Осъдиха троянец за незаконна сеч

* 2500 лв. глоба и три месеца условно получи Алексей Ш. от
 кв. „Попишка” за отрязани кубик и половина от частна гора в
 местността Дядовото Мариново
Крими
В САМИЯ край на миналата 2015 г. –  на 29 декември, Троянският районен съд (съдебен състав, председателстван от районния съдия Петя Гатева) осъди съгражданина ни Алексей Ш. на 3 месеца лишаване от свобода условно и глоба от 2500 лв. за незаконна сеч и кражба на 1,5 куб. м дърва от частна гора в местността Дядовото Мариново в землището на Троян. Престъплението е извършено през м. януари 2015 г., а стойността на откраднатата дървесина е 67 лв. и 50 ст. Алексей Ш. е родом и живее в троянския кв. „Попишка”, има средно образование, разведен е, безработен, осъждан вече за подобно престъпление.

СЪДЕБНОТО решение е постигнато след споразумение с прокуратурата и не подлежи на обжалване. С което се обяснява по-леката присъда, тъй като бракониерът бе подведен по чл. 235, ал. 3, т. 4, третиращ рецидиви при извършване на незаконна сеч и предвиждащ затвор до 8 години и глоба до 15 хил. лв.

Т21

Бележка на редакцията

За кокошка няма прошка...

* Няма как да отсечеш бракониерски 520 дървета и това да остане незабелязано от никого, нали?!

НЕЗНАЧИТЕЛНОТО на пръв поглед троянско дело бе огласено и в сайта на Главна прокуратура, а оттам получи разгласа в няколко централни медии. Защо му се обърна такова внимание? По-вероятната причина е да се подчертае сработването на правния механизъм „споразумение”, неговата ефективност и приемливост за всички страни. Но не е изключено да има и друго – да се подскаже на вилнеещата безнаказано в страната ни горска мафия, бастисваща ежегодно не кубик-два, а хиляди кубици хубава българска гора, че така не може. А дано! Не сме обаче особени оптимисти и ще дадем конкретен пример защо. 

ПРЕДИ НЯМА и месец (в средата на м. декември 2015 г.) писахме за яка бракониерска сеч в района на двете съседни троянски села Старо село и Борима. В едното землище бяха отрязани 39 широколистни дървета цер и благун, като общото количество бе 49 куб. м, а в другото – 520 широколистни дървета бук, цер и благун, неколкостотин куб. м. Полицията реагира на подадените сигнали за престъпна сеч, направени бяха проверки и в двата случая бяха образувани досъдебни производства по същия чл. 235, по който бе осъден Алексей Ш.

НО ТОЗИ ПЪТ производствата бяха срещу неизвестен извършител (НИ), въпреки че в Старо село откраднатата дървесина бе открита натоварена на ТИР и на по-малък камион с ясни собственици. Хората пък твърдяха (включително в коментарната част в сайта на Т21), че секачите и в Старо село, и в Борима са всеизвестни и незаконната сеч не е от вчера. Което е логично, защото няма как да отсечеш бракониерски 520 дървета и това да остане незабелязано от никого, нали?! Но както е казал народът – за кокошка няма прошка, за милиони няма закони. А българската (и троянската) гора – жална й майка.


Още по темата:

18 коментара:

Анонимен каза...

С пачката дебела,
няма знай пандела.
Имаш ли си "Мерцедес",
всеки те зачита днес!

За милиони няма закони,
за кокошка няма прошка.
Кокошкаря няма как,
ще лежи в затвора пак!

Най-красиви са парите,
с тях се сбъдват и мечтите.
А пък пачка ли са те,
никой няма да те спре!

No Comment!!!Порно БГ в действие!!!!

Анонимен каза...

Браво на прокуратурата и съда в наше село.Таз година попишчанина догодина дай Боже трапчанина.:)

Анонимен каза...

За пореден път се убеждавам,че трябва по-най бързия начин да се махна от тази държава заедно с децата си. Мило мие за България ,но заради вас господа полицай и тези в съдебната система ,които сте едни ПАРАЗИТИ и живеете на гърба на всички нас и ни залъгвате,че имате много работа , а в същото време нищо не вършите освен да си взимате заплатите. Вие от старата система сте една зараза,която трябва да бъде изрязана, за да може новите млади хора да не стават тарикати като вас.

Анонимен каза...

Отивам да се предам на прокуратурата ,за престъплението,което извърших преди около 2 месеца, а именно събраното количество шишарки в една чанта да си паля печката. Дано ми смекчат наказанието като се предам.
P.S. Не ви ли е срам господа недосегаеми ? Ако онези крадци от Борима ,Старо Село и т.н. трябва да получат наказание пропорционално на това за 1.5 куб. дърва ,че вие трябва незабавно да ги обесите!!! СМЕШНИЦИ

Анонимен каза...

Сбъркана държава,няма що? Горкият човечец,безработен,без жена,без пари и ще оправи държавата с глоба 2500 лева,мале,малеее.Госпожо съдийке малко жал нямахте ли,че като искате да съдите - съдете истинските крадци на горите ни Дървената мафия. Такова дело и човек от улицата може да спечели сигурно не е имал и адвокат нещастникът.Бележката на редакцията за кокошката е валидна за всички сфери в живота на оскотялата ни татковина.

Анонимен каза...

Гледам,че съдия Петя Гатева,води все знакови дела като това и срещу просякинята.Тази блюстителка на Темида е стълб в съдебната система и опора за нас!

Анонимен каза...

Г-н Маринов, с цялото ми уважение към Вас, имам усещането, че публикуваните от вас две статии, са повод за някаква атака срещу съда, подсказана от началника на полицията. В троянския съд се разглеждат много повече от тези две дела, които не намират никакъв отзвук в този сайт, сочат се само неугодни резултати за посочения по-горе поръчител. Моля, убедете ме в противното, надявам се да ме убедите.
Именно полицията е тази, която следва да ангажира достатъчно и годни доказателства за това кой е отсякъл големия брой дървета в землището на с. Старо село и с. Борима, тъй като нито прокуратурата ще повдигне обвинение на някой, който го "знаели хората, че сече дърва", нито пък съдът ще го осъди, само защото така се говори. Безпочвената конфронтация не води до нищо добро и полезно!

troyan21 каза...

До №7: Здравейте! Вкарвате ме в някаква измислена интрига, която няма нищо общо с реалността. Т21 е всичко друго, но не и от т. нар. "медии бухалки". Ето фактите. Горната статия бе провокирана от разгласата в някои централни медии, проучих и видях, че върху случая е акцентувано в сайта на Апелативна прокуратура - Велико Търново и дори в сайта на Главна прокуратура - София. Това събуди интереса ми. Далеч съм от мисълта, че присъдата за кокошкаря с отсечени незаконно 1,5 куб. м е несправедлива, напротив, справедлива е, подобни "кокошкари" (с каручката и брадвичката) съвсем не са безобидни и има места, където са пропищели от тях, така, знам, е и във въпросния троянски кв. "Попишка". Което не означава, че и аз, и мнозина не мислим, че строгостта на закона не се прилага със същата ефективност към едрите риби, към дървената мафия, върлуваща и в Троянско. Като тук вината е комплексна - и на правосъдната система в нейната целокупност (следствие, прокуратура, съд), но и на всички нас, обществото, което търпи и се навежда, включително медиите, за съучастието на властта да не говорим. Информацията за осъдената просякиня пък открих случайно в сайта на Районен съд - Троян и ми се стори интересна. Това е. И нищо друго.

С уважение: Генадий Маринов, гл. ред. на Т21

Анонимен каза...

Адвокат Момчил Мондешки е мъжкия глас от записите на двете каки.Как ли ще се отрази на инвестицийте му в ТроянЪТ.

Анонимен каза...

Много си тъп, 9-ти !
Никак няма да му се отрази!Всичко е купено с документи,без значение произхода на парите.
Този човек е поредното олицетворение на българската действителност !

Анонимен каза...

В едно общество от дебили и простаци, които отдавна са превишили критичната маса на насищане - подобно окрякване на една такава присъда по "високите" и "ниските" етажи е напълно закономерно. Другото окрякване е за отменените присъди или следствени дела срещу крупните бандити и уличните или властовите мутри.
26 години едно и също. 26 години лъжи и демагогия за някаква съдебна реформа.
26 години мафията си назначава органите и представителите на т.нар. съдебна власт или пък тя се самовъзпроизвежда, самоназначавайки се на всички нива със или без "тефтерчето на Красьо Черничкия".
Ама че има Конституция, където черно на бяло е написано кой единствен може да овластява една власт - на кой ли му пука. Ама че няма друга европейска или демократична държава, където съдебната власт да се назначава без избори - на кой ли му пука.
В конституцията пише черно на бяло, че всеки гражданин е длъжен да знае Конституцията и да я спазва. Хайде сега се опитайте да протестирате защо съдебни заседатели, съдии и прокурори се назначават, а не се избират - веднага Простаците и просташките неграмотни медии ще ви скочат и ще ви се присмеят, че не сте "конституционен съдия или съд".
Иначе Простаците и просташките медии много обичат да се правят на някакви героични божи кравички и да задават тъпи въпроси, които отдавна си имат своя отговор. Както се казва - героично откриват топлата вода.
Дори преди 89-та БКП не си позволи да назначава органите на съдебната власт и те се избираха на избори. Отделен въпрос е кой единствено можеше да бъде кандидатиран, но - все пак имаше избори. На днешната гербаджиска управленска хунта, како и на останалата част от управленската мафия и през ум не им минава да спазят Конституцията и подобно на другите европейски държави - представителите на съдебната власт да се избират от Суверена, за да бъде тя наистина власт.

Анонимен каза...

Все пак се върши работа.
Сега Ви е яд, че са осъдили дребната рибка.
Все от някъде трябва да се започне.
Стига негативизъм. Зарадвайте се, че има осъден.

Анонимен каза...

Върши се работа.Цялата пара прекарват през свирката.Ама не може да им се отрече,че са добри по биенето на тъпана.Доколкото разбрах от прочетеното голяма разгласа за борбата с дървената мафия.В Троян с много работа победихме мафията.Дами и господа прокурори и съдии гледайте да не се изпотите от мисловния процес който се напъвате да осъществите.Много работа сте свършили в борбата наистина ама само да биете тъпана и да прекарате ПАРАТА ПРЕЗ СВИРКАТА.Не знам дали знаете ама има една такава приказка по наше село РАНО ИЛИ КЪСНО ИДВА ВИДОВ ДЕН.

Анонимен каза...

На вниманието на троянските политически дебили и посредственият им медиен слугинаж.
Конституция на РБ
Чл.1. ал.2 Цялата държавна власт произтича от народа. Тя се осъществява от него непосредствено и чрез органите, предвидени в тази Конституция.
Чл. 1, ал.3 Никоя част от народа, политическа партия или друга организация, държавна институция или отделна личност не може да си присвоява осъществяването на народния суверенитет.
*
Хайде сега някой да обясни как точно /в случаят/ съдебната власт ПРОИЗТИЧА от Суверенът и то, забележете - НЕПОСРЕДСТВЕНО.
Понеже сте пълни дебили, ще ви обърна внимание, че след думичката "непосредствено" има "И", а не "ИЛИ", което означава, че "предвидените органи" са съпътстващи на Суверена и без да изземват функциите му, което още един път е подчертано в чл1.ал.3.
Като стана дума за "изземване" на тези функции - как ще коментирате днешното изявление на бившата съдийка Ченалова - "Всички съдебни шефове преди назначаване минаваха през Дилян Пеевски. Посредник бе кмет на областен град"
Но, както казах, едни политически троянски дебили и посредственият им медиен слугинаж няма как да коментират това и да обяснят какво общо има това "назначаване" на съдии с Конституцията.
Тези троянски политически дебили и жалкият им медиен слугинаж са в състояние единствено да кудкудякат как това не можело да се коментира, защото не сме били .... "конституционни съдии".
В тази връзка на тези троянски дебили се налага да припомня друг текст от Конституцията:
чл.58, ал.1 Гражданите са длъжни да спазват и изпълняват Конституцията и законите. Те са длъжни да зачитат правата и законните интереси на другите".
КАК СПАЗВАТЕ КОНСТИТУЦИЯТА, другари и другарки троянски политически дебили и посредствения ви медиен слугинаж?
Чакате някакъв "конституционен съд" да ви разясни кое и какво да спазвате и изпълнявате? По кой член го чакате? И защо не го чакате да ви разясни дали да плащате данъци като в този случай без разяснения от конституционен съд вие изпълнявате чл.60,ал.1 Гражаните са длъжни да плащат данъци и такси...
Как така за конституционните ни права и задължения по овластяването на съдебната власт е необходимо "разяснение" от конституционния съд, а за плащането на данъци не е необходимо?
Но, както написах по-горе - Троян се управлява от политически дебили /партии, съветници, кметове/, за което те не са в състояние да отговорят на нито един от тези въпроси.
Тогава остава най-важният въпрос - що за население е това, което си избира тези неграмотници и дебили да го управляват?

Анонимен каза...

Оле тоз пак се появи

Анонимен каза...

Да, 15-ти или по-точно др.Г.Маринов - "тоз" отново се появи. Хайде сега започвай да го оплюваш, както го правиш от години явно във вестничето си или най-често анонимно в сайтчето си. Обади се все пак на "началниците" си в общината, че да изкараш някой лев горница.
На такива посредствени и злобни човечета като теб и Балев е добре да се припомни още нещо от Конституцията на РБ:
Конституция на Република България, гл. 2,
чл. 39: "Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово - писмено или устно, чрез звук, изображение или по друг начин.";
Чл. 41. (1) "Всеки има право да търси, получава и разпространява информация.";
*
Като си направил обществен сайт с големи претенции за "свобода на словото" - недей да ми пъшкаш кой и защо се е "появил".
Не ми нарушавай конституционните права, другарю вестникар. Аз не съм ти някой от политическите дебили и неграмотници от номенклатурата на БКП, на които от десетилетия се мазниш и търкаляш в мръсните крачета. Искаш ли факти, като започнем още от кмета Енкин, на когото беше "скритото оръжие"?

Анонимен каза...

Евала на 16-ти!

Анонимен каза...

Олеле 16-ти ти си болен! Въобразяваш си някакви неща и започваш да си вярваш,на това май му се казва шизофрения! И като пишеш такива неща ,май не си толкова умен за колкото се мислиш.Човека поне е направил някакъв сайт,който за град като нашия е много добър,като не ти изнася не го чети и не си налагай изкривеното мнение и болен мозък,проблема,че си тъп и нищо не си постигнал си е само твой не е нужно да спамиш всички теми. Абе с 2 думи ти си ПЪЛЕН ОЛИГОФРЕН

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |