Печелим проекти по ОП, но вместо пари – „големи шамари”

* Минко Акимов: „Най-добре са кметовете, които не са участвали с проекти към структурните фондове, а тези, които участваме – най-зле” * „Няма нито една Оперативна програма, по която сме имали право да кандидатстваме с проекти и да не сме го направили”.

„НЯМА НИТО ЕДНА ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА (ОП), по която сме имали право да кандидатстваме с проекти и да не сме го направили”. Това заяви кметът Минко Акимов при представянето в Общинския съвет (25 февруари) на отчета за работата на общинската администрация през изминалата 2009 г. Но г-н Акимов направи едно уточнение – че може би сме „попрекалили” в тази посока, тъй като са били ангажирани сериозни финансови ресурси на Общината, обезпечаващи кандидатстването. Градоначалникът припомни и забавянето на европейските плащания по вече спечелени и реализиращи се проекти на община Троян, за което също се налагало да се вадят общински пари (например за разплащане със строителите, работещи по изпълнение на първия етап от интегрирания воден цикъл на Троян, за което в края на миналата година бяха осигурени 540 хил. лв. от общинския бюджет); разбира се, очакванията са, че тези извънредни общински разходи ще бъдат възстановени, когато пристигнат проектните средства.

В ДУМИТЕ НА КМЕТА ОБАЧЕ СЕ ДОЛОВИ ПЕСИМИЗЪМ, свързан с разплащанията по проектите. Г-н Акимов изнесе данни, че голямото забавяне на плащанията по Оперативна програма „Околна среда”, по която до този момент имаме да вземаме 4-5 млн. лв. за реализирани дейности (за трите големи проекта за интегрираните водни цикли на Троян и Орешак – бел. Т21), почва да става притеснително. Притесненията се дозасилват от факта, че още няма разрешение за одитите на тези проекти, а сроковете изтичат (плащанията стават само след извършване на одит – бел. Т21).

ТРОЯНСКИЯТ ПЪРВИ НАПРАВИ И ЕДИН СТРЯСКАЩ ИЗВОД: „Най-добре са кметовете, които не са участвали с проекти към структурните фондове, а тези, които участваме – най-зле”. Обяснението бе, че се очакват „големи шамари” – т.е. заради дребни грешки, открити при одитите, да се откаже финансиране.

Т21

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |