Троян ще пречиства отпадъчните си води по уникален биометод

* Общината завърши европроект за водния цикъл на града на стойност близо 8 млн. лева * Технологията се прилага за първи път у нас, постига значителна икономия на площи и инвестиции * Внедряването й няма да оскъпи разходите за пречистване на отпадъчните води.


УНИКАЛНА ГЕРМАНСКА БИОТЕХНОЛОГИЯ вече е внедрена в пречиствателна станция за отпадъчни води в град Троян. Такава технология се прилага за първи път у нас. Тя е изпитана в над 750 пречиствателни станции по света с еквивалент жители от 300 до 3 млн. и отговаря 100% на европейските изисквания за отпадъчни води, съобщи проектантът – арх. Константин Косев от Обединение „Трейс инженеринг” (София); в обединението влизат „Трейс груп холд” АД, германската фирма „Биоуъркс” (Bioworks Verfahrenstechnik GmbH), „Хидрострой” АД (Троян) и „Идеал Пайп” ЕООД (Трън). Процесът на отстраняване на биогенните елементи се осъществява в общ басейн чрез специално аериране на водите. Благодарение на използваната технология водата, която излиза от пречиствателната станция в града, ще е бистра и с най-високо технологично качество, подходяща за поливане и други нужди. Управлението на процеса е 24-часово, напълно автоматизирано.

ТЕХНОЛОГИЯТА за биологично пречистване на водите принадлежи на германската фирма „Биоуъркс”. Според инж. Руско Русенов, представител на компанията, технологията постига значителна икономия на площи и инвестиции в строителството в сравнение с класическите методи за пречистване. Самата пречиствателна станция струва около 5 млн. лв. От тях машините и съоръженията са 3 млн. лв., а строителството на обекта – останалите 2 млн. лева. Новаторската технология е по-малко ресурсоемка при експлоатацията – дава разход от 0,02 евро на куб. м при средно приета норма на експлоатационните разходи за ЕС от 0,30 евро на куб. м. Внедряването на биометода няма да оскъпи разходите за пречистване на отпадъчните води. Пречиствателната станция в Троян има капацитета да поеме отпадъчните води и на околните села – Орешак и Черни Осъм.

ИНФОРМАЦИЯТА БЕШЕ ОПОВЕСТЕНА по време на пресконференция за отчитане на дейностите и резултатите от реализацията на проект 58111-88-279 „Изпълнение на първи етап на интегриран проект за водния цикъл на град Троян”, състояла се на 23 февруари в Троян. До момента това е най-големият във финансово отношение проект, който Община Троян завършва, заяви кметът на общината Минко Акимов. Припомняме - проектът бе изпълнен по Оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.”, съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие и от Кохезионния фонд на Европейската общност. Договорът за неговата реализация беше подписан на 29 декември 2008 г. Крайният срок за финализирането му е 29 юни 2011 г. Общата стойност на проекта е 7 882 381 лв., от които 6 174 742 лв. са осигурени от Кохезионния фонд; 1 543 685 лв. са национално съфинансиране и 163 953 лв. са от бюджета на Община Троян.

ПЪРВИЯТ ЕТАП НА ИНТЕГРИРАНИЯ ПРОЕКТ за водния цикъл на град Троян включва инженеринг-проектиране и изграждане на II-ри етап (биологично пречистване) на станцията за отпадъчните води, както и изграждане на канализацията в града в частта главен колектор и профили. Строителните дейности по този етап на проекта са приключени. До края на месец февруари предстои 100%-но разплащане с изпълнителите. Община Троян вече е изплатила над 6 млн. лева, съобщи кметът Минко Акимов.

ПО ВТОРОТО НАПРАВЛЕНИЕ НА ЕВРОПРОЕКТА – изграждането на канализация в града, конкретно в частта канализационен колектор, по време на конференцията беше отчетено, че град Троян вече може да се похвали с модернизирана канализационна система; за две години бяха изградени 589 м нова канализационна мрежа и бяха реконструирани 745 м от вече съществуващата в града. Ремонтът на канализационните колектори ще намали течовете на отпадъчни води в почвата и ще намали инфилтрацията на подпочвени води в колекторите. Завършените дейности ще увеличат значително и количеството отпадъчни води, довеждани до пречиствателната станция в Троян.

СПОРЕД ИНЖ. ТОТКА СИМЕОНОВА от Сдружение „ПК 2000 – Аква” (София), което е изпълнител на строителния надзор по проекта, комплексният доклад е категоричен, че изградените съоръжения са на съвременно европейско ниво и ще подобрят екологичната среда на града.


Албена Алексиева, PR агенция „Експерт Бизнес Груп”

27 коментара:

Анонимен каза...

Троян трябва да се пречисти от отпадъците си в общината веднъж завинаги.............

Анонимен каза...

Точно и на място казано.Само че са толкова много,че ще задръстят каналите.За чиито подмяна си плащаме.

Еколог каза...

Питам:
1.след като отговаря на европейските норми дали тази технология е приложена някъде в Европа?
2.след като е предлагана на други общини в България,защо тази технология е отхвърляна и са приемали оферти на други фирми макар и значително по скъпи?
3.и защо все пак само в Троян?

Анонимен каза...

А защо кметът не е съобщил, че благодарение на неплащане от общината по този проект Хидрострой фалира? Това успех ли се нарича или бездарие?

Анонимен каза...

Тази Албена Алексиева дали си вярва в това ,което е написала.Ако беше добра журналистка, щеше да усети колко много материал има за журналистическо разследване, но тя май е от ния списователи дето имат големи езици и не им мирише като ближат гъзове.Колко е модерна и съвременна ще си покаже след няколко години, като ни напънат европейците да се прави нова.

Анонимен каза...

Troyan's No. 1. Akimov mayor forever!!!

Анонимен каза...

6-ти пепел ти на устата

Анонимен каза...

До Гл. редактор Т21:
Генадий, моля те питай ПиАр-ката на общината за 14 бр. проекти, на какво дередже демек статус са. И ако може така, както са дадени суми и участия по-горе в текста, да ни светнеш малко в тази тъмна материя. Кой как щял да дава пари проект - по прект, колко е дал в действителност и колко има да се дава още и от кого, разбира се. Стига това да не е някаква служебно-фирмено-общинска тайна. Благодаря в аванс.
Не трябва да имаш отпор, нали кметът ги спомена гордо в ефира на БНТ1.

Анонимен каза...

писано от г-н Акимов в статия във в-к „Троянски глас“ от края на м.Септември 1989-та година.
Цитат: „Подривната дейност на империализма срещу нашата страна цели да дестабилизира икономическите устои на обществото ни, да наруши морално-политичекото единство на народа. Под ръководството на партията /БКП/ и с пълната подкрепа на населението и органите на МВР /народната милиция/ успешно се справят с всички явни и скрити врагове, активно съдействат за по-нататтъшното укрепване на българската нация. В борбата срещу престъпността широко се използват съветският челен опит и постиженията на братските социалистически страни. В дните на 45-годишшнината от социалистическата революция в България, чувствувайки своя боен празник, единни и сплотени около Априлската линия на партията /БКП/, органите на МВР /народната милиция/ не ще пожалят сили и занапред да бъдат стоманен щит и меч за защита на социалистическите завоевания на нашия народ и процъфтяването на социлистическа България“.
Да не би някои да е пропуснал да го прочете-благодарение на форумец.Благодаря и аз/

Анонимен каза...

Форумецъ е Пеевски,все се вре дет не му е работа и все анонимен да не му се караме

симпатизант на ГЕРБ каза...

Публикуваното от 9-ти трябва да се изпрати в сайта на ПП ГЕРБ-централно ръководство!А те да решават какво да правят!

Анонимен каза...

Минювинка Акимова дето танцува, ходи на баскетбол, футбол,тенис, лов, воден спорт, плуване, риболов , адвокат е и е завършил право във Вашингтон стана и еколог вече.

Анонимен каза...

Внедряването й няма да оскъпи разходите за пречистване на отпадъчните води.
Tова вярва ли го някои.Очаквайте в скоро време нови по високи сметки във фактурите от ВиК .

Анонимен каза...

Апропо, щеше да има интервю с продължение с кмета. К'во стана, аз ли го проспах, или нещо се случи!? Какво може да каже редакцията на вестника?
Какво стана с конкурса тоже?

Анонимен каза...

Почти 8 млн.лв. са усвоени в град, който има извори и може да пие чиста питейна вода без воден "цикъл"! Поздравления за "успешния" проект на партия "ГЕРБ". Браво!

Даниел Сираков каза...

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК ...

Пол..... каза...

Честит празник,българи,нека вярата в светлото бъдеще на България и Троян не ни напуска!

Анонимен каза...

http://www.youtube.com/watch?v=GkMfKFJnRwc

Анонимен каза...

Аз не виждам от какво да се пречиства. То да се пречиства трябва да се мърси, а в Троян няма от какво да се мърси. НЯМА ПРОМИШЛЕНОСТ.

Анонимен каза...

По-горе един форумец се чуди какво ще се пречиства в Пречиствателната станция за отпадни води.За да видиш,приятелю,че има какво,просто,като станеш от тоалетната,преди да пуснеш водата-погледни!Освен ако не си минал на фотосинтеза,ама не вярвам...
А сега,ако говорим сериозно-според мен не е сериозно да се пише,че при нашето биологично стъпало на ПСОВ-Троян разходът при експлоатацията ще бъде 0.02 евро/куб.м. при средно европейски разход 0.30 евро.Та това е 15 пъти по-малък разход!!!При проектиране и още повече пускане в експлоатация на такива съоръжения,от които малко хора разбират,а които ще бъркат в джоба на абсолютно всички жители,чиито тръби и тръбички водят в крайна сметка в тази пречиствателна станция и то за поколения напред е коректно не да се фукаме с купешки термини и да жонглираме с цифри,а просто ДА КАЖЕМ И НАПИШЕМ КОЛКО ЕВРО ТАКСА ЩЕ ПЛАЩАТ ГРАЖДАНИТЕ НА КУБИЧЕН МЕТЪР ПРЕЧИСТЕНИ БИТОВИ ОТПАДНИ ВОДИ!!!Толкоз!Всичко останало интересува само този,който ще експлоатира станцията,т.е. Общинската фирма ВИК.И да се молим дано това вече е окончателният вариант за пречистването на водите в Община Троян.Защото,хубаво е да се знае,всичко това е пре-пре-препроектирано и даже строено и бутано много пъти в последните 30-тина години и познайте кой плаща за всичко това.А относно това,че имало капацитет да поеме и водите на Орешак и Черни Осъм-ами че това е заложено още от първият проект от началото на 80-те години и много правилно.Застрояването на това поречие почти непрекъснато е вече факт и продължава усилено.Само че преди 2-3 години бяха пощурели да строят локална пречиствателна станция за двете села на долният край на Орешак,при условие,че и двете села нямат на практика никаква изградена канализация.Населението вероятно щеше да си носи отпадните води с кофи и бидони на по 2-3-5-6 километра за пречистване!Пречистването на отпадните води трябва да е един от основните приоритети и абсолютно задължение на Общината-и основен белег на цивилизованост.То,разбира се,си има цена!Ами просто я публикувайте,г-н Кмете.Ако я знаете.....АЙ с-с-с-с......

Анонимен каза...

19-може би не знае какво ще се пречиства защото не знае какво е казанче с вода до тоалетната чиния а ходи в дупка изкопана в земята....

Анонимен каза...

Аз пък ще кажа само ДА ЖИВЕЕ СЕЛО МИНКО АКИМОВО

Анонимен каза...

До кмета на село Акимово мислим ли по въпроса!!

ЕС забранява пясъка и лугата по българските пътища. Евроекспертите отчитат, че то води до замърсяване на въздуха. Заледените пътища вече ще трябва да се обработват не с пясък, а с безвредни химикали. Ситните частици са само една от причини българите да дишаме най-мръсния въздух в Европа, смятат експертите.
Според изискванията на Брюксел обаче общините ще трябва да представят до края на месеца програми как ще се справят с изчистването на въздуха. Ако закъснеят, следват санкции, които ще се плащат пак със средства на данъкоплатците.

АРВи каза...

Всичко е лъжа и измама и става дума само за пари. В съседния Ловеч например, след пускането на пречиствателната станция, водата е 2.26 лв.за кубически метър. Някъде чух, че кравите изведени на паша около станцията пиели вода над нея, не опитвали вода под пречиствателната станция. Може и да е блъф, но може и да е истина. Така, че уважаеми съграждани, гответе се да плащаме вода над 2 лв. за кубик. след пускането и в експлоатация. А това си е за замисляне.

Анонимен каза...

Добро утро Арви,добре ли спа?Тя Тонимирка Гечева го обяви вече това в съседната тема,че по високите цени са неизбежни.Сега остава да съобщят новия собственик на дружеството и всичко ще си дойде на мястоооооооооото.

Анонимен каза...

даваха ни по новините как лесопласт пречиства отпадните ди води :)

Анонимен каза...

А някой виждал ли е каква мрьсотия излиза от Лесопласт.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |