Набира сила идеята за паметник на акад. Ангел Балевски в Троян

* Инициативният комитет бе учреден официално на 22 февруари, председател е инж. Пенчо Адърски; открита е дарителска сметка
 * Избрано е и мястото – пред административната сграда
 на „Елпром Троян“?
Троянска слава
акад. Ангел Балевски
ИНИЦИАТИВНИЯТ комитет (ИК) за изграждане на паметен знак  в Троян на именития ни земляк, изобретател със световна известност, дългогодишен председател на БАН и почетен гражданин на Троян акад. Ангел Балевски вече има официална регистрация. Досега комитетът е съществувал като неформална група и негова по-раншна заслуга е именуването на една троянска улица на акад. Балевски (и то не коя да е улица, а минаващата през промишлената зона на града и имаща важно транспортно значение). На учредителното събрание, състояло се на 22 февруари, за председател на ИК е бил избран инж. Пенчо Адърски. Отворена е и целева дарителска сметка за набиране на средства за изграждане на паметния знак.

„ТРОЯН има много личности, с които може да се гордее. Но като че ли акад. Ангел Балевски в някаква степен е пренебрегнат и забравен“, сподели членът на ИК инж. Васил Радойчевски. Голямата цел е в града ни да има паметен знак за акад. Балевски, а във връзка с градската 150-годишнина на Троян, която отбелязваме през 2018 г., ИК е получил пълната подкрепа на Община Троян за тази инициатива.

СПОРЕД решение, взето на учредителното събрание на ИК, има единодушие и за мястото на бъдещия паметен знак – пред административната сграда на „Елпром Троян“, срещу емблематичния Пачов мост и в самото начало на ул. „Акад. Ангел Балевски“ (поземлен имот с идентификатор 73198.507.577 по кадастралната карта на Троян), за което собствениците на имота трябва да дадат свое нотариално заверено разрешение. От ръководството на „Елпром Троян“ заявиха пред Т21, че се солидаризират с идеята и ще подкрепят реализацията й; преди дни обаче в разговор по телефона председателят на ИК г-н Адърски ни уточни, че решението за мястото  на паметника не е валидно и предстояло обществено обсъждане, на което ще се търси някакъв друг вариант, защо – не се разбра.

ЯСНОТА има и по визията на паметника – надделяло мнението, че паметна плоча, каквито били първоначалните намерения, няма да е достатъчно и достойно за акад. Ангел Балевски и именитият ни съгражданин трябва да бъде зачетен с релефно изображение. Инж. Радойчевски допълни, че откритата дарителска сметка има и целта да заяви широката обществена подкрепа на идеята.

Т21

Дарителската банкова сметка е:
„Инвестбанк“ АД
IBAN: BG91IORT80485089447300
BIC: IORTBGSF
Счетоводна сметка: 173710000894473001
Клиент: ИК за поставяне на паметен знак на акад. Ангел Балевски

13 коментара:

Анонимен каза...

Академик А.Балевски наистина е една от големите на национално и наднационално ниво личности на България. Да, ние се гордеем, че е наш земляк. Въпросът е обаче гордееше ли се А.Балевски с Троян? Колко пъти след кончината на майка му А.Балевски посещава Троян? А коя е причината? Единствен ли е А.Балевски, който напуска Троян и не желае да обърне повече глава назад? Питам, защото като дете ме е друсал на колените си.
И нещо от "световния опит" по случая
През XV в. в Сиена, Италия, имали един пълководец, който ги освободил и изобщо много добрини им сторил. Искали да го наградят, но не знаели как. Един предложил: Дайте да го убием, после ще го провъзгласим за светец и ще му се кланяме. И му се кланят и до днес.

Анонимен каза...

Във връзка с градската 150-годишнина на Троян, която отбелязваме през 2018 г. е редно да издигнем паметник на успешната Дона,милиционера Акимов и багабонтина Енкин.

Анонимен каза...

И на Милко Балев искам! От къде на къде на бай Тошо има паметник, а на бат Милко - НЕ?! Това си е сегрегация! Още повече, както стана дума по-нагоре, и двамата ги беше срам, че са троянци!!!

Анонимен каза...

Баба Пена какво се е разпищовила и дава мнения, откъдя на къдя бе, къде се е чуло и видяло???

Анонимен каза...

Тоя пък Адърски като никога и 5 лв не е дал да направи нещо, какви решения може да вземе

Анонимен каза...

Нали преди години Пената щеше да газифицира града, единственото което можа да ГАЗифицира е юргана си

Анонимен каза...

Абе с чужда пита помен прави ми се струва

Анонимен каза...

Аз ако съм на Мондешки , въобще няма да ги чакам тия да се кумят, ами сам ще направя паметника - поне със сигурност ще е нещо красиво

мичо генковски каза...

Имал съм пет служебни срещи-разговор с акад Балевски. На всички тях той започваше разговора с въпроса:" Как е Троян,как са троянци?" Питаше за отделни съграждани, негови познати. Припомняше известни и неизвестни /за мене/ закачки на троянски зевзеци. Ангел Балевски изпитваше дълбока почит и преклонение пред родния край. Беше пример за любов и привързаност към Троян Срещите с този голям учен, държавник, Човек бяха истинска школа и незабравим спомен за мен. Общуването с такъв мъдрец не се случва всеки ден и одухотворяването от това общуване оставя трайни спомени и неотразимо въздействие. Ангел Балевски няколко пъти посещава официално Троян. Най-паметни са участията му в тържествата по случай 100 годишнината от обявяването на Троян за град и отбелязването на 70годишнината от основаването на местната социалистическа партийна организация. С особено вълнение помня 70годишнината от рождението на Балевски, чествана в София през 1980година. Имах привилегията да поздравя именития троянец от името на неговите съграждани.
Животът, научните постижения, международната известност и авторитет на Балевски не само са предпоставка, а ни и задължават да издигнем достоен паметник в родния му град.

мичо генковски каза...

Навършват се 150години от обявяването на Троян за град. Може би е добре общинската управа да обяви програмата си за отбелязване на този юбилей. Да съобщи на троянци инициативите си, с чиято реализация ще обогати живота на все още живеещите тук. Една от областите, на които очаквам да се обърне особено внимание са първогражданите, които през изминалия век и половина са имали съществен принос за развитието на града ни, допринесли са за неговата известност и прослава. Има много имена, които като акад Балевски са с изявен принос в областта на науката, на изкуството и културата, на медицината, на образованието и спорта. Вече е късно да се реализира, но би било добре да се обмисли и проектира цялостна идея за поддържане на обществения спомен към живота и приноса на изтъкнати троянци. Поколенията идват и си отиват, но споменът за нашите достойни съграждани не бива да се забравя. Имена колкото щеш - като се започне от сподвижниците на Левски от Василспасовия хан, мине се през индустриалци като Петър Кинов Балевски и съзидатели като Събчо Търновски, творци като Димитър Гимиджийски, Хр Радевски, Ламар, Минко Николов, Лиляна Кисьова, Минко Босев, учени като проф Шипковенски, проф Браилски, спортисти като Лалю Цочев, Борис Бочев, Сашо Диков, Станимир Беломъжев, Елена Камбурова, Владимир Илиев и още и още. Все славни имена, които трябва да спасим от забвение. На всички не може да се направят паметници, но всички могат да имат своите паметни знаци. Нека помислим какви да са тези знаци.

Анонимен каза...

Мястото на този паметник, ако е необходим втори такъв, е най-добре пред Машстрой! Както Машстрой си остава паметник и спомен от соца

Анонимен каза...

Мисля,че е време да се изгради /с проект разбира се/и алея на глупостта.За хора допринесли с решенията и бизнес инициативи /управници,общински съветници и т.н./за сегашното незавидно състояние на града.Те са си запазили и място за прослава.Мястото на старата градска баня е идеално за това.Знам,че парцела е частен,но мисля,че собственика няма да има нищо против.Ще го освободи от "ангажимента" да строи ТОПЛА връзка с хотела.Кандидати за прослава с глупостта си през изминалите години има достатъчно.Отварянето на такава алея белким възпре активността на глупостта /да ги възпира дори да се кандидатират/.Това ще е най-големия подарък за бъдещите поколения по случай 150 години Троян.

Анонимен каза...

А кой ще възпре глупците да ги избират?

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |