Дядо Максим в Манастира на Голяма Богородица

* Игуменът Григорий води службата; сред монасите бе американският митрополит Йосиф, довел група поклонници от Щатите

На Голяма Богородица в Орешак


НЕГОВО СВЕТЕЙШЕСТВО патриарх Максим бе в Троянския манастир на Успение Богородично (Голяма Богородица, 15 август) – храмовия празник на прочутата православна обител, и благослови от чердака на третия етаж хилядното множество. Заради болежки 97-годишният глава на Българската православна църква (БПЦ) не можа да води службата и литийното шествие, но както се видя, слуховете за извънредно тежкото здравословно състояние на патриарха се оказаха преувеличени.

ПРАЗНИЧНАТА ЛИТУРГИЯ бе водена от игумена на манастира Браницки епископ Григорий, а сред поклонниците от близо и далеч бе и група американци, дошли с наместника на БПЦ за Северна Америка и Австралия митрополит Йосиф, който за кратко също е бил игумен на Троянския манастир. Както си е по отколешна традиция след службата чудотворната икона „Св. Богородица Троеручица” бе извадена от манастирската църква и шествието я понесе към параклиса, където, според преданието, е бил даден знак свише, че тук трябва да се основе манастир. Иконата на Божията Майка бе изложена за поклонение в параклиса и стотици я целунаха и й се поклониха, а дядо Григорий ги благославяше и ръсеше със светена вода.

СРЕД ГОСТИТЕ за празника на Троянския манастир бе и бившият игумен Деволски епископ Теодосий, оправдан наскоро от Върховния административен съд по обвинението в дискриминация срещу инвалиди. Присъстваха още Русенският митрополит Неофит и главният секретар на Светия синод дядо Йоан. За пръв път от години обаче сред поклонниците нямаше ВИП персони от властта и политиката – както местни, тъй и от по-едрите.

Т21

Още по темата:

2 коментара:

Анонимен каза...

Сутринта не пишеше ли 15 септември?

Анонимен каза...

Извинявам се, в предната публикация така е написано, не става ли въпрос за един и същ празник?

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |