ПОЗИЦИЯ: Да възродим Троян!

* Защото градът ни бавно умира, мачкан от кризата
* Би било престъпление, ако стоим безучастно и пасивно наблюдаваме връхлитащите ни беди * "Без жени можем, без Чавдар - не!"

ПРЕДИ ПЕТ ДЕСЕТИЛЕТИЯ прославеният учител и треньор Иван Христов издигна лозунга: "Без жени можем, без "Чавдар" - не!" Баскетболният отбор на "Чавдар" - Троян тогава мереше сили с едни от най-силните състави в страната. Иска ми се днес някой да издигне лозунг: "Без всичко можем, без Троян - не!". Защото градът ни бавно умира, мачкан от кризата. Защото на дневен ред е спасението на Троян.

ИМАМЕ ВДЪХНОВЯВАЩИЯ ПРИМЕР на Петър Кинов Балевски, който в началото на миналия век сложи началото на местната индустриализация. Благодарение на своя авангарден усет и амбиция за успех направи Троян третия електрифициран град в България - след София и Пловдив. Идеите на Балевски за икономически просперитет продължават братята Оряшкови, братята Дренски, които създават работилници за производство на металорежещи машини и електродвигатели. От тези работилници израснаха големите предприятия – „Машстрой” и „Елпром”. Свой принос дадоха и много други фамилии от града ни.

ПОМНИМ ВРЕМЕТО, когато се строяха завод след завод. Бяха години когато тукашната промишленост произвеждаше и изнасяше продукция в над 60 страни по света. Троян даваше на страната 53% от електродвигателите, 42% от струговете, 58% от дървесно-влакнестите плочи, 60% от битовата керамика. В икономиката на града бяха заети над 12 000 души.

ДНЕС ГРАДЪТ НИ Е ИЗПРАВЕН пред огромни трудности. Жестоката безработица носи на стотици семейства ред социални проблеми. Би било престъпление, ако стоим безучастно и пасивно наблюдаваме връхлитащите ни беди. Би било непростим пропуск, ако само констатираме случващото се. Би било фатална грешка, ако се вайкаме и хленчим пред съдбата си без да търсим изход.

ЧЕСТО ЧЕТА РАЗЛИЧНИ ФОРУМИ на местните сайтове в интернет и чувствам тревогата, загрижеността и безпокойството на мнозина. Предполагам, че това са хора между 20 и 50 годишна възраст. С основание се вълнуват. На тях ляга отговорността за спасението на Троян. Предлагам на тях и на всички родолюбиви, патриотично настроени троянци да подготвят и проведат общоградска среща-разговор за възраждането на Троян. Не става дума за масова митингаджийска говорилня. Достатъчни са 50, дори само 15-20 умни единомишленици.

ВЕРОЯТНО е необходимо:

ПЪРВО. На заден план да останат всякакви тясно партийни интереси. Всяко противопоставяне на политическа, класова, етническа, верска и каквато и да е друга основа би повече навредило.

ВТОРО. Формиране на инициативна група от 4-5 или повече човека, които да инициират общоградска среща-разговор за възраждането на града ни.

ТРЕТО. Очертаване на жизненоважните проблеми, които не търпят отлагане

ЧЕТВЪРТО. Разработка на основни идеи и насоки, по които да се търси това възраждане. Набелязване на стратегическите цели, възможните ходове, които могат да се предприемат.

ПЕТО. Привличане за участие в подготовката и провеждането на процеса на възраждане на проспериращи собственици на фирми и мениджъри.

ШЕСТО. Разкриване и изява на млади способни лидери, амбицирани да ръководят процесите на обновление в града ни. Това е особено важен проблем. Явно Троян страда от дефицит на кадри.

СЕДМО. В пряка зависимост от току-що казаното са предстоящите през следващата година местни избори. В общинската управа - Общинския съвет и кметствата от района - трябва да влязат и нови хора.

ТРОЯН СЕ НУЖДАЕ ОТ ЕКИП ОПИТНИ ЕКСПЕРТИ, способни да мениджират процесите на градското стопанство. Троян се нуждае от хора, способни да раждат идеи и да ги реализират. Троян се нуждае от амбицирани патриоти, троянолюбци. Вярвам, че ги има. Те са сред нас. Искам да ги насърча да излязат от анонимност, да реализират амбициите си в името на просперитета на града ни.

НЕКА СПРЕМ ДА СЕ ВАЙКАМЕ и хленчим. Да действаме. Утре ще бъде късно - да възродим Троян днес!

20 март 2010 г., Троян

Мичо Генковски,
общински съветник от ГЕРБ

42 коментара:

Анонимен каза...

И таз добра. Общински съветник вместо да дава идеи в съвета и да гласуват мерки за "възраждането" на Троян, той тръгнал да ни кара нас да му свършим работата. Троян няма да се възроди, Троян е мъртав град вече. Поне така аз наричам град без промишленост и какъвто и да било алтернативен поминък. Това с туризмът в Троян е такава простотия, че смешно ми става. От кога 5 хотела на кръст са основа за туризъм?!? Тази държава може да почне да се оправя едва когато поколението на моите деца вземе властта. Като изходим от ситуацията, че аз още нямам деца, сами може да сметнете колко време ще отнеме.
Изобщо господин Генковски, как се възражда град без икономика и инфраструктура?!? Къде да намерим работа за хората при положение, че не останаха предприятия? Не че работещите разполагат с кадърно управление, защото да излезе шеф на фирма и да каже на работниците си, че "който иска да изкара много пари тука, да знае че тази няма да я бъде!" еми извинявайте, ама докато има толкова тъпи мениджъри в нашия град и в цялата държава, ще си живеем като кучета.

Анонимен каза...

DOKATO NI OPRAVLIAVA TOZI KMET NIAMA DA SE OPRAVIM....

Анонимен каза...

Предполагам, че господин Генковски се обръща към троянолюбците, както той пише, защото очевидно се е убедил точно в това - кметът и съветниците няма да спасят града.Наскоро пак той предложи да се търсят инвеститори, да се търси съдействието на министри.Мисля, че написаното е предизвикателство към всички, които имат конструктивни идеи да ги предложат. Нали градът е на всички ни. Значи всеки, кой с каквото може трябва, трябва да участва във възраждането на Троян.

Анонимен каза...

Да де, много добре звучи като идея и концепция. Но както почти всичко подхванато от българин напоследък, пак ще си останем с идеята и концепцията. Просто повечето от нас са с вързани ръце, тези които не са не знаят как да ги използват, а едновременно с това на държавно ниво нещата са плачевни и така надолу по веригата става все по-грозно. Нещата са толкова комплексни, че за да има тенденция към подобряване трябва да започне да се прави политика, която да се преследва във времето. Т.е. ако не се обединим около един път и една идея, ще продължават да се вземат мерки "на парче" и при пълен хаос и да се експериментира и да гледаме едно и също представление още дълги години. Но така става, когато всеки дърпа в различна посока.

Анонимен каза...

Кажете ми, моля, как се възродява град въпреки кмета и администрацията му?
Идеи за промяна има и сега, но няма кой да ги реализира. За добро или зло все опираме до съдействието на местната администрация, а те нямат интерес да работят, Общинския съвет не иска да работи, а кметчето не иска, не може и няма интерес да работи.
Най- доброто, което може да стане за града е кметчето и общинския съвет да се оттеглят и да има нови избори.
Има, обаче, едно важно условие: всеки от нас да се замисли за кого да гласува следващия път - за партия, която я боли оная работа за града ни или за личност от Троян, която желае промяната, не е зависима от партии и клики, доказан професионалист. Човек, който провокира промяна в нагласата на съгражданите ни или послушко, който е решил с един мандат да осигури и неродените си правнуци.
М.Д

Анонимен каза...

Кога и къде?
Да чуем предложение с точно място, дата и час, иначе всико друго е ала - бала.
Да се направи предварителна подготовка пт г-н Генковски (като инициатор) с конкретни предложения за хората, които да влязат в инициативния комитет. ( може да се дават предложения до г-н Генковски и тук, ако някой иска, предполагам, че няма да има нищо против)
Призива за инициативата да се разпространи чрез местните медии, да излязат на светло организации и частни лица, които се ангажират с осъществяването и.

Анонимен каза...

Много моля в-к Троян 21 в следващия си брой да даде отново място на КОМУНИСТА МИЧО -нека напише поне едно добро направено от него за Троян.

Анонимен каза...

Абе да ти кажа хората, които имат някаква възможност да направят нещо от частния сектор в повечето случай са леко прости или са заети със собствените си проблеми. На практика ние интелигенция нямаме, та откъде да дойде тази инициативност. Вчера ми цитираха изказване на виден собственик на предприятие от нашия град, долу горе изказването е било следното: "вие ако си мислите, че тука (неговата фирма) ще изкарвате много пари, да знаете, че това няма да го бъде"
Това става след като се разбира, че част от продукцията не е одобрена от купувача относно качеството. Браво господин мениджър! Като казваш на хората, които работят на норма, че пари няма да видят, те с безгранична охота и желание за работа ще започнат да бълват двойно по-големи количества продукция с най-доброто възможно качество. Изобщо се учудвам как толкова ограничени хора са собтсвеници на предприятия в нашия град, то и не само в него.

Анонимен каза...

Идеята е добра, но няма как да се случи при сегашното общинско управление. Кметът няма да позволи нищо да се направи, ако не се припише на него, щото идат следващите избори и той се опитва да си пише активност. Аз отказвам да отида на тази среща.
Д.Б.

Анонимен каза...

Ами пък аз бих отишла, защото е възможно да си намеря бъдещия кандидат кмет. Защото основното, което може да се направи в една такава среща е да се обединят хора извън партиите около обща кандидатура за кмет, който иска да прави нещо, а не да си увеличава стажа за пенсия.
М.Д.

Анонимен каза...

Господин Генковски,
кои троянци виждате като участници в този процес? Сигурен съм, че след като давате идея, имате предвид и хората. Кажете ги, за да бъдат обсъдени в този форум.
Иван Х.

Анонимен каза...

Разбира се, че визира себе си /за г-н Генковски/. Не можете ли да се сетите. Само, че не съм на ясно той какво може да свърши. КАто общински съветник не сме видели да е свършил някаква полезна работа.

Анонимен каза...

Идеи и инициативи ще има. Без наличие на финансоф ресурс те ще си останат само пожелания. Частния сектор е във финансов колапс. Банките пари без гаранции не дават. И да предоставят общината трябва да го върне. Като правиха общински бюджет за 2010г. г-н Генковски, ти къде беше? Как я виждаш тая работа?Ще се намерят будни и кадърни, ще дадат идеи, ако трябва и концепция(стратегия) за развитие на града ни ще напишат, после?Бойко пари няма да даде, щото държавата не може да върже държавния бюджет, камо ли да налива в общинския.Ходенето до него е безсмислено. За да дойдат външни инвеститори, кво им предлагаме? Имаме ли инфраструктора, преференции за тях, общински терени които да предоставим? Сигурно погрешно ще бъда разбран, но това е горчивата истина за мен. За мен няма значение Кмета от коя политическа сила е. Той не може нищо да направи без пари.Икономика трябва, а тя я няма.За да управляваш финансов ресурс първото и най - важно условие е да го имаш.Е точно тука ни стяга чепика.

Анонимен каза...

Стана ми изключително приятно,когато видях коментарите. Виждам че са писани от хора на които им пука за града ни. Предложението на Генковски е много добро, но той тези приказки си ги приказваше и преди години, когато беше в БКП после пък беше в БСП при Енкин. На изборите следващата година пак ще бъде избран човек с "минало". Дали ще е от БСП, Герб или БСП 2(СДСетата) няма значение. Трябва ни независима личност, а не партия. В този инициативен комитет трябват млади и кадърни хора, а не Колю Кацаров, Данковите и разни такива.

Анонимен каза...

Градът ни бавно умирал. Те тези от ОБС Троян явно нямат и прозорци. г-н Генковски като сте на власт какъв ви е проблема да направите нещо добро за града ни. Кое ви пречи. Или може би искате да станете кмет. Е няма да стане. Аз ви го гарантирам.
Г.Л. Троян

Анонимен каза...

фен
По принцип да се подстрекава местната общност да се хваща за косите и да се измъкне от блатото е добра идея.. но на практика тук това са празни приказки, това го разбраха и швейцарците, които толкова време даваха пари за същото, то не бяха общински форуми, то не бяха куп програми за развитие на региона.. и фаида йок :)).. та много популистки е този призив на Генковски.. но явно по нашите ширини това е характерната особеност- празнодумството на пасивните..
много тъжен факт, а не сме били все така, особено когато все още е нямало държава.. май това е решението, да се разпусне държавата, тогава ние сами ще се оправим...

Анонимен каза...

Според мен това комунистче се готви за стола на Акимов(Енкин). Хахахаха Ще обещае промяна и ще събере пари за кампания и е готов

Анонимен каза...

Докато младите хора изчезват от града ни, нещата няма да се променят скоро. Докато едни и същи лица ни управляват вече повече от 20 години, нищо ново нямя да излезе. Подкрепям идеята, че трябва да се организира подобна среща, но на нея обезателно трябва да се поканят млади и успели троянци, които сигурна съм, ще дойдат с добри идеи, а защо не и инвеститорски интереси. Пък дай Боже след това се смени целия облик на законодателна, изпълнителна и съдебна власт в Троян. Не мога да разбера- толкова ли няма нови и различни физиономии в града ни, които да виждаме на мястото на сегашните в общинската управа и местния парламент! Ива

Анонимен каза...

Града ни е хубав и в него живеят доста умни и кадърни хора.Има всичко в него. Единственото от което има действително спешна нужда е един сериозен инвеститор, който да открие производствена фирма, която да осигури работа на около 700-800 човека. Само това е достатъчно колелото да се завърти. Проблема е че нито Минчо от Трапето може да докара такъв инвеститор, нито Генковски. В Ловеч, където от 20 години не е имало производство и гражданите му не знаят какво е фабрика сега се строят два огромни завода. Единия за китайски коли-2500раб.места, другия за мед. техника-1500. А Троян от индустриален и туристически център е напът да стане селски център.

Марин

М ичо ГЕНКОВСКИ каза...

Коментарите, които чета, доказват, че идеята е интересна. Доказват, че в Троян има хора, които мислят за неговото бъдеще.Искам категорично, подчертавам КАТЕГОРИЧНО да заявя, че няма да се кандидатирам за кмет.Това е работа за млад, инициативен човек, с широка обща култура и мениджърски качества, способен да управлява градския организъм.Нямам намерение дори да организирам предложената от мене среща-разговор. Това очаквам да направите вие, мислещите троянци. Поемам ангажимент да отстоявам вашите предложения пред кмета и Общинския съвет.
Нескромно е, но понеже някой ме провокира налага се да кажа най-същественото, което съм свършил като участник в управлението преди 1989г Отговарях за култура, образование и здравеопазване.Ръководих строителството на почти всички детски градини в града и селата на общината, у-ще "Кл Охридски",палатите на Националното изложение в с Орешак,нова поликлиника /недовършена и до днес/ разширенията на училищата "Ив Хаджийски", Механотехникум,"Хр Ботев",триетажно разширение на болницата... По онова време градът имаше два хорови състава по50-60 хористи, духов оркестър, акордеонен оркестър, оперетен театър,драматичен състав, които редовно печелеха отличия.
Две изречения да комунизма и комунистчето.Комунизмът е мъртъв и никога няма да възкръсне във вида, в който го помним. Това ви го казвам аз, един комунист. А член на БСП никога не съм бил.Имайте своите политически и идейни убеждения, но не давайте воля на първичната и примитивна злоба. Злобата е деструктивна, още повече когато е адресирана към хора, които не познавате. Насочете енергията си към нещо градивно. Оставете нещо материално, стойностно след себе си.Дайте воля на уменията си, изявете интелекта си,способностите си. Кризисният момент е много подходящо време за това. Изявете се, но не анонимно, а с името си.

Анонимен каза...

Спешно ни трябва НОВ КМЕТ!!!

Анонимен каза...

Другарю Генковски шо не одиш да праиш агитация на бабичките дето още ти верват.Бивши курви и бивши комунисти НЯМА!!!!!!!!!!!!!!!!

Анонимен каза...

Как не те е срам бе Мичо.Беше пръв цензор в общината през най-мракобесните години.
Построил си-построиха строителите/ти кибичеше отстрани/ и взимаше тройно по-висока заплата от тях.Учителките бяха пропищяли от теб.Като го казваш ти комуниста-що щеш в партия ГЕРБ.Демагог и празнословец.Срамота.

Анонимен каза...

Този комунист явно е решил че все още някой ще му повярва. Да направи нещо. Да създаде 10 работна места в Троян сега и да каже че той го е направил.Пък тогава някой може и да му повярва. По времето на комунизма бил строил училища да бе сигурно е спал на сянка и после някой му е дал куфарчето с червените пари.

Анонимен каза...

P.S. Както и на много други!!! Които ебаха мамата на заводите, но явно не им стига и искат да ебат мамата и на града ни.

Анонимен каза...

Леле, леле! Чичо Мичо таз женица (дето писа за пропищяли от теб учителки)те закла.Чувала съм го и аз от майка ми, но мислех че не е вярно. Ти обаче кажи:-миналото-минало, а и вече не се занимавам с тия работи а само с политика, щото то си е до време.....

Анонимен каза...

За съжаление отново започваме кой какъв бил и т,н,.Докато само злобеем и търсим негативното във всеки наистина Троян няма да мръдне от това състояние. Добре е всеки да помисли кои са истински успелите троянци и въобще познава ли такива - да ги посочи макар и на този форум вкл. и Г-н Генковски и да действаме.Защото много хора харесаха и одобриха и предложенията на Г-жа Букарева,но какво стана -мета отчете че много неща били свършени и досега и край на дискусиите. Що се отнася до един млад успял и инициативен кмет-всички ще го подкрепят- но къде е .Истински успелите не искат да се занимават с политика.

Дон Хосе каза...

Абе, Герги Ненковски/дон чичи/ да те питам аз тебе, не мислиш ли , че г-н Генковски ще се сети, че ти пишеш тези глупости за учителки,цинзура, комунистчета,строители. Ясно е, че строители ще строят училища и детски градини, ама нали някой трябва да осигури проект, финансиране,материали, работници... Явно това е вършил г-н Генковски. То и днес, ако нещо се прави в Троян кметът не хваща мистрията, а върши друга работа.

майка на вече голяма дъщеря каза...

Не сквернете ефира с името на това циганче от с Койнаре Георги Ненковски.Той ли ще ни учи на морал Нали в годините преди 1989г изнасилваше децата ни, за да им пише тройка.Педофил гаден.Тогава го съдиха и пратиха в Родопите. Той за това мрази комунистите.

дон Диего каза...

Добре, че отворихте тема за койнарското циганче.Този цар на площадните лентяи не е забил един гвоздей през живота си, а не спира да ломоти против хора, които са дали много за този град. Ако не знаете, ние помним - не сме толкова стари.

Анонимен каза...

Моля престанете да се плюете. Повръща ми се от вас комунисти и антикомунисти. Не разбирате ли, че градът ни наистина загива.Осъзнайте се и помислете сериозно за идеята на Генковски.

Светла Петрова каза...

Г-н Генковски неоснователно е охулван от хора, които или не го познават, или някога нещо ги е "настъпил" на принципна основа /като споменатия Г. Ненковски/Аз бих отишла на такава среща-разговор. Искам Троян да се възроди.

Светла Янкова каза...

Г-н Генковски явно е охулван или от хора, които не го познават, или от някои, които нещо е "настъпил" на принципна основа/като Г Ненковски/Не познавам лично Генковски, но съм слушала много мнения, които го определят като отдаден на работата.Бих отишла на среща-разговор за Троян.

Анонимен каза...

и на мен ми се повръща от всички тук.
чудя се как оня хахо дето на 10 години през 97-ма е свалял комунисти а през 89-та в течно състояние ги е трепал,не е блеснал още и не се е самоизтъкнал като спасителя на Троян.

Анонимен каза...

Какъвто и да е - праведник или грешник - г-н Генковски е единственият, който търси начин за спасението на Троян.Недейте да му измисляте ялови кусури, ами помислете сериозно за идеята му.Може нещо да излезе, а иначе гибелта ни е сигурна.

Анонимен каза...

Какво излиза - оня, който търси начин да се решат проблемите на града ни веднага бива оплюван,а други, които си траят, страхливо се свиват пък и нямат какво да предложат са света вода ненапита.Така ли? Тези глупости за жени, цензура и какво ли още не по адрез на г-н Генковски ги чета за N-ти път.Добре бил е комунист ама човекът явно страда за днешното състояние на Троян.Защото всичко, което днес се руши е строено по времето когато той е бил в градската управа.

Анонимен каза...

Нима Мичо Генковски ще възражда Троян. Как? Червените пари свършиха. Пък и той не е ли вече на около 100 години.

Анонимен каза...

Явно не е доволен че Община Троян с парите на данъкоплатците не му строи частен път до хотела в Орешак. И за това мрънка.

Анонимен каза...

Ами възродете Троян вие ако сте на 20, 30,40 или на колкото сте. Ама нито имате глава, нито имате дупе за тази работа. И затова само ви се привиждат я червени пари, я зелени мераци. А пътя за къщата на г-н Генковски е вече построен, минавала съм по него.

Анонимен каза...

Мичо Генковски и на двеста години да стане пак ще мисли за съдбата на родния си град, а племпала и мрънкала сте вие, които с плитките си мозъчета не можете да измислите нищо съществено и умно.

Анонимен каза...

Кажете им го най-после, че всичко, което имаше Троян беше създадено по времето на комунизма и разрушено в годините след 1989-та.Ако сте толкова ербап дайте вие идея след като не приемате предложението на г-н Генковски.Вашата специалност е да храчите и плюете. Само това можете.

Галя каза...

Докато не можем да видим по-далеч от личната си злоба и ограничение, вместо да осъзнаем, че един човек предлага от загриженост нещо полезно за всички, за целия град, вместо да видим, че е крайно време нещо да се направи, няма какво светло да очакваме. Може би всеки град си заслужава участта и може би тази участ зависи от всички негови граждани, от техните мисли, чувства, отношение, действия

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |