„Чавдар” би „Видабаскет” у дома

* Тайното оръжие на троянци - капитанът президент Петър Лалев, наниза пет тройки!

Баскетбол, "А" РБГ актуализиран

Рубриката се води от треньора по баскетбол Стефан Генков

ЧЕ В ТОЗИ ПОСЛЕДЕН домакински мач „Чавдар” ще победи гостуващия „Видабаскет” не се съмняваше и най-некомпетентният зрител, затова и публика, и треньор, и състезатели подходиха малко несериозно към двубоя. Цялото първо полувреме бе една грозна картинка, в която нашият отбор не приличаше на оня състав, надиграл в миналия кръг първенеца в групата „Спартак Капитол” и нещастно загубил мача. А гостите от Видин, местни млади момчета с интелигентен млад треньор, цели две части ни надиграваха във всички компоненти на баскетболната игра и танцуваха по нервите на приятелите на баскетбола в залата. От наша страна - изключително слаба защита, никаква организация в нападение, индивидуална игра и детински грешки. Първа част - равенство 19:19.

ПРЕЗ ВТОРАТА ЧАСТ на терена в един момент бяха трима троянци и тогава се развихри „старата пушка” Петър Лалев - играещ президент на БК „Чавдар” и капитан на отбора, който с три поредни тройки докара до екстаз вярната троянска публика. И веднага критика към треньора Лъчезар Диков - не се сменя играч, когато е на „гребена на вълната”; и в същото време към играча Петър Лалев - не се реагира така, с неподаване на ръка и хвърляне на кърпата (какъв пример е това за младите!?). Хаотичните смени на нашия треньор и снизходителното отношение към противника доведоха до загуба на тази част с 16:20, а оттам и на полувремето - с 35:39.

НА ПОЧИВКАТА обсъдихме нещата и с треньора на „Видабаскет”, който беше много точен: „Не си правя илюзия, че ще спечелим, въпреки че водим!”. Нашият треньор пък Лъчезар Диков бе категоричен: „Убеден съм - ще спечелим!”. Моя милост към него: „Спри с експериментите, ако искаш да не загубим мача!”. И накрая - един бивш  треньор на „Чавдар” (мъже и жени) в славните години на троянския баскетбол Христо Христов, който миналата седмица отбеляза своя 60-годишен юбилей, възпитаник на Варшавския институт за физическа култура и спорт, и седналия до него Красимир Кочев, баща на най-добрия троянски баскетболист Радослав Кочев, бяха пределно ясни: „Ще бием, но никакво подценяване повече, затягане на защитата и... умно в нападение!”.

КОРЕННО РАЗЛИЧНА беше ситуацията на терена след почивката - преобразен „Чавдар” и то в третата четвъртина, която  в досегашните мачове беше нашата „ахилесова пета”. Просто противникът бе пометен, Петър Лалев наниза нови две тройки и записа общо 17 точки в мача; „джобния Херкулес” Ники Маринов - с шоу програма по пода и на сантиметри над него и 17 т., 7 асистенции и 6 борби; Ценко Наков - 16 т., 6 борби, 6 асистенции; Радослав Кочев - атракции на „втория етаж”, влудяване на публиката и 16 т. и 6 борби; Петър Христов - 14 т. и 8 борби; Георги Кунов - най-после намери себе си, 9 т. и 9 борби; Данаил Христов - само 4 т., най-слабия му мач. Третата част 31:16 за „Чавдар”. В четвъртата последна четвъртина победата бе узаконена с 27:23 и крайното 93:78 за троянци. Какво остава още? Гостуване на „Академик” (Благоевград) и на „Дунав 2007” (Русе) в борба за шестото място в крайното класиране.
 
В ПРЕДПОСЛЕДНАТА си среща за сезон 2012/2013 г. „Чавдар” загуби като гост след много здрава и равностойна битка срещу един от лидерите в „А” РБГ – отборът на „Академик” (Благоевград), осигурил си с тази победа 3-тото място в крайното класиране (17 март, неделя). Срещата в Благоевград започна изключително равностойно и полувремето завърши с равенство – 33:33; в третата и четвъртата част положението бе сходно, но студентите успяха да спечелят с по няколко точки преднина и да се поздравят с минимална победа – 72:67. Най-резултатен от нашите в този мач бе Петър Христов с 23 точки.

ПОСЛЕДНИЯТ МАЧ на „Чавдар” - отложената среща с „Дунав 2007” (Русе), отново гостуване, ще е решителен за крайното класиране в групата и който от двата тима бие, става 6-ти (от общо 9 отбора). В момента „Чавдар” и „Дунав 2007” са с равен актив – по 16 т. (през миналия сезон 2011/2012 г. „Чавдар” завърши на 8-мо място от 10 отбора). Вече е ясен новият шампион в „А” РБГ – „Спартак Капитол” (София) с 26 т., следван от Икономически университет (Варна) с 25 т. и „Академик” (Благоевград) с 23 т. Айде наш`те!

Стефан Генков, треньор по баскетбол

Още по темата:

3 коментара:

Анонимен каза...

Баскетболът е най-красивата игра и хубаво е когато Чавдар печели. Дано се случва по-често. Честита победа на троянци.

Анонимен каза...

След като паднахме като домакини на Русе ще бъде много трудно да ги победиме там. Така че след 7-мо, 8-мо и 9-то място в предните 3 сезони след голямото ни отсъствие от баскетолната карта сега се очертава отново 7-мо място. Добре, че Видин играят с ученици щото като гледах статистиките от началото на сезона тях ги напускат в течение на сезона цяла една 5-ца може би заради финанси. Радващо е че изпреварваме в класирането единствения отбор в нашата група без прекъсвания в мъжките баскетболни първенства и играл и в елита. Сещам се, че от Видин са тръгнали и човека баскетбол на Плевен в момента Цветан Антов и Пламен Христов които станаха шампиони на страната. Повече шанс трябва да получат местните млади играчи в срещите.

Анонимен каза...

2 -ри,ясно е от написаното от теб , че се интересуваш от баскетбола в Троян , но сигурно не живееш в него , защото щеше да знаеш , че най-перспективния млад играч е 36 годишния гореусмихващ се бати Пешо,който като Цецо Антов е човека баскетбол в Троян. Плевен - на последно , Троян на предпоследно....

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |