Троянец спаси кръста в Орешак

* 26-годишният строител, фотограф и театрал Найден Стоянов надделя над четиримата си конкуренти и извади разпятието * Лично игуменът дядо Григорий хвърли кръста във водите на Черни Осъм
 
На Йордановден
В НЕДЕЛЯ (6 януари), след тържествената литургия, отслужена за Йордановден в Троянската Света обител „Успение Богородично”, за кръста в ледените води на река Черни Осъм в манастирското село Орешак се хвърлиха петима младежи. Разпятието бе спасено от 26-годишния троянец Найден Стоянов, майстор строител по професия и дизайнер (вътрешен и външен) на промишлени и жилищни сгради. Нещо в добавка – Найден е запален и изкусен фотограф, а в свободното си време се изявява и на театралното поприще като актьор към трупата на НЧ „Развитие – 1898 г.” в Орешак; в последния спектакъл на състава – трагикомедията на Стефан Цанев „Процесът против богомилите”, той се превъплъти в ролята на инквизитора Робърт Бугър, хроникьор и папски легат в средновековна България, и обра овациите на публиката.

КРЪСТЪТ бе хвърлен в реката, от моста в близост на манастирските двери, лично от игумена Браницки епископ Григорий, който води и литургията в присъствието на стотици миряни – местни и поклоници и гости на манастира. Припомняме - миналата година в Орешак отново троянец извади кръста, 21-годишният студент по право Красимир Яшев. Поздравления и на многая лета!

Васил Василев, с. Орешак

Още по темата:

1 Коментара:

Анонимен каза...

Природно интелигентен и добре възпитан млад човек!
Найдене, пожелавам ти здраве, много щастие и радостни моменти!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |