Контра, реконтра и други улични недомислия

* Въпросната улица била твърде малка, непредставителна и това обиждало паметта на дядо Максим * В няколко троянски села има ул. „9-ти септември”, което е противозаконно
Бележка на редакцията
Бюст на патриарх Максим, авт. Иван Янев
НА ПРЪВ ПОГЛЕД безспорното решение улица в Орешак да носи името на патриарх Максим намери и… своите яростни критици – не за друго, а защото, според тях, въпросната улица била твърде малка, непредставителна и това обиждало паметта големия духовник. В коментари в сайта на Т21 (виж „Година от кончината на дядо Максим” - бел. Т21) се отправиха призиви решението на Общинския съвет в Троян да се прегласува. Чуха се и силни думи като „срам за орешачани”, „позорно решение”, „решение на богохулници”, „явна подигравка”, „пълно недомислие”, „тъпо чиновническо решение” и други такива. Посипаха се обвинения към управата в Троян (интересно защо обвинителите забравяха, че Негово високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил бе дал благословията си и е съавтор на предложението), както и контрапредложения на името на патриарха да се кръсти площадът в Орешак, част от главната ул. „Иван Павлов”, площадчето пред Троянския манастир, друга по-голяма орешашка улица. Логично последваха и иронични реконтри – Орешак да се прекръсти на с. Максимово или Троян на Максимовград, зададен бе и риторичният въпрос „в Орешак аутобан ли искате да кръстят на патриарха”.

РАЗБИРА СЕ, всеки има право на мнение. А нашето е, че решението е адекватно, достойно и това, че именуваната уличка е малка, не намалява стойността на уважителния жест. По-скоро недоумяваме защо чудесният проект за монумент (бюст) на патриарх Максим, изработен скулптора и наш земляк Иван Янев, не получи подкрепата на клира и конкретно на управата на Троянския манастир; но то си е тяхна работа и нямаме право да им се месим.

ИЗКУСТВЕНИЯТ СПОР около орешашката уличка „Патриарх Максим” обаче ни подсети за друго, което смятаме за общ(ествен) проблем. Става дума за някои странни и звучащи неадекватно, дори провокативно наименования на улици в община Троян. Примерно – в няколко троянски села има ул. „9-ти септември”, датата на комунистическия преврат през 1944 г., което, ако трябва да сме съвсем точни, е противозаконно (виж Закон за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен, ДВ, бр.37/5 май 2000 г. - бел. Т21). Има и други подобни тукашни улични недомислия.

Т21

Още по темата:

24 коментара:

Анонимен каза...

Генади! Извинявай, но явното ти раболепие пред общинската управа те представя в светлина, която трудно може да се нарече обективна и принципна.Тоталната ти безкритичност към общинарите прави впечатление на доста троянци.А доскоро вестникът ти беше единственият "остър" глас.

Анонимен каза...

Стига с този комунизъм. Комунистите измряха в боя и на барикадите, едва 20-годишни младежи.Останаха партийците, които сега са капиталисти и погубиха държавата ни.

Анонимен каза...

Аз съм атеист, но наименоването на един извънселски път на името на патриарх Максим наистина е повече подигравка, отколкото признателност.Прегласувайте, господа съветници!

Анонимен каза...

Не вярвам Ловешкият владика да е благословил кръщавката.Той добре познава Орешак, а доколкото знам беше поддържник на Максим. Убеден съм, че е бил подведен от хитрите троянски общинари, които и в този случай преследват някаква изгода. Каква - ще се разбере скоро.

Анонимен каза...

Не се подигравайте със светия духовник. Отменете решението. По-добре нищо не наименовайте отколкото този път, по който никой не се движи.

Анонимен каза...

Как мислите, Ваше Високо Преосвещенство Ловешки владико, това което са наименовали общинарите в Троян може ли изобщо да се нарече улица.Та това е извън селски път.Намесете се, умоляваме Ви!

Анонимен каза...

Орешачани, когато стане дума вие с гордост заявявате: "Патриархът е от нашето село".Днес най-известният орешачанин е унизен в родното си село, което му отрежда името на горски път.

Анонимен каза...

Орешачани ще се усетят когато тази "улица" бъде асфалтирана, а тези улици, на които те живеят от десетилетия, си останат с копките и ямите.Как иначе - не може улицата, която носи името на патриарх Максим да е в лошо състояние.Сега ясно ли е?

Анонимен каза...

До № 5.
Може би трябваше да започнеш със "светия полковник", а???

troyan21 каза...

Няма да споря. Но искам да попитам коментиращите по-горе има ли в Орешак улица, кръстена на един друг изключителен духовник, родом от селото - Скопски и Пловдивски митрополит Максим (Пелов), който 7 години е наместник на Светия синод. Бил е и учител в родния Орешак и наместник на Ловешката епархия. Делото и величината на този духовник са още по-значими. Въпросът ми към коментиращите №№2-8 е има ли в Орешак улица на името на видния орешачанин митрополит Максим Пловдивски? И ако има, колко голяма и централна е тази улица?

С уважение: Генадий Маринов, гл. ред. на Т21

Анонимен каза...

Ако има в Орешак улица "9-тисептември" прекръстете я на улица "Патриарх Максим". Идеално ще пасва на агентурното му минало. И не намесвайте Ловчанския Владика. Единствения свят човек между поповете-агенти!!!

Анонимен каза...

Дори нямате представа колко е прав № 9 и №11.

Анонимен каза...

До умниците, чули недочули, разбрали, недоразбрали, но яростни критици от позицията на подземната си камбанария.
Предложението за даване име на улица в Орешак с името на Дядо Максим е на Ловешкия Владика. На база това предложение има решение /единодушно/ на Кметския съвет и Консултативния съвет към кмета на Орешак. къде и коя да бъде тази улица.
По закон, такова решение може да се официализира само с решение на ОбС Троян и орешачани са направили такова предложение до ОбС Троян, който го гласува и узаконява.
Ако на някой не му харесва това решение, нека отговори първо на следните два въпроса:
1. Къде е спал и защо не е дал свое предложение, когато са заседавали Кметския съвет и Консултативния съвет в Орешак?
2. Къде е спал и защо не е присъствал на сесията на ОбС Троян, където също е можел да обори и да възрази срещу това предложение и да информира общинските съветници, чрез които той би следвало да се самоуправлява според закона, че това предложение не е добро и че не бива да се узаконява.

Анонимен каза...

Коментар #13 е насочен предимно към коментиращ #1 /с голяма вероятност г-н Мичо Генковски/

Анонимен каза...

Въпросната улица да се прекръсти на Булевард Мичо Генковски, и всички да мирясват. В Троян имаме булевард Миню Главътъ Акимов и Дилян Крадливото Енкин. И се хванете от някаква работа,па макар и неделно, серсеми такива !И стига сте писали по тия форуми, ей го пак!

Анонимен каза...

Днес е 10-ти ноември. 24-години след вътрешнокомунистическия преврат и старта на несъстоялия се преход към Демокрация.
24 години, в които комунистическата номенклатура на БКП и ДС успя да прехвърли огромна част от финансовия и материален ресурс на България в личните си сметки.
24 години, в които същата тази номенклатура си върна и политическата власт на 100%.
24 години, през които външния дълг на България се увеличи 5 пъти /словом пет пъти/, спрямо "страшния" външен дълг от времето на Живков.
24 години, през които бяха прогонени близо една четвърт от българското /предимно младо/ население.
24 години на лъжи, демагогия и масови обири и кражби.
24 години на разруха, съсипия и духовно кастриране на нацията.
Честито на БСП, ГЕРБ, троянския "Избор за Троян" /каква ирония/, умрялото СДС и всички останали клонинги на БКП.
Само за 24 години, вие, сатрапите на съвременна България, успяхте да сътворите това, което 10 нашествия на марокански скакалци /и на отиване и на връщане/ не биха успели да нанесат такъв погром на България
Честит празник, другаре и другарке!
ИП

Анонимен каза...

По всичко личи, че и следващите 24 години ще бъдат същите...

Анонимен каза...


КОЙ? МОЯТ ОТГОВОР
Взех участие в протестния марш на студентите. Разговарях и слушах мнения. Естествено главна тема бе въпросът дали правителството ще подаде оставка. Поспорихме по въпроса „кой?“ Аз го намирам за безмислен, защото откакто съм се родил имам отговор на този въпрос. И той е: БКП/БСП. Примерно:
- Кой изби елита на нацията след Девети септември? – БКП
- Кой създаде лагерите? – БКП
- Кой обслужваше Съветския съюз? – БКП
- Кой ликвидира свободата и демокрацията? – БКП
- Кой създаде ДС? – БКП
- Кой дъндурка 35 години на власт Живков? – БКП
- Кой уби Георги Марков? – БКП
–Кой скри истината за Чернобил? – БКП
- Кой създаде БСП? – БКП
- Кой докара „Лукановата зима“? – БКП
- Кой свали първото демократично правителство? – БСП
- Кой измисли тезата „всички са маскари“? – БСП
- Кой ограби банките и спестяванията на хората? – БСП
- Кой създаде кредитните милионери? –БСП
- Кой беше против НАТО? – БСП
- Кой създаде олигархията? –БСП
- Кой докара Царя? – БСП
- Кой направи Тройната коалиция? – БСП
- Кой върти с руснаците далаверата „Белене“? – БСП
- Кой назначи Пеевски? –БСП
- Кой ръководеше Бисеров? – БСП.
- Кой не подава оставка? – БСП
Мога да продължа с въпросите и естествено с отговора. Изненан съм обаче, че една голяма част от българската интелигенция вместо да дава отговори, повтаря като папагал „КОЙ?“ Една държава успява, когато интелигенцията в нея ДАВА ОТГОВОРИ, а не само когато чинопоклонно пита. Когато студентите питат, това е нормално. Млади са и не знаят. Но ние сме длъжни да дадем ОТГОВОРИТЕ. Ето аз дадох моя.

Анонимен каза...

Аз мисля, че улицата на която се намира родната къща на покойният патриарх би трябвало да носи неговото име. А на самата къща да има плоча.Не зависимо, улицата малка ли е или голяма. Но е редно в съседни села и в гр.Троян да има улици на негово име. А може и самият площат т.е центъра на с. Орешак да носи името площат Максим. И там да се направи негово местенце с бюста му и градинка както наподобява. Нека минаваики хората през площада да се сещат за него и го споменават. А и самият му бюст да им вдъхва надежки и вяра Трябва патриарха да остане в нас орешарците. Той беше от хората които никога не заблавиха родното си място.

Анонимен каза...

Хахахахаха ! 2-ри, Вие ме разсмяхте ! Комунистите били загинали по барикадите...С Кого са се били, бе ? След като и комунизмът и фашизмът са се борили срещу един общ "враг" -хората ... Сигурно има преяли с кашкавал по мандрите, сигурно има и умряли от препиване, ама пък чак барикади.... хахахаххаа.

Анонимен каза...

Истината казваш № 20 - ИСТИНАТА!!!!!!!!

Анонимен каза...

20-и, и си прав, и не си. Разлика между фашизма и комунизма има, и тя е твърде съществена. Ще подминем отношението на Ф и К към капитализма, и ще упоменем най-вече разликата им по отношение на собствения им народ - Фашизмът превърна от Германия в Световна империя с всички ползи от това за обикновения немец, докато Комунизмът взе България в момент, когато тя бе сред 12-те силно развити европейски страни, и я превърна в това, което е днес - една руина!

Анонимен каза...

До 18-ти: Един въпрос: А дали БКП/БСП са виновни, че ти измет мръсна си се родил?

Анонимен каза...

Ами, може и да са виновни–2 часа има ток, 2 часа–няма ток! Когато има ток–няма вода, когато дойде водата–гасне тока! И, така, хората си лягаха рано, или нямаха какво да правят! И, от нямане на работа се случваше и създаването на някой наследник за "светлото бъдеще"!
Само като си помисля колко овчи е нашия народ, в това число и АЗ!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |