Нашата изложба „С преклонение пред Света Петка” жъне успехи

* Автор е уредничката в троянския музей Десислава Вутова; известната изкуствоведка проф. Елена Бакалова – впечатлена
 от нивото на изложбата
По света и у нас
Голям афиш за троянската изложба на фасадата на Етнографския музей (бившия царски дворец)
ИЗЛОЖБАТА „С преклонение пред Света Петка” – резултат от дългогодишната изследователска дейност на Десислава Вутова, уредник в троянския Музей на народните художествени занаяти и приложните изкуства (МНХЗПИ), беше открита миналата седмица в Института за етнология и фолклористика с етнографски музей при БАН в столицата (4 април). Задълбочените проучвания и подходящото представяне впечатлиха дори известната изкуствоведка проф. Елка Бакалова, която даде много висока оценка на изложбата, поредна изява от сътрудничеството между Троянския музей и най-значимата институция в България, занимаваща се с етноложки проучвания. Св. Петка - наричат я една от най-забележителните фигури на Балканския и руски православен Олимп, а ние я познаваме като св. Параскева-Петка или Петка Търновска. Настоящата изложба носи и едно по-лично авторско послание към публиката, не само заради факта, че св. Петка е небесна покровителка на Троян.

Проф. Елка Бакалова даде висока оценка
„С ПРЕКЛОНЕНИЕ към Света Петка” представя многобройните лица на светицата, която почитат и обичат всички българи и която заема важно място в църковното изкуство. Икони от средата на 19. век и началото на 20. век проследяват иконографските особености в изображенията й. Любопитно е, че много често, особено в иконописите от 15-18. век св. Петка се изобразява във вариант, сходен с този на пресв. Богородица. Има храмове, в които образът й стои непосредствено до Дейсиса (Молението на Иисус, св. Богороцица и св. Йоан Кръстител по време на Страшния съд), а на места е изписвана дори в олтара. Няма друга светица в църковното изкуство на Балканите, която да е изобразявана на това най-лично място. Интересен факт представлява и иконографският вариант на св. Петка с крила, какъвто е случаят в църквата „Св. Константин и Елена” в Пловдив. Или изписването й в композиция с Христос и Йоан Кръстител, при което тя е представена отдясно на Спасителя, заемайки мястото на Божията майка.

Фрагменти от изложбата
В ИЗЛОЖБАТА е представено и мястото на светицата в българския дом. Чрез обредните хлябове, които носят името й или се приготвят в нейна чест Св. Петка присъства на българската трапеза няколко пъти в празничния календар – на Петковден, Архангеловден, Никулден, Св. Влас. Тя е покровителка на семейството, майките, децата. Счита се за стопанка на къщата, а в народния култ към нея се вплитат предхристиянски вярвания за митичния покровител на дома и представите за въплъщаването й в образа на змия.

ИЗЛОЖБАТА В СОФИЯ се осъществи с логистичната подкрепа на Община Троян, а финансирането на медийното й представяне бе за сметка на домакините от Института за етнология и фолклористика.

Музей на занаятите - Троян

Още по темата:

4 коментара:

Анонимен каза...

Извинявам се, че не коментирам побликуването, към редактора и яадминистратора. Но тази вечер, по една от програмите, каза, че един честен и отговорен журналист преди да публекува нещо търси трима независими източници. За това е моя въпрос, Генади, за съжаление, си позволява да пуска материяли които е ,, чул на ухо и така се говори,,. За мен това не е журналистика, а просто меесна жълтурновска и ,, да разлаем кучетат,,. Г-н Борджуков е админа, но той е сериозен мъж, това е пълно безобразие, да си каже тежката Борджушка дума! Никой не отрча, свободното слово, но когато се пускат по нета неща не проверени, търсещи сензация и главно коментари ТУК, това е не само не коректно но и съмнение в журналшстикага! Съжалявам, но тези неща трябва да се кажат!Е, Как да си напиша името, нали ще изляза виновен за кризата межде Северна и Южна Корея!Генади, стани, ако искаш , професионалист, а не халтура!

Анонимен каза...

таа откачена злобарка шошкова пак недоволна и дава акъл

Анонимен каза...

Хапче пи ли ?

Ваня Димитрова каза...

Аз пих две хапчета но не съм сигурна ти дали ти си тила твоите

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |