Поредният комплимент на Шошо

* От 10 май в галерия „Серяковата къща” – изложба малка пластика на Веселин Шошков
In memoriam
ТОЧНО ПРЕДИ 3 ГОДИНИ, на 11 май 2009 г., деня на духовните ни учители св. св. Кирил и Методий, си отиде – внезапно, едва на 49 - един голям наш творец, скулпторът Веселин Шошков, име в днешната българска пластика. Шошо, както го наричаха приятелите, няма да бъде забравен – защото делото му, неговите творби, пръснати из десетки галерии и частни колекции по света, остават, остава и усещането от контактите с един фин, прозорлив и много добър човек. Почивай в мир, приятелю!

ОЩЕ ЕДИН ПОВОД да си спомним за Шошо и изкуството му е изложбата на негова малка пластика, която ще тръгне (без официално откриване) от 10 май в троянската галерия „Серяковата къща”. Организатор на изложбата е Дружеството на троянските художници, чийто председател до смъртта си бе Веселин Шошков; а неин инициатор – съпругата на автора, галеристката Мариела Шошкова. Ще бъдат показани 26 пластики, собственост на семейството - последни работи на скулптора, подготвяни за голяма самостоятелна изложба; някои от нещата са довършени след смъртта му от негови състуденти и приятели от НХА.

ПОСЛЕДНАТА ИЗЛОЖБА на Шошо също бе в „Серяковата къща” – през м. юни 2008 г. Тогава имах честта да я открия и казах, че Веселин Шошков не е „четвъртъчен автор” (асоциацията бе с четвъртъчния троянски битак, станал нещо като емблема на града ни през последните години), т. е. че класата на художника е от друга величина, че показаното е голям комплимент за троянската публика. Сега, посмъртно, някъде отгоре, Шошо ни дарява с поредния свой комплимент.

Генадий Маринов

В памет на Веселин Шошков на 11 май, петък, от 9:30 ч. в троянската църква „Св. Петка” ще бъде отслужена панихида.

Още по темата:

10 коментара:

Анонимен каза...

Един голям човек и приятел!Почивай в мир!

Анонимен каза...

Вечна му памят!

Анонимен каза...

Почивай в мир, приятелю!

Анонимен каза...

Липсваш ни приятелю!

Анонимен каза...

Почивай в мир!!!!!!!!

Рицар без доспехи каза...

Човек с голямо сърце и душа! Съжалявам, че го няма сред нас, поне не тялом. Духом нещата са съвсем различни! Почивай в мир, Шошо!

Анонимен каза...

Продавачът на шапки изгуби следата на Човека, който уважаваше магазинчето му за шапки във Венеция. Гондолиерът загуби сред тълпата човекът, който му помаха за поздрав с шапка в ръка. Аз изгубих от погледа си Приятелят, но знам,че само за миг...Всъщност той е тук и много ми се иска да се радваме на живота, както се радваше той, да следваме мечтите си и да даряваме от сърцето си и душата си. Това остави след себе си, той Човекът с усмивка и шапка в ръка. Той, който остави следа!
Искра

Анонимен каза...

Edin velik chovek i tvorec.Vechna mu pamet

Анонимен каза...

Бай Шошан беше пич.

Анонимен каза...

Един голям човек...с голямо сърце...Липсваш на много хора г-н Шошков...Почивсй в мир!!!!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |