Сякаш гледахме филм на „National Geographic”

* Толкова щъркели накуп не бяхме виждали и първоначално помислихме, че ставаме свидетели на нещо необикновено

ФотоОко
КЪДЕ СА ЩЪРКЕЛИТЕ от гнездото край шосето Троян – Ловеч (точно срещу мелницата и недалеч от крепостта Состра), радващи наши и гости от години и превърнали се в своеобразна крайпътна атракция; или пък щъркеловото семейство, свило си дом срещу „гърбавия мост” в Орешак, както и множеството пернати от техния вид, обитаващи нашия край? „Загадката” бе разбулена, когато в петък, 13 август, в района на Карнобат (Бургаско), в ширналите се покрай магистралата нивя, пред обектива на Т21 попаднаха стотици, не – хиляди щъркели. Сякаш гледахме филм на „National Geographic”! Толкова от тези пернати красавци накуп не бяхме виждали и първоначално помислихме, че ставаме свидетели на нещо необикновено.

МАЛКО ПО-КЪСНО ОБАЧЕ Цар Google от Интернет ни обясни цялата работа. Оказа се, че именно от тук, над Бургас и Бургаско, преминава най-големият прелетен път, известен като Виа Понтика. Всяка година в края на месец август огромно ято щъркели покрива небето по Черноморието, удивлявайки хората с великото тайнство на миграцията (според преброяванията се събират около 30 000 птици). А преди големия полет известно време ятото се подготвя и „доокомплектова” и точно на този „процес” сме били свидетели на 13 август край Карнобат; сред хилядите, готвещи се за пътешествието на юг, със сигурност са били и троянските щъркове – както възрастните двойки, тъй и тазгодишното им потомство.

В ТАЗИ ВРЪЗКА (миграцията на птиците) св. Пантелей, чийто празник е на 27 юли (9 август по стар стил), е наричан Пантелей Пътник. Псевдонимът на светеца идва от вярванията, че точно от неговия ден прелетните птици започват да се събират на ята и да се подготвят за отлитането си на юг – т.е. „за дълъг път”.

ЛЕК ПЪТ и до напролет в Троянско!

Т21

1 Коментара:

Анонимен каза...

Браво Нели и Гена!!!! Днес се прибрах от морето. Щъркелите са там, но са се увеличили многократно, а аз направо погинах от мъка, защото не успях да ги снимам :(
Ив. Цекова

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |