Изложба на Ралица и Николай Йовкови в „Серяковата къща”

* Откриването е на 10 декември, четвъртък, от 17:30 ч. и
 ще видим традиционна и арт керамика

Предстоящо

В НАВЕЧЕРИЕТО на честването на Св. Спиридон - закрилника на грънчарите и всички занаятчии и майстори, галерия „Серяковата къща” представя изложба на двама изтъкнати троянски керамици, баща и дъщеря Николай Йовков и Ралица Йовкова.

ИЗЛОЖБАТА се открива на 10 декември, четвъртък, от 17:30 ч. и в нея ще видим традиционна и арт керамика. Ще се докоснем до самобитния свят на две от четирите поколения керамици Йовкови. Изложбата ще продължи до 15 януари.

Галерия „Серяковата къща”


Николай Йовков е роден през 1948 г. в с. Абланица, Ловешко. Баща му Стоян Йовков е керамик, наследил занаята от своя баща – Йовко Стоянов, така че Николай израства сред шума на грънчарското колело и магията на глината. Завършва керамичното училище в Троян (сега НГПИ „Проф. Венко Колев”) през 1967 г., а след това и керамика в Художествената академия в София, в класа на проф. Венко Колев. Дългогодишен преподавател в НГПИ „Проф. Венко Колев”, за кратко е бил и директор на училището. Керамиката му се характеризира с голямо разнообразие от стилове и форми, но през последните години се ориентира в изработването на търновска сграфито керамика.

Ралица Йовкова е родена през 1978 г. в Троян. Наследява занаята от своя баща и така става четвърто поколение керамик в рода Йовкови. Завършва художествената гимназия в Троян (НГПИ „Проф. Венко Колев”), където по-късно става преподавател, и керамика в Художествената академия в София. Започва активна дейност в ателието на баща си, където развива своето усещане за керамика – съчетание на традиции, функционалност и модерност. Участва в десетки общи и самостоятелни изложби у нас, има и множество международни изяви. Вдъхновява се от контрастите и графичността и керамиката й носи свой собствен неповторим почерк и очарование.  


4 коментара:

Анонимен каза...

http://lovechmedia.com/%d1%80%d0%b5%d0%b3%d0%b8%d0%be%d0%bd%d0%b0%d0%bb%d0%bd%d0%b8/%d0%b4%d1%80%d1%83%d0%b3%d0%b0%d1%80%d0%b8-%d0%b8-%d0%b4%d1%80%d1%83%d0%b3%d0%b0%d1%80%d0%ba%d0%b8-%d0%be%d0%b1%d1%89%d0%b8%d0%bd%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d1%81%d1%8a%d0%b2%d0%b5%d1%82%d0%bd%d0%b8%d1%86/

Анонимен каза...

Пеевски,стига си спамил бе лицемерен корабен таласъм такъв!!! Статията е за други неща,айде гората!

Анонимен каза...

Да се пишат такива глупости като коментари тук е някакво душевно заболяване.Явно коментаторите са се объркали или живеем в някакъв неузнаваем свят.Бях на откриването на изложбата.Толкова талант и красота събрани на едно място.Преминали през ръцете на няколко поколения грънчари.А наоколо такава низост и простащина...Не е за вярване.

Анонимен каза...

Не бях на изложбата на фамилия Йовкови,но са ми правили сувенири,познавам и творчеството им / Да,те творят изкувство/. Така че , евала им,а всичко друго е пошло. /съгласен с 3-ти/

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |