Нашата изложба „С преклонение пред Света Петка” жъне успехи

* Автор е уредничката в троянския музей Десислава Вутова; известната изкуствоведка проф. Елена Бакалова – впечатлена
 от нивото на изложбата
По света и у нас
Голям афиш за троянската изложба на фасадата на Етнографския музей (бившия царски дворец)
ИЗЛОЖБАТА „С преклонение пред Света Петка” – резултат от дългогодишната изследователска дейност на Десислава Вутова, уредник в троянския Музей на народните художествени занаяти и приложните изкуства (МНХЗПИ), беше открита миналата седмица в Института за етнология и фолклористика с етнографски музей при БАН в столицата (4 април). Задълбочените проучвания и подходящото представяне впечатлиха дори известната изкуствоведка проф. Елка Бакалова, която даде много висока оценка на изложбата, поредна изява от сътрудничеството между Троянския музей и най-значимата институция в България, занимаваща се с етноложки проучвания. Св. Петка - наричат я една от най-забележителните фигури на Балканския и руски православен Олимп, а ние я познаваме като св. Параскева-Петка или Петка Търновска. Настоящата изложба носи и едно по-лично авторско послание към публиката, не само заради факта, че св. Петка е небесна покровителка на Троян.

Проф. Елка Бакалова даде висока оценка
„С ПРЕКЛОНЕНИЕ към Света Петка” представя многобройните лица на светицата, която почитат и обичат всички българи и която заема важно място в църковното изкуство. Икони от средата на 19. век и началото на 20. век проследяват иконографските особености в изображенията й. Любопитно е, че много често, особено в иконописите от 15-18. век св. Петка се изобразява във вариант, сходен с този на пресв. Богородица. Има храмове, в които образът й стои непосредствено до Дейсиса (Молението на Иисус, св. Богороцица и св. Йоан Кръстител по време на Страшния съд), а на места е изписвана дори в олтара. Няма друга светица в църковното изкуство на Балканите, която да е изобразявана на това най-лично място. Интересен факт представлява и иконографският вариант на св. Петка с крила, какъвто е случаят в църквата „Св. Константин и Елена” в Пловдив. Или изписването й в композиция с Христос и Йоан Кръстител, при което тя е представена отдясно на Спасителя, заемайки мястото на Божията майка.

Фрагменти от изложбата
В ИЗЛОЖБАТА е представено и мястото на светицата в българския дом. Чрез обредните хлябове, които носят името й или се приготвят в нейна чест Св. Петка присъства на българската трапеза няколко пъти в празничния календар – на Петковден, Архангеловден, Никулден, Св. Влас. Тя е покровителка на семейството, майките, децата. Счита се за стопанка на къщата, а в народния култ към нея се вплитат предхристиянски вярвания за митичния покровител на дома и представите за въплъщаването й в образа на змия.

ИЗЛОЖБАТА В СОФИЯ се осъществи с логистичната подкрепа на Община Троян, а финансирането на медийното й представяне бе за сметка на домакините от Института за етнология и фолклористика.

Музей на занаятите - Троян

Още по темата:

4 коментара:

Анонимен каза...

Извинявам се, че не коментирам побликуването, към редактора и яадминистратора. Но тази вечер, по една от програмите, каза, че един честен и отговорен журналист преди да публекува нещо търси трима независими източници. За това е моя въпрос, Генади, за съжаление, си позволява да пуска материяли които е ,, чул на ухо и така се говори,,. За мен това не е журналистика, а просто меесна жълтурновска и ,, да разлаем кучетат,,. Г-н Борджуков е админа, но той е сериозен мъж, това е пълно безобразие, да си каже тежката Борджушка дума! Никой не отрча, свободното слово, но когато се пускат по нета неща не проверени, търсещи сензация и главно коментари ТУК, това е не само не коректно но и съмнение в журналшстикага! Съжалявам, но тези неща трябва да се кажат!Е, Как да си напиша името, нали ще изляза виновен за кризата межде Северна и Южна Корея!Генади, стани, ако искаш , професионалист, а не халтура!

Анонимен каза...

таа откачена злобарка шошкова пак недоволна и дава акъл

Анонимен каза...

Хапче пи ли ?

Ваня Димитрова каза...

Аз пих две хапчета но не съм сигурна ти дали ти си тила твоите

Публикуване на коментар

Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |