Показахме на Троян, че „Ние обичаме България”

* „Белите” победиха „Жълтите” на финала, но злобни шушукания и нацупени физиономии нямаше
"Нощ в музея"

И третата „Нощ в музея” (18 май), чийто организатор и домакин бе Музеят на народните художествени занаяти и приложните изкуства (МНХЗПИ) – Троян, бе отлично подготвен и препълнен с атрактивни събития както и предишните две издания (през 2010 г. и 2011 г.). А гвоздеят на тазгодишната троянска музейна нощ бе ученическото състезание „Ние обичаме България”, творчески доразвило модела на телевизионното шоу „Аз обичам България”. По-долу ви представяме емоционалния разказ на един от участниците – 10-класничката Паулина Пенчева от СОУ „Св. Климент Охридски”. Т21

*****

НА 18 МАЙ (ПЕТЪК) от 19:30 ч. в Музея на занаятите - Троян се проведе състезанието „Ние обичаме България” - по модел на оригиналното шоу по Нова тв, по идея на троянското СОУ „Св. Климент Охридски” и като част от програмата за Нощта на музея. Организацията на състезанието и презентацията подготвиха Стефания Калева, Катерина Радевска и Кристиан Борисов от СОУ „Св. Климент Охридски”, с което, както видяхме, се бяха справили блестящо. В патриотично-историческата надпревара участие взеха четири отбора от училищата в града всеки с по четирима ученици. Бяхме разделени по цветове - бели, зелени, червени и жълти, каквито са и цветовете на знамето на град Троян.

ОЩЕ В 19:00 Ч. в мрачната и дъждовна петъчна вечер всички участници вече бяхме в сградата на музея, за да вземем отличителния си знак - цветни шапки, и да се „наговорим” как ще действаме. Аз бях капитан на „Жълтите”, Ива Петкова от СОУ „Св. Климент Охридски”- на „Червените”, Мадлена Георгиева от СОУ „Васил Левски” – на „Зелените”, и Емили Нанкова от СОУ „Св. Климент Охридски”- на „Белите”.

ТОЧНО В 19:30 Ч. водещите - две дами от музея (Венета и Деси), и красивите им асистентки Стефания Калева и Катерина Радевска, стартираха състезанието. Кметът на община Троян Донка Михайлова, приветства всички участници, публиката и организаторите, а веднага след това чрез жребий се изтеглиха първите два отбора, които щяха да премерят сили помежду си - белите и зелените. Затаихме дъх в очакване. И още в първия кръг страстите се разгоряха, дори студеният вятър, нахлуващ през широко отворените врати на музея, не успя да ги охлади. В един момент от играта белите взеха убедителна преднина и я запазиха до края на последния пети кръг, което ги направи и победителите в първата битка. С ръце, омацани с брашно при месенето на Гергьовски обреден хляб, и загрети от ръченицата, която трябваше да изиграят, двата отбора се оттеглиха, за да заемем ние - жълтите и червените, своите места.

ЗВЪНЦИТЕ, с които сигнализирахме, че можем да отговорим на въпросите и гатанките, отново зазвъняха ожесточено. Керамични чинии се рисуваха - кръг, в който момичетата от СХУПИ имаха възможност да покажат таланта си, девойките заиграха ръченица, имената на известни личности се обясняваха с нестандартни асоциации. Така се завъртя и вторият двубой, от който победител излезе моят отбор - жълтите. Очакваше ни финал - бели срещу жълти. Още щом застанахме зад микрофоните и взехме камбанките в ръце, знаехме, че сме на това състезание преди всичко да се забавляваме и държа да отбележа, че нямаше и следа от спортна злоба; за разлика от състезателната треска, който тресеше всички ни. Моят отбор нямаше толкова добър старт, колкото в първия двубой, и белите поведоха с доста точки, но пък в последния кръг с асоциациите успяхме да познаем всички имена и наваксахме, донякъде. Състезанието завърши с победа на нашия достоен съперник на финала – 20:12 за белите.

НА СЪСТЕЗАНИЕ КАТО НА СЪСТЕЗАНИЕ - има спечелили и губещи, да, но никой от нас не се чувстваше губещ. Нямаше злобни шушукания и нацупени физиономии. А сега де?

НАПРОТИВ, поздравихме „Белите” за добре свършената работа и отборната победа и всички бяхме изключително заредени с положителна енергия и много нови познания - за историята на своя град и родина, в месенето на обреден хляб и рисуването на чинии с прочутата „троянска шарка”. Да си тръгнеш от състезание, научил се да напълниш и отпиеш успешно от стомна шейтанка, тропнал по една ръченица и едно право хоро, борил се рамо до рамо с още трима прекрасни, интелигентни млади хора - какво повече от това би могъл да иска човек?

Паулина Пенчева, 10.а клас, СОУ „Св. Климент Охридски”
Снимки: Ани Иванова

Още по темата:

4 коментара:

Анонимен каза...

Поздравления!!!

Анонимен каза...

Нима Троян се е съмнявал,че не обичат България?
Що за изказване?

Нели Генкова каза...

Честито на музейния шеф Елеонора Авджиева, която вчера е получила плакет "Златен век", и то в респектираща "компания" от национални имена!
http://inews.bg/%D0%9A%D1%83%D0%BB%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B0/%D0%92%D1%80%D1%8A%D1%87%D0%B8%D1%85%D0%B0-%D0%BD%D0%B0%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%97%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BD-%D0%B2%D0%B5%D0%BA-%D0%BD%D0%B0-%D0%B8%D0%B7%D1%82%D1%8A%D0%BA%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B8-%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%80%D1%86%D0%B8-_l.a_c.394_i.183071.html

Анонимен каза...

Всички се съмняваме 2ри,щото тази ни наша днешна държава не е много за обичане и децата ни често й показват червен картон (на Терминал 2)..говорим за държавата не за родината..

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |