна Мелниченко (Украйна). Участниците в събора имаха възможност да чуят лекции на преподаватели от богословския факултет на Великотърновския университет, както и да обменят опит и да демонстрират умения в използването на древни декоративни техники – гранаре и гратаре, синайска нимбова позлата, пробастър и асист. Събитието бе от 7 до 17 август, а неговата кулминация бе грандиозната изложба с авторски икони – общо 184 творби, каквато, по думи на участници и познавачи, у нас през последните 20 години не е правена. Разбира се, датата на откриването не бе избрана случайно и съвпадна с големия християнски празник на Богородичното Успение.

„ИКОНИТЕ НЕ СЕ РИСУВАТ, те се преписват – като текстовете от Библията. А хората, които преписват икони, са хора смирени, благочестиви и богобоязливи. Те съзнават, че чрез дара, който им е даден, всъщност продължават благовестието на апостолите, създавайки по божие вдъхновение едни неръкотворни образи. Ето защо православният свят почита толкова много иконите, защото те са нашето евангелие и крайъгълен камък на домашната ни Църква. Едва ли има семейство в България, което да няма в дома си поне една икона, а във времето на тотална бездуховност, в което живеем, разпадът на ценностната ни система прави значението на иконите още по-голямо за всеки един от нас”, каза в словото си г-н Чакъров, който е богослов по образование. Управителят на НИХЗИ подчерта също, че подобна изложба на икони „не само подкрепя нашата вяра, но и разширява хоризонта на надеждата” и подсказа за намерението събитието да разшири мащаба си и да прерасне „в един балкански пленер по иконопис”.

ОРГАНИЗАТОРИТЕ ОТ НИХЗИ и лично управителят пък получиха най-сърдечните благодарности на участниците в пленера – изказа ги председателката на Българското иконографско сдружение Елена Георгиева, която подчерта, че в Изложението в Орешак иконописците са намерили свой дом и са били сред съмишленици и приятели. Г-жа Георгиева поднесе и дар на домакините, разбира се - икона. Десетки бяха гостите на вернисажа – сред тях народният представител д-р Станка Шайлекова, директорката на Полския културен институт в София Агнешка Косчушко, придружавана от дизайнера Томаш Ригал, преподавател в Художествената академия във Варшава, Даниел Малкюи – председател на Комитета за побратимяване в побратимения с Троян Перн ле фонтен (Франция), заедно със Силви Оберзайтер – реставратор от Занаятчийската камара на френското градче. А лично кметът на Троян Донка Михайлова обяви изложбата за открита, като изрази възхищението си от майсторството на участниците и ги покани отново тук.

НАСЕТНЕ ПИРШЕСТВОТО на духа стана пълно – като в „контекста на иконата” се включиха и две музикални формации. Най-напред пя квартетът за църковна музика от Стара Загора (Милен Денев, Васко Влахов, Борис Тасков, Сашо Стойков), към който се присъедини и Иван Чакъров. Сладкогласните изпълниха църковни произведения на Добри Христов, Чайковски, Мусоргски, Йоан Кукузел и завършиха с величественото „На многая лета”. След тях удари часът на гостуващата полска група за автентичен фолклор „Етномалия”, пристигнала непосредствено преди изложбата. Четиримата съвсем млади музиканти (Ярек Адамов, Maрчин Кишел, Пьотр Данкевич, Збигнев Заремба) се оказаха сериозни майстори и изкуството им пожъна голям успех, а когато засвириха прочутата полка, някои от публиката не се сдържаха и подхванаха танца. Изненадващото пък бе, че ръководителят на групата Ярек Адамов освен на акордеон и кларнет свири и на един инструмент, смятан за типично български – кавал.

От нас – поздравления за участници и организатори!

Т21

Още по темата:

2 коментара:

Анонимен каза...

Това вече звучи сериозно и изискано. Браво!

Анонимен каза...

За всяко нещо си иска майстора!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |