Стартира проектът за подобряване на градската среда в Троян

* Близо 5 млн. лв. ще бъдат инвестирани в двата големи троянски квартала – „Лъгът” и „Младост” * Финансирането – по ОП „Регионално развитие”, срокът за изпълнение – 21 месеца

В ПЕТЪК,16 ЮЛИ, в сградата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) зам.-министър Лиляна Павлова – ръководител на управляващия орган на Оперативна програма  „Регионално развитие 2007–2013 г.” (ОПРР), в присъствието на министър Росен Плевнелиев, подписа договори за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ с кметовете на 21 български общини. Става дума за общини с одобрени проекти по схема „Подкрепа за интегрирано и устойчиво развитие чрез подобряване на градската среда” (BG161PO001/1.4-05/2009), като сред тях е и нашата община Троян.

ПО КОМПОНЕНТ 1 „Общини на 7-те големи града” бяха подписани договори с 4 общини, а по компонент 2 „79 общини в обхвата на градските агломерационни ареали” - с 17 общини, в това число и Троян. Община Троян и община Ямбол (от категорията на общините по компонент 2), заедно с общините Бургас и Стара Загора (от категорията на големите общини) бяха поканени да подпишат своите договри на официалната част. С този акт стартира изпълнението на проектите, които следва да приключат в срок до 21 месеца.

ПРЕДИ ВРЕМЕ ПРЕДСТАВИХМЕ на троянската общественост спечеления проект по ОПРР. Целта му е да превърне двата най-големи квартала в Троян – “Лъгът” и “Младост”, в по-атрактивно място за живот, както и да осигури архитектурна среда, способстваща за интегрирането на хората с увреждания. Общата стойност на проекта е 4 721 691 лв.

Вера Добрева, Община Троян

*******

Какво ще се промени

Според заложените проектни дейности три улици в жк „Лъгът” и една улица в жк „Младост” ще бъдат основно реконструирани (с полагане на нов асфалт, нови тротоари, бордюри и т.н.). По-същия начин ще бъде реконструиран и един от основните подстъпи към жк „Лъгът” – ул. „Мизия”, която минава покрай НУ „Христо Ботев”. Основно реконструирана ще е и ул. „Балкан” (500 м), както и ул. „Христо Ботев” в участъка от завоя при „ВиК – Стенето” ЕООД до механа „Старата къща”. С други думи – общо 7 троянски улици, някои от които в момента са в окаяно състояние и отдавна плачат за ремонт, ще добият европейски вид. Друг елемент от проекта е изграждането на три детски площадки с подходящо озеленяване около тях – две в жк „Лъгът” и една в жк „Младост”.


Още по темата:
 

    18 коментара:

    П.М. каза...

    Бих се радвал ако се намери някое друго левче за легнали полицаи при преминаването на ,,магистрала- Младост". Нищо против, но след като квартала се води за голям, се очаква, че и доста млади хора с деца има в него. А всички знаем, на тази отсечка за какви скорости става на въпрос. Пешеходните пътеки са просто цветно петно, нямам спомен да са спирали автомобили когато дори съм на средата на платното стъпил на пешеходна пътека. Иначе, другата ми надежда е да няма злоупотреби, то няма как да няма, но поне да са в рамките на нормалното! Успех на проекта!

    Анонимен каза...

    Значи повече с незначителни и дребни проектчета по подръжка на част от частите на някой части от някое кварталче не искам да ме занимавате. С тези проектченца се хвалете пред лумпените, които ви избраха. Това не е сериозен проект, а незначителна поддръжка на 0,001% от улиците в града. Освен това в Троян са най-скъпите местни данъци. Факт!!!

    Младежа

    Анонимен каза...

    То легнали "полицаи " трябва да има по всички улици на нашият град.Никой не обръща внимание на развиващите се високи скорости.Дано не стане нещо фатално,тогава сигурно ще започнем дебат този ли е виновен или онзи.

    Анонимен каза...

    По скоро трябва за да сатен и то не един а повечко инциденти за да се спрат малоумниците по пътя.
    Всички които се мислят за безсмъртни,с по-скромни или по-лъскави таратайки,бизнесмени или бачкатори накрая свършват в мазата при Газемба.
    Една идея към Генадий:
    Да публикува по-често снимки от и на катастрофи случващи се по нашите ширини,дори и снимки на жертвите!
    Този ненормален народ само така трябва да се респектира!

    Анонимен каза...

    В Троян КАТ няма това също е факт. Тоест има но те са заети да гонят децата,които карат мотопеди по селските ниви и са още по-заети с глобяването на някой 80-годишен, че няма винетка или пък с някой безработен,че ладата му не е измита.

    Кмете,
    със незначителни проектченца повече не ме занимавай!!!

    Младежа

    Анонимен каза...

    Младеж, не се ли оливаш малко?

    Анонимен каза...

    Младежа явно бара само големи проекти и работи на едро...разбирам защо не "иска да го занимаваме с незначителни проектченца"!!!!

    Анонимен каза...

    Младжа, явно е от мрънкачите дето оплюват и принизяват всичко.

    ICE

    Пол...... каза...

    До Младежа-Скъпо момче,отговарям ти и трябва да разбереш,че съм съвсем добронамерена.Още в началото видях,че имаш висок капацитет,но на няколко пъти съвсем дискретно ти намекнах,че не трябва така директно да не кажа просташки да се изразяваш.Не ме разочаровай.Твоята младежка буйност и нетърпимост сега ти изиграха лоша шега.Приличаш точно на онези пъпчиви тийнейджъри,които в желанието си да се покажат мъже правят точно обратното.Ценях мнението ти и за това леко те коригирах,но за съжаление трябва да съм малко по рязка с теб.Ако искаш някой да те чуе,ако искаш някой да ти уважава мнението не е това начина.И ние самите критикуваме,но гледаме да спазваме добрия тон.Как иначе мислиш,че се постига цел?Неглижирането на всеки един проект от твоя страна било то малък или голям проект,също те слага в графа "мрънкачи".Точно това не исках да стане с теб.Има други начини,които можеш да критикуваш,дори и за това,но не така.
    Аз приветствам и се радвам за проектите,защото първо-ще бъдат съобразени и ще създадат приятна среда за хора,деца с увреждания,второ-защото ще има поне няколко къта и улици в Троян,покрай който като се мине ще ти е приятно и ще има европейски вид.Покрай строежите ще се създаде и условие за работа,което не трябва да се умаловажава.Друг е въпроса обаче,че общината ще трябва да се нагърби със заем,който допълнително много ще натовари общ.бюджет и не знам дали това е добра идея.Не на последно място слагам факта,че се чакаше,дремеше 3 години и естествено е да ме дразни,че ще се прави непосредствено преди избори,както се прави винаги по традиция.Но в крайна сметка,нека Троян е по красив.Нали това искахме?И дайте да не спираме да "мрънкаме" за циганския проблем,защото стават все по нахални.Днес във в.24 часа,имаше снимка на паяк качил цигансак каруца.Чудя се тук би ли могло това да стане.И ако стане,как ще му я върнат.Срещу солена глоба или срещу мрънкащите вопли на цигането,Бате дай ни я,че от нея живеем т.с. с нея крадем????

    Анонимен каза...

    1. Не барам големи проекти, защото съм студент, а не кмет. Въпреки статута си- да печелил съм не малко пари по европейска програма.ю
    2. Сериозен проект е този в Габрово-110млн. ама евра "май чи".
    3. Сериозен проект е фабрките които се строят край Ловеч. ФАКТ!
    4. Сериозен проект е Wienerberger в Луковит.
    5. Сериозен проект е ветроенергийния парк край Ловеч- 80млн. евро=120 раб.места с високи заплати.
    6.Аз не съм мазник и ще си казвам мнението и това никой не може да ми забрани.
    7. Понеже пак ще се теглят големи кредити- това означава че най-високите местни данъци ще бъдат пак вдигнати. Ако на вас не ви пречи, то на мен ми пречи.
    8. От тези 4милиона, които са спечелени за Лъгът и Младост ще видим колко ще отидат по предназначение.
    9. Фирмата, която ще изпълнява проекта няма да наема троянци на работа, защото никой не може да ги задължи за това.

    Поздрави на всички!
    Миня,
    не ме занимавай с незначителни проектченца свързани с поддръжката на две- три улички и тротоарчета(които ти по закон си длъжен да поддържаш)

    Младежа

    Анонимен каза...

    И много моля капацитетите, които лижат гъза на Миня да излезат все пак навън и да видят колко безработни хора в безизходица са останали на пътя,защото кмета печели "огромни проекти" и привлича много инвеститори в производство и т.н. Стига сте писали само глупости от компютъра.

    Младежа

    Пол..... каза...

    Ех,младеж,младеж....не ме разбра ти.Грешиш,като си мислиш,че съм от тия капацитети дето ближат задници.Този вид порно не ми се нрави,нито в буквалния,нито в преносния смисъл.Самата картинка ми е противна,пък и като се сетя на кой ме сиктирдосваш така...Жалко,иначе си умно момче,жалко...

    Пол..... каза...

    Апропо-свикнах на тези орални мераци,така,че не се засягам,по друг начин не можете..:)))))

    Анонимен каза...

    фен
    пол.... не се гневи на младежа, млад е, сега му е времето да вика и псува бясно, има нужда от безстрашни които да викат с цяло гърло "царя е гол". а и е прав, ужасно прав за тази ситуация. то не бяха рекламни чешмички, рекламни преасфалтирания, рекламни градинки за по 5 лева.. на всички ни е ясно, че това е за изплакване на очите, с мноого съмнителен резултат. не е това очакваната промяна на бг-то, нито на троян.. поредната дъвка е това, да поджвакаме преди да пуснем бюлетинката. за циганите е лесно, минават с по кебапче.. но за бабите и за нас ето, по градинка и пейка пред блока. разбира се че и те са нужни, но както казва младежа те са от рутинние задължения на кметската управа.. пол... ти хвалиш ли се на всички комшийки всеки път като сготвиш вечеря..:))

    Анонимен каза...

    Фен,
    благодаря за подкрепата! Наистина мисля,че съм прав затова реагирам така остро.
    Пол...,
    нямах предвид, че ти си от хората, които лижат Миня, но просто напоследък се чудя дали все още искаш в Троян да се случи нещо по-различно от досегашните PR-кампании.

    Миньоу,
    не ме занимавай с незначителни дребни проектченца свързани с поддръжката на две-три улички и направата на две люлки в част от частите на някои от кварталите на Троян. (това ти трябва да го правиш според закона и то на територията на целия град).

    Младежа

    Пол...... каза...

    Към Фен-не се гневя на Младежа,съжалявам само,че използва такъв език,а така просто този който трябва да го чуе ще го игнорира.
    Към Младежа-разбира се,че искам промяна ,искам много неща да са различни,но има други начини да искам и да ме чуват повече.

    Анонимен каза...

    фен
    в такова пасивно общество като нашето за да се чуе нещо, явно то трябва да се изкрещи.. харесвам непримиримостта на младежа.. дано има куража да изкрещява неудобните въпроси и да предизвиква отговорите, не само тук, най вече в реала.

    Анонимен каза...

    Като ще си говорите така орално-фекално,дано с тези проекти да направят и градски тоалетни /поне една/,че ремонтираните градинки ще се вмиришат:)

    Публикуване на коментар

    Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
    (Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

     

    ©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |