„Годишнината на годината”

* Младоженецът Александър вее български трикольор с надпис „Баба Стана”, дар от шефа на железниците Йордан Недев
* Милко Шотеков става почетен консул на Великобритания за Баба Стана и прилежащите райони (Орешак, Троян, Ловеч и т.н.)?

МИНАЛАТА ГОДИНА една млада ВИП двойка – тя, Ралица Узунова, дъщеря на един от най-богатите българи (Красимир Узунов, собственика на търговската верига „Интерсервиз Узунови”), той, Александър Петров, син на акад. Александър Петров старши (директора на Института по физика на твърдото тяло към БАН) – сключиха брак в чуднокрасивата махаличка Баба Стана, кацнала над манастирското село Орешак.

МЛАДИТЕ ЖИВЕЯТ И РАБОТЯТ В ЛОНДОН, откъдето се знаят с елитния лондонски адвокат с бабастански корени, пристрастия и имоти Джон Бризби; по-точно – сред членовете са на благотворителното лондонско сдружение „Приятели на България”, чийто председател пък е г-н Бризби. И след едно гостуване на Баба Стана се влюбили в махаличката и решили да вдигнат сватбата си именно тук. Писахме за тази сватба, на която имаше гости от 8 държави и 4 континента и, мислим справедливо, я определихме като „Сватбата на годината” (2010 г.). Но наред с шареното си международно участие това необикновено бабастанско бракосъчетание ще се помни и с друго – голяма част от участниците, включително младоженците, кумовете, сватовете и т.н., бяха облечени в автентични български народни носии (от различни райони) и им пя не кой да е, а космическата Валя Балканска в съпровод на дузина родопски гайдари.

ТИЯ ДНИ (13 АВГУСТ, СЪБОТА), пак на Баба Стана, Ралица и Александър Петрови отбелязаха и първата годишнина от брака си. Гостите сега бяха по-малко („само” около 100-тина) и не толкова шарено-интернационални, но събитието също ще се помни – със спазената традиция повечето от присъстващите, включително младоженците и най-близките им, да са в народни носии, масите да са разпънати на открито (в двора на реставрираното от Джон и Клеър Бризби отколешно бабастанско школо), песните и свирните да са само народни, хората - дълги, а кетерингът - безупречен (поверен бе на екипа на елитния троянски ресторант „България”).

ИМАШЕ ГИ И НЕИЗМЕННИТЕ ВИП-ОВЕ – като например временно управляващата посолството на Великобритания в София Катрин Барбър. Една много сърдечна и говореща добре български млада дама, която се съгласи с нашето предложение (на Т21), че е редно да направят презаслужилия бабастанчанин Милко Шотеков почетен консул на Великобритания за Баба Стана и прилежащите райони (Орешак, Троян, Лавеч и т.н.). Както се казва – чакаме официалното назначение; а на мистър Шотеков – честито в аванс!

„ГОДИШНИНАТА НА ГОДИНАТА”, както бихме могли да определим съботната веселба на Баба Стана, бе забележителна с още нещо – Александър Петров младши, като същи Георги Бенковски, непрестанно развяваше огромен български трибагреник, на който с едри златни букви бе изписано „Баба Стана” (вместо Република България); подобен бабастански трикольор се вееше и от чардака на една от съседните къщи във възрожденски стил. Симпатична закачка, която по никакъв начин не накърняваше патриотичния дух на събитието, точно обратното.

ЛЮБОПИТНОТО ПЪК Е, че бабастанските знамена бяха подарък от един най-близък приятел на младоженеца и също заклет фен на необикновената орешашка махаличка – новоназначения шеф на българските железници (БДЖ) Йордан Недев (няма да искаме от г-н Недев, когото вече считаме за наш човек, да прокара жп-линия и да пусне влак до Баба Стана; но ще си позволим да му припомним, че най-доброто място за жп-тунел под Балкана е при Троян, а не край Габрово, поне така твърдят специалистите и в тази посока би могло да се подшушне нещичко на премиера и дясната му ръка Дянков, които миналата седмица заговориха за предстояща реализация на подбалканския тунелен проект – бел. Г.М.). Да не забравим – благословията си на празненството даде лично Негово Високопреосвещенство Ловчанският владика Гавриил.

Генадий Маринов

Още по темата:

14 коментара:

Анонимен каза...

Има такава работа,1-ви.Но да не ти пука-има още по-прости и на къде по-отговорни длъжности,че и изборни!Шотека е само почетен и Джон си му плаща.

Анонимен каза...

Генади-имам те за свестен човек.Не се ли срамуваш от това което вече втори брой пускаш на 6-та страница.

Анонимен каза...

Не мога да му простя на "консула"Шотеков дето гърми сърничките в двора си на Баба Стана.

troyan21 каза...

До №3: Явно говориш за публикациите на 6 стр. в печатното издание на Т21 (материали за успехите на Община Троян през изминалия управленски мандат) - мисля е ясно, че става дума за платена публикация, нормална практика за всяка медия.

С уважение: Генадий Маринов, Т21

Анонимен каза...

Плащат ти за да дезинформират обществеността в Троян?!?!?!?
Генадий, осъзнай се!

Анонимен каза...

Аз пък друго се питам:защо българинът като отиде в чужбина,изведнъж се сеща от къде идват корените му и става такъв невероятен патриот,че няма равен?Защо не вземат такива герои като тези ,за които иде реч да останат тук и да се порадват по-продължително на днешнте български "добродетели" и да поработят за тях?!

Анонимен каза...

Всичко това си е сиромахомилство в най-чист вид,направо очаквам Спиро Гулабчев току да надникне от някоя от стерилните снимки и да подръпне дядо владика за брадата.Суета на суетите - всичко е суета!
Особено ме покърти изразът "...всички- в народни носии,песните и свирните-народни,хората-дълги,а кетерингът-безупречен."Генадий,къртиш мифки,приятелю!!!!! АЙ с-с-с-с.....

Анонимен каза...

Консула на китната махала да помисли за инфраструктурата на махалата, не само за своя джоб.......................

Анонимен каза...

мистър шотеков е не само прост но и наи големия крадец.

Анонимен каза...

Милко Шотеков е честен човек и е направил много за нашата махала.

Анонимен каза...

какво е направил оточнете се! крадец крадец и пак крадец.

Анонимен каза...

Прекалено много внимание му отделяте на Шотека-бабастанския самодържец.Полубрат му беше по-интересен,но се запиля някъде.

Анонимен каза...

До 3, 8, 9 и 11 /предполагам, че пише един и същи "БАСТУН" под този номер/
Интересува ме какво точно е откраднал и от кого, че съм пряко заинтересован да получа тази информация!!! И колко /КЕШ/? И като толкова е откраднал защо още работи като фелдшер за 400 лв. заплата??? И с какво гърми сърните - след употреба на бобова чорба ли??? И защо да оправя пътищата на махалата като други ги рушат??? Да ги оправят хотелиерите! Ейййй много прост народ в тая държава!!

Анонимен каза...

Stanimir, imast naglostta i bezochieto da naricha sebe si otec, e nai-golemiq licemer I moshennik, sram za cyrkvata!!! Nezabavno da svali rasoto!!!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |