Мая Фадеева: Помогнете ми да намеря Митко от Троян

* Той беше наказан за добрината си, а аз искам това да не е така! * Описание: Тираджия от 35 години, самият той на около 60, кара „Ситроен Ксара“ с чешки номер, вече със силно смачкана лява страна
Добрият човек
Мая Фадеева от София, която издирва Митко от Троян
Приятел – софийският троянец Минко Минков (земляк с огромно троянско сърце, когото от доста време уговарям за интервю, дано това лято стане! – бел. моя), този следобед ми драсна два реда във фейсбук. Цитирам дословно: „Моя племенница ме моли „Чичо Минко, разпитай за този човек… моя детска приятелка го издирва, за да му се отблагодари". Издирваният е „Митко от Троян, на около 60“, а го издирва столичанката Мая Фадеева. Но да не преразказваме, тя е обяснила. И си заслужава да се прочете. Пък дано с общи усилия издирим Митко, защото добрите хора трябва да се знаят. Г. М.

ЩЕ РАЗКАЖА една история. Дълга е. Започва сезонно. Тръгнахме вчера вечерта с децата към караваната с нашия мощен двайсет и кусур годишен автомобил. Беше перфектно, отдавна си говорихме как нямаме търпение да отидем пак на морето. Пътувахме спокойно, докато – хоп, колата каза „буф“ и тук всъщност започва историята. Ники (съпругът ми) успя да спре плавно в аварийната лента, слезе от колата, отвори капака и каза: „Дотук бяхме, май е гръмнала главата на двигателя“.

ЗАКЪСАХМЕ с колата, на 40 км от Бургас, малко след полунощ, в делничен ден, с много багаж и две спящи деца. На втория телефонен номер, намерен в нета, Ники вече се беше уговорил с репатрак да дойде и да извози „Рейндж“-а. Докато чакахме и цялостно запазвахме едно неочаквано за мен спокойствие, спря, малко след нас в аварийното, една „Ксара“ с чешка регистрация. От нея излезе бодър набит мъж около шейсетте, и дойде към нас. Отдалече се провикна „Ай, колега, кви са тия аварийки, защо си дигнал капака?“; и директно извади телефон с фенерче и започва да оглежда колата. Докато ни обясняваше, че от 35 години е по пътищата, установи, че проблемът ни е турбината. Това беше Митко. От Троян, тираджия, върнал се от курс от Англия и направо потеглил към Приморско, да се види с приятели.

АЗ СЕ ОТТЕГЛИХ в колата при децата, които си спяха. Ники имаше някакъв план. Не разбирах съвсем какъв, но аз все пак подготвих план Б, като проверих разписанията на влакове от Бургас обратно към София. Някъде по това време Митко, тираджията от Троян, предложил вместо да отиде към Приморско, да ни закара до Иракли. Дойде репатракът и Ники ми сервира план А - местим децата и столчетата им както си спят в колата на Митко, аз при тях, Ники с репатрака и после при нас в Бургас. Отказах, сама с децата в колата на непознат в 2:00 през нощта не се качвам. Ники ревизира тази част от плана и всички заедно се качихме в колата на Митко. Карахме ужасно дълго време след тоя репатрак, стигнахме паркинга по средата на никъдето, преместихме почти целия багаж в ксарата на Митко от Троян и потеглихме към Иракли.

ВОЗЯ СЕ с децата отзад, пълно мълчание в колата, струва ми се ужасно бавно и дълго. Но започнах да се отпускам, всичко магически се нарежда, въпреки всичко. И буф! В прохода между Слънчака и Иракли, малко преди с. Баня, колата блъсна, по-точно обратното - в колата се блъсна, някакво голямо животно, според Ники едра дива свиня, според мен коза. Мира, дъщеричката ни, се събуди от удара. Обяснявам спокойно какво става, а тя, сънена, казва, че „чичо Митко ни вози към морето“.

КОЛАТА на нашия спасител Митко от Троян бе доста пострадала от удара. Броня, калник, предна врата, задна врата, както се казва – няма ненаказано добро. Митко обаче заяви, че „важното е да сме живи и здрави“. И ни закара. В четири и половина децата вече бяха в леглата си в караваната, а ние не можехме още да осмислим целия този среднощен филм. И така, на въпроса. Приятели, помогнете ми да намеря Митко от Троян, тираджия от 35 години, самият той на около 60, кара „Ситроен Ксара“ с чешки номер, вече със силно смачкана лява страна. Митко от Троян, който беше наказан за добрината си, а аз искам това да не е така!
9 август 2017 г.
Мая Фадеева, София

7 коментара:

Анонимен каза...

Само ще направите беля на човека. Ще бъде оплют , че върши нещо без келепир.

Анонимен каза...

"Слънчака", а ... Тази жена има речник на мутра-наркопласьор ...

Анонимен каза...

Има нещо гнило в цялата работа. Защо не го е попитала за телефона , ако толкова я интересувало. Нормално ли е жена с малки деца да прекоси цяла България през нощта. А Генади и ти се връзваш на разни писания като малко момче. Ако не познаваш Митко , защо не отиде в джамията за да разговаряш с шофьорите. Всичко щеше да разбереш и можеше да провериш каква е истината.

Анонимен каза...

Ех, какви прости хора коментират. :) Вие огледала имате ли или само телевизор ползвате за хигиенизиране? Айде, по-спокойно и ако не можете да помогнете - помълчете. Не е грях.

Анонимен каза...

От автора:
Пътувахме заедно със съпруга ми и двете ни деца, нощем, за да спят те и да са спокойни.
Слънчака е понятие, което много хора от моето поколение използват, обикновено тъкмо тези,които не харесват мястото.
Историята е писана в личния ми Фейсбук профил и е насочена към аудитория от моите приятели и техните познати.
Аз самата дори не успях да благодаря на човека, защото пренасях спящи деца към леглата им. Човекът е искал бързо да потегли и с мъжа ми не са успяли да разменят телефони докато той е разтоварвал багажа, а Митко си е оглеждал сгънатите ламарини.
Айде, със здраве.

Анонимен каза...

Аз познавам човека, съседи сме и профила във фейсбук му е Dimitar Dochev

Анонимен каза...

или иначе познат като Митьо Шашмата...

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |