Как трябва да постъпя?

* „Попитахте ли дърветата?”, „Плачат ли дърветата?”, „Имат ли сълзи дърветата” , „На кого са дърветата?” * „Според вас кое е по-важно, дървото или прехраната
 на един човек?”
Читателите ни пишат 

ПРИВЕТ, Т21! Нямам никаква представа към кого да се обърна, а и вече не знам дали да се обръщам към някого! Вчера, 14 януари 2013 г., си вървях по главната улица в Троян, отсечката между кабинетите на зъболекарите и Малкия пазар, откъм страната на пазара. По дърветата на 4-5 места бяха забучени с кабърчета листовки за заеми от Profi credit.

ТОЛКОВА се възмутих, че взех един химикал и в бялото поле най-долу започнах да пиша послания, които спонтанно ме заливаха: „Попитахте ли дърветата?”, „Плачат ли дърветата?”, „Имат ли сълзи дърветата” , „На кого са дърветата?” и т.н. Заканих се да се обадя на посочения телефон. После ми мина мисъл: „Кой знае какви мутри ще ми отговорят?”; и даже ме хвана страх. 

НО ДНЕС звъннах на телефона и ми се обади жена. Казах й - първоначално я помолих да махне тези листовки и че мястото им не е върху дърветата, забодени с кабърчета. Жената ми сподели, че има висше образование, но скоро е загубила работата си и ме попита: „Според вас кое е по-важно, дървото или прехраната на един човек?”. Били й казали да ги разпространи и тя така ги разпространява. И двете повишихме тон.

КАК МИСЛИТЕ - как трябва да постъпя? Не искам хората да използват дърветата като неодушевени предмети, но се поставих и на мястото на жената. Въпреки това смятам, че винаги има избор и тя би могла да избере друго място.

15 януари 2013 г., Троян
Поздрави: Елена Митева
 

Бележка на редакцията

СТРАХОТНО писмо ни е написала нашата читателка Елена Митева. Защото наред със справедливото възмущение, което и ние от Т21 споделяме изцяло, успява да погледне нещата и от другия ъгъл, защото казаното излъчва разбиране и човещина. Поздравления! 

А СЕГА по темата. Да се качват (лепят, коват, провисват и т.н.) рекламни листовки, некролози и тем подобна нагледна агитация по всевъзможни местенца из града ни - напук на разпоредби, общински наредби, закони, естетика, елементарно съобразяване с останалите – си е пълна идиотщина. А пък от дърветата да ни приканват към евтини кредити и да надничат ликовете на починали съграждани (поклон пред паметта на починалите, но не този е начинът да ги зачитаме; и сякаш са издирвани престъпници?!) – си е и простотия. Пълна простотия! Която явно не може да се преодолее със самодисциплина и е редно някой да се намеси.

ЩЕ ПОПИТАТЕ кой трябва да се намеси. Отговаряме – тези, които са ангажирани с изпълнението на две възлови за обществения ред общински наредби: Наредба №1 за обществения ред на територията на община Троян, приета на 31 юли 2008 г., която разпорежда, че „писане, рисуване, разлепване на лозунги, афиши, реклами, обяви и некролози, става само на обособени места, определени със заповед на кмета” (чл. 12); и Наредба за изграждане и опазване зелената система на община Троян, приета на 11 септември 2008 г., която изрично забранява „поставянето на рекламно-информационни елементи или други съоръжения по дърветата” (чл. 31, ал. 2, т.3). 

НАКРАТКО – за изпълнението на Наредба №1 отговарят „служителите на РУ „Полиция” и други длъжностни лица, определени със заповед на кмета” (чл. 61, ал. 1), а Наредбата за зелената система се съблюдава от „кмета на община Троян, кметовете и кметските наместници и общинските органи по озеленяване” (чл. 45). Конкретните текстове от двете наредби, включително и тези, посочващи размера на наказанията за споменатите нарушения, вижте по-долу. 

Т21

Из Наредба №1 за обществения ред на територията на община Троян:

Чл. 12 Писане, рисуване, разлепване на лозунги, афиши, реклами, обяви и некролози, става само на обособени места, определени със заповед на кмета.

Чл. 60 За нарушения на тази Наредба се налагат следните наказания:
1. Предупреждение;
2. Глоба   в размер от 20 лв. до 500 лв. за физическите лица, а за юридическите лица и едноличните търговци – имуществена санкция в размер от  40 лв. до 1000 лв.;
3. При повторно нарушение глоба в размер от  100 лв. до 1000  лв. за физическите лица, а за юридическите лица и едноличните търговци – имуществена санкция в размер от 200 лв. до  2000 лв.;
4. При системни нарушения – глоба в размер  от 1000 лв.  до 5000 лв. за физическите лица, а за юридическите лица и едноличните търговци – имуществена санкция в размер от 1000 лв.  до 5000 лв.

Чл. 61 (1) Нарушенията се установяват с актове, съставени от служители на РУ „Полиция” (РУП), РС „Пожарна безопасност и защита на населението” (РСПБЗН), както и други длъжностни лица, определени със заповед на кмета на Общината.
(2) Наказателните постановления се издават от кмета на Общината или от  определено от него длъжностно лице.
(3) Административно-наказателното производство се осъществява по реда на Закона за административните нарушения и наказания.

Из Наредба за изграждане и опазване
 зелената система на община Троян:

Чл. 31 (1) Обществените зелени площи се използват само съобразно основното им предназначение по чл. 1, ал. 2.
(2) В съществуващите обществените зелени площи се забранява:
1. строителството на обекти за обществено обслужване, спорт и атракции, освен предвидените в паркоустройствените планове;
2. повреждането на растителността;
3. поставянето на рекламно-информационни елементи или други съоръжения по дърветата;

Чл. 45 Контролът по изпълнението на тази наредба се осъществява от кмета на община Троян, кметовете на кметства и кметските наместници в общината и общинските органи по озеленяване.

Чл. 46 (1) За всички причинени щети на елементите на зелената система на община Троян – растителност и съоръжения, виновните лица, освен глоба, дължат обезщетение в размер, достатъчен за възстановяването им.
(2) Наказва се с глоба от 100 лв. до 500 лв., ако не подлежи на по-тежко наказание лице, което:
(...) 9. поставя по дървета в обществените зелени площи рекламно-информационни елементи или други съоръжения (...)

18 коментара:

Анонимен каза...

Страхотно попадение. Преди години в Общинския съвет се дебатираше по тази тема, но явно никой няма добрата воля да се сложи ред в разлепването на пропагандни м-ли.Какво правят контрольорите в Общината, като могат с едно прозвъняване на показаните телефони да установят кой лепи неправомерно и да го глобят.Що се отнася до дърветата - те са "мъченици" - дупчим ге с кламери и габъри, не се грижим за короните им, камо ли за корените притиснати в бетон и тротоарни плочки.Някой сигурно ще упрекнат Г-жа Михайлова.Но виновни сме самите ние.Счасове се обиждаме в този форум с повод и без повод, ама я някой да каже дали е помогнал поне на едно дърво.Затова мили съграждани /повече от село/ дайте сами да сложим край на това безобразие.

Анонимен каза...

А пита ли някой пешеходците как се движат по тротоарите пълни с паркирани автомобили?Има ли наредба и по този въпрос и кой следи за спазването и ако има?

Анонимен каза...

А това,че миню ряза дървета за да стори паркинг срещу пъб-а, никой нищо не казва?Паркинг, за да могат селяндуряците навсякъде да се придвижват с автомобили,дори и в центъра на града.Това безумие го няма никъде по света.А да говорим ли за улица Ботев и Икономов, които заприличаха на Бейрут по време на войната отпреди 20 години!
А това,че т.н.контрольори от общината ,нищо не вършат и само плуят, пак никакъв вопъл.
Иначе сме силни популисти, нали госпожо Кмет?

Анонимен каза...

В България човек остава с усещането, че няма закони, освен тези които пазят силните на деня. Човек става смешен ако спазва реда и закона... ужасно е, а това го наложиха като модел точно управляващите. Младите хора в София показват на всички ни, че е крайно време модела да се смени, колкото повече такова мислене, толкова по-добра държава. А за кметицата /макар, че не засегната в темата/ то е ясно че е популистка и не й дреме за ред и правилници, но очаквам сега да осинови едно дръвченце за да покаже солидарност, туй най й приляга, както и да раздава захарни пчелички :)))))))))

Нели Генкова каза...

Хубавата новина е, че в Троян имаме съграждани като авторката на писмото.

Анонимен каза...

Уф,че си хубава Елена :)

Анонимен каза...

Аз предлагам да сформираме отряди,катериците дето си правят дупки по дърветата,без да са ги питали.Много избуши тоя народ баю,не е добре ралтата ...

Анонимен каза...

Да избиваме катериците!

Анонимен каза...

Така като гледам,на теб направо ти е избила тапата,катерицо оскубана...

бай Бочо каза...

Браво, Елена! И хубава, и умна.

Анонимен каза...

8. Анонимен каза...
Да избиваме катериците!

Кои катерици:)

Анонимен каза...

Опитваш се да бъдеш оригинален май?

Анонимен каза...

И кво ако е така? Май тряа да олабиш малко,удари една през носа !

Анонимен каза...

А като дишате, въздуха в Троян/ и не само/ ви се струва чист? Измерва ли се замърсяването, и колко стотин пъти е над допустимото?
Замислят ли се управляващите, с начина си на управление колко майки, деца, пенсионери и безработни са разплакали, а и колко работещи едва се сдържат да не ревнат?
Живи сме, а сме за оплакване!?

Анонимен каза...

Йосиф Висарионович Сталин сказал: Есть людми, есть проблемьй, нет людми нет проблемьй! Извод: премахнете дърветата.Наздарове!

Анонимен каза...

Закво ми е хладилник като не пуша?

Анонимен каза...

В града лепят афиши по дърветата , а около града масово изсичат горите и въртят бизнес с гърците. На това няма ли кой да обърне внимание , залесяват ли като секат

Анонимен каза...

Кой да обърне внимание на поголовната сеч а?! Че то тия де секат и тия де разрешават нали са все мющерии.Сега секат че още има какво, а след време ще секат на уйча си Митя оная му работа! Всичко е до време, както се казва...

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |